Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Nettipappi Marko

Sivuja: [1] 2
1
Kysy Nettipapilta / Mitä messussa tapahtuu?
« : 15.08.2020 - klo:18:25 »
Sunnuntaiaamujen messut jakavat mielipiteitä. Seurakuntalaisesta riippuen messu tuntuu antoisalta, rikkaalta, mystiseltä, vaikeaselkoiselta, puisevalta tai joltain ihan muulta. Varmaa on, että messu on ladattu täyteen syviä merkityksiä ja pitkää historiaa, jotka vaativat opiskelua.

Sunnuntaina 16.8.2020 toimitin Kangasalan kirkossa "Selitetyn messun". Linkki messun Youtube-tallenteeseen löytyy tästä.

Kyseisessä messussa on ammennettu liturgian aarteita kohtalaisen perusteellisesti mutta yksinkertaisesti. Vaikka messu selitysten johdosta on melkoisen pitkä, ei siihen silti pystynyt sisällyttämään läheskään kaikkea sitä, mikä messussa voi herättää kysymyksiä. Kannattaa katsoa messu läpi ja esittää tässä viestiketjussa kysymyksiä sellaisista teemoista, jotka vielä jäivät epäselviksi.

2
Nettipapin blogi / Löytöjä Raamatusta
« : 03.05.2020 - klo:12:15 »
Minun on ihan liian helppo lukea Raamattua kuin päivänkakkaran terälehtiä nyppien: "rakastaa ... ei rakasta ... rakastaa ... ei rakasta". Raamatun äärellä tämä vaihtelu kuuluu: "tuttua, menen ohi ... vähän vaikea, menen ohi ... tuttua, menen ohi ..." Kun luen Sanaa itsekseni, en pysähdy helppojen enkä vaikeiden kohtien äärelle. Ehkä kuvittelen, että pysäyttävät löydöt hyppäävät tekstistä esiin ihan ilman vaivannäköä. Kunhan vaan teksti soljuu silmissä. Ei tunnu toimivan.

Olenkin huomannut, että parhaat löytöni ja sykähdyttävimmät oivallukseni olen saanut opetuksia valmistellessa. Silloin on pakko miettiä syvemmin ihan vain kuulijoiden takia. Työpöydän äärellä huomaan rauhoittuvani ja pysähtyväni. Siinä hetkessä tuttuja asioita katselee uusin silmin. Vaikeista täytyy ottaa selvää.

Viimeisen vuoden aikana elämääni on tullut toinen, vielä hedelmällisempi raamatunlukutapa. Vaimoni Marjan kanssa olemme ottaneet tavoitteeksi, että joskus olemme yhdessä kahlanneet Vihkiraamatun läpi. Kuluneen vuoden aikana olemme pyrkineet aloittamaan yhteiset vapaapäivät lukaisemalla seuraavana vuorossa oleva luku. Sillä vauhdilla takakansi ei tule vastaan vielä muutamaan vuoteen. Mutta keskustellen eteneminen on sen sijaan saanut tajuamaan ihan uusia juttuja.

Tähän ketjuun ajattelin jakaa jotain löytöjä, joita Marjan kanssa vietetyissä hetkissä tai opetuksia valmistellessa on tullut vastaan.

3
Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana. (Room. 10:17) Raamatun opettaminen on yksi tärkeistä kristillisen seurakunnan tehtävistä. Se synnyttää ja vahvistaa uskoa. Vaikka kaikki kristityt eivät ole opettajan kutsun ja kutsumuksen saaneita ihmisiä, on opetustyö silti joukkuelaji. Kuinka kukaan voi julistaa, ellei häntä ole lähetetty? (Room. 10:15)

Haluaisitko sinä toimia Nettipapin lähettäjänä, esirukoilijana ja tukijana?

Nettipapin työ rahoitetaan yhteistyössä Kangasalan seurakunnan ja Kansan Raamattuseuran kanssa. Kansan Raamattuseuran osuus muodostuu vapaaehtoisten lähettäjien antamasta kannatustuesta. Jos koet, että sinä voisit olla tärkeä osa tätä työtä, liity Nettipapin lähettäjäpiiriin. Tästä linkistä löydät lisätietoja.

4
Nettipapin blogi / Kristitty korona-kamikaze
« : 24.03.2020 - klo:13:35 »
Surullisenkuuluisat supertartuttajat

Näinä päivinä jokainen suomalainen tuntuu olevan oman elämänsä itseoppinut infektiolääkäri. Minäkin olen somesta lukenut korona-aiheisia juttuja niin paljon, että pakosti sillä jo jonkun tutkintopaperin saa. Tosin sen verran olen myös tajunnut, että besserwisseröinnin haistaa kilometrien päähän, enkä aio tarjoilla jälleen kerran uudistetussa pakkauksessa sitä samaa, minkä voi lukea asiantuntijoiden sanomana.

Haluan kirjoittaa mietteitäni aihepiiristä, joka on sydämellä sykkinyt ja mieltä painanut. Välillä on suorastaan kiukku kuohahtanut, kun kuulen juttuja suurista uskonsankareista, jotka hurskas hymy kasvoilla toteavat: ”Jumala on minun turvani” - ja ottavat sen jälkeen karmeita tartuntatauteihin liittyviä riskejä.

Kauhulla ajattelen skenaariota, että Suomen Siionista löytyy sellainen ”potilas nro 31” kuin Etelä-Koreasta, jossa kaikki tartunnat olivat tarkasti kontrollissa 30. potilaaseen asti. Sitten tuli yksi uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluva suhari, joka viranomaisten kielloista huolimatta eli normaalia elämää. Hän kävi uskonnollisen yhdyskuntansa kokouksessa ja buffet-ravintolassa. Niin pitkälle kuin tartuntaketjuja pystyttiin havaitsemaan, hän oli vastuussa 80 % kaikista Etelä-Korean koronatapauksista. Pelkästään oman uskonnollisen yhdyskuntansa jäsenistä hän välillisesti sairastutti ainakin yli 1200. (Lähde: Tekniikan maailman artikkeli)

Samanlaisia surullisia lehtijuttuja löytyy listaksi asti. Ansioituneimmat tartuttajat ovat saaneet kansainvälisesti todella ikävän leiman:
  • Venäjän supertartuttaja: Infektiolääkäri, joka ei noudattanut omia ohjeitaan. On tehohoidossa ja siitä selvittyään joutunee oikeuteen.
  • Italian supertartuttaja: Mies, jonka epäillään olevan ensimmäinen tartuttaja koko Italian karmeassa tilanteessa.
  • Uruguayn supertartuttaja: Muotisuunnittelija, joka tietämättään tartutti kymmeniä yhden juhlan aikana ja aloitti tartuntojen ketjun.

