Vastaa

Nimi:
Sähköposti:
Aihe:
Otsikon ikoni:

Varmistus:
Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet
Kuuntele kirjaimet / Pyydä uusi kuva

Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet:
Mikä numero tulee seuraavaksi? 1, 2, 3 ... Kirjoita vastaus kirjaimilla.:

Oikotiet: paina alt+s lähettääksesi viestin, tai alt+p esikatsellaksesi


Yhteenveto

Kirjoittanut: Nettipappi Marko
« : 17.10.2023 - klo:18:03 »

Hei Anniina!

Heti kättelyssä totean, että minun mielestäni sinulla on vain yksi oikea ratkaisu tässä tilanteessa: Sinun kuuluu elää iloiten ja mahdollisimman hyvänä aviopuolisona nykyiselle miehellesi.

Minulla on se käsitys, että katolisessa kirkossa kahden kastetun (ja uskovan) ihmisen avioliitto on sakramentti, joka on täysin purkamaton. Ainoa mahdollisuus uudelleen avioitumiseen on se, että kirkko julistaa ensimmäisen avioliiton mitätöidyksi - eli toteaa, ettei alunperin solmittu liitto ollutkaan solmittu siten, että se olisi sakramentiksi kelpaava. Tästä näkökulmasta ajateltuna uudelleen avioituminen olisi opillisesti siis jatkuvaa tai toistuvaa aviorikosta. Luterilaisen kirkon puolella en mielestäni ole törmännyt samaan ajattelutapaan.

Katolisen kirkon perinteet ovat valtavan pitkät, ja joissakin eettisissä kysymyksissä heillä on huomattavasti enemmän selkärankaa kuin esimerkiksi meillä luterilaisilla. En ole myöskään tutustunut heidän avioliittoteologiaansa niin perusteellisesti, että osaisin sanoa, kuinka he tulkitsevat sitä Jeesuksen sanaa, että uudelleen avioituminen on luvallista, jos toinen puoliso on rikkonut avioliiton. Jeesus avioliitto-opetuksessaan kuitenkin hyvin selvästi sanoo, että on mahdollista mennä uudelleen naimisiin, vaikka alkuperäinen avioliitto olisi täysin oikein solmittu. Oletan, että katolinen avioliiton sakramentaalinen tulkinta tuo tähän jotain lisäpontta.

Aiemmin tässä ketjussa kirjoitin, että esimerkiksi Katolinen kirkko ja Lähetyshiippakunta katsovat samoja raamatunkohtia lain hengen ja lain kirjaimen painotuksin. Sinällään jännää on, että tässä tapauksessa asiat menevät päinvastoin kuin yleisesti: lain kirjain on armollisempi kuin lain henki. Kirjaimellinen lukutapa näet mahdollistaa uudelleen avioitumisen ja lain henkeen nojaaminen ei mahdollista.

Tämä spekulaatio ei silti ole mielestäni se rajalinja, joka sinun tapauksessasi olisi mukana keskustelussa. Onhan selvää, että et voi palata yhteen ensimmäisen miehesi kanssa. Eikä Jeesuskaan jatka jyrkkiä sanojaan siten, että hän kehottaisi jotenkin irtautumaan toisesta avioliitosta, jotta voisi palata ensimmäiseen. Juutalaisille se olisi tarkoittanut suorastaan Vanhan testamentin vääristelyä. Juutalainen laki antoi oikeuden erota ja mennä uudelleen naimisiin. Mutta ei antanut enää oikeutta palata takaisin alkuperäiseen, jos uusi liitto oli solmittu:

Jos avioliiton solminut mies lakkaa pitämästä vaimostaan havaittuaan hänessä jotakin epämieluista, hän voi kirjoittaa vaimolleen erokirjan ja lähettää hänet luotaan. Jos nainen hänen luotaan lähdettyään menee toisen miehen vaimoksi ja tämäkin mies alkaa vieroa häntä, kirjoittaa erokirjan ja lähettää hänet luotaan tai jos tämä mies kuolee, edellinen aviomies, joka lähetti naisen pois, ei saa ottaa häntä uudelleen vaimokseen; nainen on tullut hänelle saastaiseksi, ja sellainen liitto on Herran silmissä iljetys. Älkää tahratko sellaisella synnillä maata, jonka Herra, teidän Jumalanne, antaa omaksenne. (5. Moos. 24:1-4)

Tämä teksti on tietenkin luonteeltaan ennen kaikkea juutalaisten maallista lainsäädäntöä, mutta mielestäni se vahvasti heijastaa sitä, kuinka Jumala vaatii mieheltä "jotain rotia". Jos ei ole osannut elää vaimonsa kanssa, niin sitten pitää elää sen kanssa, että joku toinen otti hänet vaimoksi.

Kysymyksessäsi toki pohdit sitä, että elätkö nyt jatkuvassa aviorikoksessa, ja vaatisiko Jumala sinulta elämistä yksin. Mielestäni tällaiset kysymykset ovat käsillä vain ennen naimisiin menemistä. Jos ensimmäinen miehesi olisi odottanut sinua takaisin, niin voisi olla ehkä edes teoreettinen mahdollisuus pohtia sitä, olisiko uudelleen avioituminen jatkuvaa aviorikoksessa elämistä. Mutta nyt ensimmäinen miehesi on uudelleen naimisissa, ja lisäksi tekisit varmasti uuden virheen rikkomalla toisen avioliiton, koska nykyinen miehesi ei tätä sinun vakaumustasi jakaisi.

