Kirjoittaja Aihe: Prostituutio  (Luettu 2787 kertaa)

Lilja Hyppölä

  • Vieras
Onko prostituutio kristinuskon etiikan mukaan väärin. Miten sen mukaan suhtaudutaan prostituoituun, entä henkilöön, joka ostaa seksipalveluja.

Nettipappi Marko

  • Nettipappi
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 179
    • Profiili
Tervehdys Lilja,

Prostituutio on Raamatun ja perinteisen kristinuskon etiikan mukaan yksiselitteisesti väärin. Raamatussa ei millään muotoa osoiteta hyväksyntää prostituution harjoittamista kohtaan, vaan hyvin useassa kohdassa se sanotaan Jumalan tahdon vastaiseksi asiaksi niin Vanhan kuin Uuden testamentinkin puolella.

Raamatun kielenkäytössä ei kuitenkaan käytetä sanaa prostituutio tai prostituoitu vaan puhutaan portoista. Huoruus tai haureus voivat myös liittyä prostituutioon, mutta kyseisiä sanoja käytetään laajemminkin avioliiton ulkopuolisista sukupuolisuhteista, vaikka kyseessä ei olisikaan maksullinen prostituutio. Toisinaan näilläkin sanoilla kyllä viitataan nimenomaan prostituutioon.

Otan tähän jonkinlaisen koosteen Raamatussa mainituista kannanotoista prostituutiota koskien:


Käskyjä molemmille sukupuolille

On jotakuinkin selvää, että historian saatossa maksullista seksiä tarjoavat useammin naiset miehille kuin miehet naisille. Kuitenkin jo Vanhassa testamentissa tunnettiin temppeliprostituutio, jossa myös miehet toimivat porttoina. Jälkimmäisestä lainauksesta käy ilmi, että tässäkin lajissa kyllä naiset olivat enemmän edustettuina:

Kukaan israelilainen nainen tai mies ei saa ryhtyä harjoittamaan haureutta minkään jumalan kunniaksi. Haureudesta saatua palkkiota, olipa se maksettu naiselle tai miehelle, ei saa viedä Herran, teidän Jumalanne, pyhäkköön minkään lupauksen täyttämiseksi. Se on iljetys Herralle, teidän Jumalallenne. (5. Moos. 23:18-19)
Hän hävitti Herran temppelin alueelta myös haureutta harjoittavien pyhäkköpalvelijoiden huoneet, joissa naiset olivat kutoneet pukuja Astartelle. (2. Kun. 23:7)


Huolimatta siitä, että naiset ovat Raamatun sivuilla useammin porttoja, ei ole lupa tehdä johtopäätöstä, että ”taas naiset ovat Raamatussa heikommassa asemassa”. Tässäkin tapauksessa Jumala langettaa miehelle suuremman vastuun vääristä teoista:

Vuorten huipuilla he uhraavat, polttavat suitsuketta kukkuloilla tammen, poppelin ja rautatammen alla. Ne luovat suloisen varjon. Onko siis ihme, että tyttäristänne tulee porttoja ja miniänne rikkovat avion! Mutta minä en syytä tyttäriänne siitä, että he harjoittavat haureutta, enkä miniöitänne siitä, että he rikkovat avion. Itsehän miehet lähtevät huorien matkaan, uhraavat temppeliporttojen kanssa. Ymmärtämätön kansa joutuu turmioon! (Hoos. 4:13-14)


Käskyjä naisille

Tämä vastuutuskysymys näkyy aika hyvin siinä, että porttouteen liittyviä käskyjä tai kieltoja ei suunnata kovinkaan paljon naisille - vaikka naiset ovat paljon useammin prostituoituja kuin miehet. Käytän tarkoituksella sanamuotoa ”kovinkaan paljon” sen vuoksi, että en tätä vastausta kirjoittaessani onnistunut löytämään yhtään. Jätän kuitenkin sen varauksen, että niitä olisi.