Huolellisimmat toimenpiteetkään eivät takaa 100 % virheettömyyttä, mutta todellakin toivon, etten koskaan lukisi otsikkoa suomalaisesta kristitystä, joka hullussa hurskaudessa Jumalan varjelukseen luottaen on kylvänyt tuhoa ympärilleen. Kirjoitan siksi muutaman ajatuksen Raamatun pohjalta.


Jumala varjelee ensimmäiseksi säännöillä

Jumala suojelee elämää. Siksi hän sanoi: "älä tapa". Jumala suojelee omaisuutta, joten hän antoi käskyn: "älä varasta". Jumala suojelee ihmisen mainetta: "älä lausu väärää todistusta." Jumala suojelee sydänsuruilta: "älä tee aviorikosta." Jumala ei sanonut, että jos joku murhataan, hänet herätetään henkiin. Eikä hän luvannut, että pettämisen jälkeen sydänsuru vain haihtuu, mustattu maine palaa ennalleen ja varastetun omaisuuden saa vahingoittumattomana takaisin.

Jumala antoi Vanhassa testamentissa jo juutalaisille lupauksen, että hän pitää omistaan huolen. Herra lupasi jopa suojella kaikenlaisilta sairauksilta. Herra sanoi: "Jos kuuntelet tarkasti, mitä minä puhun, ja teet sen, mikä on oikein minun silmissäni, jos muistat minun käskyni ja noudatat kaikkia minun lakejani, niin minä en pane sinun vaivaksesi mitään niistä sairauksista, joilla kuritin egyptiläisiä. Minä, Herra, olen sinun parantajasi." (2. Moos. 15:26)

Se lupaus oli oikea ja tosi. Se on totta vieläkin. Silti Herra antoi yhtä aikaa käskyn, kuinka täytyy toimia, jos kuitenkin sairauksia tulee. Silloisista sairauksista pahin ja herkimmin tarttuva oli spitaali. Sairastumisen epäilemiseen, sairastuneiden eristämiseen ja saastuneiden esineiden käsittelyyn annettiin määräyksiä, jotka hämärästi muistuttavat tällä hetkellä voimassa olevia terveysviranomaisten ohjeita: karanteeni sairausaltistumisen ajalle, sairaan eristäminen, kontaminoituneiden pintojen käsittely ja jopa hengityssuojain on ohjeista poimittavissa.

Jos ihossa on vaalea laikku, joka ei kuitenkaan ulotu ihon pintaa syvemmälle, ja jos ihokarvat eivät ole siinä muuttuneet valkoisiksi, pappi eristäköön sairastuneen seitsemäksi päiväksi. Seitsemäntenä päivänä pappi tarkastakoon hänet uudelleen, ja jos hän toteaa, että sairas kohta on pysynyt ennallaan eikä ole laajentunut, hän eristäköön sairastuneen vielä seitsemäksi päiväksi. ... Spitaalitautia sairastavan tulee käyttää repaleisia vaatteita, pitää hiuksensa hajallaan ja kasvojensa alaosa peitettynä sekä huutaa: "Saastainen, saastainen!" Niin kauan kuin hän potee tautiaan, hän pysyy saastaisena. Hänen on asuttava erillään leirin ulkopuolella. ... Pappi polttakoon tällaisen vaatekappaleen, villaisen tai pellavaisen kankaan tai nahkaesineen, jossa vika on. Koska läiskä on pahanlaatuista spitaalia, esine on poltettava. (3. Moos. 13:4-5, 45-46, 52)

Kristityn, joka haluaa luottaa Jumalan varjelukseen, on aloitettava siitä, mistä Jumala itsekin varjeluksensa aloittaa: annettujen ohjeiden noudattamisesta. Jumala toimii tämän elämän keskellä kaikkein useimmin tämän elämän lainalaisuuksien mukaan. Vanhassa vitsissä kerrotaan miehestä, joka pakeni tulvaa talonsa katolle. Veden noustessa vuoroin erilaiset veneet ja lopulta helikopteri pyrkivät pelastamaan häntä, mutta mies kieltäytyi ja vastasi joka kerta: "Olen rukoillut. Jumala kyllä pelastaa minut." Hukkumisensa jälkeen hän kyseli taivaassa, miksei varjelus toiminut. Jumala vastasi: "Minä lähetin veneitä ja lopulta helikopterin. Mitä sinä vielä olisit halunnut?"

Koronan keskellä kristitty saa luottaa Jumalan varjelukseen, mutta on huomattava, että merkittävä osa varjeluksesta on alkanut kauan ennen kuin koronaa on ollut olemassakaan. Suomalaisia on siunattu järjestäytyneellä yhteiskunnalla ja viisailla terveysviranomaisilla, jotka tämän tilanteen äärellä ovat rientäneet avuksi jo viikkoja sitten kertoen, kuinka nyt on toimittava, että ihmiset suojelevat toisiaan eivätkä aiheuta hoitojärjestelmän ylikuormittumista ja valtavaa epidemiaa.

Jokaisen on suostuttava esivaltansa alaisuuteen. Eihän ole esivaltaa, joka ei olisi Jumalalta peräisin, häneltä ovat vallankäyttäjät saaneet valtuutensa. Joka vastustaa esivaltaa, nousee siis Jumalan säädöstä vastaan, ja ne, jotka näin tekevät, saavat rangaistuksensa. (Room. 13:1-2)


Jos luotat aidosti ihmeisiin, kieltäydy sairaalahoidosta ja paranna ne, jotka tartutit

Joskus Jumalan toiminnaksi ajatellaan vasta sellaiset asiat, jotka poikkeavat normaalista arjesta. Tällöin uskon voimaksi nähdään se, että uskaltaa luottaa epätodennäköisyyksiinkin: "Mikä ihmiselle on mahdotonta, on mahdollista Jumalalle". Ei ole väärin luottaa Jumalan yliluonnollisiin mahdollisuuksiin, mutta ...

Vaikka kuulen kristityistä, jotka koronan äärelläkin luottavat varjelukseen, en ole kuullut yhdestäkään, joka olisi tässä luottamuksessaan johdonmukainen loppuun asti. On helppo sanoa: "Minä luotan Jumalan varjelukseen", kun tietää, että yhteiskunta on velvollinen hoitamaan, jos tauti kuitenkin tulee. Väitänkin aika raflaavasti, että suurin osa niin sanotusta luottamuksesta on oikeasti itsekkyyttä ja halua tehdä oman mielen mukaan.