Minun mielestäni Jeesuksen sanat samarialaiselle naiselle kertovat sen, että ainakin Jeesuksen mielestä ihmisellä pystyy olemaan useita puolisoja - vaikkei Jeesus missään mielessä naista tästä valinnasta kehu: Viisi miestä sinulla on ollut, ja se, jonka kanssa nyt elät, ei ole sinun miehesi. (Joh. 4:18) Kyseisellä naisella on siis ollut viisi aviomistä ja nyt hän elää miehen kanssa, jota ei lasketa hänen aviomiehekseen.

Pohdintani summa on, että kallistun pitämään aviorikosta pikemminkin kertaluontoisena kuin jatkuvana tapahtumana. Tämä näkemys ei tee aviorikoksesta yhtään kevyempää syntiä, mutta tietyt Jeesuksen sanat eivät oikein olisi mahdollisia, jos ei olisi mahdollista solmia toista pätevää avioliittoa eron jälkeen.
Kirjoittanut: Nettipappi Marko
« : 17.10.2023 - klo:17:06 »

Tervehdys Sofia!

Kysymyksesi on hyvin selväpiirteinen, mutta vastauksen kirjoittaminen ei ole helppoa. Mutkikkaana pidän näet kysymykseesi sisältyviä lähtöoletuksia. Ajattelen, että minun on viisainta ensin purkaa kysymystäsi vähän pienempiin osiin ja pohdittava sitä, millaisen ajattelumallin päälle kysymyksesi rakennat. Lähden liikkeelle loppukaneetistasi:


Lainaus
En itse ole löytänyt raamatusta kohtaa missä sanotaan suoraan yhdessä asumisen olevan syntiä, ellei sitten harrasta esiaviollista seksiä.

Tässä olet täysin oikeassa. Raamatussa ei ole käskyä, jossa sanottaisiin vaikkapa: "Seurusteleva pari syyllistyy syntiin, jos ilman seksin harrastamistakin nukkuu saman katon alla tai muuttaa kirjansa samaan osoitteeseen." Ja toisaalta ajattelussasi on pienoinen hankaluus. Jos jatkamme samaa ajattelumallia vähän pidemmälle, niin loppujen lopuksi Raamattu ei anna mitään ohjetta mistään, jos kelpuutamme ohjeeksi vain riittävän tarkasti haluttuun tilanteeseen osuvat sanamuodot. Lapsellista esimerkkiä käyttäen: Jeesus kielsi sanomasta lähimmäiselle "sinä hullu", mutta hän ei missään kieltänyt haukkumasta toista whatsapp-viestillä.

Kuvittele, että minulla on keppi. Jos sanon, että se on suora keppi, tiedät heti, minkä muotoinen se on. Jos sen sijaan sanon, että se keppi on kiero, niin voit vain arvailla kepin muotoa. Kun jokin asia on suora, se voi olla vain yhdellä tavalla suora. Jos se on kiero, se voi olla äärettömän monella tapaa kiero.

Kun Raamatussa kerrotaan ohjeita ihmisille, ne ovat yleensä tyyliä: "tämä on suora tapa". Jos yritettäisiin kertoa kaikki ne tavat, jotka ovat kieroja, niin sille ohjeiden antamiselle ei tule loppua. Ihmisellä kun on jo Saarnaajan kirjan mukaan taipumus vääntää asioita kieroon: "Jumala on luonut ihmiset suoriksi, mutta itse he punovat kieroja juonia." (Saarn. 7:29)

Toinen hyvin tärkeä näkökulma Raamatun ohjeisiin on se, että siellä kerrotaan, kuinka ihminen voisi elää mahdollisimman lähellä Jumalaa. Erityisesti nuorilla uskovilla on hyvin suuri kiusaus kysellä eettisiä kysymyksiä, joiden taustalla on ajatus: "Kuinka kaukana Jumalasta voin elää, jotta Jumala pitää minua vielä oikeana kristittynä?" Sen sijaan kysymyksen pitäisi aina olla: "Kuinka voisin elää mahdollisimman lähellä Jumalaa?"

Olen kirjoittanut tasapainoisesta parisuhteen rakentamisesta viestiketjussa seurustelu ja seksuaalisuus. Vastauksessani pohdin muun muassa sitä, kuinka vaikea on elää tilanteessa, jossa käytännön elämän järjestelyt rakennetaan hyvin avioliiton kaltaiseksi, mutta silti yritetään pysyä vaikkapa seksuaalisuuden suhteen kristillisissä ihanteissa. Silloin on järkevää kysyä, onko omassa elämässään tullut noudattaneeksi vaikkapa Raamatun ohjetta: "Älkää antako Paholaiselle tilaisuutta." (Ef. 4:27) tai onko itse elämässään halunnut elää niin kuin rukoilee: "Äläkä anna meidän joutua kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta." (Matt. 6:13)

