Kirjoittaja Aihe: Raamatun lukeminen tai paremminkin lukemattomuus  (Luettu 5183 kertaa)

Nimimerkki

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 28
    • Profiili
Täällä taas pitkän tauon jälkeen. Uskonelämäni menee aika huonosti. Olen yhä satunnaisesti tunnustellut syntejäni luotetulle papilleni, mutta siitä huolimatta uskonelämäni menee päin prinkkalaa, on mennyt jo monta kuukautta.

En saa luettua Raamattua. Minulla on ollut aina aika vaikeaa lukea Raamattua, mutta nyt se on tyssännyt kokonaan. Ongelmana minulla on jonkinlainen kauhu Raamatun sanaa kohtaan. Mitä useampi kuukausi kuluu, että en lue Raamattua, sitä enemmän pelkään, mitä siellä oikein lukee, jos sen avaan. Tavallaan pelko kasaantuu, mitä pidempi aika kuluu edellisestä lukukerrasta. Yksi päivä vähän vilkaisin, mutta en voinut yhtään peloltani keskittyä lukemiseen, kun en oikein osannut sanoa, mikä niistä pelottavista kohdista oli Jumalan puhetta juuri minulle. Olen joistakin luvuista alleviivannut melkein kaiken ja kun avaan Raamatun, niin usein ne alleviivatut kohdat avautuu enkä tiedä, onko ne Jumalan puhetta minulle vai avautuuko Raamattu vain siksi siitä kohtaa, kun olen niin paljon siitä kohtaa alleviivannut. Rukoilen yleensä nykyään vain hädissäni. Aiemmin saatoin pitkät tovit jutustella Jumalalle kaikenlaista, mutta nyt en jotenkin pysty sitäkään tekemään. En osaa sanoa mitään, jotenkin olen vain puupökkelönä Jumalan edessä enkä osaa sanoa mitään. Kumminkin saan hätäisiin rukouksiini vastauksia, joten kyllä siellä kuunnellaan, mutta en koe sellaista samaa läheisyyttä Jumalan kanssa, mitä aiemmin. Minulla on paljon erilaisia syntejä elämässä enkä jaksa ollenkaan ponnistella niitten voittamiseksi. On jotenkin täysin lyöty olo tässä uskonelämässäni. Pelkään siis Raamatun sanaa ja rukoillessani (ellei  ole hätä) en oikein osaa sanoa mitään Jumalalle. Vain noita hätärukouksia osaan sanoa. Lisäksi olen sanonut uskontunnustusta ääneen, jotta uskoni kumminkin edes jotenkin pysyy voimassa. Tuo uskontunnustus on melkeinpä pelastanut uskonelämäni. Mutta miten saan itseni lakkaamaan pelkäämästä Raamatun lukemista. Minulla on suoranainen kauhu Raamatun lukemista kohtaan ja kumminkin mitä ilmeisimmin sitä tarvitsisin? Sieltä tulee kumminkin niitä kohtia, että pitää tehdä parannus, mutta kun ei minusta ole siihen parannuksentekemiseen, ei ole voimia tehdä parannuksia. Anna jokin hyvä neuvo.

Nimimerkki

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 28
    • Profiili
Olin kirkossa, jossa puhuttiin Raamatun lukemisen tärkeydestä. Otin siitä onkeeni ja pakottauduin lukemaan Raamattua. Olen nyt päässyt siihen saakka, että nopeasti vilkaisen Raamattua kahdesti päivässä. Edelleen se pelottaa ja tuntuu pahalta lukea sitä. Luottopappinikin oli siellä kirkossa puhumassa ja puhui siitä, kuinka Jumala rakastaa. Kun luen tuota Raamattua, niin jotenkin koen Jumalan puhuvan aika monellakin tavalla, ei hän joka lauseessa sano rakastavansa. Välillä hän ärjyy, jylisee, pilkkaa, nauraa, ivaakin (Heidän silmänsä pullistuvat ulos heidän lihavuudestaan). Jotenkin koen, että en minä turhaan pelkää noita Jumalan sanoja, kun eiväthän ne aina ole niin "mukavia". Minusta ne ovat edelleen lähinnä pelottavia, välillä hyvinkin pelottavia. Itseä vertaa niihin sanoihin ja tottakai sitä tuntee epätoivoa ja tuskaa. Mutta pakottaudun silti lukemaan, vaikka kipeää se tekeekin kuunnella tuota Jumalan pelottavaa puolta.