Todellista ihmeisiin luottamista on turvautuminen Jumalan huolenpitoon niin, että jos ei noudata yhteiskunnan sääntöjä niin ei ota myöskään vastaan yhteiskunnan tarjoamaa hoitoa. Muussa tapauksessa kyseessä on itsekäs kristitty, joka yrittää poimia kaikki herkut: Ensin hän haluaa Jumalan nimissä vapauden rikkoa annettuja ohjeita ja sitten yhteiskunnan nimissä teho-osastohoidon, jos paha paikka tulee. Oikea Jumalaan luottaminen ei ole itsekästä vapauksien haalimista vaan lähimmäisiä suojaavien ohjeiden järkähtämätöntä noudattamista:

Jumalan tahto näet on, että te hyvää tekemällä panette sulun ymmärtämättömien ihmisten typerille puheille. Ja näin tehkää vapaiden tavoin - älkää niin kuin ne, joilla vapaus on pahuuden verhona, vaan niin kuin Jumalan orjat. (1. Piet. 2:15-16)

Yksittäinen uskonsankari voisi tietysti uhrata itsensä uskoonsa vedoten. Suurimman ongelman aiheuttaa se, että sairastunut uskonsankari sairastuttaa myös muita ihmisiä, joista hän ei voi ottaa vastuuta itse. Oman tehohoitopaikkansa hän varmaan teoriassa voisi luovuttaa sellaiselle, joka ei ole sitä omalla piittaamattomuudellaan ansainnut. Mutta kuinka kristitty voi auttaa niitä, jotka hän itse on sairastuttanut, ja joille ei enää riitä tehohoitopaikkoja?

Vastuuttomasti toimiville kristityille ei jaeta kunnian kruunuja tai marttyyrin viittoja, joita ei-uskovatkin ihastelevat. Edessä on täysin päinvastainen tie, jota voidaan kuvata Paavalin sanoin: On kirjoitettu: "Teidän vuoksenne pakanakansat pilkkaavat Jumalan nimeä." (Room. 2:24)


Parantamisen lahjallakin on poikkeuksia

Raamattu on pullollaan kertomuksia siitä, kuinka Jeesus maan päällä liikkuessaan paransi ihmisiä. Jopa niitä eristykseen määrättyjä spitaalisia. Jeesukselle kaikki on mahdollista. Raamattua pitää silti lukea kokonaisuutena ja nähdä, että Jeesus ei tullut muuttamaan inhimillisen elämän lainalaisuuksia. Edes hän itse ei parantanut aina kaikkia. Betesdan lammikolla ja kotikaupungissaan hän päätti auttaa vain osaa sairaista. Myöskään parantamisen armolahjalla varustetut Jeesuksen seuraajat eivät parantaneet kaikkia. Paavali ei käskenyt Timoteusta rukoilemaan enemmän, vaan antoi neuvon sairauden hoitamiseen. Trofimoksen Paavali puolestaan jätti sairastamaan, kun jatkoi itse matkaansa.

  • Hän ei voinut tehdä siellä yhtään voimatekoa; vain muutamia sairaita hän paransi panemalla kätensä heidän päälleen. (Mark. 6:5)
  • Älä enää juo pelkkää vettä, vaan käytä vatsasi ja toistuvien vaivojesi vuoksi vähän viiniäkin. (1. Tim. 5:23)
  • Trofimoksen, joka oli sairaana, jätin Miletokseen. (2. Tim. 4:20)

Jos siis Raamatussa kerrotaan, että Jeesus ei muuttanut sairastamisen perusteita, ei yksittäinen kristittykään voi siinä asiassa sooloilla.


Lähimmäisenrakkauden muodot riippuvat tilanteesta

On turvallista elää totutuilla tavoilla. Lähimmäisen rakkaus ei kuitenkaan voi noudattaa vakiokaavoja. Ei ainakaan niitä kaavoja, jotka rakkauden osoittajalle ovat tuttuja. Täytyy voida reagoida lähimmäisen tarpeisiin. On itkettävä itkevien kanssa ja iloittava iloitsevien kanssa. Koronaviruksen kohdalla tärkein rakkauden nyrkkisääntö on, että kukaan lähimmäinen ei tarvitse koronavirusta. Jokin aika sitten näin aika pelottavan uutisen, jossa kerrottiin, kuinka Paavi Franciscus kehotti pappeja käymään rohkeasti koronaan sairastuneiden luona. Toivon, että ohjeistus on nyt radikaalisti muuttunut.

Minun on työssäni kohdattava ihmisiä pakollisten tilanteiden muodossa. Hautajaisia on pystyttävä järjestämään pahimmissakin yhteiskunnallisissa tilanteissa. Joskus surevien kohtaaminen tuntuu haastavalta, kun ei oikein voi mennä edes samaan tilaan, vaan on yritettävä kohdata puhelimitse ja itse tilaisuudessa riittävän välimatkan päästä. Vaikka kyseessä olisi täysin terveiden ja nuorten ihmisten joukko, olisi tilanne aivan sama. Tai jopa pahempi. Nuoret ihmiset ovat siinä mielessä kaikkein vaarallisimpia kohdattavia, kun he voivat sairastua koronaan lähes oireettomasti, jolloin tauti leviää huomaamatta. Pahimmillaan voi toteutua skenaario, jossa surevien auttamisesta poikii lisää surua. Niin vaikeaa kuin se välillä onkin, Saarnaajan viisaus on nyt laitettava käytäntöön järkähtämättömästi:

Aika on syleillä ja aika olla erossa. (Saarn. 3:5)

Nyt on oltava erossa.

5
Nettipapin blogi / Kuin tieteiselokuvassa eläisi
« : 23.03.2020 - klo:19:18 »
Kuin tieteiselokuvassa eläisi

Viimeiset viikot ovat olleet outoa aikaa. Todella outoa. Ihan kuin eläisin keskellä elokuvaa, joka kertoo koko maailman tuhoavasta superviruksesta. Vaikken keskimäärin ole mikään uutisten suurkuluttaja, niin viime päivinä on netissä tullut etsiydyttyä uutissivuille ja televisio on uutiskatsausten aikana auki vähän väliä.

Tätä vuotta aloittaessani ja Nettipapin palstaa uudistaessani pohdin, että tämä blogi olisi varmaan ihan kiva juttu - vaikka en minä varmaan mitään mielenkiintoisia aiheita sinne koskaan keksi. Vertailukohtana kun oli kaksi edellistä blogia, joista toisen olen pitänyt Tšadin savannilta ja toisen sotalaivalta Intian valtamereltä. Seurakuntapastorin ja nettipapin elämästä kirjoittaminen vaikutti ennakkokaavailuissa todella tylsältä.

Nyt toivon, että se tylsyyden visio olisi toteutunut. Kyllähän maailman historia tuntee pahempiakin tilanteita. Korona ei tule saavuttamaan mustan surman ja espanjantaudin mittakaavoja. Suomessa elää ihmisiä, jotka ovat nähneet sota-ajat ja sairastaneet itsekin parit varsin tuhoisat kulkutaudit. Heihin verrattuna minun maailmani ravistelu on vielä pientä. Mutta kun puhutaan kokemuksista, lopulta merkitystä on vain niillä omilla kokemuksilla. Toisten ihmisten elämänvaiheet eivät muutu omiksi, joten minun kaltaisen pumpulilla vuoratussa tynnyrissä eläneen miehen maailmaa voi järkyttää pienemmällä vaivalla.