Lisäksi kristittynä on suuri vaara yrittää hengellistää asioita ja ajatella itsestään pyhemmin kuin todellisuudessa elää. Raamattu kuitenkin neuvoo kristittyä elämään niin, että ei-uskovat eivät saisi aihetta pilkkaamiseen. Paavali opettaa nuorista, leskeksi jääneistä naisista: "Kierrellessään talosta taloon he oppivat laiskottelemaan ja lisäksi juoruilemaan ja sekaantumaan muiden asioihin, puhumaan sellaista mitä ei pitäisi. Siksi tahdon, että nuoret lesket menevät naimisiin, synnyttävät lapsia ja hoitavat kotiaan, niin etteivät he anna vastustajillemme aihetta solvaamiseen." (1. Tim. 5:13-14) Tämä ei tietenkään koske suoraan avosuhteita, mutta siinä on sama kärki: Kristitty joka väittää asuvansa ei-uskovan ihmisen kanssa seksittömässä avoliitossa, ei ole vakaumuksessaan uskottavan kuuloinen kristitty. Tästä näkökulmasta katsottuna kristitty pyrkii elämään mahdollisimman lähellä Jumalaa siten, että hän ei anna aihetta kristittyjen kaksinaismoralismista solvaamiseen vaan välttää "kämppäkaveruutta" siinäkin tapauksessa, että onnistuisi aloittamaan sukupuolielämän vasta avioliitossa.


Lainaus
Haluaisin kysyä onko avoliitto syntiä silloin kun ei harrasta seksiä ja on varmaa (esimerkiksi kihlauksen myötä) että naimisiin mennään.

Tässä on toinen ajatuksellinen ongelma. Naimisiin meneminen on varmaa vasta sitten, kun avioliitto on solmittu. Avioliitosta puhuminen ei todellisuudessa merkitse mitään. Jopa kihlaus on vasta lupaus, eikä se takaa sitä, että avioliitto tulee toteutumaan. Raamatun aikaan kihlautuminen oli paljon sitovampaa kuin nykyään. Silti se ei silloinkaan tarkoittanut, että tuleva avioliitto olisi varma. Joosefkin suunnitteli, että hän salassa purkaisi kihlaussopimuksen Marian kanssa. Jeesuksen syntymäkertomus osoittaa kihlauksen epävarmuuden lisäksi sen, että Raamatun aikana pidettiin itsestään selvänä, että hurskas mies ei voinut olla lapsen isä, jos hän oli vasta kihloissa.

Samoin avoliittoon muuttaminen itse asiassa alleviivaa sitä, että avioliitto ei ole varma. Naimisiin meneminen on erittäin nopeaa ja ilmaista. Seitsemän päivän varoitusajalla avioliiton esteiden tutkinta-aika riittää, eikä oman seurakunnan jäsenille vihkiminen kirkossa maksa mitään. Yhteen muuttamisen suunnittelussa ja toteuttamisessa kuluu paljon enemmän aikaa ja rahaa, joten yhteen muuttaminen ilman avioliittoa tarkoittaa, että jostain syystä naimisiin menemistä viivytetään. Loppujen lopuksi avoliitto ei siis kerro syvemmästä sitoutumisen tasosta, vaan käytännön askelista mahdollisimman vähän sitoutuen.


Lainaus
Olen uskossa ja seurustelen ei-uskovan kanssa. Hän arvostaa uskoani ja olemme puhuneet että menisimme naimisiin. Olemme puhuneet yhteenmuutosta, mutta haluaisin sen toteutuvan sitten kun olemme naimisissa.

Tämä kohta kysymyksessäsi on lopulta minusta se kaikkein vaikein. Kuulen tässä sen ongelman, että sinulla on käsitys siitä, mikä on Raamatun opetus ja kristillinen ihanne avioliittoa ajatellen. Ja sinä itsekin haluaisit elää sen mukaisesti. Kuitenkin tämä on vaarassa jäädä toteutumatta, koska teillä ei ole samaa uskoa.

Minä ajattelen, että avosuhde ei ole kristillinen elämäntapa. Tulkitsen niin, että sinäkin ajattelet samoin. Siksi kaikkein suurimmaksi ongelmaksi koen sen, että jo seurusteluvaiheessa tämä iso elementti omassa vakaumuksessasi joutuu muuttumaan ei-uskovan seurustelukumppanin vuoksi. Seurustelu ja toiseen tutustuminen on aina yhteen kasvamista ja hioutumista. On kuitenkin tehtävä erittäin perusteellista pohdintaa elämän suunnasta, jos jo parisuhteen alkumetreillä täytyy joustaa siitä, minkä hengellisesti uskoo oikeaksi.
Kirjoittanut: Anniina
« : 17.10.2023 - klo:15:18 »

Hei Marko,
haluan kysyä tästä aviorikoksesta uudelleen avioituessa. Jos eronnut tekee menee uudelleen naimisiin, tekeekö hän jatkuvaa syntiä eli syyllistyykö jokapäiväisessä elämässään koko ajan aviorikokseen eläessään uudessa avioliitossa? Olen tällaisenkin selityksen kuullut, että eronneen uusi avioliitto on jatkuvaa synnintekoa, ja siksi pitäisi katua ja erota uudesta aviopuolisosta, koska Jumalan silmissä oikea aviopuoliso on edelleen se, josta on erottu, ja uusi ei ole mikään aviopuoliso vaan aviorikoskumppani. Raamatussahan varoitetaan jatkamasta synnintekoa ja syntistä elämää sanoen, että syntiä tahallaan tekevät ja syntisesti elävät eivät pääse taivasten valtakuntaan. Eli jos uudelleen avioituneen elämä onkin Jumalan tahdon vastaista, joka päivä jatkuvaa rikoksenuusintaa, niin silloin on vaara jäädä pelastuksen ulkopuolelle.

