Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Luennot ja raamattupiirit / Vs: Avoin Sana Sanasta -nettiraamattupiiri
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 21.01.2021 - klo:22:12 »
Ensimmäisen pidetyn raamattupiirin pohjalta konsepti ja alusta on havaittu toimivaksi. Seuraavan kerran kokoonnumme:

torstaina 28.1. klo 18-19

Nettiosoite: https://meet.jit.si/sanasanastaraamattupiiri
Huone: Sana Sanasta Raamattupiiri
Raamatunkohta: 1. Moos. 3:10-19

Liity mukaan klo 18 mennessä:
 • käytä ruudulla etunimeäsi ja kotipaikkakuntaasi, esim. Marko (Kangasala).
 • Esittäytymiskierroksen jälkeen (n. klo 18.10) kokoontuminen suojataan salasanalla, eikä raamattupiiriin voi enää sen jälkeen saapua.
 • Keskustelut voivat jatkua vielä klo 19 jälkeenkin, mutta osallistujia pyydetään varaamaan aikaa tunti, joka on "virallinen" kesto.

Lämpimästi tervetuloa!
2
Kysy Nettipapilta / Teiniraskaus
« Uusin viesti kirjoittanut Salli Kähönen 20.01.2021 - klo:17:44 »
Moi. Olen ysiluokkalainenja olen tekemässä etiikan esitelmää teiniraskaudesta ja tarvitsisin kirkon kannan siihen😇
3
Kysy Nettipapilta / Mikä on "lihan tahraama ihokas"?
« Uusin viesti kirjoittanut Ymmällään 19.01.2021 - klo:13:24 »
”Lihan tahraama ihokas”, mitä tällä tarkoitetaan? Onko syntiä ostaa ja pitää esim. kirpparivaatteita, joita joku ”lihan saastassa elävä” on voinut pitää? Viittaan kysymyksellä kohtaan Juudaksen kirje 1:23.
4
Luennot ja raamattupiirit / Avoin Sana Sanasta -nettiraamattupiiri
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 18.01.2021 - klo:18:24 »
Vuosi 2021 tuo Sana Sanasta -raamattupiirimateriaalien rinnalle netissä toimivan avoimen raamattupiirin. Olen pyrkinyt kehittämään mahdollisimman toimivan nettipohjaisen ja vuorovaikutteisen raamattupiirikonseptin, jota kaikki halukkaat voivat esim. Sana Sanasta -videoiden avulla kopioida olemassa olevien tai uusien piirien nettipohjaiseen käyttöön. Perinteisten raamattupiirien tavoin Avoin Sana Sanasta -nettiraamattupiiri rakentuu alustuksen, keskustelun ja yhteisen rukouksen ympärille.


TOIMINTAPERIAATTEET

1. Läsnäolo
 • Rauhoita kalenterisi muusta touhusta kokoaikaiseen osallistumiseen.
 • Netissä on helppo tulla ja mennä. Raamattupiiri toimii kuitenkin vain silloin, kun osallistujat ovat mukana koko sen ajan kuin piirikin on koolla.
 • Huom! Jokainen osallistumiskerta on itsenäinen kokonaisuutensa, eikä osallistuminen velvoita osallistumaan myös kaikkina muina kertoina. Osallistujia pyydetään siis sitoutumaan yhteen piiriin kerrallaan.

2. Avoimuus
 • Esiinny omalla nimelläsi ja videoyhteydellä.
 • Netissä on helppo seurailla kärpäsenä katossa. Aktiivisten keskustelijoiden into kärsii, jos raamattupiirissä on mukana kymmenen kasvotonta nimimerkkiä tyyliin: ”minä vaan”, ”yx ateisti” tai ”käymäänvaantännetultiineikäolemaan”.
 • Huom! Kenenkään ei ole pakko olla aktiivinen keskustelija. Vähimmäisvaatimus on, että alussa tehtävässä esittäytymiskierroksessa jokainen on mukana omana itsenään.

