Hei Tino ja Kätsy!
Katson todella paljon elokuvia. Ostan itselleni sellaisia elokuvia, joita voin katsoa monta kertaa. Myös Passion of the Christ on omassa hyllyssäni. Mutta en ole vielä katsonut sitä sen jälkeen, kun näin sen ensimmäisen kerran elokuvateatterissa. Elokuva tekee tosi pahaa siksi, että en osaa pitää sitä mielikuvituksena. Siksi en ole vielä saanut aikaiseksi katsoa sitä uudelleen.
Ruoskimiskohtaus on tuon elokuvan kiistellyin ja puhutuin osa. Toiset pitävät sitä täysin sadistisena ja yliampuvana, toisten mielestä se on täysin todenmukainen kuva siitä, mitä on tapahtunut. Minä en ole historian asiantuntija, mutta ymmärrykseni mukaan elokuva on enemmän totta kuin mielikuvitusta. Seuraavassa muutamia hajanaisia ajatuksia aiheesta.
Ristiinnaulitseminen oli roomalainen rangaistus, joten ristiinnaulitsemista edeltävä ruoskiminen oli myös roomalaisten suorittama. Juutalaisilla oli laki, jonka mukaan ankarin ruoskimisrangaistus oli maksimissaan 40 ruoskaniskua. Juutalaiset halusivat olla tässä tarkkoja, joten laskuvirheiden vuoksi kaiken varalta langetettiin maksimissaan 39 iskun rangaistuksia. Roomalaisilla ei ollut mitään vastaavaa ylärajaa, joten ruoskiminen kesti niin kauan kuin ruoskimista valvova esimies halusi.
Paavali kertoo omista koettelemuksistaan evankeliumin julistamisen saralla, ja luettelossa hänkin tekee eron juutalaisen ruoskimisen ja roomalaisten raipparangaistuksen välillä:
Olen juutalaisilta viisi kertaa saanut "yhtä vaille neljäkymmentä" ruoskaniskua,
kolmesti olen saanut raippoja, kerran minua on kivitetty, kolme kertaa olen
joutunut haaksirikkoon, olen ajelehtinut meressä vuorokauden. (2. Kor. 11:24-25)
Roomalainen ruoskiminen saattoi siis olla valtavan ankara. Historiallisista dokumenteista tiedetään, että jotkut kuolivat ruoskimiseen, kun sisälmykset tulivat ulos. Tavallinen ruoska itsessään tekee jo pahaa jälkeä, mutta roomalaisilla oli käytössään useita erilaisia ruoskamalleja. Monihaaraisten ruoskien päihin saattoi olla kiinnitettynä metallikuulia, lasia tai koukkuja. Passion of the Christ näyttää yhden tulkinnan siitä, millaista jälkeä niillä sai aikaan. Ottamatta kantaa siihen, onko Torinon käärinliina ylipäätään aito tai onko se jopa Jeesuksen käärinliina, on siinä esiintyvän miehen selässä 120 ruoskan haavaa (40 kolmihaaraisen metallikuulilla varustetun ruoskan iskua).
Elokuvaa on kritisoitu myös siitä, miten Jeesusta teloittavat ja ruoskivat roomalaiset näyttävät sadistisesti nauttivan työstään. Sotakentiltä ja keskitysleireiltä tiedetään se - itsessään täysin looginen asia - että mielenterveytensä vuoksi ihminen rakentaa varmasti erilaisia puolustusmekanismeja. Jo pelkästään lääketieteen opiskelijoille syntyy helposti oma musta huumorinsa, kun he opiskelujensa puitteissa leikkelevät lääketieteelle itsensä testamentanneita oikeita ihmisiä. Historian yksi karmeimmista teloitustavoista ei voi siis pitää sen ajan pyöveleitä aivan viilipyttyinä. Kyllä siinä jonkinlainen sadistisuus kehittyy väkisinkin. Ristiinnaulitsemista ja ruoskimista tehtiin kuitenkin sen verran usein, että olisihan se naurettavaa, että ruoskijat silmänurkat kosteina pistäisivät rangaistusta täytäntöön.
Mitä elokuvan verellä mässäilyyn tulee, niin minä en osaa sanoa, miten paljon verta ruoskimisessa ihmisestä valuu. Mutta varmasti valuu suhteellisen paljon. Ja veri on luonteeltaan sellaista, että se tahraa ja värjää todella tehokkaasti. Puoli litraa verta näyttää pahalta, kun se levitetään kivipihalle.
Tässä muutama näkökulma elokuvan pohjalta. Kysykää lisää tarkennuksia, jos haluatte. Jos kovin pahoja pistätte, pitää ehkä katsoa se leffa kuitenkin uudelleen... Anteeksi, että vastaus viipyi pitkään. Kätsy ei pääse ihan tuoreeltaan vastaamaan nyt kavereilleen. Mutta toisaalta, jos joku haluaa pitää jotain asiaa liioiteltuna, niin minkäs teet. Ei toista voi pakottaa uskomaan. Jeesus ajatellaan monesti niin kiiltokuvamaiseksi, että mitään tällaista raakuutta ei häneen helposti yhdistä. Mutta synnin palkkana oleva kuolema ei ollut mikään paperilla oleva rangaistus, vaan se piti kyllä ihan oikeasti kärsiä ja pistää täytäntöön.