Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Kysy Nettipapilta / Vs: Miten kristityn kuuluu suhtautua kaupallisuuteen?
« Uusin viesti kirjoittanut Somettaja 04.06.2023 - klo:21:26 »
Pride-meno taitaa olla taas valloillaan näin kesäkuussa. Kuten yhteistyökumppaneissa lukee, mukana on joukko merkittäviä yrityksiä. Jos tavaratalon pihalla liehuu sateenkaarilippu, kannattaako kauppaa välttää suosiolla vai päteekö tässäkin epäjumalille uhratun lihan-periaate? Jokuhan voi luulla, että tarkoituksella lähden sponssaamaan ja karkeloimaan asian puolesta. Kai nuista jokunen euro lähtee lahjoituksina myös ko. toiminnalle.

Desiring God-sivuston pastori esimerkiksi taisi välttää erästä hampurilaispaikkaa, sillä paikan mainosfilmillä näkyi kahden äidin perhe. Hän viittasi kokemuksellaan siihen, että videon näkyminen rinnastuu siihen, että joku kertoisi hampurilaisten olevan epäjumalalle uhrattua lihaa. Voisiko tuo pride-lippu olla vähän samaa kategoriaa?
22
Kysy Nettipapilta / Vs: Suhtautuminen esivaltaan ja oikeuteen
« Uusin viesti kirjoittanut Somettaja 04.06.2023 - klo:21:12 »
Kuuluuko yhteisöpalvelujen ja sosiaalisen median yritykset esivalta-kategoriaan? Tai yritykset? Jos näiden tarjoamat ehdot ovat kohtuuttomia, voiko lähimmäisenrakkauteen vedoten ohittaa niiden sanelemia ehtoja?  Esim. Käyttäjä a saa mitättömästä syystä potkut jostain some-alustalta, jonka kautta hän pystyy viestimään lähimmäisten kanssa. Palvelun ehtoihin kuuluu, että uutta tiliä ei saa tehdä, mutta käyttäjä a tekee silti. Käyttäjä a perustelee tekoaan sillä, että näin hän saa yhteyden lähimmäisiinsä. Onko tällainen ehtojen vastainen toiminta varastamista?
23
Kysy Nettipapilta / Kaikkien pyhin
« Uusin viesti kirjoittanut Hatmi 01.06.2023 - klo:11:09 »
Oliko kaikkien pyhimässä mitään valoa miten ylipappi näki tehdä työnsä siellä
24
Kysy Nettipapilta / Vs: Onko koko Raamattu Jumalan sanaa?
« Uusin viesti kirjoittanut Anniina 31.05.2023 - klo:13:29 »
Hei Marko,
edellinen kirjoittaja nosti esiin Mäkipellon Sensuroitu-kirjan, jota en ole itse lukenut, joten en ota kirjan sisältöön kantaa. Luin kuitenkin Sana-lehdestä Mäkipellon haastattelun, josta nostan esiin yhden lainauksen:

Teologian tohtori ja psykologian väitöskirjatutkija Mäkipelto kertoo, että esimerkiksi Vatikaani on digitoinut kaikki haltuunsa saamat käsikirjoitukset.
– Tietoa Raamatusta ei salailla, päinvastoin. On kuitenkin eri asia, onko sitä tuotu tarpeeksi tavallisten lukijoiden ulottuville.


https://sana.fi/somemyrskyn-keskelle-joutunut-tutkija-ville-makipelto-ei-ole-viikkoa-etten-pohtisi-raamatun-teksteja/

Tulkitsen tämän Vatikaanimaininnan siten, että sen lisäksi ettei tietoa salailla, Vatikaanilla myös on osapuilleen kaikki mahdolliset toisistaan poikkeavat tekstiversiot. Katolisella kirkolla jos millä olisi siten valtavasti syytä epäilyksiin ja epäuskoon, jos epäuskoon ja epäilyksiin johtaisi nimenomaan se, että toisistaan poikkeavia ja ristiriitaisia käsikirjoituksia ja tekstejä on olemassa. Kuitenkin juuri "Rooman kirkko" on ainakin ulkopuolelta katsottuna uskossaan hyvin vakaa.