Mitä mieltä olet tästä? Ymmärrän tähänastisesta selityksestäsi, että eronneen uudelleen avioituminen on synti. Mutta onko se kertaluontoinen synti, eli tehtiinkö se synti vain avioliiton solmimishetkellä? Vai onko uudessa avioliitossa eläminen jatkuvaa haureutta, joka pitäisi lopettaa eroamalla ja elämällä sen jälkeen yksin?

Taustaksi: Oma tilanteeni on, että minä olen ollut aiemmin naimisissa, eronnut ja avioitunut uudestaan. Nykyinen mieheni ei ole ollut aiemmin naimisissa. Jos korjaisin oman uudelleen avioitumisen syntini eroamalla hänestä, kuten jotkut tiukan linjan kannattajat kehottavat, mielestäni asetan hänet siihen tilanteeseen, josta Jeesus puhui vaimonsa hylkäämisen kohdalla; jos minä jättäisin hänet ja hän menisi uuteen suhteeseen, saatan hänet tekemään aviorikoksen (toisaalta olen saattanut hänet tekemään sen jo, kun kerran olen ollut aiemmin naimisissa). Kuitenkin kun tätä pohdin, mietin välillä erityisesti intiimissä tilanteessa, onko tässä nyt menossa jatkuva aviorikos, koska minunhan olisi pitänyt pysyä naimattomana. Toisaalta kokisin epäreiluna rankaista miestäni omista omantunnonvaivoistani. Lisäksi hän ei ole uskova, joten ei hyväksyisi tätä perusteluksi erolle (tajuaisi selityksen kyllä kasvettuaan uskovan äidin poikana ja tietäessään kristinuskosta varsin paljon). Entisen mieheni kanssa yhteen palaaminen ei ole enää mahdollista, koska hänkin on uusissa naimisissa.
Kirjoittanut: Nettipappi Marko
« : 17.10.2023 - klo:13:55 »

Tervehdys Pohtija124!

Esität hyvin herkän ja omantunnonaran kysymyksen. Tiedän, että minun pitäisi virkani puolesta osata vetää rajoja ja antaa vastauksia vaikeisiinkin kysymyksiin. Se on vaikeaa silloinkin, kun tietää kaikista osapuolista paljon. Tällaisessa tuntemattoman ihmisen neuvomisessa rima nousee vielä korkeammalle. Helpointa lienee vastata kysymyksessäsi siihen osuuteen, joka on eniten opillinen:

Lainaus
En halua rikkoa Jumalaani vastaan ja pohdin onko kyseinen liitto jumalan edessä vai ihmisten?

Luterilaisen kirkon piirissä ei tehdä avioliiton pätevyyden suhteen mitään eroa sillä, onko vihkiminen ollut kirkollinen vihkiminen vai siviilivihkiminen. Käsittääkseni luterilaisen kirkon alkumetreillä - silloin kun kirkolla ei ollut Saksassa vihkioikeutta - seurakunnan jäsenet kävivät tuomarin edessä avioitumassa. Luterilainen seurakunta antoi siunauksensa liitolle sen jälkeen, kun se oli ensin virallisesti solmittu, ja myös sukupuolisen elämän osalta täytäntöön laitettu. Eli siunaus annettiin viralliselle ja pätevälle avioliitolle.

Avioliiton olemus on lähtökohtaisesti Jumalan asettama instituutio. Se on elämää suojeleva rakenne, ja se toimii riippumatta siitä, minkä kulttuurin tai uskonnon mukaisilla tavoilla se on solmittu ja mikä on puolisoiden vakaumus. Tämän vuoksi uudelleen avioitumisen oikeutusta ei voi lähtökohtaisesti hakea siitä, millä tavoin edellinen avioliitto solmittiin. Niinpä paljon vaikeampi kysymys on seuraava pohdintasi:

Lainaus
Voinko raamatun valossa jatkaa suhdetta vai onko se lopetettava ja tehtävä parannus.

Seurakunnan paimenten ja kristittyjen kesken on täydellinen jakautuminen siinä, miten asiasta ajatellaan. Jyrkkää ääripäätä edustava raamatunlukutapa pitää itsestäänselvänä, että vain leskeksi jäänyt tai korkeintaan petetyksi tullut ihminen on oikeutettu uudelleen avioitumiseen. Elämän mutkikkuutta ja lempää lähimmäisiin suhtautumista korostava raamatunlukutapa pitää itsestäänselvänä, että tapahtunut avioero on synti, joka saadaan anteeksi niin täydellisesti, että uudelleen avioitumista ei pidetä syntinä.