Nettipappi Marko

  • Nettipappi
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 179
    • Profiili
Hei Nimimerkki!

Yksi raskaimpia taakkoja kannettavaksi on, kun Jumala tuntuu syyttävän ja omatunto ei saa rauhaa. Sitä tunnetta tai kokemusta on vaikea paeta mihinkään. Sanoilla voi puhua itsensä ulos monesta tilanteesta, mutta vaikeaa on silloin, kun ei pääse millään selittelyillä pakoon sitä tunnetta, että Jumalan silmät näkevät myös selittelyjen läpi.

Tämä on ehkä yksi tapa kuvata herätyksen tilaa. Enkä tarkoita sitä, että sinä olisit jotenkin vaeltanut Jumalan armon ulkopuolella. Kristittynä kasvamiseen kuuluvat erilaiset "Jumalan koulut", eli ajanjaksot, jolloin elämäntilanteet tai omatunto ravistelevat totuttuja kuvioita. Ne saattavat kestää ihan hetken tai sitten vuosia. Minun korviini kuulostaa siltä, että olet jonkinlaisessa Jumalan koulussa.

En tiedä, millä tavoin osaisin rohkaista. Jumalan kouluissa erityisen raskasta on, että Jumala osaa tökätä juuri sellaisiin kipupisteisiin, että ne ovat itselle suuria, mutta toisen korvissa hyvin mitättömiä. Kun omia ajatuksiaan ja kipuilujaan yrittää selittää, ne eivät kuulosta läheskään yhtä vaikeilta, miltä ne sydämessä tuntuvat. Minä uskon oikein hyvin kipusi suuruuden. Mutta mitä tahansa sanon, se ei välttämättä ole sinun sydäntäsi rauhoittava vastaus. Se kuuluu myös Jumalan koulujen luonteeseen. Hyvin lähelläkin olevat ihmiset voivat olla auttajina valovuosien päässä.

Yhteen mainitsemaasi asiaan aivan erityisesti kiinnitin huomiota. Aloitan siitä:

Yksi päivä vähän vilkaisin, mutta en voinut yhtään peloltani keskittyä lukemiseen, kun en oikein osannut sanoa, mikä niistä pelottavista kohdista oli Jumalan puhetta juuri minulle. Olen joistakin luvuista alleviivannut melkein kaiken ja kun avaan Raamatun, niin usein ne alleviivatut kohdat avautuu enkä tiedä, onko ne Jumalan puhetta minulle vai avautuuko Raamattu vain siksi siitä kohtaa, kun olen niin paljon siitä kohtaa alleviivannut.

Uskoon lipsahtaa helposti mukaan taikauskon piirteitä. Minä olen luonteeltani sellainen, että olen liian nopeasti tulkitsemassa maailmassa tapahtumia asioita jonkinlaisina enteinä. Vähän niin kuin Jeesukselle esitetyssä kysymyksessä tehtiin:

     Opetuslapset kysyivät häneltä: "Rabbi, kuka on
     tehnyt sen synnin, jonka vuoksi hän on syntynyt
     sokeana? Hän itsekö vai hänen vanhempansa?"
     (Joh. 9:2)


Jotain samankaltaista asetelmaa olen kuulevinani tuossa sinun kysymyksessäsi. Ikään kuin kyselet: onkohan tämä eteeni avautunut Raamatun kohta juuri nyt minulle ja minua varten tässä? Liioiteltuna esimerkkinä vaikka seuraava: Jos mietit elämässäsi jotain ratkaisua, ja avaat Raamatun kohdasta, jossa joku alleviivauksesi alkaa sanalla: "Mene...", niin ajattelet, että se kohta on merkki, että kuuluu mennä. Raamattua ei pidä lukea tällä tavoin. Se ei ole taikaesine.

Kaikki asiat Raamatussa on kirjoitettu lukijaa varten. Mutta Raamatun kokonaisuus ja kunkin luetun kohdan asiayhteys määrittelevät, miten lukijan siihen on suhtauduttava. On ennen kaikkea yritettävä saada tekstin sanoma selväksi. Jos Raamatun tekstille annetaan muita merkityksiä kuin mitä se itsessään sisältää, sitä käytetään taikakaluna. Irrallinen sana on yhtä paljon merkki kuin puusta putoava käpy.

