Kirjoittaja Aihe: Yleiset uimapaikat  (Luettu 953 kertaa)

Aurinkorasva

  • Vieras
Tulisiko kristityn välttää uimahalleja ja yleisiä rantoja? Törmäsin juuri ulkomaalaisen kristityn mielipiteeseen, ettei lapsia kannattaisi viedä tämmöisiin paikkoihin. Ihmiset ovat miltei alasti (uimapukumuoti onkin niukkaa nykyään) ja tällä voi olla huonoja seurauksia. Samassa yheydessä viitaten siihen, että lapsuuden saa elettyä ilman uimarantoja ja altaita omalla takapihalla leikkien jne. Minusta tämä kuulostaa jo aika äärimmäiseltä.

Nettipappi Marko

  • Nettipappi
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 109
    • Profiili
Hei Aurinkorasva!

Kristityn ei tarvitse vältellä uimahalleja ja uimarantoja. Olet törmännyt varsin äärimmäistä mielipidettä edustaneeseen henkilöön. Suomalaisissa uimahalleissa ja julkisilla uimarannoilla noudatettava etiketti on mielestäni keskimäärin soveliaalla tasolla.

On toki selvää, että suomalaisen saunakulttuurin vaikutuksesta alastomuus koetaan meillä vähemmän häveliääksi asiaksi kuin esimerkiksi amerikkalaisessa kulttuurissa. Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, jos hyvin pidättäytyvässä kulttuurissa paheksutaan uimarantoja, joita kutsutaan "lihatiskeiksi". Maailmalla on useita kuuluisia uimarantoja, joissa on yleisesti tiedossa, että ihmiset tulevat sinne pääasiallisena tarkoituksenaan esitellä treenattua tai muodokasta vartaloaan. Kristityn on tällöin hyvin tärkeä pohtia omaa tekemistään ja motiivejaan, jos hän haluaa mennä tällaisiin paikkoihin joko tirkistelemään tai esittäytymään.

Mielestäni kristittyjen vanhempien tärkein tehtävä on opettaa lapsiaan suhtautumaan tasapainoisesti ja ennen kaikkea rehellisesti omaan alastomuuteensa ja seksuaalisuuteensa. Jos pyykkilautavatsainen teinipoika selittää, että on pakko kulkea koko ajan ilman paitaa, kun on niin kuuma, tai jos teinityttö nykii kaula-aukkoa alemmas ja hameen helmaa ylemmäs, ja väittää, ettei sillä ole mitään tekemistä seksuaalisuuden kanssa, ollaan motiivien suhteen pahasti metsässä. Varsinkin jos yleinen pukeutumistrendi onkin yhtäkkiä heidän mielestään muuttunut juuri samalla kellonlyömällä, kun he löytävät itselleen vakiintuneen parisuhteen.

Media ei helpota tässä asiassa kasvatustehtävää eikä aina edes aikuisten ihmisten ymmärrystä. On suorastaan naurettavaa, miten mediassa nostetaan esiin hyvin vahvasti seksuaalisuuttaan esille tuovia ihmisiä siten, että juttu yritetään naamioida aivan muun asiaotsikon taakse. Saatetaan puhua "mediapersoonasta" tai vaikkapa jonkun alan tulevasta lupauksesta, vaikka mitään todellisia kykyjä tuolle alalle tämä ihminen ei ole osoittanutkaan. Kaikesta paistaa läpi vain se, että jutun tärkein motiivi on saada paljasta pintaa ja näyttäviä kuvia lehteen. Tällainen käyttäytyminen muokkaa pikkuhiljaa ajattelua ja yleistä mielipidettä epärehellisyyteen.

Jeesuksen rukous on hyvä ohjenuora niin oman itsen kuin lastenkin puolesta: "En kuitenkaan pyydä, että ottaisit heidät pois maailmasta, vaan että varjelisit heidät pahalta." (Joh. 17:15)

Kristitty ei voi eristäytyä maailmasta. Siksi on tärkeää opettaa lapsia kristillisiin ihanteisiin ja oman toiminnan johdonmukaisuuteen ja rehellisyyteen. Mielestäni suomalaisten uimarantojen ja uimahallien suhteen ei tarvitse olla huolissaan. Paljon enemmän on syytä keskustella seksuaalisuuden esittelemisen motiiveista monessa muussa tilanteessa.
« Viimeksi muokattu: 21.02.2023 - klo:23:10 kirjoittanut Nettipappi Marko »
Marko Sagulin