Omalla kohdallani ei tosin ole tapahtunut vielä mitään poikkeuksellisen suurta. Työkalenteri on puhdistunut kaikenlaisista kasvotusten tapaamisista - pakollisia toimintoja lukuunottamatta. Nyt haaveilemaani nettipohjaiseen työhön on enemmän aikaa kuin vuoden alussa olisin ikinä voinut toivoa. Tässä suhteessa muutos on ollut ilahduttava.

Toisaalta ne seurakuntalaisten kanssa tapahtuvat kohtaamiset saavat ihan uuden sävyn. Kohtaamisissa on rajoitteita niin paljon kuin vain keksiä saattaa. Ylipäätään vältän tapaamisia mahdollisuuksien mukaan. Mieluummin soitan kuin käyn tapaamassa. Mieluummin seison kolmen metrin päässä kuin metrin päässä. Pesen käsiä joka välissä. Stressiin asti yritän kuulostella, miltä oma olo tuntuu. (Itselleen on niin helppo psyykata karheaa kurkkua ja tukkoista nenää - varsinkin siitepölyallergiaan taipuvaisena ihmisenä.)

Viime viikonloppuna toimitin kaksi hautaansiunaamista ja yhden kasteen. Toimituskeskutelujen jälkeen valtakunnalliset ohjeistukset iskivät päälle. Toimituksia muutettiin mahdollisimman hygieenisiksi. Osallistujien määrää rajoitettiin. Toimitiloja järjesteltiin mahdollisimman turvallisiksi. Toinen hautauksistakin toimitettiin ulkona. Siitä huolimatta koko ajan takaraivossa hakkasi ajatus siitä, että entäpä jos olen joltakulta saanut viruksen ja tietämättäni sitä levitän. Tässä työssä olisi niin helppo tulla surullisen kuuluisaksi antisankariksi. Media on jo kirjoitellut erityisesti ulkomaalaisista suhareista, jotka ovat kotimaissaan vähät välittäneet ohjeista ja tartuttaneet kymmeniä ja välillisesti satoja tai jopa tuhansia ihmisiä.

Näitä miettiessä tunsin itseni kaftaani päällä käveleväksi ruttopotilaaksi tai lipereillä varustetuksi itsemurhapommittajaksi, joka pitäisi kiiruusti raivata seurakuntalaisten keskeltä pois. Ei heitä ollut kuin muutamia, mutta silti. Olen aina pitänyt itseäni vähän liian vilkkaalla mielikuvituksella varustettuna ihmisenä. Tai sitten katson liikaa vääränlaisia elokuvia. Uimahallin syvässä päädyssä mielessäni soi Tappajahain tunnusmusiikki, jolloin kestävyysurheilu muuttuu pikamatkaksi.

Niin kauan kun en stressaa itseäni työkyvyttömäksi, ovat tuollaiset virusuhka-ajatukset itselleni lopulta vain hyvästä. Muistanpa pestä käsiäni. Ennen tätä korona-aikaa elin siinä suhteessa liiankin rennolla otteella. Muutenkin minulla on moneen muuhun verrattuna äärimmäisen etuoikeutettu tilanne. En pelkää oman terveyteni puolesta. Vaikka keski-ikäisenäkin voin teoriassa sairastua todella vakavasti, en oikeasti osaa edes pelätä sitä. Pelkään vain levittäväni tautia tietämättäni. Olen huolissani niistä ystävistäni ja tuttavistani, joille korona voisi olla oikeasti vaarallinen. En osaa olla huolissani myöskään työtilanteestani. Nettipohjainen työ on tänä aikana kullanarvoista, ja sitä saan tehdä sydämeni kyllyydestä. Olen kuitenkin murheissani niiden ihmisten puolesta, joille tämä rajoitusten aika on taloudellisesti tai mielenterveydellisesti katastrofaalista.

Ei siis mikään ihme, jos elämää suuremmat kysymykset nousevat monella nyt pintaan. Toivon, että seurakunnat, kristilliset järjestöt ja yksittäiset kristityt löytävät keinot kohdata ja olla lähellä silloinkin, kun fyysisesti on pidettävä etäisyyttä. Toivon, että myös nettipappina osaisin tuoda lohtua edes hitusen niille, jotka sitä tarvitsevat.

Olen kuullut lukemattomia kertomuksia Jumalan varjeluksesta kaikkein vaikeimpien aikojen keskellä. Osa niistä tarinoista päättyy toivotulla tavalla ja onnellisesti. Loput päättyvät ei-toivotulla tavalla mutta onnellisesti. Onnellista kun on se, että kaikissa vaiheissa kristityt ovat saaneet kokea olevansa Jumalan suojissa, miten tahansa elämäntilanteet konkreettisesti kulkevatkaan.

Varpusia saa kolikolla kaksi, mutta yksikään niistä ei putoa maahan, ellei teidän Isänne sitä salli. Teidän jokainen hiuskarvannekin on laskettu. Älkää siis pelätkö. Olettehan te arvokkaampia kuin kaikki varpuset. (Matt. 10:29-31)

6
Sana Sanasta -raamattupiirit pyrkivät vastaamaan haasteeseen, jonka seurakuntalaiset ovat minulle heittäneet. Raamattupiirit kaipaavat elämänmakuista ja rosoista sekä riittävän haastavaa apuvälinettä Raamattuun perehtymiseksi. Useat olemassa olevat materiaalit koetaan paremminkin aloittelevia raamatunlukijoita palveleviksi, jolloin johdantotekstit tai keskustelukysymykset eivät oikein kohtaa pitkään toisensa tunteneita raamattupiiriläisiä.

En tiedä, olenko onnistunut yhtään sen paremmin. Olen ryhtynyt tuottamaan raamattupiirien johdantovideoita seuraavilla periaatteilla:

Helppous
Kenenkään ei tarvitse tehdä mitään alkuvalmisteluja. Riittää, että jollakulla on puhelin (ja ehkä tarvittaessa lisäkaiutin), jolla voidaan kuunnella johdanto ja selailla videon alla olevasta tekstiosuudesta keskustelukysymyksiä.

Selkeä näkökulma
Saamani palautteen mukaan monet Raamattupiirit turhautuvat siihen, että aihepiiristä riippumatta keskustelut pyörivät vanhojen tuttujen aiheiden ympärillä. Pitkään yhdessä olleet piirit osaavat jo ennen keskusteluakin sanoa, mitä näkökulmia tai elämänsä asioita kukin piiriläinen aikoo nosta esille. Yritän omalta puoleltani rakentaa johdantomateriaalin siten, että se kuljettaa keskustelijat tiettyyn näkökulmaan riittävän syvälle, jotta keskustelu voisi joka kerta pyöriä uusien teemojen ympärillä.

