Kirjoittaja Aihe: Sana Sanasta -raamattupiirit: 1. Mooseksen kirja  (Luettu 445 kertaa)

Nettipappi Marko

 • Nettipappi
 • Ylläpitäjä
 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1 937
  • Profiili
Sana Sanasta -raamattupiirit pyrkivät vastaamaan haasteeseen, jonka seurakuntalaiset ovat minulle heittäneet. Raamattupiirit kaipaavat elämänmakuista ja rosoista sekä riittävän haastavaa apuvälinettä Raamattuun perehtymiseksi. Useat olemassa olevat materiaalit koetaan paremminkin aloittelevia raamatunlukijoita palveleviksi, jolloin johdantotekstit tai keskustelukysymykset eivät oikein kohtaa pitkään toisensa tunteneita raamattupiiriläisiä.

En tiedä, olenko onnistunut yhtään sen paremmin. Olen ryhtynyt tuottamaan raamattupiirien johdantovideoita seuraavilla periaatteilla:

Helppous
Kenenkään ei tarvitse tehdä mitään alkuvalmisteluja. Riittää, että jollakulla on puhelin (ja ehkä tarvittaessa lisäkaiutin), jolla voidaan kuunnella johdanto ja selailla videon alla olevasta tekstiosuudesta keskustelukysymyksiä.

Selkeä näkökulma
Saamani palautteen mukaan monet Raamattupiirit turhautuvat siihen, että aihepiiristä riippumatta keskustelut pyörivät vanhojen tuttujen aiheiden ympärillä. Pitkään yhdessä olleet piirit osaavat jo ennen keskusteluakin sanoa, mitä näkökulmia tai elämänsä asioita kukin piiriläinen aikoo nosta esille. Yritän omalta puoleltani rakentaa johdantomateriaalin siten, että se kuljettaa keskustelijat tiettyyn näkökulmaan riittävän syvälle, jotta keskustelu voisi joka kerta pyöriä uusien teemojen ympärillä.

Rosoisuus ja elämänmakuisuus
Kristityn elämän todellisuus on välillä tarpomista uskon ja epäilyksen, ilon ja murheen sekä luottamuksen ja pelon rajapinnalla. Toivon, että raamattupiirimateriaalini ei tekisi kristityn elämästä liian kiiltokuvamaista tai naiivia. Yritän laatia johdantotekstit ja keskustelukysymykset tavalla, jotka haastavat miettimään elämää aidosti.

Vuorovaikutus
Toinen raamattupiirien ja kotisolujen turhautumisen paikka on siinä, että keskustelut tuottavat hyviä jatkokysymyksiä, joihin kukaan ei oikein tiedä vastauksia. Raamattupiirimateriaalien rinnalla on samasta aihepiiristä pidetyt tunnin mittaiset luennot, joissa tekstiyhteyttä on käsitelty laajemmin. Lisäksi raamattupiireillä on mahdollisuus esittää kysymyksiä tällä nettipapin palstalla. Sana Sanasta -opetuskokonaisuuden on tarkoitus olla rinnalla kulkeva opiskelumahdollisuus niille, jotka haluavat syventyä sanaan perusteellisemmin.

Sielu - henki - ruumis
Luokittelen keskustelukysymykset kolmeen kategoriaan:
1. Ymmärrys ja tiedollinen oppiminen
2. Rukousaiheet
3. Opitun laittaminen käytäntöön

Toivon, että materiaalin käyttäjät antaisivat rohkeasti palautetta siitä, miten materiaalia kannattaisi kehittää, jotta se palvelisi parhaalla mahdollisella tavalla.


Tähän mennessä ilmestyneet raamattupiirimateriaalit:

1. Moos. 1:1 - Alussa

1. Moos. 1:1-2 - Luominen

1. Moos. 1:3-5, 14-19 - Luomisen 1. ja 4. päivä

1. Moos. 1:6-8, 20-23 - Luomisen 2. ja 5. päivä

1. Moos. 1:9-13, 24-26 - Luomisen 3. ja 6. päivä
« Viimeksi muokattu: 21.06.2020 - klo:19:38 kirjoittanut Nettipappi Marko »
Marko Sagulin

Nettipappi Marko

 • Nettipappi
 • Ylläpitäjä
 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1 937
  • Profiili
Pitää tehdä ihan erillinen nosto viimeisimmäksi yllä olevaan listaan ilmestyneestä raamattupiirimateriaalista. Innostuin pohtimaan aihetta hyvin perusteellisesti, ja lopulta sain aikaiseksi varsin tiivistetyn ja laajoja kokonaisuuksia piirtävän opetuksen. Tämä kannattaa kuunnella, vaikka ei olisi raamattupiirin kanssa koollakaan. Uskoisin, että vähän kokeneemmallekin kristitylle tässä on tarjolla paljon pohdittavaa luomiskertomuksen, kasteen ja ehtoollisen äärellä:

Raamattupiiri - Luominen, kaste ja ehtoollinen. (1. Moos. 1:9-13, 24-26)
Marko Sagulin