Lisäksi lukijan oma elämäntilanne vaikuttaa siihen, kuinka kovasti luettu kohta iskee vastaan ja haastaa.

Esimerkiksi Jeesus opettaa kahdesta miehestä, joista toinen rakensi kalliolle ja toinen hiekalle. Lukija ei saa toimia niin, että jos omassa Raamatussa hiekalle rakentamisen kohta on alleviivattu tai sattuu silmään paremmin, se tarkoittaisi oman elämän kysymysten olevan hiekkapohjalla.

On luettava koko kohta, ja mietittävä, mitä Jeesus sillä tarkoitti. Sen lisäksi on pohdittava, mitä se omaa elämää ajatellen tarkoittaa. Jos omatunto on herkkä, se syyttää lähes jokaisesta asiasta. Silloin on pohdittava sitä, miksi omatunto syyttää. Onko omatunto herkkänä siksi, että Jumalan Sanan viesti käy kohti - vai siksi, että on vain paha olla, ja kaikki tuntuu kaatuvan päälle? Omatunto ei ole aina oikeassa. Yliherkkä omatunto tekee yleensä yliampuvia johtopäätöksiä.

     Siitä me ymmärrämme, että totuus on meissä,
     ja me voimme hänen edessään rauhoittaa
     sydämemme, jos se meitä jostakin syyttää.
     Jumala on meidän sydäntämme suurempi ja
     tietää kaiken. (1. Joh. 3:19-20)


Oikeaa Jumalan tuntemista tai oikeaa Sanan lukemista ei ole mahdollisimman pikkutarkka ja herkkä kuunteleminen. Liian tiukka Raamatun tulkitseminen on yhtä väärin kuin liian löysä tulkitseminen. On helppo löytää kirkkohistoriasta monia lahkoja, jotka ovat syntyneet, kun raamatuntulkintaa on tiukennettu aina vain enemmän ja enemmän.

Lainaus
Minulla on paljon erilaisia syntejä elämässä enkä jaksa ollenkaan ponnistella niitten voittamiseksi. On jotenkin täysin lyöty olo tässä uskonelämässäni. Pelkään siis Raamatun sanaa ja rukoillessani (ellei  ole hätä) en oikein osaa sanoa mitään Jumalalle.

Herätyksen tila saa mielen todella araksi. Silloin Raamatun moniulotteisuus aiheuttaa kipua jopa sellaisissa kohdissa, joissa kaikki muut kokisivat suurta riemua. Esimerkiksi:

     Iloitkaa aina Herrassa! Sanon vielä kerran: iloitkaa!
     (Fil. 4:4)


Positiivisella mielellä oleva kokee tämän hienona rohkaisuna ja lupana olla iloinen Jumalankin edessä. Ahdistuksessa puolestaan nuo jakeet on helppo lukea yhtenä uutena käskynä ja taakkana edellisten päälle: "Kaiken muun syyllisyyteni lisäksi teen vielä senkin synnin, etten osaa aina iloita..."

Suurin ongelmasi ei varmaankaan lopulta ole Raamatun Sana, vaan se Jumala, jonka sinä siellä kohtaat. Näet Jumalan todella ankarana ja vaativana. Varmaankin luotat siihen, että Jeesus on sinun syntiesi sovittaja ja välimies sinun ja Isän välillä. Silti taidat tuntea liian usein, että Jeesuskin katsoo tuomiten tai on ainakin sen verran sivussa, ettei peitä Isän vihaista katsetta.

Jeesus on Raamatussa välillä todella ankara. Mutta se, mitä hänellä on sinulle sanottavanaan, ei riipu siitä, mikä kohta Raamatusta sattuu aukeamaan. Hänellä oli ihan eri viesti publikaaneille ja fariseuksille. Ja kummatkin olivat totta. Tässäkin asiassa Raamattua on luettava viisaudella.