Löysin kyllä naisille suunnattuja käskyjä, jotka kieltävät kaikenlaisen haureuden – eli myös vapaaehtoisen ja maksuttoman avioliiton ulkopuolisen sukupuolielämän – joten se pitää kyllä sisällään myös prostituution.

Jos papin tytär häpäisee itsensä harjoittamalla haureutta, hän samalla häpäisee isänsä; siksi hänet on poltettava. (3. Moos. 21:9)
Vanhimpien tulee viedä tyttö isänsä talon ovelle ja kaupungin miesten on kivitettävä hänet hengiltä; hän on harjoittanut haureutta ja tuottanut häpeää isänsä talolle ja koko Israelille. Hävittäkää paha keskuudestanne. (5. Moos. 22:21)



Käskyjä miehille

Suurin osa prostituutioon liittyvistä käskyistä annetaan miehille. Edellä Jumala sanoi hyvin selvän lainalaisuuden: jos miehet eivät olisi kiinnostuneita prostituoiduista, niin prostituutiota ei olisi olemassakaan. Siksi miehiltä edellytetään Jumalan tahdon mukaista elämää. Jopa siinä tilanteessa, että perheen tytär ihan oma-aloitteisesti ja vapaaehtoisesti haluaisi ryhtyä portoksi:

Älä saata tytärtäsi häpeään antamalla hänen ruveta portoksi, etteivät irstaat tavat leviäisi maassanne ja täyttäisi sitä iljetyksellä. (3. Moos. 19:29)

Sananlaskujen kirjassa varoitetaan hyvin käytännönläheisesti ongelmista, joita mies hankkii itselleen prostituoitujen kanssa touhutessaan:

Portto on kuin syvä hauta, vieras nainen kuin ahdas kaivo. (Sananl. 23:27)
Joka viisautta rakastaa, on isänsä ilo, varansa tuhlaa, joka käy porttojen luona. (Sananl. 29:3)


Paavali kirjoittaa asiasta hengellisestä näkökulmasta. Nämä sanat voidaan toki soveltaa kumpaakin sukupuolta koskevaksi, vaikka hyvin oletettavasti opetuksen mielikuva on se, että tässä varoitetaan miehiä lankeamasta maksullisten naisten käyttöön.

Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne ovat Kristuksen ruumiin jäseniä? Ryhtyisinkö siis tekemään Kristuksen jäsenistä porton jäseniä? En ikinä! Ettekö tiedä, että joka yhtyy porttoon, on samaa ruumista hänen kanssaan? Onhan sanottu: "Nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi." Mutta joka liittyy Herraan, on samaa henkeä hänen kanssaan. Pysykää erossa haureudesta! Kaikki muut synnit, joita ihminen tekee, kohdistuvat muualle kuin hänen ruumiiseensa, mutta siveetön teko osuu ihmisen omaan ruumiiseen. … Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa! (1. Kor. 6:15-19, 20)


Porttous vertauskuvana

Porttous on siis Raamatussa sanottu vääräksi. Selvien käskyjen ja kieltojen lisäksi tämä näkyy siinä, että porttous toimii vertauskuvana myös hengellisestä aviorikoksesta ja luopumisesta. Toistuvasti erityisesti Vanhan testamentin profeettakirjoissa kuvataan Jumalan omaa kansaa portoksi, jonka olisi täytynyt olla uskollinen aviomiehelleen, eli Jumalalle, mutta onkin ryhtynyt prostituoiduksi, eli palvelemaan muita jumalia.