Minulle itselleni jälkimmäinen lukutapa kuulostaa kovin vaikealta. Sen suurin ongelma on siinä, että käytännössä anteeksianto kohdennetaan tulevaan syntiin jo ennakolta. Jeesushan korosti isona ongelmana nimenomaan sitä uudelleen avioitumista.

Toisaalta juuri tämän vuoksi kysymys oikeutetusta avioerosta muuttuu aidosti hyvin vaikeasti määriteltäväksi. Olen asiaa käsitellyt tässä vastauksessani. Kirjoitan saman asian nyt vähän tiiviimmin.

Vanhan testamentin, Jeesuksen ja Paavalin opetusten mukaan avioliitto on yksiselitteisesti elinikäinen. Esimerkiksi Roomalaiskirjeessä asia sanotaan hyvin tiiviisti:

Jos hän miehensä eläessä antautuu toiselle miehelle, hän on avionrikkoja. Mutta miehensä kuoltua hän on vapaa lain määräyksestä eikä tee aviorikosta, jos menee naimisiin toisen miehen kanssa. (Room. 7:3)

On siis yksiselitteistä, että aviorikos tapahtuu, jos naimisissa oleva ihminen tekee syrjähypyn. Tämä särkee avioliiton perustuksia niin pahasti, että pettäminen eli haureus/huoruus antaa petetylle oikeuden mennä uudelleen naimisiin:

Minä sanon teille: jokainen, joka hylkää vaimonsa muun syyn kuin haureuden tähden, ajaa hänet aviorikokseen. Ja aviorikoksen tekee myös se, joka nai miehensä hylkäämän naisen. (Matt. 5:32)

Minä sanon teille: se, joka hylkää vaimonsa muun syyn kuin haureuden tähden ja menee naimisiin toisen kanssa, tekee aviorikoksen. [Aviorikoksen tekee myös se, joka nai miehensä hylkäämän naisen."] (Matt. 19:9)


Näissä Jeesuksen sanoissa ihmettelyä herättää yleensä se, että miksi hylätyn naisen puolisoksi ottaminen on aviorikoksen tekemistä. Tämä kuitenkin on selkeä seuraus siitä, että jos kerran avioliitto on oikeasti elinikäinen, niin silloinhan ero ei särje avioliittoa. Eroamisen myötä nämä ihmiset ovat naimisissa, mutta eivät asu enää saman katon alla. Ja koska nämä ihmiset ovat yhä edelleen Jumalan silmissä naimisissa, heillä on mahdollisuus sopia keskenään ja palata yhteen:

Naimisissa oleville taas annan käskyn, en minä vaan Herra: vaimo ei saa erota miehestään. Jos hän kuitenkin eroaa, olkoon menemättä enää naimisiin tai sopikoon miehensä kanssa. Samoin ei mies saa erota vaimostaan. (1. Kor. 7:10-11)

Kun Jeesus puhuu siitä, että hylätyn naisen ottaminen vaimoksi on aviorikos, hän todennäköisesti tarkoittaa sitä, että tuo uusi naimisiin meneminen estää eronneen pariskunnan yhteen palaamisen. Muutenhan heillä olisi vielä ollut mahdollisuus sopia ja palata yhteen.

Samoin oudolta tuntuu se, kun Jeesus puhuu siitä, että vaimon hylkääminen ajaa tämän aviorikokseen. Eikö se ero olekaan aviorikos? Itse luen noita sanoja siten, että Jeesus sanoo, että väistämättä tulee käymään niin, että naisen täytyy etsiä uusi mies, jolloin tämä tulee tekemään aviorikoksen.

Jeesuksen sanoja lukiessa tulee siis itsellekin hyvin ristiriitainen olo. On täysin selvää, että kristityn ihanne on yksiavioisuus koko elämän ajan. Sen ihanteen rikkomisesta annetaan hyvin jyrkät ohjeet. Ja toisaalta niihin samoihin sanoihin sisältyy ajatus, että ero itsessään ei näytä tarkalleen ottaen olevan se aviorikos. Miksi Jeesus muuten voisi sanoa, että juridisesti eronneet puolisot voisivat omilla tahoillaan sortua aviorikokseen?

Tämän vuoksi kristikunnassa on hyvin erilaisia tulkintoja. Jos ymmärrän oikein, katolinen kirkko ei vihi aviopuolisoita uudelleen edes aviorikoksen johdosta tapahtuneen avioeron jälkeen. Heidän teologiassaan korostuu "lain henki", eli se, mihin Jeesus kristittyjä haluaa ohjata.

Toisaalta esimerkiksi Lähetyshiippakunnan pastorien suunnalta olen kuullut opetusta siitä, että jos aviorikoksen jälkeen on oikeus mennä uudelleen naimisiin, niin silloin uudelleen avioitumisen oikeus on myös silloin, jos aviorikos on tapahtunut juridisen eron jälkeen. Heidän teologiassaan korostuu "lain kirjain", eli se, mihin Jeesus tarkalleen ottaen rajoja vetää.