Vai voisiko olla niin päin, että tieto ei lisääkään tuskaa, vaan kaikki nämä eriävätkin tekstit kertovat kristinuskon käytäntöjen ja ajattelutapojen kehittymisestä, suuntauksista ja toki myös harhaopeista, mutta omalla tavallaan kuitenkin vahvistavat sitä, miten tärkeästä asiasta uskossa on kyse?

Nämä monet erilaiset tekstit alkoivat kiinnostaa minua. Onko sinulla tietoa, voiko näitä Vatikaanin digitoimia tekstejä lukea tällainen maijameikäläinen Suomesta? Tai hyödynnetäänkö niitä esimerkiksi teologisessa tiedekunnassa opintojen ohessa? Ja ylipäätään, miten helppo on saada käsiinsä alkuperäisiä käsikirjoituksia tai niiden käännöksiä jos ei ihan suomeksi niin vaikka englanniksi?
25
Kysy Nettipapilta / Vs: Voiko Raamattu ilmoittaa Jumalan tahdon väärin?
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 30.05.2023 - klo:12:58 »
Hei Kristitty!

Lisäsin kysymyksesi tämän olemassa olevan ketjun jatkoksi. Olen edellisessä vastauksessani pohtinut jo kohtalaisen paljon esittämiäsi kysymyksiä. Lisäksi sinun kannattaa perehtyä samankaltaiseen kysymysketjuun otsikossa Raamatun synty ja kääntäminen. Yritän tässä vastauksessani tarkastella teemaa kuitenkin vielä uudesta näkökulmasta.

Kristilliselle kirkolle, Raamattuun monipuolisesti perehtyneille kristityille ja kaikille teologiaa tieteenä tekeville tutkijoille on aina ollut selvää, että Raamattu ei ole yhdellä kertaa ja ihmeen kautta annettu valmis kirja. Mediassa tämä asia nousee silti yhä uudelleen esille kuin uutena sensaationa. Lehtien myyntiä ja klikkauksia lisää se, että tasaisin väliajoin Raamatun äärellä käydään juuri tätä samaa keskustelua kuin nyt Sensuroitu-kirjan äärellä. Toisinaan hyvin tarkoitushakuiset ja provosoivatkin otsikot tavoittelevat lukijoita ja siinä sivussa järkyttävät joitakuita kristittyjä. Kristinuskon vastustajat saavat mahdollisuuden naureskella Raamattuun uskovien ihmisten tyhmyyttä, ja epävarmat kristityt kyselevät, voiko Raamattuun enää luottaa.

Tällaisessa keskustelussa on hyvätkin puolensa. Kristitty, joka pohtii sitä, onko Raamatun arvovalta onnistuttu romuttamaan, joutuu miettimään sitä, miksi hän uskoo, että Raamatussa puhuu Jumala. Tämän aihepiirin pohtiminen paljastaa sen, että jokaisella on jokin alitajuinen ajatus siitä, millä tavalla Raamatun olisi kuulunut syntyä, jotta sitä voisi pitää Jumalan Sanana. Ja kun tämän pohdinnan käy loppuun asti, huomataan se, että ei ole olemassa mitään sellaista Raamatun syntytapaa tai teoriaa, joka itsessään todistaisi Raamatun Jumalan Sanaksi. Otan kolme skenaariota esimerkiksi:


"Taivaasta pudonnut kirja"

Mormonien kirjan synnystä kerrotaan, että Joseph Smith sai salatulla tavalla käsiinsä kultalaatoille kirjoitetun kirjan, joka Smithin oli tarkoitus erikoisella metodilla kääntää englanniksi. Alkuperäinen teksti oli kuulemma kirjoitettu sellaisilla merkeillä, joita kukaan muu ei osannut tulkita. Ainoastaan Joseph Smith Jumalan ohjauksessa pystyi sen sanelemaan kirjurille ilman, että kultalaattoja näytettiin kenellekään muulle käännöstyön aikana. Kolme vuotta kirjan saamisen jälkeen enkeli kävi hakemassa kultalaatat pois.