3. Vaihteleva ajankohta
 • Kokoontumisrajoitusten voimassaoloaikana en pidä raamattuluentoja, jolloin useimmat nettiraamattupiirit sijoittuvat torstai-illoille.
 • Normaalitilanteeseen palaamisen jälkeen raamattupiirit kokoontuvat useimmiten maanantaisin tai tiistaisin - iltapäivisin tai iltaisin.
 • Tähän viestiketjuun tulee uusimmaksi viestiksi ilmoitus siitä, milloin seuraava Raamattupiiri kokoontuu.
 • Huom! Saavu osoitteeseen sen verran aikaisemmin, että ehdit testata yhteyksiesi toimivuuden.


TEKNISET VAATIMUKSET

Raamattupiiri kokoontuu yksinkertaisella Jitsi Meet -alustalla. Tämä on täysin avoin ja maksuton ohjelma. Sen helppokäyttöisyyden ansiosta kuka tahansa osaa jo ensimmäisen osallistumiskerran jälkeen kutsua koolle oman raamattupiirin.

Jos osallistut tietokoneella:
 • a) Riittää, että menet oikeaan nettiosoitteen tai
 • b) menet osoitteeseen https://meet.jit.si/ ja kirjoita sen "huoneen" nimi, jossa piiri kokoontuu.
 • Huom! Firefox-selaimella Jitsi-sivusto ei toimi kovin hyvin. Käytä mieluusti mitä tahansa muuta selainta.
 • Vinkki: Oman raamattupiirin järjestäminen on yhtä helppoa ja yksinkertaista kuin kohta B. Huoneen nimen kirjoittaminen luo uuden huoneen, jos sellaista ei vielä ole. Huone ei ole pysyvä, vaan se on olemassa niin kauan kuin siellä on joku käyttäjä sisällä.

Jos osallistut puhelimella:
 • Lataa ja asenna ilmainen Jitsi Meet -sovellus.
 • Avaa sovellus ja kirjoita sen "huoneen" nimi, jossa raamattupiiri kokoontuu.
 • Sovellus on parempi vaihtoehto, mutta mahdollista on myös osallistua puhelimen nettiselaimen kautta samalla tavalla kuin tietokoneella pelkän oikean nettiosoitteen turvin.
5
Kysy Nettipapilta / Aseenkanto-oikeus
« Uusin viesti kirjoittanut farstream 15.01.2021 - klo:19:01 »
mikäs olisi kristin uskon mielipide ase oikeuksista ettisestä näkökulmasta

etiikan porjektiin tietysti
6
Kysy Nettipapilta / Vs: Adoptio
« Uusin viesti kirjoittanut Anniina 07.01.2021 - klo:15:49 »
Hei Marko,

nostan esiin tällaisen vanhan aiheen, sillä olen itse adoptiolapsi. Ei-vakavasta seurustelusuhteesta syntynyt vahinko, jota kumpikaan vanhemmista ei voinut tai halunnut pitää, taloudellisesta tilanteesta ja muista sosiaalisista syistä johtuen. Taustani on täysin suomalainen, joten kulttuurieroja tai etnisiä kysymyksiä en ole joutunut pohtimaan.

Muutamaa asiaa kommentoin, koska ne jäivät sinänsä monipuolisesta vastauksestasi vähälle huomiolle. Lainaus tekstistäsi:

Toisaalta lapsen haluamiseen liittyy itsekkyys: minä haluan lapsen! Hyvin harva perhe luultavasti ajattelee, että tärkeintä on tehdä palvelus jollekin lapselle ottamalla hänet perheeseen. Lähtökohta on omassa halussa olla vanhempi.

On erittäin hyvä asia, jos motiivina on halu saada lapsi eikä mikään halu tehdä lapselle palvelus. Minulla ei ole kokemusta tästä palveluksen tekemisestä omassa perheessäni, mutta monilla muilla on. Siis siitä, että adoptiovanhemmat ovat ottaneet lapsen ajatuksella, että he tekevät lapselle palveluksen. Tästä motiivista nimittäin on usein seurannut edellytys, että pelastetun lapsen tulee olla saamastaan kodista erityisen kiitollinen. Nimenomaan tätä kiitollisuutta kodista ja perheestä monelta on vaadittu; adoptiovanhemmat ovat pitäneet itseään hyväntekijöinä, kun ovat "pelastaneet" hylätyn lapsen. Maksaakseen "kiitollisuudenvelkansa" vanhemmilleen lapsen on sitten oltava tottelevainen, kiltti ja kuuliainen.

