Kirjoittaja Aihe: Holokausti ennustettu Raamatussa?  (Luettu 4498 kertaa)

F

  • Vieras
Hei!

Olen kuullut, että Vanhasta testamentista löytyy kohtia, joita voidaan pitää ennustuksina holokaustista; niissä kuulemma sanotaan, että mikäli juutalaiset eivät hyväksy Jeesusta Jumalana, heille tulee tapahtumaan kaikenlaista kamalaa (mitä heille sitten tapahtuikin toisen maailmansodan aikana). Kysyn siis kaksi kysymystä:

1. Mitkä ovat ne Raamatun kohdat, joita pidetään ennustuksina holokaustista?
2. Uskotko, että kyseiset kohdat viittaavat holokaustiin ja jos, niin miltä se sinusta tuntuu? (Vaikka tiedän, ettei ihmisillä ole lupaa arvostella Jumalaa, niin ajatus siitä, että näin hirvittävä kansanmurha olisi Jumalan rangaistus, tuntuu todella kestämättömältä.)

Kiitos!

Nettipappi Marko

  • Nettipappi
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 179
    • Profiili
Hei F!

Kiperiä kysymyksiä esitit, mutta vastaaminen taitaa olla lopulta helpompaa kuin kuvittelin, koska:

1. Mitkä ovat ne Raamatun kohdat, joita pidetään ennustuksina holokaustista?

Yritin googlettaa näkemyksiä, joiden mukaan Raamattu ennustaisi holokaustin. En löytänyt. Yksi ainoa selkeä kannanotto löytyi, mutta sen perusteet ovat tasoltaan sellaista luokkaa, jolla voidaan perustella käytännössä mitä vain.

Ensinnäkin 5. Mooseksen kirjassa on jakso, jossa Jumalan lain julistamisen jälkeen kansalle annetaan mahdollisuus valita siunaus tai kirous. Jumala käskee lukea pitkät siunauksen ja kirouksen toivotukset kansalle ehdollisina. Siunaus on seurausta Jumalan käskyjen noudattamisesta, kirous taas niiden hylkäämisestä. Tämä jakso löytyy 5. Moos. 28. luvusta, ja siellä on muun muassa jakeet:

     Kaukaa maan äärestä Herra lähettää kansan, jonka kieltä
     te ette ymmärrä. Kotkan lailla sen soturit hyökkäävät teidän
     kimppuunne. He ovat häikäilemätöntä kansaa, joka ei kunnioita
     vanhusta eikä sääli poikasta. (5. Moos. 28:49-50)


Kyseisen artikkelin kirjoittaja näki kotkan lailla hyökkäävässä kansassa viittauksen natseihin, koska heidän yksi tunnuksensa oli kotka. Lisäksi tässä lukemassani artikkelissa käytettiin numerologiaa seuraavasti:

Vuosi 1942 oli juutalaisten lopullisen tuhoamisen käyttöönoton vuosi. Psalmi 42 on puolestaan kärsivän psalmirukoilijan valitusta.

Vuonna 1944 juutalaisten tuhoaminen oli valtavan kovassa vauhdissa. Psalmissa 44 puhutaan tuhosta ja siellä on muun muassa jae: "Sinun tähtesi meitä surmataan kaiken aikaa, meitä kohdellaan teuraslampaina." (Ps. 44:23)

Vuonna 1945 sota päättyy. Psalmissa 45 ylistetään Jumalan suuruutta ja sitä, miten hän vihaa vääryyttä.

Vuonna 1946 juutalaisten paluu Israeliin alkaa. Psalmissa 46 lauletaan muun muassa sitä, kuinka Jumala on kansansa keskellä ja Jumalan kaupunki riemuitsee.


Lainaus
2. Uskotko, että kyseiset kohdat viittaavat holokaustiin ja jos, niin miltä se sinusta tuntuu? (Vaikka tiedän, ettei ihmisillä ole lupaa arvostella Jumalaa, niin ajatus siitä, että näin hirvittävä kansanmurha olisi Jumalan rangaistus, tuntuu todella kestämättömältä.)

Itse en pidä noita ennustuksia holokaustiin viittaavana. Varsinkin tuollainen gematriaan tai numerologiaan perustuva ennustaminen on usein hyvin mielivaltaista.

Totta kuitenkin on, että Jumalan valittu kansa on saanut sekä siunausta että kirousta yli muiden kansojen. Juutalaisen kansan historia on melkoista vuoristorataa. Vanhan testamentin pääjuonne on siinä, kuinka Jumala valitsee miehen, josta kasvattaa valitun kansan Messiaan syntymistä varten. Kansalle annetaan luvattu maa, mutta heti alussa varoitetaan, että se maa on siunattu ja pysyy heillä vain, jos kansa pitää uskollisesti Jumalan tekemän liiton. Kansa ei ole uskollinen ja koko ajan epäjumalanpalveus lisääntyy. Profeetat alkavat varoittaa lähestyvästä tuhosta ja pakkosiirtolaisuudesta. Lopulta Jumala lähettää vahvat kansat tuhoamaan luvatun maan kahdessa osassa. Jälkimmäisen yhteydessä temppelikin tuhotaan ja kansa viedään pakkosiirtolaisuuteen.

Näistä ennustuksista löytyy paljon tuhon kuvauksia, joita voidaan helposti sijoittaa mihin tahansa kansaa ja ihmisryhmää kuvaavaan tuhoon ja kärsimykseen. Mutta asiayhteydestä käy kuitenkin selväksi, että ensisijainen tarkoitus on puhua tuosta kansan uskottomuutta seuranneesta pakkosiirtolaisuudesta.

     Niin Mooses sanoi Aaronille: "Tämä tapahtuu Herran sanan
     mukaan: Niissä, jotka ovat minua lähellä, minä osoitan
     pyhyyteni ja kaiken kansan edessä kirkkauteni"
     (3. Moos. 10:3)

« Viimeksi muokattu: 04.02.2013 - klo:00:36 kirjoittanut Nettipappi Marko »
Marko Sagulin