Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Luennot ja raamattupiirit / 1. Moos. 37-50 - Joosef
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko eilen kello 21:05 »
2
Kysy Nettipapilta / Vs: Avioehto
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 12.09.2023 - klo:11:32 »
Tervehdys Heli!

Olen samaa mieltä siitä, että täydellisessä luottamuksessa ei avioehtoa tarvita. Mutta elämä ei ole täydellistä, eivätkä parisuhteet varsinkaan ole sitä. Parin viimeisen sukupolven aikana sitoutuminen on etääntynyt todella kauas siitä, mitä Raamattu parisuhteista opettaa. Siksi on hyvä muistaa Jeesuksen sanat:

"Tämän maailman lapset menettelevät toisiaan kohtaan viisaammin kuin valon lapset." (Luuk. 16:8 )

Lapsenomainen luottamus ja elämän arvaamattomuuden viisas ymmärtäminen eivät aina sovi yhteen. Avioliitossa pitää antaa ansaitsematonta rakkautta. Avioliitossa pitää antaa ansaitsematonta kunnioitusta. Mutta luottamus on asia, jota ei voi antaa, jos sitä ei oikeasti ole.

Kaikkein uskollisimmalla, rakastettavimmalla ja huolehtivimmallakin puolisolla voi olla jokin heikkous, johon hän tarvitsee tukea. Kaikesta päätellen sinun kumppanillasi on ongelma rahan suhteen. Mielestäni tällaisessa tilanteessa ei ole olemassa mitään muuta viisasta ratkaisua kuin avioehto. Et tee siinä mitään väärää, etkä toimi vastoin Jumalan tahtoa.

Jos tämä rahankäyttö on vain jäävuoren huippu, ja sinulla on luottamisongelmia hyvin laajalla rintamalla, ollaan paljon vaikeammassa tilanteessa. Silloin on pohdittava, voiko elämässä ylipäätään sitoutua tällaiseen suhteeseen. Mutta jos kaikki on muuten kunnossa, avioehto voi olla hyvä ja lempeä kannustin oikeanlaisen rahankäytön oppimiseen.
3
Kysy Nettipapilta / Vs: Itsemurha
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 12.09.2023 - klo:11:20 »
Hei Piritta,

Olen pahoillani ja otan osaa suruusi. En ihmettele hetkeäkään, että sinulla on paljon ajatuksia ja kysymyksiä mielessäsi. Ja isoa asiaa kysyitkin. Yllä olevissa vastauksissa olen pohtinut itsemurhan tehneen kohtaloa jo niin hyvin kuin osaan. Siksi keskityn vain kysymyksesi toiseen osaan.

Minä ajattelen, että kuolleen ihmisen ruumiista ei voida aistia hänen sielunsa lopullista kohtaloa. Mihin sielu tarkalleen ottaen siirtyy odottamaan maailmanloppua, sitä emme tiedä. Mutta hyvin selvää on, että sielu ei ole enää siinä ruumiissa, joka haudataan. Niinpä tekemämme johtopäätökset ovat vain meidän tuntemuksiamme sen perusteella, mitä oletamme tapahtuneen tai millaiseksi aistimme hänen ruumiinsa. En ole perehtynyt asiaan tarkemmin, mutta oletan, että ihmisen mielentila kuoleman hetkellä voi jäädä jollain tavalla näkyviin hänen ruumiiseensa ja kasvoihinsa. Niinpä herkästi aistiva ihminen voi lukea vaikkapa ahdistuneisuuden kuolleenkin ihmisen kasvoilta.