Nykyään varmaan suhtaudutaan valtaosin jo toisinkin, mutta varsinkin vanhemmat ikäluokat (nyt yli 50-vuotiaat) ovat tätä kiitollisuuden vaatimusta saaneet kuulla. Sen nimissä on tukahdutettu normaaleja teini-iän irtiottoja sekä vielä aikuisiällä pyritty kontrolloimaan lapsen valintoja vaikkapa puolison, ammatin ja elämäntyylin suhteen sanoen, että kehtaatkin olla tottelematta vanhempiasi, jotka ovat sinut vaivalla kasvattaneet jne. (Tässä kohdassa tosin sanon, että biologisetkin vanhemmat osaavat olla vaateliaita ja riidellä lastensa kanssa asioista, joita näiden pitäisi vanhempien mielestä tehdä toisin. Vaatimuksissa on kuitenkin adoptiolasten kohdalla usein vähän eri sävy, sillä perheeseen tulon taustalla on aina jonkinlainen hylkääminen. Moni adoptiolapsi saattaa itsekin kipuilla sen kanssa, onko hän nyt kauhean kiittämätön ja epäkunnioittava, kun ei ainakaan enää aikuisena haluaisi joka asiassa myöntyä tai vääntäytyä ässän mutkalle pitääkseen vanhempansa tyytyväisinä.)

Nostan esiin tämän kiitollisuusvaatimuksen siksi, että varsinkin monilla uskovaisilla ihmisillä on erittäin herkkä omatunto. Jos uskovaista adoptoitua haukkuu itsekkääksi ja kiittämättömäksi, kun ei tämä tottele vanhempiaan tai on näiden kanssa eri mieltä, hän helposti syyllistyy. Monia on hakattu päähän myös neljännellä käskyllä ja korostettu, että vanhempia tulee kunnioittaa. Useilla on sitten kuitenkin ongelmia sen suhteen, mitä se kunnioittaminen tarkoittaa. Tarkoittaako se sitä, että vanhempien kaikkiin vaatimuksiin tulee suostua ja kaikesta on oltava samaa mieltä, kuten jotkut vanhemmat sen määrittelevät?

Adoptio kuitenkin mahdollistaa vanhemmuuden paljon laajemmassa mielessä, jolloin myös itsekkyyskin voi saada laajemmin erilaisia ilmenemismuotoja. Keskustelua voidaan siis käydä siitä, missä menevät itsekkyyden rajat.

Esimerkiksi juuri kiitollisuuden vaatimus lasta kohtaan on minun mielestäni itsekkyyttä. Se on kiitoksen kipeyttä ja oman hyvyyden pönkittämistä. Adoptiolapsen "pelastaminen" huonoista oloista voi näyttää hyveelliseltä. Joissain tapauksissa taustalla varmasti onkin pyyteetön halu auttaa, mutta joissain tilanteissa tarkoitus voi olla ainakin osittain halu kiillottaa kilpeä. Olin niin hyvä ihminen, että otin orvon tai hylätyn raukan, katsokaa ja kehukaa.

Minulla on mielikuva, että adoptiota edeltävissä keskusteluissa yritetään nimenomaan karsia vanhemmista pois nämä "hyväntekijät". Siis joiden motiivi on ensisijaisesti pelastaa joku lapsi kurjuudelta. Eihän pelastushalu sinänsä ole huono asia, kyllähän nyt normaalit ihmiset toivoisivat, että kaikilla maailman lapsilla olisi hyvä olla. (Minäkin toivon tätä, vaikka en itse ottaisi adoptiolasta!) Mutta silti adoptiovanhemmilta edellytetään nimenomaan halua saada oma lapsi, siis uusi perheenjäsen, ja elää lapsiperhearkea. Ihan sama asia siis kuin biologista lasta toivovilla pariskunnillakin.
7
Kysy Nettipapilta / Vs: Nettikiusaaminen
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 05.01.2021 - klo:22:02 »
Tervehdys RM

Muotoilit ytimekkään kysymyksesi varsin fiksusti. Et kysynyt "oikein vai väärin" tai "onko tämä hyvä vai huono juttu" -tyylisiä kysymyksiä. Ei näet ole mahdollista keksiä mitään näkökulmaa, josta katseltuna nettikiusaamisesta voisi sanoa mitään hyvää. Kristinuskon näkökulmasta nettikiusaaminen on yksiselitteisesti yhtä väärin kuin mikä tahansa muukin kiusaaminen.