Rosoisuus ja elämänmakuisuus
Kristityn elämän todellisuus on välillä tarpomista uskon ja epäilyksen, ilon ja murheen sekä luottamuksen ja pelon rajapinnalla. Toivon, että raamattupiirimateriaalini ei tekisi kristityn elämästä liian kiiltokuvamaista tai naiivia. Yritän laatia johdantotekstit ja keskustelukysymykset tavalla, jotka haastavat miettimään elämää aidosti.

Vuorovaikutus
Toinen raamattupiirien ja kotisolujen turhautumisen paikka on siinä, että keskustelut tuottavat hyviä jatkokysymyksiä, joihin kukaan ei oikein tiedä vastauksia. Raamattupiirimateriaalien rinnalla on samasta aihepiiristä pidetyt tunnin mittaiset luennot, joissa tekstiyhteyttä on käsitelty laajemmin. Lisäksi raamattupiireillä on mahdollisuus esittää kysymyksiä tällä nettipapin palstalla. Sana Sanasta -opetuskokonaisuuden on tarkoitus olla rinnalla kulkeva opiskelumahdollisuus niille, jotka haluavat syventyä sanaan perusteellisemmin.

Sielu - henki - ruumis
Luokittelen keskustelukysymykset kolmeen kategoriaan:
1. Ymmärrys ja tiedollinen oppiminen
2. Rukousaiheet
3. Opitun laittaminen käytäntöön

Toivon, että materiaalin käyttäjät antaisivat rohkeasti palautetta siitä, miten materiaalia kannattaisi kehittää, jotta se palvelisi parhaalla mahdollisella tavalla.


Tähän mennessä ilmestyneet raamattupiirimateriaalit:

1. Moos. 1:1 - Alussa

1. Moos. 1:1-2 - Luominen

1. Moos. 1:3-5, 14-19 - Luomisen 1. ja 4. päivä

1. Moos. 1:6-8, 20-23 - Luomisen 2. ja 5. päivä

1. Moos. 1:9-13, 24-26 - Luomisen 3. ja 6. päivä

7
Alkuluvut: 1. Moos. 1-11

Vuonna 2019 aloitin Raamatun opettamisen aivan alusta. Siinä vaiheessa suunnitelmani ei ollut kovin suurisuuntainen. Valitsin vain Ilmestyskirjan ja Apostolien tekojen jälkeen jonkun mahdollisimman kiinnostavan kokonaisuuden. Niin sanotut "alkuluvut" ovat juuri niitä. Raamatun 11 ensimmäistä lukua sisältävät kertomukset luomisesta, syntiinlankeemuksesta, ihmissuvun alusta, vedenpaisumuksesta ja Babylonin tornista. Mystiset ja kiehtovat luvut ovat täynnä jumalallista viisautta, ja niihin kätkeytyy käytännössä koko Raamatun sanoma.

Alkulukujen päättyessä ajattelin jatkaa samaa rataa Raamattua eteenpäin. Silloin syntyi myös ajatus Sana Sanasta -opetuskokonaisuudesta, johon kuuluu kolme osaa:

  • Raamattuluennot ovat aika tarkkaakin Raamatun pöyhimistä. Pääpaino on Raamatun tekstien ymmärtämisessä ja opiskelussa.
  • Raamattupiiri on seuraava askel. Luennon herättämien oivallusten pohjalta mietitään, kuinka kyseinen kohta haastaa kristittyä rukoilemaan ja muuttamaan elämäänsä.
  • Nettipapin kysymyspalsta tarjoaa mahdollisuuden esittää kysymyksiä raamattupiirien, raamattuluentojen ja kristillisen elämän äärellä heränneistä kysymyksistä.

Kangasalan seurakunnan nuorisotilassa pidetyt Raamattuluennot kulkevat vuoden verran äänitteitä edellä. Soundcloud-tallenteet tulevat nettiin pian luennon jälkeen, mutta Youtube-tallenteet luentodioineen sekä raamattupiirimateriaalit alkavat ilmestyä tästä eteenpäin sitä mukaa, kun niitä saan tehtyä. (Uuden työmuodon käynnistämiseen liittyvät alkuvalmistelut ovat ottaneet aikaa paljon enemmän kuin osasin kuvitella.)


Alussa
1. Moos. 1:1
Youtube - Soundcloud

Luominen
1. Moos. 1:1-2
Youtube - Soundcloud

Luomisen 1. ja 4. päivä
1. Moos. 1:3-5, 14-19
Youtube - Soundcloud

Luomisen 2. ja 5. päivä
1. Moos. 1:6-8, 20-23
Youtube - Soundcloud

Luomisen 3. ja 6. päivä
1. Moos 1:9-13, 24-26
Youtube - Soundcloud

Ihminen Jumalan kuvana
1. Moos. 1:26-31
Youtube - Soundcloud

Jumala lepää
1. Moos. 2:1-4
Youtube - Soundcloud

Ihminen paratiisissa
1. Moos. 2:4-17
Youtube - Soundcloud

Naisen luominen
1. Moos. 2:18-25
Youtube - Soundcloud

Syntiinlankeemus
1. Moos. 3:1-9
Youtube - Soundcloud

Synnin seuraukset
1. Moos. 3:10-19
Youtube - Soundcloud

Karkotus paratiisista – Kain ja Abel
1. Moos. 3:20-4:16
Youtube - Soundcloud

Ihmissuku ennen vedenpaisumusta
1. Moos. 4:17-5:32
Youtube - Soundcloud

Pahuus yltyy maan päällä – Seemin jälkeläiset
1. Moos. 6:1-8, 11:10-26
Youtube - Soundcloud

Nooan arkki
1. Moos. 6:9-22
Youtube - Soundcloud

Vedenpaisumus – osa 1
1. Moos. 7:1-24
Youtube - Soundcloud

Vedenpaisumus – osa 2
1. Moos. 8:1-22
Youtube - Soundcloud

Liitto Nooan kanssa
1. Moos. 9:1-17
Youtube - Soundcloud

Nooa ja hänen poikansa
1. Moos. 9:18-29
Youtube - Soundcloud

Babylonin torni – Nooan pojista polveutuvat kansat
1. Moos. 11:1-9 – 1. Moos. 10:1-32
Youtube - Soundcloud

8
Hyvät nettipapin palstan käyttäjät,

Jostain syystä tämän sivuston vika tai ominaisuus tällä hetkellä on, että uusien viestien aloittaminen tapahtuu äärimmäisen hitaasti. Jopa minulla itselläni - vaikka minulla on kaikki ylläpitäjän oikeudet - kestää parikin minuuttia odottaa, että sivusto saa mietittyä asiaa rauhassa ja laitettua aiheen näkyviin. Jos koet, että sinulla on samanlaisia ongelmia, niin voit toimia seuraavalla tavalla:

1. Esitä kysymyksesi vastaamalla tähän viestiin
    - Tämän viestiketjun lopussa on nuoli-painike, jolla vastauksen voi aloittaa

2. Nimikoi kysymyksesi, jos niin haluat
    - Pyyhi pois "aihe" -kentän teksti ja laita tilalle oma aiheesi.
    - Tai pidä tämä, jolloin minä nimikoin.