Sen sijaan helvettiä ei voi aistia kuolleen ihmisen ruumiista. Kukaan ihminen ei voi tietää toisen ihmisen ikuisuuskohtaloa. Jos sen voisi jotenkin aistia, niin silloin ihminen tietäisi enemmän kuin voi. Ajattelen, että erilaiset aistimukset ovat yhdistelmä 1) omia tuntemuksia itsemurhan äärellä, 2) ajatuksia sen pohjalta, mitä tapahtumista tietää sekä 3) vainajan kasvoista tehtyjä alitajuisia havaintoja. Toki teoriassa on mahdollista, että kiusaaja haluaisi jotenkin hämmentää ihmistä, ja erityisesti antaa jonkin pahan tuoda kurjuutta siihen hetkeen ja tuntemuksiin. Mutta silloinkin kyse on elossa olevan ihmisen kiusaamisesta eikä informaatiosta, joka kertoo jotain itsemurhaan kuolleen ikuisuuskohtalosta.

Itsemurha jättää aina paljon kysymyksiä ilmaan ja luo ympärilleen syyllisyydentunnetta. Se on valtavan raskas asia. Silti emme voi 100% varmuudella sanoa mitään itsemurhan tehneen ikuisuuskohtalosta.
4
Kysy Nettipapilta / sielu
« Uusin viesti kirjoittanut Aki Maskonen 04.09.2023 - klo:16:14 »
Hei,

kiinnostaisi tietää mitä mieltä olette sielun syntymisestä eli milloin ihmiselle on tullut sielu? Onko sielu ollut jo neanderin ihmisellä, entäpä sitä vanhemmilla ihmisen esi -isillä, jopa ensimmäisellä bakteerilla? Muistan koulussa oppineeni että meidän uskonnon mukaan vain ihmisellä on sielu, onko tämä oikea muistikuva?

Käydessäni kirkossa hautajaispuheissa puhutaan vainajasta että sielu on matkalla taivaaseen. Sitten toisaalta puhutaan ylösnousemuksesta jota pitää odottaa maailman loppuun saakka ("viimeisenä päivänä ylösnousemus jonka jälkeen vasta mennään taivasten valtakuntaan?" .  Missä on tuhansia vuosia sitten kuolleen esi-isäni sielu nyt? Jossain välitilassako?

Meillä evlut kirkossa lienee myönnetään että esim dinosaurukset ovat yli 6000 vuotta sitten olleita luontokappaleita, joiden rinnalla eläneistä pienistä nisäkkäistä ihminenkin on kehittynyt ?

Näiden seikkojen pohjalta nousee väkisin dilemma että nyt maailmanloppua odottavia sieluja on jossain todella paljon tai sitten sielujen määrää rajataan jollain säännöllä jota en tiedä.

Terveisin

Aki
5
Kysy Nettipapilta / Avioehto
« Uusin viesti kirjoittanut Heli 03.08.2023 - klo:17:06 »
Miten suhtautua avioehtoon? Olen ennen ollut sitä mieltä, että avioehto on huono asia ja avioliitossa tulisi voida jakaa kaikki. Nyt kuitenkin on tilanne, jossa suhde on muuten hyvä, mutta avioehdottomuus tuntuu liian suurelta riskiltä kumppanin aikaisemman rahankäytön takia (josta myös velkaa runsaasti). Olen myös pohtinut onko toisen rahankäyttö syy eroon tai pitäisikö sen olla? Täytyisikö velkaantuneeseen kumppaniin luottaa ja olla valmis laittamaan kaikki likoon (tai lopettaa suhde) vai onko oikein jatkaa suhdetta varmistaen kuitenkin avioehdolla myös oma taloudellinen turvallisuutensa? Voisin ajatella purkavani suhteen aikana avioehdon, mikäli saisin näyttöä kumppanin muuttuneesta rahankäytöstä esimerkiksi kymmenen vuoden ajalta.
6
Kysy Nettipapilta / Avoliitto silloin kun avioliitto on varma
« Uusin viesti kirjoittanut Sofia 18.07.2023 - klo:14:38 »
Hei,

Olen uskossa ja seurustelen ei-uskovan kanssa. Hän arvostaa uskoani ja olemme puhuneet että menisimme naimisiin. Olemme puhuneet yhteenmuutosta, mutta haluaisin sen toteutuvan sitten kun olemme naimisissa.