Tällainen prosessi herättää ulkopuolisessa hyvin vahvan epäilyn. Jos taustalla on oikeasti ihme, niin silloin sen todisteeksi pitäisi lukijan itsensäkin nähdä sama ihme - vähintään nuo kultalaatat. Ja vaikka lukija ne näkisikin, täytyisi sen jälkeen uskoa, että oudot kirjoitusmerkit ovat jumalallista alkuperää. Ja sen jälkeen täytyisi luottaa siihen, että Joseph Smith on oikeasti ollut Jumalan johdatuksessa, koska jos hän lopulta käänsi kirjan katsomatta kultaisia laattoja, niin lopulta ei ole merkitystä sillä, mitä niissä luki vaan sillä, onko lopullinen teksti Jumalan vaikuttamaa.

Raamattuun sovellettuna tämä sama kysymyksenasettelu löytyy siitä, millä tavalla Pyhän Hengen ajatellaan olleen mukana kirjoitusprosessissa. Ei ole mitenkään harvinaista, että kristitty ajattelee Pyhän Hengen sanelleen kirjaimellisesti kaiken Raamattuun. Ongelma tällaisesta ajattelumallista tulee vaikkapa silloin, jos vertaa eri evankeliumien kieltä. Silloin joudutaan toteamaan, että Pyhän Hengen kreikankielentaito on ruosteessa Markuksen kohdalla, mutta Luukkaan tarttuessa kynään Pyhä Henki on erityisen oppinut kreikan kielen käyttäjä.

Lisäksi ihmeellisen syntytavan kaipuu aiheuttaa sen ongelman, että kukaan nykylukijoista ei voi silti kokea sitä ihmettä itse. On vain uskottava, että lopputulos on Jumalan Sanaa, ja että Pyhä Henki on toiminut kirjoittajissa, vaikka tekstissä on selvästi heidän inhimillisiä piirteitään mukana.


"Yhden ihmisen kautta saatu pyhä teksti"

Profeetta Muhammed sai elämänsä aikana ilmestyksiä, joita hän kirjoitustaidottomana ei itse voinut taltioida muistiin. Hänen seuraajansa opettelivat hänen lukemiaan Koraanin sanoja ulkoa, ja Muhammedin kuoleman jälkeen kirjoittivat ne muistiin. Koraanin sanamuodoista käytiin jonkin verran kiistaa, mutta lopulta teksti vakiintui siten, että sekä Koraani että sen käyttämä arabian kieli ovat pyhiä. Koraanin eri kieliset käännökset eivät ole virallinen Koraani.

Islamin uskoa ulkopuolelta tarkkailevalle ihmiselle tällainen pyhän kirjan syntytapa tuntuu vaikealta. Yksi ainoa ihminen olisi tällöin Jumalan ilmoituksen lähde, ja hän itse on omien sanojensa todistaja. Koraanissa toistuu useamman kerran varoitus, että tätä arabiankielistä tekstiä ei kukaan saa epäillä.

Raamattuun uskovat kristityt ovat tottuneet pitämään ylpeydenaiheenaan sitä, että Jumala on ilmoittanut itsensä historiassa pitkän ajan kuluessa. Raamatun tekstit ovat syntyneet vähintään 1000 vuoden aikana, ja kirjoittajia on lukuisia. Tämän on nähty olevan vakuuttava puolustus sille, Jumalan Sana ei ole yhdestä ihmisestä riippuvainen, vaan että kulttuurien, aikakausien ja kirjoittajien vaihtuessa sisältö kertoo silti yhdenmukaisesti samasta Jumalasta ja hänen tahdostaan.