Toivon, että jokin seuraavista kohdista voisi lohduttaa ja rohkaista sinua. Ainkin minun mielestäni nämä sopisivat sinulle nyt ja sinun täytyisi näitä mietiskellä rauhassa:

     Köyhää minä katson, köyhää, hengeltään
     särkynyttä, sanani alla arkaa. (Jes. 66:2b)

     Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien
     uuvuttamat. Minä annan teille levon. Ottakaa minun
     ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen
     sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne
     löytää levon. Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun
     kuormani on kevyt. (Matt. 11:28-30)

     Katso: minun palvelijani, jonka olen valinnut, minun
     rakkaani, johon olen mieltynyt. Minä lasken henkeni
     hänen ylleen, ja hän julistaa kansoille oikeuden. Ei hän
     huuda eikä riitele, ei kuulla hänen ääntänsä kaduilla.
     Murtunutta ruokoa hän ei muserra, savuavaa lampun-
     sydäntä hän ei sammuta. Hän on saattava oikeuden
     voittoon. Hänen nimeensä kansat panevat toivonsa.
     (Matt. 12:18-21)

     Rakkaat lapset! Kirjoitan tämän teille, jotta ette tekisi
     syntiä. Jos joku kuitenkin syntiä tekee, meillä on Isän
     luona puolustaja, joka on vanhurskas: Jeesus Kristus.
     Hän on meidän syntiemme sovittaja, eikä vain meidän
     vaan koko maailman. (1. Joh. 2:1-2)

     Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut
     minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille
     hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja
     sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut
     vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta.
     (Luuk. 4:18-19)

     Tämä Jumalan vanhurskaus tulee uskosta Jeesukseen
     Kristukseen, ja sen saavat omakseen kaikki, jotka
     uskovat. Kaikki ovat samassa asemassa, sillä kaikki
     ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta
     mutta saavat hänen armostaan lahjaksi vanhurskauden,
     koska Kristus Jeesus on lunastanut heidät vapaiksi.
     Hänet Jumala on asettanut sovitusuhriksi, hänen
     verensä tuo sovituksen uskossa vastaanotettavaksi.
     Näin Jumala on osoittanut vanhurskautensa. Pitkämieli-
     syydessään hän jätti menneen ajan synnit rankaisematta,
     mutta nyt meidän aikanamme hän osoittaa vanhurskautensa:
     hän on itse vanhurskas ja tekee vanhurskaaksi sen,
     joka uskoo Jeesukseen. (Room. 3:22-26)

     Jumala herätti meidät yhdessä Kristuksen Jeesuksen
     kanssa ja antoi meillekin paikan taivaassa osoittaakseen
     kaikille tuleville aikakausille, kuinka äärettömän runsas
     on hänen armonsa ja kuinka suuri hänen hyvyytensä,
     kun hän antoi meille Kristuksen Jeesuksen. Armosta
     Jumala on teidät pelastanut antamalla teille uskon.
     Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan
     lahja. Se ei perustu ihmisen tekoihin, jottei kukaan
     voisi ylpeillä. (Ef. 2:6-9)

     Kristuksen veressä meillä on lunastus,
     rikkomustemme anteeksianto. (Ef. 1:7a)

     Mikään kadotustuomio ei siis kohtaa niitä,
     jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa. (Room. 8:1)


Toivotan voimia Jumalan kouluun koko sille ajalle, jonka hän näkee hyväksi sen kestää!
Marko Sagulin

Nimimerkki

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 28
    • Profiili
Kiitos pitkästä ja hienosta vastauksesta. Tuntui tosi oikealta tuo, että olen varmasti siinä Jumalan koulussa. Olen nyt ottanut käyttöön vanhat kunnon polvirukoukset ja niistä tunnun saavan apua. Ne toimivat ja piristävät minua. Jotenkin siinä sen ihan fyysisestikin kokee, että Jumala on suuri ja kunnioitettava ja itse olen sitten se syntinen ja kurja. Ja anon armoa ja voimaa tehdä parannusta. Minua auttaa tosi paljon nuo polvirukoukset ja olen niistä kiitollinen. En nyt osaa muuta sanoa, anteeksi, etten kommentoi kaikkea kirjoitustasi joka kohtaa, se oli hyvin kirjoitettu kumminkin.

Nettipappi Marko

  • Nettipappi
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 179
    • Profiili
Älä missään tapauksessa pahoittele, ettet kommentoi kaikkea sanomaani. Eihän niin ole edes tarkoitus.

On hyvä, jos rukous tuntuu helpottavan. Uskon hoitamisessa on monia tapoja, eikä ole tarkoitus, että väkisin yrittäisi lukea Raamattua mahdollisimman paljon, jos rukous tuntuu olevan se väylä, joka on tässä hetkessä luontevampaa.
Marko Sagulin