Hei, Gethsemane!
Raamatussa Asasel sanaa käytetään sillä tavoin itsestäänselvästi, että sen ajan ihmiset ovat tienneet, mitä sillä tarkoitetaan. Valitettavast se tieto ei ole välittynyt meille asti. Eikä vihjeitä saada Raamatustakaan sen enempää. Kyseistä sanaa käytetään vain tuossa suuren sovituspäivän ohjeita koskevassa luvussa. Joudumme tyytymään epävarmoihin tietoihin. Ennen eri selitysmallien tarkastelua kyseinen kohta vähän laajempana:
Aaron tuokoon esiin oman syntiuhrisonninsa ja toimittakoon sovitusmenot itsensä
ja sukunsa puolesta. Sitten hän ottakoon molemmat pukit ja pankoon ne seisomaan
Herran eteen pyhäkköteltan oven luo. Hän heittäköön arpaa siitä, kumpi pukeista
kuuluu Herralle ja kumpi Asaselille. Sen pukin, jonka arpa määrää Herralle, Aaron
tuokoon esiin ja uhratkoon syntiuhriksi, mutta se pukki, jonka arpa määrää
Asaselille, jätettäköön seisomaan elävänä Herran eteen. Sovitettavat synnit
pantakoon sen kannettaviksi. Sitten se ajettakoon Asaselin luo autiomaahan.
... ...
Kun Aaron on saattanut päätökseen pyhäkön, pyhäkköteltan ja alttarin
puhdistusmenot, hän tuokoon esiin elävän pukin, asettakoon molemmat
kätensä eläimen pään päälle ja tunnustakoon siinä israelilaisten kaikki synnit,
kaikki pahat teot ja rikkomukset, joihin israelilaiset ovat syyllistyneet. Näin hän
pankoon ne pukin kannettaviksi ja lähettäköön sen sitten tehtävään määrätyn
miehen ajamana autiomaahan. Pukki saa kantaa kaikki heidän syntinsä
asumattomille seuduille. [3. Moos. 16:6-10, 20-22]
Käsien päällepaneminen oli juutalaisuuteen kuuluneessa uhrikäytännössä samaistumisen merkki. Uhrin tuoja laittoi uhrieläimensä päälle kätensä. Sillä hän osoitti, että se kohtalo, joka uhrieläimellä oli, kuuluisi hänelle itselleen. Mutta nyt sen kohtalon kärsiikin sijainen, jonka päälle omat synnit on laskettu. Suurena sovituspäivänä ylimmäisen papin täytyi tehdä tämä koko kansan puolesta. Kahdesta pukista toinen teurastettiin ja sen verta käytettiin temppelin puhdistusmenoihin. Toisen pukin kohtalo on kuvattu yllä. Siinä yhteydessä mainitaan Asasel. Ja tällaisia selityksiä sanalle on annettu:
1. Autio paikka, vaikea maasto
Merkitykseksi on erityisesti juutalaisuudessa tarjottu autiota ja asumatonta seutua. Pukki ja sen kannettavaksi laitetut synnit siis ajetaan pois ihmisten luota. Se on vahva kuva anteeksiannosta. Kirkossa käytetään synninpäästönä Psalmin kohtaa, jossa sama ajatus esiintyy:
Sillä niin kuin taivas on korkea maan yllä, niin on Herran armo suuri niille,
jotka pelkäävät ja rakastavat häntä. Niin kaukana kuin itä on lännestä,
niin kauas hän siirtää meidän syntimme. Niin kuin isä armahtaa lapsiaan,
niin armahtaa Herra niitä, jotka pelkäävät ja rakastavat häntä.
[Ps. 103:11-13]
Aution paikan ohella sävyksi on tarjottu myös rotkoa tai vaikeaa maastoa. Heprean kielen sukulaiskielessä arabiassa azazu tarkoittaa vaikeaa maastoa. Raamatussa mainittu asumaton seutu voidaan kääntää myös sanoilla "katkaistu alue". Näistä on tehty päätelmiä, että eläin on ilmeisesti ollut tarkoitus viedä paikkaan, jossa se kuolisi nopeasti tai josta sen olisi vähintäänkin vaikea tulla takaisin. Eläin on saatettu jopa työntää rotkoon. Ajatuksena kuitenkin kaikissa selitysmalleissa on se, että syntiä kantava eläin karkotettiin ihmisten asuinsijoilta ja sen elämän oli tarkoitus päättyä.