Kuitenkin tämä ylpeydenaihe unohtuu helposti silloin, jos sama ilmiö näyttäytyy yksittäisen Raamatun kirjan kohdalla. Alitajuisesti ajatellaan, että Jumala voi toimia siten, että hän puhuu eri kirjojen kirjoittajille, jos he kirjoittavat kukin yhden kokonaisen kirjan Raamattuun - mutta sitten ollaan vaikeuksissa, jos yhtä ainoaa Raamatun kirjaa onkin ollut kirjoittamassa useampi ihminen eri aikakausina.

Itsekin muistan aikanaan olleeni kovin aralla mielin, kun kuulin, että Jesajan kirjaa ei ole voinut kirjoittaa Jesaja itse, ja kaiken lisäksi kirjoittajia on ollut vähintään kaksi tai ehkä kolmekin. Mutta eihän Raamattu itsekään väitä, että Jesaja olisi kirjoittaja. Kirjan nimi tulee siitä profeetasta, joka on kirjassa päähenkilö. Eikä mikään logiikka edellytä, että Jumalan kuuluu antaa Raamattuun yksi kokonainen kirja vain yhden kirjoittajan välityksellä. Eikö pikemminkin voida ajatella, että nyt meillä on Raamatussa kirja, jonka ovat vahvistaneet ainakin kolme eri aikoina vaikuttanutta kirjoittajaa? Lopulta jäljelle jää kysymys siitä, että uskooko nykyinen Raamatun lukija, että tällä tavoin syntynyt lopputulos on Jumalan Sanaa.


"Kirkolliskokousten kiistakapula"

Vielä yksi Raamatun syntyprosessin näkökulma saadaan siitä, että Raamatun kirjojen kokoelma ei ole ollut itsestäänselvyys. Varhainen kirkko on joutunut tekemään päätöksiä siitä, mitkä tekstit kuuluvat Raamattun kaanoniin. Ulkopuolelle on jäänyt tekstejä, joiden ei nähty kertovan Jeesuksesta sillä tavoin kuin apostolinen perinne hänestä opetti. Tästä syntyy mielikuva, että Raamattu on koottu jotenkin mielivaltaisesti, ja siksi nykyiseen Raamattuun ei voi luottaa - eikä se ainakaan Jumalan Sanaa ole.

Sensuroitu-kirjan äärelläkin on käyty keskustelua siitä, onko editointivaiheissa jotenkin korotettu miehen asemaa ja jätetty Raamatusta pois sellaista, joka olisi ollut naisen asemaa korostavaa. Ehkä joidenkin yksittäisten kohtien äärellä voitaisiin tehdä tällaisia johtopäätöksi, mutta kokonaislinja on päinvastainen. Esimerkiksi oikeaksi Jumalan ilmoitukseksi ei nähty Tuomaan evankeliumia, jossa on Jeesuksen sanoiksi väitettyjä opetuksia. Yksi Tuomaan evankeliumin kohdista kuuluu näin:

Simon Pietari sanoi hänelle, ”Anna Marian jättää meidät, sillä naiset eivät ansaitse elämää.” Jeesus sanoi, ”Katso, minä opastan häntä tehdäkseni hänestä miehen, niin että hänkin tulisi eläväksi hengeksi muistuttamaan teitä miehiä. Sillä jokainen nainen, joka tekee itsestään miehen astuu sisälle Taivaan valtakuntaan.”(Tuomaan evankeliumi, 114).