3. Nettipappi hoitaa loput
    -Minä siirrän kysymyksen uudeksi viestiketjuksi
    - Ja tarvittaessa nimikoin uudelleen.
    - Vastaus tulee sitten aikanaan.

Uusien aiheiden luominen suoraan nettipapin kysymyspalstalle on edelleen sallittua, mutta tähän ketjuun vastaamalla saattaa onnistua helpommin.

9
Luennot ja raamattupiirit / Raamattuluennot: Kirkkovuosi
« : 24.01.2020 - klo:13:11 »
Vuonna 2018 pidin raamattuluentoja kirkkovuoden teksteistä. Käsittelin tulevan sunnuntain raamatunkohdat ajatuksenani perehtyä niihin huomattavasti syvemmin kuin sunnuntain saarnassa ehtii. Visioin mielessäni myös sitä, että luentoäänitteiden avulla seurakunnan pienpiirit voisivat linkittyä kirkkovuoden kulkuun omissa raamattupiireissään, ja että seurakuntalaiset saisivat paneutua kirkkovuoden mukaisiin kristinuskon näkökulmiin kokonaisvaltaisemmin. Pienenä taka-ajatuksenani oli vielä sekin, että jos kollegat innostuvat, niin tunnin ajan minun jorinoitani kuunnellen alkavat heidän omat ajatuksensa saarnavalmistelujen keskellä rullata. Etukäteissuunnitteluissa näin luentosarjan kolmevuotisena, jotta ehtisin käydä läpi kaikki kolme vuosikertaa.

Nautin itse kovasti tekstien syvällisestä tutkimisesta ja ne avautuivat ihan uudella tavalla. Muilta osin lennokkaat suunnitelmani taisivat toimia vain paperilla. Fyysisesti luennolle osallistuvien ihmisten määrän kääntyminen jyrkkään laskuun toimi indikaattorina sille, että kirkkovuoden tekstit koetaan liian tutuiksi. Yksittäisten Raamatun kirjojen kronologinen käsittely aikaisemmilla luentosarjoilla vaikutti kiinnostavan enemmän. En myöskään havainnut mitään erityistä seurakuntaelämään elähdyttävää vaikutusta sillä, että kirkkovuoden tekstit ja kuluva kirkollinen vuosi olivat tätä kautta esillä entistä enemmän. Konkreettisesti suurin vaikutus taisi olla sillä, että omien saarnavuorojen kohdalla ei paljon tarvinnut enää saarnaansa miettiä, kun raamatunkohdat olivat tulleet kohtalaisen tehokkaasti pöyhityiksi.

Tämän luentosarjan myötä vastasin myös asiakaspalautteeseen ja aloin julkaista luentoja kahdessa eri paikassa. Youtubessa luennot ovat nähtävissä luentodiojen kanssa, mutta vain kuuntelemiseen keskittyville ihmisille luentonauhoitteet alkoivat ilmestyä myös podcasteina Soundcloudissa. Tästä löydät linkit Kangasalan seurakunnan Soundcloud -kanavalle ja Kangasalan seurakunnan Youtube -kanavalle. Näiden luentojen lisäksi muut pitämäni luennot löytyvät näiltä kanavilta. Linkit yksittäisiin tallenteisiin löytyvät alla olevasta listasta.


KOLMAS VUOSIKERTA

"Kristus, Jumalan kirkkauden säteily"
Kynttilänpäivä
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Jumalan rakkauden uhritie"
Laskiaissunnuntai
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Jeesus, kiusausten voittaja"
1. paastonajan sunnuntai
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Rukous ja usko"
2. paastonajan sunnuntai
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Jeesus, Pahan vallan voittaja"
3. paastonajan sunnuntai
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Kunnian kuninkaan alennustie"
Palmusunnuntai
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Ylösnousseen todistajia"
1. sunnuntai pääsiäisestä
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Hyvä paimen"
2. sunnuntai pääsiäisestä
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Jumalan kansan koti-ikävä"
3. sunnuntai pääsiäisestä
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Taivaan kansalaisena maailmassa"
4. sunnuntai pääsiäisestä
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Sydämen puhetta Jumalan kanssa"
5. sunnuntai pääsiäisestä
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Pyhän hengen odotus"
6. sunnuntai pääsiäisestä
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Pyhän Hengen vuodattaminen"
Helluntai
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Salattu Jumala"
Pyhän Kolminaisuuden päivä
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Katoavat ja katoamattomat aarteet"
2. sunnuntai helluntaista
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Kutsu Jumalan valtakuntaan"
3. sunnuntai helluntaista
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Kadonnut ja jälleen löytynyt"
4. sunnuntai helluntaista
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Armahtakaa!"
5. sunnuntai helluntaista
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Rakkauden laki"
7. sunnuntai helluntaista
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Kirkastettu Kristus"
Kirkastussununtai
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Totuus ja harha"
9. sunnuntai helluntaista
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Lähimmäinen"
14. sunnuntai helluntaista
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Kiitollisuus"
15. sunnuntai helluntaista
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Jeesus antaa elämän"
17. sunnuntai helluntaista
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Jumalan sanansaattajat"
Mikkelinpäivä
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Jeesuksen lähettiläät"
21. sunnuntai helluntaista
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Antakaa toisillenne anteeksi"
23. sunnuntai helluntaista
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Kahden valtakunnan kansalaisena"
24. sunnuntai helluntaista
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Kuolemasta elämään"
25. sunnuntai helluntaista
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Valvokaa!"
Valvomisen sunnuntai
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Kristus, kaikkeuden Herra"
Tuomiosunnuntai
Tallenteet: YoutubeSoundcloud


ENSIMMÄINEN VUOSIKERTA

"Kuninkaasi tulee nöyränä"
1. adventtisunnuntai
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Tehkää tie Kuninkaalle"
3. adventtisunnuntai
Tallenteet: YoutubeSoundcloud

"Nyt Betlehemiin!"
Jouluaamu
Tallenne: Soundcloud

10
Luennot ja raamattupiirit / Raamattuluennot: Apostolien teot
« : 21.01.2020 - klo:22:57 »
Vuonna 2018 pitämäni Apostolien tekojen luentosarja on varsin seikkaperäinen paneutuminen Jeesuksen jälkeiseen alkukirkon aikaan. Kirja kätkee sisäänsä mielenkiintoisia henkilökuvia, eläviä ja aitoja kertomuksia sekä teräviä opillisia kysymyksiä. Tästä linkistä löytyy koko luentosarjan soittolista Youtubesta. Alla yksittäiset luennot linkkilistana.