2. Syntipukki, eloon jätetty kauris
Joissain raamatunkäännöksissä Asasel on käännetty syntipukiksi tai sen syntipukin nimeksi. Esimerkiksi mainitsemassasi vuoden 1776 Bibliassa arpaa heitetään Herralle jäävän kauriin ja vapaan kauriin osasta. Käännösvaikeuksia tulee kuitenkin siinä, kuinka tämä pukki ajettaisiin itsensä luo autiomaahan.
3. Henkiolento
Nykyinen käännös ohjaa alaviitteessä lukijaa siihen tulkintaan, että kyseessä on autiomaassa asuvasta henkiolennosta. On myös ehdotettu, että Asasel olisi yksi Saatanan nimityksistä, jolloin kyse olisi kaikesta pahasta, jota hän edustaa. Itse en näe tätäkään tulkintaa mitenkään ongelmallisena. Asaselhan ei ole mitenkään keskeisessä roolissa. Arkisesti ilmaisten voisi sanoa, että Asasel on kaatopaikka, jonne synti kuuluu. Mikään kertomuksen sankari hän ei ainakaan ole, toisesta kunnioitettavasta jumaluudesta puhumattakaan. Syntien kantaja ja kärsijä on se syntipukki. Nyt otan vähän vauhtia, ja selitän pidemmän lenkin kautta ajatukseni:
Raamattu kirkkaasti opettaa, että on vain yksi Jumala. Mutta samalla erilaisten henkivaltojen olemassaolo on itsenstäänselvyys.
Me tiedämme, ettei epäjumalia ole olemassa, on vain yksi ainoa Jumala. Onhan
tosin sekä taivaassa että maan päällä niin sanottuja jumalia, moniakin jumalia ja
herroja, mutta meillä on vain yksi Jumala, Isä. Hänestä on kaikki lähtöisin, ja
hänen luokseen olemme matkalla. Meillä on vain yksi Herra, Jeesus Kristus.
Hänen välityksellään on kaikki luotu, niin myös meidät. [1. Kor. 8:4-6]
Emmehän me taistele ihmisiä vastaan vaan henkivaltoja ja voimia vastaan,
tämän pimeyden maailman hallitsijoita ja avaruuden pahoja henkiä vastaan.
[Ef. 6:12]
Jumala oli maailman luotuaan antanut ihmiselle ohjeen:
Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, älä syö,
sillä sinä päivänä, jona siitä syöt, olet kuoleman oma. [1. Moos. 2:17]
Syntiä tekevä ihminen siis kuuluu kuolemalle monessakin mielessä. Kukaan ei ole syntynyt paratiisiin vaan katoavaan maailmaan. Kukaan ei elä ikuisesti vaan vanhenee ja kuolee. Eikä kukaan ole täydellisessä yhteydessä Jumalaan, vaan on synnin orja, ellei Jeesus vapauta. Siksi paholainen ihan oikeasti pystyi sanomaan Jeesukselle seuraavat sanat:
Vielä Paholainen vei Jeesuksen hyvin korkealle vuorelle, näytti hänelle
maailman kaikki valtakunnat ja niiden loiston ja sanoi: "Kaiken tämän
minä annan sinulle, jos polvistut eteeni ja kumarrat minua." [Matt. 4:8-9]
Paholainen kärsi tappion Golgatalla, joten lopulta hänet tuhotaan. Paratiisissa Jumalan käskemän säännön mukaan Saatanan mukana kuolemalle kuuluvat kaikki syntiset. Siksi on oikein hyvin Raamatun mukaista ajatella, että Asaselilla olisi tarkoitettu jotain henkiolentoa tai jopa itse paholaista. Ihmisten synnit lähetettiin pukin mukana Asaselin seuraksi. Pukki joutui siis paikkaan, jossa on muitakin syntiensä vuoksi tuhoutuvia. Pukki kuljetti synnit pois, joten Jumalan oma kansa sai siis olla vapaa siitä synnin rangaistuksesta. Anteeksianto on sitä, että annetaan synnin rangaistus jonkun toisen kärsittäväksi, jotta itse ei tarvitse sitä kantaa.