Haluaisin kysyä onko avoliitto syntiä silloin kun ei harrasta seksiä ja on varmaa (esimerkiksi kihlauksen myötä) että naimisiin mennään. En itse ole löytänyt raamatusta kohtaa missä sanotaan suoraan yhdessä asumisen olevan syntiä, ellei sitten harrasta esiaviollista seksiä.
7
Kysy Nettipapilta / Itsemurhan tehneen kohtalo
« Uusin viesti kirjoittanut Piritta 06.07.2023 - klo:03:14 »
Haluaisin kysyä papilta kysymyksiä.
Anteeksi suorapuheisuuteni, mutta tätä asiaa olen miettinyt paljon, ja jos päätät vastata, niin minulle voi vastaa rehellisesti.
Läheiseni kuoli itsemurhaan piakkoin, näin hänen ruumiinsa ja aistin, että hän ei ollut rauhassa. Vaikea selittää mutta kasvoista huomasi tavallaan levottomuuden ja pahan.
Mitä tapahtuu tarkalleen ihmiselle kuoleman jälkeen, joka on päättänyt lopettaa oman elämänsä, ja luuletko että helvetin voi todella aistia ruumiista?
8
Kysy Nettipapilta / Avioliitto/huorin myös joka ottaa eronneen naisen?
« Uusin viesti kirjoittanut Pohtija124 03.07.2023 - klo:14:28 »
Tosiaan olen tavannut naisen, mutta ongelmaksi on syntynyt ajatus siitä onko oikein jatkaa suhdetta?
Hän on siis mennyt kerran naimisiin maistraatissa henkikirjoittajan toimesta.
Siihen ei ole liittynyt siunauksia tai muutakaan puhetta jumalasta.
Tiedän, että raamattu opettaa ettei ole oikein enään sen jälkeen arvioitua eikä myöskään ottaa vaimokseen naista joka jo kerran on ollut naimisissa.
En halua rikkoa Jumalaani vastaan ja pohdin onko kyseinen liitto jumalan edessä vai ihmisten ? Voinko raamatun valossa jatkaa suhdetta vai onko se lopetettava ja tehtävä parannus.
9
Kysy Nettipapilta / Vs: Miten kristityn kuuluu suhtautua kaupallisuuteen?
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 25.06.2023 - klo:14:00 »
Hei Anniina!

Apostolien tekojen luku 28:11: Kolmen kuukauden kuluttua lähdimme merelle laivassa, joka oli talvehtinut saarella. Laiva oli aleksandrialainen, ja sen keulassa oli Castorin ja Polluxin kuvat.

Epäjumalanpalvelukseen hyvin jyrkästi suhtautunut Paavali ei nähnyt ongelmaa matkustaa laivassa, jonka keulassa oli kreikkalaiseen mytologiaan ja uskontoon liittyvien puolijumalien kuvat.

Periaatteessa hauska havainto, joskin Paavali oli tuolloin vankina ja häntä kuljetettiin Roomaan. Keisarin sotilaat tuskin kauheasti kuuntelivat, vaikka Paavali olisikin toivonut jotain muuta kulkupeliä. Mutta en myöskään usko, että hän koki asiaa missään määrin ongelmaksi. Pakanoiden keskellä antiikin aikana eläessä ei käytännössä törmännyt mihinkään muuhun kuin kaikkialla näkyvään taikauskoon. Merenkulku kun on jopa sivistyneissä länsimaissa se elämän osa-alue, joka sisältää yhä edelleen uskomuksia ja taikauskoisia tapoja.
10
Kysy Nettipapilta / Vs: Suhtautuminen esivaltaan ja oikeuteen
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 25.06.2023 - klo:13:50 »
Hei Sähköä!

Olen aikaisemmissa vastauksissani käsitellyt kohtalaisen laajasti esivallan kunnioittamista, joten vastaan hyvin lyhyesti.

Ensinnäkin kristityn velvollisuus on suostua esivallan alaisuuteen, koska esivalta on Jumalan asettama. Siitä huolimatta, että esivalta on instituutiona Jumalana tahdon mukainen asia, on esivalta ihmisten vuoksi altis väärinkäytöksille. Myös Raamatussa on kohtia, joissa esivalta on noussut Jumalan tahtoa vastaan.

