Kirjoittaja Aihe: Osasiko Jeesus kirjoittaa?  (Luettu 160 kertaa)

Sampsa

  • Vieras
Osasiko Jeesus kirjoittaa?
Luin vastauksista, että oletetaan Jeesuksen osanneen lukea, niin osasiko hän kirjoittaa? Jos hän osasi, niin miksi raamattu alkoivat kirjaamaan muut tahot? Missä Jeesuksen kirjoitukset ovat?

Nettipappi Marko

  • Nettipappi
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 186
    • Profiili
Hei Sampsa!

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä Jeesus osasi kirjoittaa. Ainakin hän osasi lukea: Jeesus tuli Nasaretiin, missä hän oli kasvanut, ja meni sapattina tapansa mukaan synagogaan. Hän nousi lukemaan. (Luuk. 4:16) Niinpä on hyvin loogista päätellä, että hän myös osasi kirjoittaa. Ainakin suomalaisen käännöksen mukaan tästäkin olisi viitteitä: Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. (Joh. 8:6)

Raamattu ei kuitenkaan ole luonteeltaan taivaasta pudonnut teos, jonka Jumala olisi omalla sormellaan kirjoittanut. Tällaiseksi voidaan sanoa ilmeisesti vain kymmentä käskyä: Taulut olivat Jumalan tekemät, ja niihin kaiverrettu kirjoitus oli Jumalan kirjoittama. (2. Moos. 32:16) Muu osa Raamatusta on yhtä aikaa Jumalallista ja inhimillistä. Kirjoittajien kielitaito ja inhimillisyys näkyvät teksteissä. Markus kirjoittaa hyvin alkeellista kreikkaa kun taas Luukas on hyvin taitava kirjoittaja. Silti ne inhimillisyydessäänkin ovat Jumalan Hengen inspiroimia testejä: Yksikään profeetallinen sana ei ole tullut julki ihmisten tahdosta, vaan ihmiset ovat puhuneet Pyhän Hengen johtamina sen, minkä ovat Jumalalta saaneet. (2. Piet. 1:21)

Jos Jeesus olisi kirjoittanut osan Raamatusta, syntyisi se ongelma, että ovatko mitkään muut osat Raamatusta minkään arvoisia. Jos yksi kirjoittaja on Jumala itse ja muut ovat ihmisiä, niin miksi niitä muita tekstejä voisi pitää Pyhinä kirjoituksina? Nyt jumalallinen alkuperä kuitenkin kätkeytyy teksteihin, vaikka niiden kirjoittajat itse olisivat kuinka tavallisia tai raadollisia ihmisiä: Näinhän myös rakas veljemme Paavali on hänelle annetun viisauden mukaisesti teille kirjoittanut. Samaa hän sanoo kaikissa kirjeissään, joissa puhuu näistä asioista. Niissä tosin on yhtä ja toista vaikeatajuista, mitä tietämättömät ja haihattelevat ihmiset omaksi tuhokseen vääristelevät niin kuin kaikkia muitakin pyhiä kirjoituksia. (2. Piet. 3:15-16)

Jumalan Sanan olemus on se, että se on Jumalan Pyhän Hengen inspiroimaa, mutta sitä julistavat vajavaiset ihmiset toisilleen. Mormonien kirja ja Koraani ovat pyhiä kirjoituksia, jotka yksi ainoa ihminen on välittänyt ja kertonut, että se on täysin koskematonta ja jumalallista alkuperää. Koraani esimerkiksi toistaa useaan otteeseen, että vain se arabiankielinen alkuteksti on aitoa ja oikeaa Koraania. Tämä aiheuttaa sen ongelman, että näitä tekstejä ei voi mitenkään tutkia historiallisesti. Raamattua voi. Sieltä löytyy paljon aikansa kuvaa ja joskus jopa jotain ristiriitaiseksi koettua. Raamatun hienous on tietyllä tavalla juuri tuossa inhimillisyydessä. Jumala kätkeytyy ja näyttää voimansa inhimilliseen kietoutuneena.

Tämä on kaikkineen Jumalan toimintamalli. Jeesus ei jäänyt maan päälle seikkailemaan, vaan hän halusi, että evankeliumia kertovat ihmiset. Jumala ei pudottanut Raamattua taivaasta. Eikä Jumala edes ole näyttäytynyt meille niin, että kiistattomin todistein voisimme ateistille esitellä Jumalan ja näyttää, että tuossa Hän on. Jostain syystä Jumala on tämän tavan nähnyt viisaimmaksi.
« Viimeksi muokattu: 09.03.2025 - klo:15:35 kirjoittanut Nettipappi Marko »
Marko Sagulin