Pyysitkin minua kertomaan "jotakin". Niinpä aloin pohtia sitä, miten nettikiusaaminen eroaa kasvotusten tapahtuvasta kiusaamisesta tai selän takana pahan puhumisesta. Jotta pohdintani sisältäisivät selvän linkityksen kristinuskoon, päätin suorittaa pohdintani erilaisia raamatunkohtia etsien.

1. Puhu hyvää - älä puhu pahaa

Tämä ensimmäinen kohta ei tee juurikaan eroa nettikiusaamisen ja muiden kiusaamisen muotojen välillä. Tosin siinä mielessä se painottuu nettikiusaamiseen, että netissä puheet ovat suuremmassa roolissa kuin esimerkiksi väkivaltaiset teot tai omaisuuden vahingoittaminen, joita netin ulkopuolella voidaan harjoittaa ilman sanojakin.

Raamattu on hyvin yksiselitteinen siinä, että kristittyjä kutsutaan puheissaan levittämään hyvää ympärilleen:

 • Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi. (2. Moos. 20:16)
 • Älkää päästäkö suustanne sopimatonta puhetta, vaan puhukaa sitä, mikä kulloinkin on hyvää ja hyödyllistä ja kuulijoille iloksi. (Ef. 4:29)
 • Kenenkään ei pidä väheksyä sinua nuoruutesi vuoksi. Näytä sinä uskoville hyvää esimerkkiä puheissasi ja elämäntavoissasi, rakkaudessa, uskossa ja puhtaudessa. (1. Tim. 4:12)

2. Netti tarjoaa helpon alustan pahuudelle

En tarkoita tällä väliotsikolla sitä, että netti olisi joku pahuuden valta. Mutta totta on sekin, että "tilaisuus tekee varkaan". Luin kerran artikkelin eräästä toimittajasta, joka oli tehnyt rikosilmoituksen häntä ja hänen perhettään uhkailleesta ihmisestä. Tämä kyseinen henkilö saatiin kiinni, ja he päätyivät poliisiasemalle sovittelemaan tilannetta. Tuo uhkailija ei ollut mikään paatunut rikollinen tai edes elämässään vaikeisiin tilanteisiin joutunut, ahdistunut ihminen. Hän oli ihan tavallinen perheenisä, joka lopulta selitti tekojaan sillä, että jotenkin vain kiusaamisen ja uhkailun kiehtovuus sai hänet pauloihinsa. Hän ei lopulta osannut sanoa mitään syytä sille, miksi hän oli tehnyt tekoja, jotka saivat tämän toimittajan elämän aivan sekaisin. Hän ei olisi koskaan toiminut kasvotusten sillä tavalla.

Sananlaskujen kirjassa on muutamia viisauksia, jotka valitettavan osuvasti sopivat kuvaamaan monen ihmisen nimetöntä nettikäyttäytymistä:

 • Tyhmä tuo heti julki suuttumuksensa, viisas nielee loukkauksen ja vaikenee. (Sananl. 12:16)
 • Harkitsematon sana on kuin miekanpisto, viisaan puhe on lääkettä. (Sananl. 12:18)
 • Kuin järkensä menettänyt jousimies, joka tulisilla nuolilla tuhoa kylvää, on se, joka pettää ystävänsä ja sanoo: "Leikkiähän se vain oli." (Sananl. 26:18-19)

3. Netissä ihminen voidaan häpäistä koko maailman silmissä

Olen elämäni aikana kuvannut yhden videon, jonka viraalia leviämistä sain ihmetellä. Yhdessä hetkessä se oli levitetty luvatta vaikka kuinka moneen paikkaan niin, että parissa vuorokaudessa sitä oli näytetty kymmeniä ellei satoja miljoonia kertoja ympäri maailmaa. Hyvin nopeasti siitä alkoi myös ilmestyä muokattuja versioita. Onneksi se levitti kaikissa muodoissaan vain hyvää mieltä. Jos sama ilmiö tapahtuisi tavalla, jolla jotain ihmistä halutaan kiusata, ollaan päästy täysin uusiin sfääreihin. Esimerkiksi koulukiusaamistapauksissa voidaan jäljittää kiusaajat ja ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin. Nettikiusaamisen kohteeksi joutunut ei pääse pakenemaan juuri minnekään.

