Kirjoittaja Aihe: Häiriökäyttäytyminen foorumilla  (Luettu 9702 kertaa)

Nettipappi Marko

  • Nettipappi
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 152
    • Profiili
Vuoden 2020 alusta Kangasalan seurakunnan keskustelufoorumi uudistui. Yleinen keskustelualusta poistui ja tilalle tuli Kansan Raamattuseuran ja Kangasalan seurakunnan yhteistyönä ylläpitämä Nettipapin kotisivu. Sivuston luonne muuttui kysymys- ja opetuskeskeiseksi. Mahdollinen häiriökäyttäytyminen ei ole samalla tavalla uhkana kuin käyttäjien keskinäisessä keskustelussa. Nämä ohjeet on kuitenkin hyvä pitää esillä, koska keinot on nykyiselläänkin mahdollista keksiä, jos haluaa häiriköidä palstan elämää.


FLOODAUS

Floodaus tarkoittaa yleensä foorumikielessä sitä, että joku käyttäjä syöttää useita samansisältöisiä viestejä lyhyellä aikavälillä keskusteluihin mukaan. Kristillisellä sivustolla ongelma syntyy helposti. Hengellisissä asioissa oikeassa olemisen tarve voi joillain kirjoittajilla hämärtää vuorovaikutuksen käsitteen kokonaan. Lopputuloksena on itsekäs asenne, jolloin kyseinen käyttäjä jättää muut kirjoitukset huomiotta ja syöttää toistuvasti vain omia mielipiteitään roskapostin tyylisesti. Lisää Wikipediassa: Floodaus


TROLLAUS

Trollaus tarkoittaa tahallista provosointia ja häiriköintiä. Uskonnollisissa keskusteluissa tunteet kuohahtavat useammin kuin esimerkiksi omenalajikkeiden makuerojen vertailussa. Tämä tarjoaa trolleille erinomaisen lähtökohdan. Mitään näkökulmaa puolustamatta on vaivatonta sohia ja härnätä ilman, että on oikeasti kiinnostunut saamaan Nettipapilta vastauksia. Lisää Wikipediassa: Trolli ja Fleimi


ATEISTIT NETTIPAPIN PALSTALLA

Nettipapin sivusto on kristillinen foorumi. Nettipapille esitetyt kysymykset nousevat useimmiten kristillisestä maailmankatsomuksesta, Raamatusta ja kristinuskosta. Nettipapin blogi on mitä suurimmassa määrin juuri sitä. Tästä syystä kristittyjen täytyy saada kokea sivusto kotikentäkseen. Ateistit, agnostikoilta tai jonkun ei-kristillisen uskonnon edustajat ovat lämpimästi tervetulleita esittämään kysymyksiä. Heiltä edellytetään kuitenkin ehdotonta kunnioitusta foorumin ideaa ja käyttäjiä kohtaan. Havaintojeni mukaan lähes koko foorumin historian ajan keskusteluihin on vuorollaan osallistunut joku kiihkeitä puheenvuoroja käyttävä ateisti, joka aiheuttavat tietynlaisia ongelmia. Vaikka yleinen keskustelualue on poistunut, voi kysymyksen varjolla edelleen osoittaa halveksuntaa kristittyjä kohtaan. Tällainen asetelma ei ole missään määrin sallittava.


MODERAATTORIN TOIMENPITEET

Nimimerkkien suojissa käydyissä keskusteluissa ääripään mielipiteet korostuvat. Tämä sivusto ei ole tarkoitettu ensisijaisesti ääri-ilmiöiden esittelypaikaksi vaan paikaksi tavallisten seurakuntalaisten tai kristillisistä asioista kiinnostuneiden ihmisten kysymyksille.

Valvojana toimiessani olen saanut kahdenlaista palautetta. Yllä mainittuihin väärinkäytöksiin syyllistyneet tai niihin päin kallellaan olevat käyttäjät ovat pitäneet minua diktaattorina ja sivustoa hallitsevana tyrannina. Maltilliset keskustelijat puolestaan ovat tosi elämässä tavatessani sanoneet jättäneensä sivuston lukemisen, kun siellä on ollut liikaa edellä mainittua käytöstä. Jos ei voida välttää sitä, että jompikumpi osapuoli loukkaantuu, niin mieluummin toimin niin, että häiriökäyttäytyjät jättävät sivuston. Siksi näin tiukka linja. Netti on pullollaan foorumeita, joissa voi rellestää paljon vapaammin.
« Viimeksi muokattu: 17.12.2019 - klo:13:20 kirjoittanut Nettipappi Marko »
Marko Sagulin