Kirjoittaja Aihe: Nettikiusaaminen  (Luettu 1711 kertaa)

RM

  • Vieras
Moikka!
Teen etiikan esitelmää nettikiusaamisesta. Auttaisi kovasti, jos pystyisit kertomaan jotakin kristinuskon näkökulmasta asiaan. Kiitos vaivastasi jo etukäteen! :)

Nettipappi Marko

  • Nettipappi
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 151
    • Profiili
Tervehdys RM

Muotoilit ytimekkään kysymyksesi varsin fiksusti. Et kysynyt "oikein vai väärin" tai "onko tämä hyvä vai huono juttu" -tyylisiä kysymyksiä. Ei näet ole mahdollista keksiä mitään näkökulmaa, josta katseltuna nettikiusaamisesta voisi sanoa mitään hyvää. Kristinuskon näkökulmasta nettikiusaaminen on yksiselitteisesti yhtä väärin kuin mikä tahansa muukin kiusaaminen.

Pyysitkin minua kertomaan "jotakin". Niinpä aloin pohtia sitä, miten nettikiusaaminen eroaa kasvotusten tapahtuvasta kiusaamisesta tai selän takana pahan puhumisesta. Jotta pohdintani sisältäisivät selvän linkityksen kristinuskoon, päätin suorittaa pohdintani erilaisia raamatunkohtia etsien.

1. Puhu hyvää - älä puhu pahaa

Tämä ensimmäinen kohta ei tee juurikaan eroa nettikiusaamisen ja muiden kiusaamisen muotojen välillä. Tosin siinä mielessä se painottuu nettikiusaamiseen, että netissä puheet ovat suuremmassa roolissa kuin esimerkiksi väkivaltaiset teot tai omaisuuden vahingoittaminen, joita netin ulkopuolella voidaan harjoittaa ilman sanojakin.

Raamattu on hyvin yksiselitteinen siinä, että kristittyjä kutsutaan puheissaan levittämään hyvää ympärilleen:

  • Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi. (2. Moos. 20:16)
  • Älkää päästäkö suustanne sopimatonta puhetta, vaan puhukaa sitä, mikä kulloinkin on hyvää ja hyödyllistä ja kuulijoille iloksi. (Ef. 4:29)
  • Kenenkään ei pidä väheksyä sinua nuoruutesi vuoksi. Näytä sinä uskoville hyvää esimerkkiä puheissasi ja elämäntavoissasi, rakkaudessa, uskossa ja puhtaudessa. (1. Tim. 4:12)

2. Netti tarjoaa helpon alustan pahuudelle

En tarkoita tällä väliotsikolla sitä, että netti olisi joku pahuuden valta. Mutta totta on sekin, että "tilaisuus tekee varkaan". Luin kerran artikkelin eräästä toimittajasta, joka oli tehnyt rikosilmoituksen häntä ja hänen perhettään uhkailleesta ihmisestä. Tämä kyseinen henkilö saatiin kiinni, ja he päätyivät poliisiasemalle sovittelemaan tilannetta. Tuo uhkailija ei ollut mikään paatunut rikollinen tai edes elämässään vaikeisiin tilanteisiin joutunut, ahdistunut ihminen. Hän oli ihan tavallinen perheenisä, joka lopulta selitti tekojaan sillä, että jotenkin vain kiusaamisen ja uhkailun kiehtovuus sai hänet pauloihinsa. Hän ei lopulta osannut sanoa mitään syytä sille, miksi hän oli tehnyt tekoja, jotka saivat tämän toimittajan elämän aivan sekaisin. Hän ei olisi koskaan toiminut kasvotusten sillä tavalla.

Sananlaskujen kirjassa on muutamia viisauksia, jotka valitettavan osuvasti sopivat kuvaamaan monen ihmisen nimetöntä nettikäyttäytymistä:

  • Tyhmä tuo heti julki suuttumuksensa, viisas nielee loukkauksen ja vaikenee. (Sananl. 12:16)
  • Harkitsematon sana on kuin miekanpisto, viisaan puhe on lääkettä. (Sananl. 12:18)
  • Kuin järkensä menettänyt jousimies, joka tulisilla nuolilla tuhoa kylvää, on se, joka pettää ystävänsä ja sanoo: "Leikkiähän se vain oli." (Sananl. 26:18-19)

3. Netissä ihminen voidaan häpäistä koko maailman silmissä

Olen elämäni aikana kuvannut yhden videon, jonka viraalia leviämistä sain ihmetellä. Yhdessä hetkessä se oli levitetty luvatta vaikka kuinka moneen paikkaan niin, että parissa vuorokaudessa sitä oli näytetty kymmeniä ellei satoja miljoonia kertoja ympäri maailmaa. Hyvin nopeasti siitä alkoi myös ilmestyä muokattuja versioita. Onneksi se levitti kaikissa muodoissaan vain hyvää mieltä. Jos sama ilmiö tapahtuisi tavalla, jolla jotain ihmistä halutaan kiusata, ollaan päästy täysin uusiin sfääreihin. Esimerkiksi koulukiusaamistapauksissa voidaan jäljittää kiusaajat ja ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin. Nettikiusaamisen kohteeksi joutunut ei pääse pakenemaan juuri minnekään.