Tällaisten kohtien valossa on ymmärrettävä, että erilaista "toimitustyötä" on Raamatun äärellä ollut pakko tehdä. Niin kuin Luukaskin sanoo omasta evankeliumistaan: Jo monet ovat ryhtyneet työhön ja laatineet kertomuksia niistä asioista, jotka meidän keskuudessamme ovat toteutuneet, sen mukaan kuin meille ovat kertoneet ne, jotka alusta alkaen olivat silminnäkijöitä ja joista tuli sanan palvelijoita. Niin olen nyt minäkin, otettuani alusta asti kaikesta tarkan selon, päättänyt kirjoittaa yhtenäisen esityksen sinua varten, kunnioitettu Teofilos, jotta tietäisit, kuinka luotettavaa sinulle annettu opetus on. (Luuk. 1:1-4)

Jeesuksesta on kiertänyt erilaisia kertomuksia, mikä kertoo sen historiallisen tosiasian, että hän on ollut olemassa. Kaikista merkkihenkilöistä on aina kiertänyt historian saatossa erilaisia tarinoita - tosia ja epätosia. Niinpä on väistämätöntä, että varhainen kirkko on joutunut kokoontumaan ja vetämään rajan siihen, mitkä Jeesuksesta kirjoitetuista opetuksista ovat tosia ja oikeita. Jos Raamattuun olisi laitettu kaikki kirjat, joissa mainitaan Jeesus, olisi lopputulos varmuudella jotain muuta kuin Jumalan antama ilmoitus.

On siis uskon kysymys, luottaako nykyajassa elävä kristitty siihen, että tämä prosessi on mennyt Jumalan Pyhän Hengen johdatuksessa oikein.


Jumala toimii historiassa ja Sanassaan

En osaa kuvitella mitään Raamatun syntytapaa, joka itsessään todistaisi Raamatun olevan Jumalan Sanaa. Minua puhuttelee nykyään kaikkein eniten juuri se, kuinka Jumala toimii luomansa maailman keskellä. Hän käyttää hyväkseen tämän maailman lainalaisuuksia ja johdattaa tavalla, joka ei näytä välttämättä yhtään ihmeelliseltä.

Paras todistus Raamatun puolesta on Raamattu itse. Kenenkään usko vahvistu sillä, että hän keskittyy pohtimaan Raamatun syntytapaa. Pyhä Henki toimii Raamatussa, joten usko Raamattun ilmoitukseen voi syntyä vain lukemalla Raamattua.

Jeesus sanoi heille: "Se, mitä minä opetan, ei ole minun oppiani, vaan hänen, joka on minut lähettänyt. Joka tahtoo noudattaa hänen tahtoaan, pääsee kyllä selville siitä, onko opetukseni lähtöisin Jumalasta vai puhunko omiani." (Joh. 7:16-17)

Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva. Hän kirkastaa minut, sillä sen, minkä hän teille ilmoittaa, hän saa minulta. (Joh. 16:13-14)

Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana. (Room. 10:17)

Ennen muuta teidän on oltava selvillä siitä, etteivät pyhien kirjoitusten ennustukset ole kenenkään omin neuvoin selitettävissä. Yksikään profeetallinen sana ei ole tullut julki ihmisten tahdosta, vaan ihmiset ovat puhuneet Pyhän Hengen johtamina sen, minkä ovat Jumalalta saaneet. (2. Piet. 1:20-21)
26
Kysy Nettipapilta / Vs: Miten kristityn kuuluu suhtautua kaupallisuuteen?
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 22.05.2023 - klo:14:47 »
Hei Just asking!

Foorumin ideaan nimenomaan kuuluu, että olemassa oleviin ketjuihin saa esittää lisäkysymyksiä. Älä siis ollenkaan pahoittele. Päinvastoin minä pahoittelen sitä, että vastaan kysymykseesi hyvin tiiviisti ja lyhyesti.