Pahoittelen, etten osaa antaa sinulle vastausta, joka olisi juuri sinulle räätälöity. Toivon, että voin kuitenkin auttaa sinua muodostamaan mielipiteen siten, että voit tehdä ratkaisusi levollisella omallatunnolla.
Kirjoittanut: Nettipappi Marko
« : 16.10.2023 - klo:21:03 »

Tervehdys Pohtija124 ja Sofia!

Nettipapin palstalla on paljon kyselty parisuhteeseen liittyviä kysymyksiä. Hyvin usein ne ovat jonkinlaista pohdintaa oikeanlaisesta rajanvedosta. Teidän kysymyksenne ovat keskenään aivan erilaisia, mutta niitä yhdistää tämä rajanvedon tematiikka. Niinpä liitin kysymyksenne samaan ketjuun.

Pahoittelen, että kohtalaisen pitkästä vastausajasta huolimatta tämä ensimmäinen vastaukseni ei kohdistu suoraan kummallekaan teistä. Koska parisuhteeseen liittyvät kysymykset ovat hyvin moninaisia - ja näistä vastauksista ovat kiinnostuneita teidän lisäksenne myös muut palstan käyttäjät - teen ensin koosteen jo olemassa olevista vastauksista. Niihin tutustuminen saattaa antaa teille jo jotain aineksia, mutta palaan vielä myöhemmin kirjoittamaan erikseen teille molemmille omat vastaukset.

Seurustelu ja seksuaalisuus
Tässä on varsin yleisellä tasolla kirjoittamaani pohdintaa siitä, millä tavalla ymmärrän Raamatun opetuksen seurustelusta, toiseen ihmiseen tutustumisesta, avioliitosta ja seksistä.

Seksi, seurustelu, avoliitto, avioliitto
Tämä viestiketju on vanha, ja siinä kirjoitan periaatteessa samoja asioita kuin edellisessäkin ketjussa. Kysyjät tiedustelevat kuitenkin varsin paljon sitä, mitä Raamattu aihepiiristä opettaa. Siksi vedän rajalinjoja enemmän, koska niitä juuri on kysyttykin.

Tietoinen synti suhteessa ja parannus
Tämä keskustelu on huomattavan sielunhoidollinen tarkastelunäkökulmaltaan. Kysyjä kipuilee hyvin henkilökohtaisesti parisuhteen ja seksuaalisuuden rajanvetojen kanssa.

Kristityn ja ei-kristityn suhde
Montaa kristittyä askarruttaa kysymys, kuinka pitäisi suhtautua parisuhteeseen uskovan ja ei-uskovan välillä. Pitääkö erota, jos on jo naimisissa, muttei ole yhteistä uskoa? Entä saako mennä naimisiin, jos toinen uskoo ja toinen ei?

Avioero ja uudelleen naimisiin meneminen
Uudelleen avioituminen on aina hyvin kipeä aihepiiri. Tässä ketjussa pohdin, mitä ymmärrän Raamatun aiheesta sanovan.

Avoliitto uskoontulon jälkeen
Tämän keskusteluketju sopisi aiheensa puolesta täydellisesti kysymystenne yhteyteen. Koska se itsessään on jo niin pitkä, pidän ketjun erillisenä. Kysymyksen tematiikka on myös sitä rajanvetoa, ovatko kaikki parisuhteen palikat sellaisella paikalla, kun Jumalan silmissä hyvä on.
Kirjoittanut: Sofia
« : 18.07.2023 - klo:14:38 »

Hei,

Olen uskossa ja seurustelen ei-uskovan kanssa. Hän arvostaa uskoani ja olemme puhuneet että menisimme naimisiin. Olemme puhuneet yhteenmuutosta, mutta haluaisin sen toteutuvan sitten kun olemme naimisissa.

Haluaisin kysyä onko avoliitto syntiä silloin kun ei harrasta seksiä ja on varmaa (esimerkiksi kihlauksen myötä) että naimisiin mennään. En itse ole löytänyt raamatusta kohtaa missä sanotaan suoraan yhdessä asumisen olevan syntiä, ellei sitten harrasta esiaviollista seksiä.
Kirjoittanut: Pohtija124
« : 03.07.2023 - klo:14:28 »

Tosiaan olen tavannut naisen, mutta ongelmaksi on syntynyt ajatus siitä onko oikein jatkaa suhdetta?
Hän on siis mennyt kerran naimisiin maistraatissa henkikirjoittajan toimesta.
Siihen ei ole liittynyt siunauksia tai muutakaan puhetta jumalasta.
Tiedän, että raamattu opettaa ettei ole oikein enään sen jälkeen arvioitua eikä myöskään ottaa vaimokseen naista joka jo kerran on ollut naimisissa.
En halua rikkoa Jumalaani vastaan ja pohdin onko kyseinen liitto jumalan edessä vai ihmisten ? Voinko raamatun valossa jatkaa suhdetta vai onko se lopetettava ja tehtävä parannus.
Kirjoittanut: Nettipappi Marko
« : 23.07.2016 - klo:16:28 »

Hei Pelkääjä!