Raamatussa Jeesus kärsi valtavan pilkan. Hän oli "koko kansan hylkäämä". Mutta hänen tapauksessaan kaikki tietenkin kääntyi voitoksi. Nettikiusaamisen uhriksi joutuneella ei ole yleensä samaa kohtaloa luvassa, koska maineen palauttaminen ei tapahdu koskaan samalla volyymilla kuin maineen turmeleminen.

  • Minä olen maan mato, en enää ihminen, olen kansani hylkäämä, ihmisten pilkka. Kaikki ilkkuvat, kun minut näkevät, pudistavat päätään ja ivaavat minua. (Ps. 22:7-8)
  • Hyvä maine on rikkautta arvokkaampi, suosio parempi kuin kulta ja hopea. (Sananl. 22:1)

4. Nettikäyttäytyminen on hyvä sydämen peili

Toisten ihmisten kanssa kasvotusten vuorovaikutuksessa oleminen "pitää ihmisen kurissa". Kun toiset ihmiset näkevät sinun elämisesi ja tekosi, toimii joukon paine luonnollisena ohjaajana. Toisten edessä ei ole niin helppo sortua typeryyksiin. Sen sijaan oman huoneen yksinäisyydessä tietokoneen tai puhelimen ääressä istuen on huomattavasti helpompi tehdä tekoja, vierailla sivuilla tai kirjoittaa sanoja, joita häpeäisi, jos joku ne saisi tietää. Nimettömyys ja kasvottomuus paljastavat ihmiselle itselleen paljon helpommin, mitä omassa sydämessä todella on.

Raamatun mukaan puheiden hillintä on teoista haastavin. Jos se on vaikeaa ihmisten kanssa kasvotusten ollessa, niin vielä vaikeampaa se on sosiaalisessa mediassa tai internetin keskustelupalstoilla ja kommenttiosuuksissa:

  • Herra, aseta vartija suulleni, pane vartio huulteni portille. (Ps. 141:3)
  • Jos joku luulee olevansa Jumalan palvelija mutta ei pysty hillitsemään kieltään, hän pettää itsensä ja hänen jumalanpalveluksensa on turha. (Jaak. 1:26)
  • Kaikkihan me hairahdumme monin tavoin. Täydellinen on se, joka ei hairahdu puheissaan. (Jaak. 3:2)
  • Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono. Hedelmästään puu tunnetaan. Te käärmeen sikiöt, kuinka teidän puheenne voisi olla hyvää, kun itse olette pahoja! Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu. Hyvä ihminen tuo hyvyytensä varastosta esiin hyvää, paha ihminen pahuutensa varastosta pahaa. Minä sanon teille: jokaisesta turhasta sanasta, jonka ihmiset lausuvat, heidän on tuomiopäivänä tehtävä tili. Sanojesi perusteella sinut julistetaan syyttömäksi, ja sanojesi perusteella sinut tuomitaan syylliseksi. (Matt. 12:33-37)

5. Kiusaamiseen on vaikea puuttua netissä

Kiusaaminen on yleensä helpompaa kuin kiusaajien vastustaminen. Erityisen helppoa on olla hiljaa ja poistua tilanteesta, kun näkee jotain toista kiusattavan. Erityisen vaikeaksi tämä asetelma menee netissä. Vaikka olisi uskallustakin, keinot kasvottomien kiusaajien hillitsemiseksi voivat olla todella vähäiset.

Kristittyä kutsutaan aina puolustamaan heikompia ja sorrettua. Hyvän tekemisen laiminlyöminen on yhtä lailla väärin kuin pahan tekeminenkin. Nettikiusaamisen äärellä tämä tehtävä on todella vaikea:

  • Parempi nuhdella avoimesti kuin vaieta rakkauden nimissä. (Sananl. 27:5)
  • Jumalan tahto näet on, että te hyvää tekemällä panette sulun ymmärtämättömien ihmisten typerille puheille. (1. Piet. 2:15)
  • Opetelkaa tekemään hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta, puolustakaa sorrettua, hankkikaa orvolle oikeus, ajakaa lesken asiaa. (Jes. 1:17)


Yhteenvetona nettikiusaamisen surkeus koostuukin juuri edellä mainitsemastani neljästä tekijästä:
  • Puheilla on helppo satuttaa kovasti.
  • Netti tarjoaa helpon ja nimettömän alustan kiusaamiselle.
  • Nettikiusaaminen voi nolata jonkun ihmisen lähes koko maailman silmissä.
  • Netin mahdollisuudet saattavat tehdä kiusaajan sellaisestakin ihmisestä, joka ei muualla kiusaisi.
  • Nettikiusaamista on vaikeampi torjua kuin kasvotusten tapahtuvaa kiusaamista.

Tämä vastaukseni muodostui jossain määrin luettelon omaiseksi, mutta toivon, että näistä mietteistäni myös sinulle herää käyttökelpoisia ajatuksia.
« Viimeksi muokattu: 07.01.2021 - klo:14:22 kirjoittanut Nettipappi Marko »
Marko Sagulin