Osa 1 - Johdanto

Osa 2 - Ap. t. 1:1-8

Osa 3 - Ap. t. 1:9-14

Osa 4 - Ap. t. 1:15-26

Osa 5 - Ap. t. 2:1-13

Osa 6 - Ap. t. 2:14-41

Osa 7 - Ap. t. 2:42-47

Osa 8 - Ap. t. 3:1-26

Osa 9 - Ap. t. 4:1-31

Osa 10 - Ap. t. 4:32-5:11

Osa 11 - Ap. t. 5:12-42

Osa 12 - Ap. t. 6:1-7

Osa 13 - Ap. t. 6:8-7:60

Osa 14 - Ap. t. 8:1-25

Osa 15 - Ap. t. 8:26-40

Osa 16 - Ap. t. 9:1-31

Osa 17 - Ap. t. 9:32-43

Osa 18 - Ap. t. 10:1-11:18

Osa 19 - Ap. t. 11:19-30

Osa 20 - Ap. t. 12:1-25

Osa 21 - Ap. t. 13:1-13

Osa 22 - Ap. t. 13:13-52

Osa 23 - Ap. t. 14:1-28

Osa 24 - Ap. t. 15:1-35

Osa 25 - Ap. t. 15:36-16:10

Osa 26 - Ap. t. 16:16-40

Osa 27 - Ap. t. 17:1-34

Osa 28 - Ap. t. 18:1-23

Osa 29 - Ap. t. 18:23-19:10

Osa 30 - Ap. t. 19:11-22

Osa 31 - Ap. t. 19:23-20:6

Osa 32 - Ap. t. 20:7-21:14

Osa 33 - Ap. t. 21:15-22:29

Osa 34 - Ap. t. 22:30-24:27

Osa 35 - Ap. t. 25:1-26:32

Osa 36 - Ap. t. 27:1-28:31

11
”Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut. Kun minä olen heissä ja sinä olet minussa, he ovat täydellisesti yhtä, ja silloin maailma ymmärtää, että sinä olet lähettänyt minut ja että olet rakastanut heitä niin kuin olet rakastanut minua.” (Joh. 17:21, 23)

Välillä vastaan tulee asioita, jotka kolahtavat todella kovasti ja jättävät pysyvän jäljen omaan sieluun ja mieleen. Minulle kävi niin omien hengellisten prosessieni kautta. Niiden johdosta minulla on ollut useamman vuoden ajan sydämelläni puhua kristittyjen erilaisuudesta ja yhteydestä. Raamatun opettaminen ylipäätään on valtavan hienoa, mutta tämän aihepiirin äärellä sydän sykkii vielä hieman kovemmin. Toivon, että vuosien kuluessa opin puhumaan siitä tavalla, joka voisi avata Jumalan suuruutta ja kristittyjen hienoa erilaisuutta monelle muullekin.

Sivustolla www.srk3.fi olen yrittänyt hahmotella jutun juonta seuraavasti:

Jeesuksen sanojen mukaan kristittyjen yhteys on avain jumalalliseen rakkauteen ja ilosanoman leviämiseen. Liian moni kristillinen yhteisö tunnetaan kuitenkin paremmin sisäisistä ristiriidoistaan kuin keskinäisestä yhteydestään ja liian moni kristitty paremmin ennakkoluuloistaan kuin rakkaudestaan. Kristikunta on pirstoutunut eri korostuksiin, jotka painottavat Jumalan eri puolia. Äärimmillään nämä korostukset ovat kärjistyneet kristittyjen kesken jopa toisiaan vastustaviksi rintamalinjoiksi, vaikka Jumalan olemuksessa nämä puolet kulkevat sulassa sovussa.

Millaisessa seurakunnassa jokaisella olisi lupa olla juuri sellainen kuin on? Mitä tapahtuisi, jos oppisimme hyväksymään myös ne kristityt, joiden käsitys Jumalasta tuntuu itselle vieraalta? Entä jos kaikki kristityt uskaltaisivat antaa omat lahjansa seurakunnan käyttöön ja iloitsisivat toistensa lahjoista?


Jotakuinkin kattava kuva ajattelumallistani on tarjolla alla olevissa opetuksissa, jos vaan malttaa rauhoittua niiden ääreen muutamaksi tunniksi...

Esittelyvideo: Millaiseen seurakuntaan sinä haluaisit kuulua?

Opetus 1: Seurakunnan kolminaisuus

Opetus 2: Kristityn pelikenttä

Opetus 3: Kolme jumalasuhdetta

Opetus 4: Kokonainen seurakunta

12
Luennot ja raamattupiirit / Raamattuluennot: Ilmestyskirja
« : 21.01.2020 - klo:14:49 »
Vuosina 2015-2016 aikana pidin luentosarjan Ilmestyskirjasta. Aihe oli mielenkiintoinen ja itselleni hyvin opettavainen, vaikka olen Ilmestyskirjaa käynyt läpi aikaisemminkin raamattupiireissä ja viikonloppuleireissä. 40-tuntinen luentosarja mahdollisti tällä erää hyvin perusteellisen perehtymisen.

Lähestymistapani Ilmestyskirjaan on maltillinen keskitie: en etsi pikkutarkkoja kirjaimellisia tulkintoja mutten pidä Ilmestyskirjaa myöskään vain vertauskuvallisena oheislukemistona. Tarkoitukseni on pyrkiä ennen kaikkea tulkinnan loogisuuteen, eli säilyttää samanlainen tulkinnan taso läpi koko kirjan.

Luennointityylini on jutusteleva ja pohdiskeleva, mikä on saamani palautteen mukaan mahdollistanut hyvin monenlaisen luentojen kuuntelemisen tavan. Jotkut ovat istuneet ruudun ääressä ja opiskelleet Ilmestyskirjaa videoiden dioja seuraten. Toiset ovat laittaneet kuulokkeet korville työmatkojen ajaksi. Joillekin luennot ovat toimineet rauhoittavana unilääkkeenä. Kukin valitkoon itselleen sopivan tavan.