Raamatussa Jeesus kärsi valtavan pilkan. Hän oli "koko kansan hylkäämä". Mutta hänen tapauksessaan kaikki tietenkin kääntyi voitoksi. Nettikiusaamisen uhriksi joutuneella ei ole yleensä samaa kohtaloa luvassa, koska maineen palauttaminen ei tapahdu koskaan samalla volyymilla kuin maineen turmeleminen.

 • Minä olen maan mato, en enää ihminen, olen kansani hylkäämä, ihmisten pilkka. Kaikki ilkkuvat, kun minut näkevät, pudistavat päätään ja ivaavat minua. (Ps. 22:7-8)
 • Hyvä maine on rikkautta arvokkaampi, suosio parempi kuin kulta ja hopea. (Sananl. 22:1)

4. Nettikäyttäytyminen on hyvä sydämen peili

Toisten ihmisten kanssa kasvotusten vuorovaikutuksessa oleminen "pitää ihmisen kurissa". Kun toiset ihmiset näkevät sinun elämisesi ja tekosi, toimii joukon paine luonnollisena ohjaajana. Toisten edessä ei ole niin helppo sortua typeryyksiin. Sen sijaan oman huoneen yksinäisyydessä tietokoneen tai puhelimen ääressä istuen on huomattavasti helpompi tehdä tekoja, vierailla sivuilla tai kirjoittaa sanoja, joita häpeäisi, jos joku ne saisi tietää. Nimettömyys ja kasvottomuus paljastavat ihmiselle itselleen paljon helpommin, mitä omassa sydämessä todella on.

Raamatun mukaan puheiden hillintä on teoista haastavin. Jos se on vaikeaa ihmisten kanssa kasvotusten ollessa, niin vielä vaikeampaa se on sosiaalisessa mediassa tai internetin keskustelupalstoilla ja kommenttiosuuksissa:

 • Herra, aseta vartija suulleni, pane vartio huulteni portille. (Ps. 141:3)
 • Jos joku luulee olevansa Jumalan palvelija mutta ei pysty hillitsemään kieltään, hän pettää itsensä ja hänen jumalanpalveluksensa on turha. (Jaak. 1:26)
 • Kaikkihan me hairahdumme monin tavoin. Täydellinen on se, joka ei hairahdu puheissaan. (Jaak. 3:2)
 • Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono. Hedelmästään puu tunnetaan. Te käärmeen sikiöt, kuinka teidän puheenne voisi olla hyvää, kun itse olette pahoja! Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu. Hyvä ihminen tuo hyvyytensä varastosta esiin hyvää, paha ihminen pahuutensa varastosta pahaa. Minä sanon teille: jokaisesta turhasta sanasta, jonka ihmiset lausuvat, heidän on tuomiopäivänä tehtävä tili. Sanojesi perusteella sinut julistetaan syyttömäksi, ja sanojesi perusteella sinut tuomitaan syylliseksi. (Matt. 12:33-37)

5. Kiusaamiseen on vaikea puuttua netissä

Kiusaaminen on yleensä helpompaa kuin kiusaajien vastustaminen. Erityisen helppoa on olla hiljaa ja poistua tilanteesta, kun näkee jotain toista kiusattavan. Erityisen vaikeaksi tämä asetelma menee netissä. Vaikka olisi uskallustakin, keinot kasvottomien kiusaajien hillitsemiseksi voivat olla todella vähäiset.