Kirjoitat tosi rohkeasti ja avoimesti. Saan mielestäni aika hyvin kiinni kipuilustasi, vaikken koskaan voi väittää toisen tunteisiin ja ajatuksiin pääseväni sisälle. En myöskään voi olettaa osaavani vastata niin, että olosi helpottuu, mutta toivon voivani antaa sinulle palikoita ajatteluun. Otan ihan pienen johdannon, ennen kuin hahmottelen sanomisiani.

Keskimäärin ikäisesi ihmiset käyvät rajanvetoa seksuaalietiikan kysymysten suuntaan kyseenalaistaen perinteisiä opetuksia. Raamatun avioliittoetiikka nähdään aikansa eläneenä tai ainakin liiallisen tiukkuutensa vuoksi päivittämistä tarvitsevana. Nettipapin palstallakin on esitetty kysymyksiä aiheesta, ja aika kulmikas vastausketju löytyykin otsikon Seksi, seurustelu, avoliitto, avioliito alta. Olen siellä kirjoittanut melko suorasanaisesti rajoja vetäen, koska rajoja on kysytty.

Useimmiten olen joutunut törmäämään ajatteluun, jossa eettisissä kysymyksissä pohditaan sitä, kuinka paljon rajoja voi venyttää samalla, kun haluaa nimittää itseään Kristuksen seuraajaksi. Tai että rajanveto halutaan ajatella niin, että kiihdytyskaistan ajamisella ei ole mitään väliä, kunhan ei aja moottoritiellä. Tällaisesta ajattelusta nousevat monet yleiset puolustelevat lausahdukset: "Eivät paljastavat vaatteet tarkoita mitään. Se on nykyinen pukeutumistyyli." "Ei yhdessä nukkuminen tai avoliitto tarkoita automaattisesti seksiä." "Ei Jumalaa kiinnosta, mitä ihmiset tekevät makuuhuoneissaan." Kun monisäikeisiin pohdintoihin tarjotaan vastauksia yhdestä näkökulmasta, saadaan Raamatun ohjeet kuulostamaan aika naurettavilta.

Jumalan ohjeiden idea kun on kuitenkin ottaa huomioon elämän moninaisuutta ja pyrkiä myös seksuaalisuuden herkkyyden äärellä antamaan suuntaviivat, jotka estäisivät turhalta särkymiseltä ja kivulta. Kaikkiin kysymyksiin ei saada vastausta tekemällä luetteloa siitä, mikä on oikein ja väärin. On esitettävä kysymyksiä siitä, mikä oikealla tavalla kuljettaa ihmistä kohti Jumalaa ja lähimmäisiä.

Tästä näkökulmasta katseltuna kysymyksesi on erityisen aito ja herkkä. Kirjoitit rohkeasti, että olet jo ylittänyt rajoja, mutta olette poikaystäväsi kanssa halunneet palata tilanteeseen, jossa omatunto saa olla levossa. Silti omantunnon kipuilua on jäljellä.

Rivien välistä luin, että ajatuksenne ovat kovasti suuntautuneet kohti avioliittoa, kun puhut odottamisesta. Toisaalta ette vielä ole naimisissa, ja elämän lainalaisuuksia rehellisesti tutkien on pakko sanoa, että mitä vain voi tapahtua. 17-vuotiaana on vaikea sanoa, päätyykö lopulta naimisiin seurustelukumppaninsa kanssa. Siksi minä lähestyn kysymystäsi kahdesta näkökulmasta.

Ensinnäkin on tärkeä elää siten, että tämän hetken valinnat ovat mahdollisimman oikeita riippumatta siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Toiseksi on tärkeää elää niin, että vaikka tulevaisuus menisikin mahdollisimman pitkälti omien toiveiden mukaan, sieltä takaisin tähän hetkeen katsellessa voi kokea, että on tullut rakentaneeksi hyvää perustaa keskinäiselle luottamukselle.

Tarkoitan tällä sitä, että samalla kun seurustelun aikana pohtii omia rajanvetämisiään, niitä ei voi tehdä olettaen, että "tietenkin me menemme naimisiin". Mitä pidempään seurustelee ajatuksella, että mennään naimisiin, sitä todennäköisemmäksi se tulevaisuus muuttuu. Mutta jos jostain syystä tilanne kääntyykin toisenlaiseksi, tulee kaiken muun kipuilun lisäksi taakaksi myös se, että on mennyt seurustelukumppanin kanssa sellaiseen pisteeseen, jonka olisi halunnut säästää vain tulevalle puolisolle. Yhdessä nukkuminen sinun tapauksessasi ei ehkä tunnu tällaiselta asialta, koska kerroit, että paljon intiimimpääkin on yhteiselämänne ollut poikaystäväsi kanssa. Siksi toinen näkökulma ehkä koskettaa teitä enemmän.

