Moro, Moottorisaha!
Kirkonkirjat ja niihin liittyvät käytännöt ovat seurakuntakohtaisia. Sukua tutkittaessa on lähdettävä elokuvatyyppiseen aarteenetsintään. Aloita siitä seurakunnasta, josta on jotain johtolankoja. Sitten kirjat opastavat aina muuttojen ja sukulaisuussuhteiden kautta uusiin seurakuntiin.
Joissakin seurakunnissa tehdään maksullisia sukututkimuspalveluja, eli siellä ei tarvitse itse penkoa kirjoja. Joissakin on taas itse selailtava vanhoja opuksia. Kangasalla ei ole valmista palvelua, mutta ei tarvitse selailla vanhoja teoksiakaan. Kirjat on kuvattu mikrofilmeille.
Eli seuraava askel on siis soittaa tai lähettää sähköpostia siihen kirkkoherranvirastoon, josta haluaa sukuselvittelyn aloittaa. He kertovat, kuinka kirjojen tutkiminen heidän seurakunnassaan on hoidettu.
Muutaman vuoden sisään kirkkoon pitäisi tulla yhtenäinen jäsentietojärjestelmä. Silloin mistä tahansa seurakunnan virastosta saa tietoa kenestä vain jäsenestä - sikäli kun se haluttu tieto on vapaasti luovutettavissa. Mutta esimerkiksi virkatodistusten tilaaminen onnistuu ilman, että tarvitsee asioida nimenomaan kotiseurakuntansa kanssa. Tällä ei kylläkään ole vaikutusta tuohon sinun esittämääsi tilanteeseen. Tietojärjestelmä kattaa käytännössä vain elossa olevat jäsenet.