Suuri neuvosto oli juutalaisten esivallan ylin vallankäyttäjä, ja se yritti estää apostoleja julistamasta evankeliumi Jeesuksesta.
  • [Neuvoston jäsenet] kutsuivat apostolit sisään ja kielsivät heitä enää puhumasta tai opettamasta yhtään mitään Jeesuksen nimessä. Mutta Pietari ja Johannes vastasivat heille: "Onko Jumalan edessä oikein totella ennemmin teitä kuin Jumalaa? Ratkaiskaa itse. (Ap. t. 4:18-19)
  • Apostolit tuotiin neuvoston eteen, ja ylipappi alkoi kuulustella heitä. Hän sanoi: "Me kielsimme jyrkästi teitä opettamasta sen miehen nimessä. Mutta nyt koko Jerusalem on täynnä teidän oppianne ja te yritätte panna sen miehen kuoleman meidän syyksemme." Tähän Pietari ja muut apostolit vastasivat: "Ennemmin tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä. (Ap. t. 5:27-29)

Onko oikein olla noudattamatta lakeja ja sääntöjä jos henkilö itse kokee toimintansa oikeaksi? Omaantuntoonhan voi vedota esim. abortti ja pride-asioissa.
Omatunto on hyvä mittari monessa asiassa, mutta omatunto ei ole erehtymätön. Jos ihmisen omatunto nousee esivaltaa vastaan ilman, että Jumalan Sana on käskenyt toimia niin, täytyy silloin ihmisen kalibroida omatuntoaan. Omatunto ei ole Jumala. Eikä omatunto ole aina edes Jumalan ääni. Omatunto voi olla yliherkkä, paatunut tai vääristynyt.

Lainaus
Entäs vanhojen rikkomusten tunnustaminen? Kannattaako kaivella esim. 10v vanhoja asioita ja tunnustaa vaikka veropetoksia?
Sakkeus kohtasi Jeesuksen, ja hänelle nousi synnintunto. Niinpä hän halusi tunnustaa ja hyvittää rikoksensa:
Sakkeus sanoi Herralle kaikkien kuullen: "Herra, näin minä teen: puolet omaisuudestani annan köyhille, ja keneltä olen liikaa kiskonut, sille maksan nelinkertaisesti takaisin." (Luuk. 19:8 )

Sakkeuksen esimerkistä huolimatta en osaa sanoa mitään ehdotonta. Uskon, että tässä asiassa on etsittävä tilannekohtaista viisautta. Herkkä omatunto voi muistella vaikkapa vanhoja pahan puhumisia, joita on lähimmäisestään sanonut tämän selän takana. Asian tunnustaminen henkilölle itselleen voikin olla ensimmäinen kerta, kun tämä ihminen ne asiat kuulee, jolloin tunnustaminen onkin satuttamista. Paatunut omatunto puolestaan voi todeta, että tulehtunut ihmissuhde on nyt toisen osapuolen ongelma, koska minä olen kaiken Jumalalta anteeksi saanut, joten antaapa asian olla. Kumpikin toimintamalli olisi mielestäni väärin.

En siis valitettavasti osaa antaa mitään yleispätevää ohjetta.

Lainaus
-ja sitten someaiheeseen vielä: jos sattuukin niin, että henkilö on rikkonut niitä sopimusehtoja, niin onko kristillistä lähteä tunnustamaan rikkomuksia johonkin asiakaspalveluun tai poistaa katumustekona/rangaistuksena itselle koko somealusta? Oletuksena siis, ettei kukaan ole huomannut rikkomusta. Jos nämä palveluntuottajat eivät ole esivallan veroisia, eikö niihin voi suhtautua kevytmielisemmin? Toki niin, että huomattuaan tekevänsä väärin, parantaa toimintatapojaan.
Jos jotain sopimusehtoja on rikottu, silloin täytyy pikimmiten korjata tilanne sellaiseksi, että toiminta on ehtojen mukaista.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10