Kristittyä kutsutaan aina puolustamaan heikompia ja sorrettua. Hyvän tekemisen laiminlyöminen on yhtä lailla väärin kuin pahan tekeminenkin. Nettikiusaamisen äärellä tämä tehtävä on todella vaikea:

 • Parempi nuhdella avoimesti kuin vaieta rakkauden nimissä. (Sananl. 27:5)
 • Jumalan tahto näet on, että te hyvää tekemällä panette sulun ymmärtämättömien ihmisten typerille puheille. (1. Piet. 2:15)
 • Opetelkaa tekemään hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta, puolustakaa sorrettua, hankkikaa orvolle oikeus, ajakaa lesken asiaa. (Jes. 1:17)


Yhteenvetona nettikiusaamisen surkeus koostuukin juuri edellä mainitsemastani neljästä tekijästä:
 • Puheilla on helppo satuttaa kovasti.
 • Netti tarjoaa helpon ja nimettömän alustan kiusaamiselle.
 • Nettikiusaaminen voi nolata jonkun ihmisen lähes koko maailman silmissä.
 • Netin mahdollisuudet saattavat tehdä kiusaajan sellaisestakin ihmisestä, joka ei muualla kiusaisi.
 • Nettikiusaamista on vaikeampi torjua kuin kasvotusten tapahtuvaa kiusaamista.

Tämä vastaukseni muodostui jossain määrin luettelon omaiseksi, mutta toivon, että näistä mietteistäni myös sinulle herää käyttökelpoisia ajatuksia.
8
Kysy Nettipapilta / Vs: Videopelien väkivalta
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 04.01.2021 - klo:17:02 »
Hei Jere,

Etiikan esitelmien tekijöiden kysymyksissä toistuu usein samankaltainen sanamuoto: "Mikä on kristinuskon kanta asiaan x". Niinpä oletan, että opettajilta saatuun tehtävänantoon on sisällytetty jotain tuon kaltaisia ilmauksia, jotta esitelmän tekijät ottaisivat mahdollisimman monia eettisiä näkökulmia huomioon.

Valitettavasti aika harvan eettisen kysymyksen kohdalla kristinuskolla on selkeästi jotain "kantaa" asiaan. Ainakaan siinä mielessä, miten kannanotto yleensä ajatellaan - eli että ollaan joko puolesta tai vastaan. Siinä missä eettiset kysymykset ovat etiikan esitelmän laatijan näkökulmasta erilaisten näkökulmien summa, on tilanne sama myös kristinuskon sisällä. Kaikkia eettisiä kysymyksiä voidaan kristinuskon sisälläkin katsella useista näkökulmista ja erilaisin painotuksin.

Minä en siis voi antaa sinulle kristinuskon kantaa kysymääsi asiaan. Otan kuitenkin tähän muutaman mieleeni nousseen raamatunkohdan, jotka herättävät aiheen äärellä kysymyksen:

Millaiseen ajattelumalliin väkivaltaiset videopelit kasvattavat?

 • Älkää herättäkö lapsissanne vihaa, vaan kasvattakaa ja ojentakaa heitä Herran tahdon mukaan. (Ef. 6:4)
 • Ajatelkaa kaikkea mikä on totta, mikä on kunnioitettavaa, mikä oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista, mikä vain on hyvää ja ansaitsee kiitoksen. (Fil. 4:8 )
 • Jos on mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa. Älkää ottako oikeutta omiin käsiinne, rakkaat ystävät, vaan antakaa Jumalan osoittaa vihansa. Onhan kirjoitettu: "Minun on tuomio, minä maksan tekojen mukaan" - näin sanoo Herra. Edelleen sanotaan: "Jos vihamiehelläsi on nälkä, anna hänelle ruokaa, jos hänellä on jano, anna juotavaa. Näin keräät tulisia hiiliä hänen päänsä päälle." Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä. (Room. 12:18-21)
 • Minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa. Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin. (Matt. 5:39)
Videopeleistä ja niiden vaikutuksesta lapsiin on käsittääkseni monenlaisia tutkimuksia. Ilmeisesti on ihan tieteellisin metodein saatu tuloksia, että pelaaminen kehittää jotain aivojen kykyjä ja osa-alueita. Oletan, että yhtä varmasti on tehty tutkimuksia, joissa on pyritty selvittämään pelaamisen vaikutuksia ihmisen käyttäytymiseen. Tuloksista en tiedä, mutta olen varma siitä, että eri ihmiset reagoivat eri tavoilla. Jotkut ovat herkempiä pelien antamille vaikutteille ja arvomaailmalle ja imevät niitä itseensä, toiset tekevät luonnostaan eron pelin ja todellisuuden välillä.