On hyvin tärkeää toimia seurustelusuhteessa vastavuoroisesti ja luottamusta rakentaen. Asiat, jotka aiheuttavat kipuilua tai tunnontuskia eivät lähennä teitä toisiinne. On eri asia, jos kipuilette jonkin sellaisen asian kanssa, jossa voitte tukea toinen toistanne. Mutta nyt kipuilunne kohdistuu asiaan, joka vaikuttaa keskinäiseen luottamukseenne. Jos teette sellaista, mikä aiheuttaa huonon omantunnon, saatatte kylvää toisillenne epäluottamuksen siemenen. Teknisesti kyse on "vain" siitä, nukutteko yhdessä vai ette. Isompana kuviona kyse on siitä, voitteko myös tulevaisuudessa luottaa siihen, että kunnioitatte uskollisuutta ja omantunnon ääntä avioliitossanne, vaikka seurustellessanne opettelitte joustamaan. Jos opettelette nyt tavan, että voitte joustaa siitä, mikä tuntuu oikealta, on vaikea parisuhteen tiukkoina hetkinä todistaa puolisolle, ettei mitään joustamisia enää tapahdu mihinkään suuntaan.

Rajanvedot eivät ole helppoja, eikä kaikkia kysymyksiä saa käsitellä mahdollisimman tiukasti tulkiten. Tässä tapauksessa kuitenkin kaikkein eniten kiinnitän huomiota sanoihisi: "Asia häiritsee minua." Jos kyseessä olisi vaikkapa tilanne, jossa sinua häiritsee se, että poikaystäväsi laittaa voita näkkileivän "väärälle" puolelle, niin silloin olisi syytä puuttua siihen, että häiritsevä tunne on korjattava, eikä se poikaystäväsi teko. Mutta nyt ollaan alueella, jossa häiritsevä tunne itsessään on hyvä mittari.

Minä haluaisin kannustaa teitä jättämään pois sen, mikä häiritsee. Lisäksi haluaisin kannustaa teitä tavoittelemaan niitä hyviä asioita - esimerkiksi syvällisiä keskusteluja - muilla tavoin kuin yhdessä nukkumalla. Uskon, että se palvelisi teidän parisuhdettanne tässä tilanteessa parhaiten.

Ja erityisen tärkeä sinun on tietää se, että nuo lankeamisenne, joita kerroit tapahtuneen, Jeesus ilman muuta antaa anteeksi. Hän neuvoi Pietariakin siitä, että vaikka joku olisi useasti samalla tavoin rikkonut, anteeksianto kuuluu silti asiaan. Jeesus itse varmasti kaikkein parhaiten noudattaa omia ohjeitaan.

     Silloin Pietari tuli Jeesuksen luo ja sanoi: "Herra, jos
     veljeni yhä uudestaan tekee väärin minua kohtaan,
     niin kuinka monta kertaa minun on annettava hänelle
     anteeksi? Peräti seitsemän kertaako?" "Ei seitsemän,
     vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa" , vastasi
     Jeesus. (Matt. 18:21-22)

     Jeesus vastasi heille: "Eivät terveet tarvitse parantajaa,
     vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan hurskaita,
     vaan syntisiä, jotta he kääntyisivät." (Luuk. 5:31-32)

     Jeesus kohotti päänsä ja kysyi: "Nainen, missä ne
     kaikki ovat? Eikö kukaan tuominnut sinua?" "Ei, herra",
     nainen vastasi. Jeesus sanoi: "En tuomitse minäkään.
     Mene, äläkä enää tee syntiä." (Joh. 8:10-11)

Kirjoittanut: Pelkääjä
« : 18.07.2016 - klo:08:17 »

Hei!

Olemme seurustelleet poikaystäväni kanssa noin kaksi vuotta. Välillä olimme kaukosuhteessa, jolloin nukuimme yhdessä silloin kun näimme. Nyt palattuamme lähisuhteeseen, jatkoimme yökyläilyä joka viikonloppu. Ennen kesää aloimme miettiä, onko oikein nukkua samassa sängyssä. Juttelimme poikaystävän vanhempien kanssa, mutta emme ole edelleenkään varmoja.

Syy, miksi nukumme yhdessä, on se että nukkuessa yhessä juttelemme yleensä tosi myöhään ja syvällisistä asioista helpommin kuin keskellä päivää vaikka toki sekin onnistuu. Nyt kesällä päädyimme vaihtoehtoon että nukumme eri peittojen alla. Seksiä me emme harrasta.
Asia häiritsee minua. Nytkin poikaystävä tuli meille yöksi, koska emme olleet nähneet toisiamme pitkään aikaan erilaisten menojen takia, mutta lopulta tilanne meni siihen, että ahdistuin ja käskin häntä lähtemään takaisin kotia keskellä yötä.

Mitä mieltä sinä olet asiasta, onko oikein vai väärin nukkua yhdessä, jos syynä on joku muu kuin seksi? Itse olen kohta vasta 17 vuotta, joten naimisiin menoakin joutuu odottelemaan vielä ja ajatus tuntuu melko tuskaiselle odottaa lähes pari vuotta ennen yhdessä nukkumista.
Asiasta ei pahemmin missään ole näkynyt keskusteluja, ihmiset aina olettavat että yhdessä nukkuminen=seksiä.

Myönnän, että ensimmäisenä vuotena harrastimme seksiä mutta koimme melkoisen herätyksen asiasta sitten. Sen jälkeen on ollut sortumisia halulle(pettinkiä), mutta nämä ovat tapahtuneet muulloin kuin nukkumaan laittaessa. Antaako Jeesus anteeksi nämä sortumiset?

Toivoisin pikaista vastausta, asia häiritsee minua kovasti.