Youtuben soittolista löytyy tästä linkistä. Itsenäiset videot alla olevasta luettelosta:


Osa 1 - Johdanto

Osa 2 - Ilm. 1:1-8

Osa 3 - Ilm 1:9-20

Osa 4 - Kirjeet seitsemälle seurakunnalle

Osa 5 - Ilm. 2:1-7

Osa 6 - Ilm. 2:8-11

Osa 7 - Ilm. 2:12-17

Osa 8 - Ilm. 2:18-29

Osa 9 - Ilm. 3:1-6

Osa 10 - Ilm. 3:7-13

Osa 11 - Ilm. 3:14-22

Osa 12 - Ilm. 4

Osa 13 - Ilm. 5

Osa 14 - Ilm. 6

Osa 15 - Ilm. 7

Osa 16 - Ilm. 8:1-12

Osa 17 - Ilm. 8:13-9:12

Osa 18 - Ilm. 9:13-21

Osa 19 - Ilm. 10

Osa 20 - Ilm. 11:1-6

Osa 21 - Ilm. 11:7-10

Osa 22 - Ilm. 11:11-19

Osa 23 - Ilm. 12

Osa 24 - Ilm. 13:1-10

Osa 25 - Ilm. 13:11-18

Osa 26 - Ilm. 14:1-5

Osa 27 - Ilm. 14:6-13

Osa 28 - Ilm. 14:14-15:4

Osa 29 - Ilm. 15:5-16:9

Osa 30 - Ilm. 16:10-21

Osa 31 - Ilm. 17:1-17

Osa 32 - Ilm. 17:8-18

Osa 33 - Ilm. 18:1-8

Osa 34 - Ilm. 18:9-24

Osa 35 - Ilm. 19:1-10

Osa 36 - Ilm. 19:11-21

Osa 37 - Ilm. 20:1-7

Osa 38 - Ilm. 20:7-15

Osa 39 - Ilm. 21:1-14

Osa 40 - Ilm. 21:15-22:5

Osa 41 - Ilm. 22:6-21

13
Seurakunnan kotiryhmistä vastaavana pastorina olen törmännyt kaikkein useimmin toiveeseen, että kotien pienpiirit saisivat käyttöönsä elämänmakuista ja käyttökelpoista raamattupiirimateriaalia. Vuoden 2018 aikana ehdin työaikani puitteissa laatia muutaman koeversion kirkkovuosi-luentosarjani pohjalta. Vuonna 2019 aloitin raamattuluentoni aivan Raamatun alusta, mutten työni puitteissa pystynyt jalostamaan luentoja raamattupiirimateriaaliksi. Kansan Raamattuseuran kanssa aloitetun yhteistyön ansiosta työaikani on lisääntynyt, ja piakkoin pystyn tuottamaan uutta raamattupiirimateriaalia pidettyjen luentojen pohjalta.

Näiden koeversioiden myötä kotisolut ja raamattupiirit voivat kokeilla materiaalien käyttökelpoisuutta. Olen iloinen kaikesta palautteesta, joka auttaa minua kehittämään materiaalia sellaiseen muotoon, josta olisi eniten iloa ja apua. Helpoin tapa palautteen antamiseen on vastata tähän viestiin.

Raamattupiirimateriaalin idea on, että kenenkään ei tarvitse tehdä mitään ennakkovalmisteluja. Piiri voi kokoontumisen aluksi kuunnella videon vaikkapa puhelimesta, ja aloittaa keskustelun videossa esitettyjen kysymysten ja rukousaiheiden teemoista. Kunkin videon alla on tekstiosuus, jossa käsitellyt raamatuntekstit ja keskustelukysymykset ovat nähtävillä myös tekstimuodossa.

Totuus ja harha
- 9. sunnuntai helluntaista

Lähimmäinen
- 14. sunnuntai helluntaista

Kiitollisuus
- 15. sunnuntai helluntaista

Jeesus antaa elämän
- 17. sunnuntai helluntaista

14
Nettipapin blogi / Radio Dein blogi
« : 20.01.2020 - klo:13:46 »
Vuonna 2019 toimin Radio Dein päivän blogistina. Kävin pitämässä Dein työyhteisölle luennon kristittyjen erilaisuudesta ja yhteydestä teemalla "Seurakunnan kolminaisuus". Saman aihepiirin ympäriltä minua pyydettiin tarinoimaan tiivistettyjä ajatuksia.

Blogit löytyvät kolmesta paikasta koostettuina:
- Seurakuntalainen.fi - Yhteyttä ja ymmärrystä
- Youtube - Soittolista: Radio Dein blogi
- Facebook - Sivusto: Seurakunnan kolminaisuus

Alla olevista linkeistä blogit löytyvät aikajärjestyksessä eri formaateissa: Youtube (YT), Facebook (FB), Seurakuntalainen.fi (SRK)

1. Saavillinen peukaloita          YT / FB / SRK

2. Suuri Kolmiyhteinen          YT / FB / SRK

3. Lahjat jakoon          YT / FB / SRK

4. Voisitko rukoilla puolestani          YT / FB / SRK

5. Yksi Sana erilaisin sanoin          YT / FB / SRK

6. Katso ihmistä          YT / FB / SRK

7. Kotikirkon raunioilla          YT

8. Liian iso kirja          YT / FB / SRK

9. Henkilökohtainen suhde Jeesukseen           YT / FB / SRK

10. Näin perustat lahkon          YT / FB / SRK

11. Jumalan kuva          YT / FB / SRK

12. Täydellinen siunaus          YT / FB / SRK

13. Pietarin usko         

14. Oikean ikäiset kristityt          YT / FB / SRK

15. Kulkupeli joka lähtöön          YT / FB / SRK

16. Kuinka sinua on armahdettu?          YT / FB / SRK

17. Sama lääke joka vaivaan          YT / FB / SRK

18. Ylistyslauluja konservatiiveille          YT / FB / SRK

19. Rakentaja ei halveksi työkaluja          YT / FB / SRK

20. Vihdoinkin meillä on uskova pappi          YT / FB / SRK

21. Pylly vasten pyllyä          YT / FB / SRK

22. Kolme kärsimyksen kulmaa          YT / FB / SRK

23. Kolmiyhteinen kotisolu          YT / FB / SRK

24. Kun Jumala kasvattaa          YT / FB / SRK

25. Eikö täällä saa muusta puhua!          YT / FB / SRK

26. Kuka tuntee Jeesuksen?          YT / FB / SRK

27. Avainten valta          YT / FB / SRK

28. Kristus-vuoren valloitus          YT / FB / SRK

29. Kirkkolaivan kääntösäde          YT / FB / SRK

30. Sielunhoitaja sielua myöten          YT / FB / SRK

31. Kipuun suostuminen          YT / FB / SRK

15
Nettipapin blogi / Piraattipastorin pakinat
« : 20.01.2020 - klo:12:37 »
Sotilaspastorin komennukseni miinalaiva Pohjanmaalla Intian valtamerellä oli huomattavan erikoinen pastorin työn rupeama. Vuoden 2011 alun kokemukset olen tallettanut blogiksi, joka löytyy alla olevasta linkistä. Näitä voi aikansa kuluksi lueskella kotimaan kamaralta laadittuja blogikirjoituksia odotellessa.

Linkki: Piraattipastorin pakinat

Sivuja: [1] 2