Niiden ihmisten kohdalla, jotka uppoutuvat videopeleihin ja joilla on taipumus imeä niistä vaikutteita, videopelien väkivalta on varmasti huono asia. Kauhean paljoa en ole itse väkivaltaisia pelejä pelannut, mutta luulen saaneeni ihan oikean käsityksen, kun vastaani ei ole koskaan tullut yhtään peliä, jossa menestyy parhaiten toisen posken kääntämällä. Kyllä väkivaltapeleissä parhaiten pärjää se, joka opettelee häikäilemättä etsimään vastustajan heikkoudet ja tavalla tai toisella tuhoamaan hänet. Jos se ajattelumaailma tarttuu itseen edes välillisesti, eivät videopelit ole saaneet hyvää hedelmää aikaiseksi.

Käsittääkseni psykologisena tosiasiana pidetään sitä, että aggressiivisuus ei vähene aggressiivisuutta toteuttamalla. Liikunta ja moni muu aktiivisuus kyllä lieventää aggressioita, mutta aggressiivisten toimien harjoittaminen saattaa lopulta vaikuttaa päinvastaisesti. Mutta ehkä siitä huolimatta joidenkin ihmisten kohdalla väkivaltaiset pelit saattavat toimia jonkinlaisena varoventtiilinä ja parhaimmillaan ennaltaehkäistä tosi elämässä toteutetun aggressiivisuuden. Toisaalta, jos aggressiivisuuden lievittäminen onnistuu vain väkivaltaisilla peleillä, joudutaan herättämään varsin suuria kysymyksiä siitä, miksi muut keinot eivät toimi.

Vastaukseni ei paisu kovin pitkäksi, koska osatakseni vastata kysymykseen kattavasti, minun täytyisi joko tuntea todella hyvin erilaisia psykologisia tutkimuksia väkivaltapelien vaikutuksista. Tilannesidonnaisen vastauksen antaakseni minun pitäisi olla seurannut vaikkapa jonkun kasvavan lapsen kehitystä ja sen muutosta sen jälkeen, kun hän olisi aloittanut väkivaltaisten pelien pelaamisen.

Joka tapauksessa on selvää, että kristillisen uskon ja Raamatun kanta on se, että kristillinen kasvatus sisältää tasapainoiseen, epäitsekkääseen ja rauhanomaiseen toimintaan kasvattamisen. Jos väkivaltaiset videopelit edistävät tätä tavoitetta, ovat ne hyvä asia. Jos videopelien väkivalta vaarantaa tämän kehityksen, eivät ne ole hyvä asia.
9
Kysy Nettipapilta / Nettikiusaaminen
« Uusin viesti kirjoittanut RM 01.01.2021 - klo:17:36 »
Moikka!
Teen etiikan esitelmää nettikiusaamisesta. Auttaisi kovasti, jos pystyisit kertomaan jotakin kristinuskon näkökulmasta asiaan. Kiitos vaivastasi jo etukäteen! :)
10
Kysy Nettipapilta / Missä menee haluamisen ja himoitsemisen raja?
« Uusin viesti kirjoittanut Rajanvetoa 29.12.2020 - klo:17:59 »
Kysymykseni koskee lähimmäisen oman haluamista ja rajanvetoa siitä, mikä on himoitsemista. Muistelen törmänneeni vastaavaan aiheeseen kristillisellä foorumilla, josta osittain olen saanut insipiraatiota aloitukseen.

Olen selvää, ettei lähimmäisen omaisuutta saa tavoitella. Ei varastamalla, kepulikonstein tai yrittämällä iskeä hänen puolisoaan. Mutta onko suotavaa edes matkia? Tai jos toinen on yrittänyt päästä opiskelemaan jotain tiettyä alaa tuloksetta ja matkija itse pääsee kyseiselle alalle, onko se oikein? Tai keksiä toiselta jonkun haluamisen kohteen (materia, työpaikka jne), jonka itse saa mutta toinen ei.

Some on pullollaan ideoita ja haluamisen kohteita. Mutta voiko kristitty hyvällä omallatunnolla kopioida vaikka sisustus/vaatetus/ruoka/ajoneuvo/ura jne jne ideoita itselleen ja toisten iloksi?
Sivuja: [1] 2 3 ... 10