Hei, Aru!
Onko olemassa raamatun tulkintaa, että Jeesus olisi tuntenut toisten ihmisten synnin harteillaan, se että hänen tuli kantaa toisten synnit, olisi ollut hänelle kauheampaa, kuin tuo fyysinen tuska?
Koko Jumalan ihmiseksi tulemisen pointti on siinä, että Jumala halusi sovittaa ihmisten synnit. En siis osaa itse ajatella, että syntien aiheuttaman surun, tuskan ja taakan olisi jotenkin pitänyt keskittyä ristiinnaulitsemisen hetkeen. Tämä on aika rohkeasti sanottu, mutta Jeesuksen luulisi pikemminkin tunteneen iloa siitä, että nyt ihmiskunnan synnit saadaan sovitettua ja tie taivaaseen aukeaa. Ei ristillä riippumisessa ollut mitään iloittavaa itsessään, mutta nyt oltiin sen hetken äärellä, jota varten koko suuri pelastussuunnitelma oli tehty:
Nyt olen järkyttynyt. Mitä sanoisin? Isä, pelasta minut tästä hetkestä!
Ei! Juuri tähän on elämäni tähdännyt. (Joh. 12:27)Aivan varmasti Jeesus kuitenkin tunsi paljon erilaisia asioita ristiinnaulitsemisen yhteydessä. Niistä kerrotaan vain aika vähän. Mieleeni tulee kaksi kohtaa, joissa Jeesuksen tuntemuksista puhutaan, mutta kumpikaan ei mielestäni viittaa siihen, että hän tuntisi jotenkin ihmisten synnit henkilökohtaisesti. Ensimmäinen Jeesuksen tuntemus kuvataan hänen rukoillessaan Getsemanessa:
He tulivat Getsemane-nimiseen paikkaan, ja Jeesus sanoi opetuslapsille: "Jääkää te
tähän siksi aikaa kun minä rukoilen." Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen hän otti mukaansa.
Hän alkoi nyt tuntea kauhua ja ahdistusta. Hän sanoi heille: "Olen tuskan vallassa,
kuoleman tuskan. Odottakaa tässä ja valvokaa." Hän meni vähän kauemmaksi, heittäytyi
maahan ja rukoili, että se hetki, jos mahdollista, menisi häneltä ohitse. (Mark. 14:32-35)
Suuressa tuskassaan Jeesus rukoili yhä kiihkeämmin, niin että hänen hikensä vuoti maahan
veripisaroiden tavoin. (Luuk. 22:44)Raamattu kuvailee suhteellisen harvoin ihmisten tuntemuksia. Näin seikkaperäinen kertomus varmasti haluaa painottaa sitä kauhua, joka Jeesuksella oli. En kuitenkaan usko, että se olisi johtunut siitä, että Jeesus olisi jollain tavalla tuntenut syntien painon. Hän tiesi, mitä on tulossa sen vuoksi, että hän on lupautunut kantamaan maailman synnin ja sen rangaistuksen. Tässä tapauksessa Jeesuksen jumaluudella oli merkitystä. Koska hän Jumalana tiesi, mitä oli tulossa, hän osasi ihmisenä pelätä. Ristiinnaulitsemisen ja tuonelan kauhut eivät ole olankohautuksella sivuutettavissa. Jokainen joka tietää ne etukäteen, osaa varmasti pelätä.
Toinen asia on sellainen, josta en osaa eritellä, mikä sen tärkein sanoma on. Se on osaksi Jeesuksen tunne, osaksi tärkeä opetus:
Yhdeksännellä tunnilla Jeesus huusi kovalla äänellä: "Elohi, Elohi, lema sabaktani?"
Se on käännettynä: Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut? (Mark. 15:34)Psalmi 22 ennustaa harvinaisen selkein sanoin Messiaan kärsimyksistä. Psalmit tunnettiin alkusanoistaan, kuten nykyäänkin monet laulut tunnetaan, esim. "Ystävä sä lapsien". Psalmi 22 alkaa sanoilla: "Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?" Jeesus siis halusi muistuttaa ihmisiä siitä, että kaikki tämä karmeus on suunniteltu juttu. Nyt tapahtuu jotain tärkeää.
Mutta samalla se oli totta Jeesuksen kohdalla. Jumala hylkäsi oman Poikansa ihmisten pelastuksen vuoksi. Syntinen ihminen on liian hyvin tottunut elämään erossa Jumalasta, joten tässä on kuvaus sellaisista Jeesuksen tunteista, joita me emme voi kunnolla ymmärtää. Jumalan Poika joutuu eroon Isästään, johon on ollut yhteydessä ikuisuudesta saakka.
Jeesus on siis jumalallisuutensa vuoksi kokenut jotain sellaista, mitä Matti Meikäläinen ei olisi pystynyt kokemaan. Tavallinen ihminen ei olisi voinut tietää, mitä on tulossa. Eikä tavallinen ihminen olisi voinut kokea Jumalan hylkäämäksi tulemista yhtä vahvasti. Silti en Raamatun perusteella osaa sanoa - enkä pidä sitä myöskään todennäköisenä - että Jeesus olisi jotenkin ahdistunut synnistä, jonka hän kantoi. Synti ei ole jotain näkymätöntä ainetta, jota voidaan lastata Jeesuksen hartioille tai sydämeen taakaksi. Synnin taakka oli paljon konkreettisempaa. Synnin taakka oli sitä, että Jeesus kärsi synnintekijälle kuuluvan rangaistuksen.