Seuraavat jakeet eivät ole keskenään samasta kohdasta eivätkä oikeassa järjestyksessä, mutta laitan ne kerronnallisesti sellaiseen järjestykseen, että vertauskuva Israelista, Juudasta ja Jerusalemista avautuu parhaiten:

Herra alkoi puhua Hoosealle ja sanoi näin: "Mene ja ota portto vaimoksesi ja ota lapsiksesi ne lapset, jotka hän saa. Tämä maa on uskoton Herraa kohtaan, se on kuin portto, se palvelee vieraita jumalia." (Hoos. 1:2)
- Kautta aikojen sinä olet särkenyt ikeesi, aina katkonut valjaasi ja sanonut minulle: "En halua palvella sinua!" Jokaisella korkealla kukkulalla, jokaisen viheriöivän puun alla sinä olet tarjoutunut portoksi. (Jer. 2:20)
Vaikka minä lähetin Luopio-Israelin pois hänen aviorikoksensa vuoksi ja annoin hänelle erokirjan, ei hänen sisarensa Petturi-Juuda siitä säikähtänyt, vaan rupesi portoksi hänkin. Minä jouduin sen näkemään. (Jer. 3:8 )
Sinä teit kaiken vielä pahemmin kuin toiset portot: sinun perässäsi ei juossut yksikään mies, ja rakastelusta maksoit sinä itse, sinulle siitä ei maksua annettu. Niin alas sinä vajosit. (Hes. 16:34)
Voi häpeä! Portoksi on sortunut tuo uskollinen kaupunki. (Jes. 1:21)


Myös Ilmestyskirjassa prostituutio on suuren pahuuden vertauskuva. ”Babylonin portto” kuvaa ihmiskuntaa, joka luopuu Jumalasta ja palvelee vain ihmisen omaa etua ja syntisiä haluja:

Yksi niistä seitsemästä enkelistä, joilla oli seitsemän maljaa, tuli luokseni ja sanoi: "Tule, minä näytän sinulle, millainen tuomio annetaan sille suurelle portolle, joka asuu suurten vesien äärellä, sille, jonka kanssa maailman kuninkaat ovat irstailleet ja jonka iljettävästä viinistä maan asukkaat ovat juopuneet." (Ilm. 17:1-2)


Prostituutioon suhtautuminen

Prostituoituun ja prostituoidun palveluja käyttävään ihmiseen kuuluu suhtautua niin kuin kaikkeen syntiin jokaisen ihmisen kohdalla. Periaatteena on se, että Jumala vihaa syntiä ja rakastaa jokaista ihmistä. Jokainen väärä teko on asia, johon ei saa antaa lupaa. Paavali kirjoittaa kaikenlaisesta seksuaalisesta synnistä, että se ei vaan ole oikein:

Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet, eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät. (1. Kor. 6:9-10)

Ja silti jokainen ihminen prostituoidut mukaan lukien on Jeesukselle rakas, vaikka tämä sortuukin kaikenlaisiin synteihin jatkuvasti. Jeesukseenkin ihastuttiin ja vihastuttiin sen vuoksi, että hän osoitti suurta yhteyttä ja hyväksyntää syntisille ihmisille.

Fariseus, joka oli kutsunut Jeesuksen, näki sen ja ajatteli: "Jos tämä mies olisi profeetta, hän kyllä tietäisi, millainen nainen häneen koskee. Nainenhan on syntinen." (Luuk. 7:39)

Fariseukset ja heihin kuuluvat lainopettajat olivat tästä äkeissään ja sanoivat Jeesuksen opetuslapsille: "Kuinka te syötte ja juotte yhdessä publikaanien ja muiden syntisten kanssa!" Jeesus vastasi heille: "Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä, jotta he kääntyisivät." (Luuk. 5:30-32)


Jeesus hyväksyi kaikki seuraansa, mutta kertoi myös, että väärät teot vaativat parannusta ja kääntymistä. Nämä asiat ovat yhtä aikaa voimassa. Ja siksi on hyvin tärkeä ymmärtää, että tuomitseminen ja nuhteleminen ovat kaksi tyystin eri asiaa. Tiivistetysti ja mutkat suoriksi vetäen ero on seuraava:

Nuhteleminen on väärästä teosta pois ohjaamista, missä on tarvittaessa toimittava hyvin selväsanaisesti. Tähän Jeesus velvoittaa seuraajiaan. "Jos veljesi tekee syntiä, ota asia puheeksi..." (Matt. 18:15)

