Morjens Olli!
Kysymys itsemurhan tehneen ihmisen ikuisesta kohtalosta ei ole ollenkaan vaikea. Joka uskoo ja turvautuu Kristukseen, pelastuu. Ainoa synti, mitä ei saa anteeksi, on Kristuksen sovitustyön hylkääminen. Siinä se. Helppoa. Vaikeaksi tilanne tulee, kun utelias ihminen haluaa tietää, miten juuri jollekulle tietylle henkilölle kävi. Siitä taas ei voi sanoa mitään - ei kenenkään kohdalla... Mutta pohdin asiaa nyt teoreettiselta kannalta vähän lisää.
Synnistä ja anteeksiantamisesta kristityillä on usein liian matemaattinen kaaviokuva: Ensin tehdään syntiä, sitten pyydetään anteeksi ja lopuksi saadaan anteeksi. Ja jonkun ajan päästä tämä kierto uusiutuu. Ei se näin mene! Kuinka kauan ihminen on synnitön anteeksipyytämisen ja anteeksisaamisen jälkeen? Ei sekuntiakaan. Ihminen on syntinen koko anteeksisaamisenkin ajan. Kysymys ei siis ole siitä, onko ehtinyt pyytää kuolinvuoteellaan syntejään anteeksi ja pystynyt olemaan tekemättä syntiä ennen kuin kuolee. Kysymys on siitä, elätkö sinä armon alla koko ajan. Kysymys on siitä, mihin valtakuntaan sinä kuulut.
Kiittäkää iloiten Isää, joka on tehnyt teidät kelvollisiksi saamaan
pyhille kuuluvan perintöosan valon valtakunnasta. Hän on pelastanut
meidät pimeyden vallasta ja siirtänyt meidät rakkaan Poikansa
valtakuntaan, hänen, joka on meidän lunastuksemme, syntiemme
anteeksianto. (Kol. 1:12-14)
Jo Jeesuksen julistuksessa keskeisintä oli sanoma Jumalan valtakunnasta, johon ihmisiä kutsuttiin:
Kun Johannes oli vangittu, Jeesus palasi Galileaan ja julisti
Jumalan evankeliumia. Hän sanoi: "Aika on täyttynyt,
Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Kääntykää ja uskokaa
hyvä sanoma!" (Mark. 1:14-15)
Kasteessa ihminen siirtyy Jumalan Pojan valtakuntaan. Ja kun hän uskossa turvautuu Jeesukseen, hän pysyy Jumalan valtakunnassa.
Hän sanoi heille: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa
evankeliumi kaikille luoduille. Joka sen uskoo ja saa kasteen,
on pelastuva. Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.
(Mark. 16:15-16)
Eikä tässä asiassa tarvitse tai edes saa luottaa vain omiin voimiinsa, tahtoonsa ja taitoihinsa:
Kaikki ne, jotka Isä minulle antaa, tulevat minun luokseni,
ja sitä, joka luokseni tulee, minä en aja pois. (Joh. 6:37)
Kyse on siis jostain paljon suuremmasta asiasta kuin vain viimehetken katumisesta tai katumattomuudesta. Liikenneonnettomuudessa surmansa saaneen viimeinen teko voi olla ylinopeus, jolla hän ei totellut Jumalan tahtoa esivallan kunnioittamisessa – tai sitten hän on ehtinyt kirota kolmion takaa tulevan rekkakuskin juuri ennen kuin murskaantui rekan alle. Toinen puolestaan voi olla juuri puhumassa pahaa ihmisistä selän takana, kun aivoverenvuoto tiputtaa siihen paikkaan. Jos taivaspaikat jaettaisiin sillä perusteella, oliko ihminen ennen kuolemaansa ehtinyt sanoa sanat: ”Anna anteeksi, Jeesus”, niin olisi tämä kristityn elämä aika pelottavaa. Perisyntihän on ihmisessä koko ajan. Silloinhan ihmisen pitäisi kuolla juuri sillä sadasosasekunnilla, kun hänen anteeksiantonsa tapahtuu, ettei tulisi uutta syntiä syntitilille ennen kuolemaa.
Kuten sanoin, kyse on siitä, missä valtakunnassa elää. Usein ihmisten teot antavat viitteitä siitä, mihin valtakuntaan he kuuluvat, mutta niistä ei voi sanoa mitään varmaa. Vain Jumala voi sen sanoa. Ihminen, joka tahallaan tekee jatkuvasti julkisesti syntiä, ei teoillaan kovin vahvasti osoita, että hän haluaisi kuulua Jumalan valtakuntaan. Perinteisesti myös itsemurhaa on pidetty tällaisena viestinä. Ihminen, joka päätyy tekemään itsemurhan, on monella tapaa menettänyt kaiken elämässään. Usein tällainen ihminen ei usko ja luota siihen, että Jumala voisi pitää hänestä huolta. Tuskin kukaan tekee itsemurhaa, jos hänellä on sydämessään luottamus siihen, että Jumala ei hylkää. Mutta on hätiköityä sanoa, että näin olisi aina.
Harras kristittykin voi olla mieleltään epävakaa tai ajautunut sellaiseen ahdinkoon, että ei osaa nähdä vaihtoehtoja umpikujaan ajautuneessa elämässään. (Eihän syntinen ihminen useinkaan osaa luottaa Jumalaan niin paljon kuin pitäisi.) Myös masentunut saattaa sairautensa takia tehdä noin epätoivoisen teon. Ja varmasti löytyy muitakin tilanteita, joissa ihminen voi tehdä itsemurhan, vaikkei suoranaisesti ole menettänyt luottamustaan Jumalaan. Mutta mielestäni itsemurha ei silti ole koskaan hyväksyttävä tai oikeutettu ratkaisu. Nostin nämä näkökulmat esille vain siksi, että kenelläkään ihmisellä ei ole lupa varmasti sanoa, kumpaan valtakuntaan joku itsemurhan tehnyt kuului.
Sitä en tiedä, mitä tarkalleen tarkoitat, kun sanot, että Perkele ottaa vallan. Uskovaan ihmiseen Perkeleellä ei ole mitään valtaa. Hän pystyy kyllä houkuttelemaan ja suostuttelemaan, mutta valtaa hän ei voi ottaa. Syntinen ihminen kyllä heikkona hetkenä suostuu kiusauksiin niin mielellään, että sitä voi jo melkein vallan ottamiseksi sanoa, mutta silloinkin kyse on ihmisen omasta halusta pahuuteen.