Tuomitseminen on kadotustuomion lausumista, eli sen väittämistä, että kyseinen ihminen ei ole saanut tai ei voi saada syntejään anteeksi vaan joutuu helvettiin. Tähän ei kenelläkään kristityllä ole oikeutta. "Älkääkä tuomitko, niin ei teitäkään tuomita; älkää kadotustuomiota lausuko, niin ei teillekään kadotustuomiota lausuta. Antakaa anteeksi, niin teillekin anteeksi annetaan." (Luuk. 6:37 KR38)

Jeesus odotti, että hänen seuraajansa luopuvat pahoista teoistaan. Se kuuluu kristityn elämään. Mutta koska kukaan ei koskaan muutu synnittömäksi, on pelastuksen perusta vain Jeesukseen uskomisessa. Se koskee sekä niitä, jotka onnistuvat tekemään parannuksen joistain synneistä että niitä, jotka eivät ole siinä vielä onnistuneet.

Jeesus sanoi: "Totisesti: portot ja publikaanit menevät Jumalan valtakuntaan ennemmin kuin te. Johannes avasi teille vanhurskauden tien, mutta te ette uskoneet häntä. Portot ja publikaanit sen sijaan uskoivat, ja vaikka te sen näitte, te ette jälkeenpäinkään tulleet katumukseen ettekä uskoneet häntä." (Matt. 21:31-32)

Myös Vanhan testamentin puolella on kuvauksia siitä, kuinka portto on ollut hyvän välikappaleena ja pelastunut tuholta – ei prostituution vuoksi vaan siitä huolimatta. Hänen uskollisuutensa muistetaan vielä Uuden testamentinkin puolella:

Joosua jätti henkiin portto Rahabin, hänen isänsä suvun ja kaikki muutkin hänen omaisensa, koska Rahab oli piilottanut tiedustelijat, jotka Joosua lähetti vakoilemaan Jerikoa. Rahabin suku elää israelilaisten keskuudessa vielä tänäkin päivänä. (Joos. 6:25)
Koska portto Rahab uskoi, hän välttyi kuolemasta yhdessä niskoittelijoiden kanssa, sillä hän oli ottanut tiedustelijat ystävinä vastaan. (Hepr. 11:31)
Juuri tekojensa ansiosta portto Rahabkin osoittautui vanhurskaaksi, kun otti sanansaattajat luokseen ja auttoi heidät pois toista tietä. (Jaak. 2:25)


Erityisen vahva viesti sisältyy Jeesuksen sukuluetteloon heti Matteuksen evankeliumin alussa:

Abrahamille syntyi Iisak, Iisakille Jaakob, Jaakobille Juuda ja tämän veljet, Juudalle Peres ja Serah, joiden äiti oli Tamar, Peresille Hesron, Hesronille Ram, Ramille Amminadab, Amminadabille Nahson, Nahsonille Salma, Salmalle Boas, jonka äiti oli Rahab… (Matt. 1:2-5)

Jeesuksen sukuluettelossa mainitaan neljä naista, joista kaksi oli porttoja. Rahab oli harjoittanut porton ammattia, ja Tamar oli naamioitunut portoksi, jotta sai hankittua lapsen appiukkonsa kanssa. Vaikka prostituutio tuomitaan Raamatussa kaikissa muodoissaan, kykenee Jumala toteuttamaan suunnitelmansa syntisiä ihmisiä käyttäen.

Jeesuksella saattaa olla tämä asia varsin omakohtaisestikin sydämellään. Koska neitseestäsyntymistä ei tietenkään pidetty hänenkään aikanaan luonnollisena syntymisen tapana, Jeesuksen vastustajat osasivat lyödä sanoillaan:

He sanoivat: "Me emme ole porton poikia. Meillä on yksi isä, Jumala." (Joh. 8:41)
Marko Sagulin