Peto ei ole siellä, missä esiintyy numero 666. Raamatussa ei sanota: "Kai nyt tyhmäkin näkee, että kolme kutosta tarkoittaa paholaista". Siellä sanotaan: "Tässä on viisaus. Jolla ymmärrys on, se laskekoon pedon luvun; sillä se on ihmisen luku. Ja sen luku on kuusisataa kuusikymmentä kuusi." (Ilm. 13:18 KR38)

Huolimatonta Ilmestyskirjan tulkintaa on vaikkapa sellainen opetus, jonka nuoruudessani kuulin, että kaikissa viivakoodeissa on kolme kutosta - ei peräkkäin, vaan siellä seassa. Se on suunnilleen samaa tasoa kuin se, ettei kristitty saa asua osoitteessa, jonka postinumero on 26400, jos asunnossa on kuusi huonetta ja talon numero on 16. Silloinkin saadaan kolme kuutosta.

Ilmestyskirjan oikea tulkinta vaatii kokonaisvaltaista lukemista, apologisen kirjallisuuden tyylilajin ymmärtämistä, johdonmukaisen loogista vertauskuvallisuuden tasoa ja muun Raamatun hyvää tuntemusta. Pedon luvun kohdalla erityisesti painotetaan sitä, että jos lukija on tähän asti pitänyt Ilmestyskirjaa itsestään selvänä, niin nyt täytyy viimeistään tajuta, että on oltava erityisen varovainen sanomaan, mistä on kyse.

Olen omassa Ilmestyskirjaa koskevassa luentosarjassani pyrkinyt olemaan maltillinen ja mahdollisimman johdonmukainen. Kannattaa perehtyä siihen muiltakin osin kuin pedon lukua koskien. Niinpä en nyt lähesty tästä näkökulmasta kaupallisuuden teemaa sen tarkemmin. Totean vain kovin suoraviivaisesti, että viivakoodit, tuotenumerot tai hintalaput eivät liity millään tapaa Ilmestyskirjan pedon lukuun eikä siihen, kuinka kristityn pitäisi suhtautua tällaisten tuotteiden ostamiseen.
27
Kysy Nettipapilta / Vs: Miten kristityn kuuluu suhtautua kaupallisuuteen?
« Uusin viesti kirjoittanut Just asking 22.05.2023 - klo:10:38 »
Hei ja pahoittelut jos on epäsopivaa ängetä suoraan samaan ketjuun lisäkysymään.

Tuosta väärästä vallankäytöstä vielä kysymys, että voiko vallankäyttö kaupallisuudessa näkyä vaikka siinä, että tavaroiden tuotenumerot, viivakoodit ja kuittien tositenumerot ovat -666- vai onko tuo numerosarja yhdentekevä ja sinällään neutraali asia? Eli ostat 666:lla merkityn asian tai elintarvikkeen ja se on tähän liittyen paha asia?
28
Kysy Nettipapilta / Vs: evoluutio vai luomiskertomus?
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 22.05.2023 - klo:10:14 »
Hei Kristitty,

Jumalaan uskominen ei riipu siitä, mitä mieltä on maailman syntymisen tarkasta tapahtumaketjusta - eikä edes siitä, että onko mitään mieltä.

Uskominen on Jeesuksen seuraamista, ja jokainen ihminen voi seurata häntä vain omana itsenään ja omalla ymmärryksen tasollaan. Jeesuksen opetuslapset eivät Jeesuksen seuraan lähtiessään ymmärtäneet juuri mitään Jeesuksen merkityksestä. Vielä juuri ennen ristinkuolemaansa Jeesus kertoi heille, että on menossa Jerusalemiin kuolemaan. Pietari reagoi tavalla, joka kertoi, minkä verran opetuslapset ymmärsivät. Pietari veti hänet erilleen ja alkoi nuhdella häntä: "Jumala varjelkoon! Sitä ei saa tapahtua sinulle, Herra!" (Matt. 16:22) Silti opetuslapset seurasivat. Ja vähitellen he oppivat lisää.

Maailman luomisen suhteen oppimisella on kuitenkin rajansa. Kukaan ihminen ei ole ollut näkemässä maailman luomista. Lisäksi luomiskertomuksen kieli on taaksepäin suuntautuvaa profetiaa. Monet yksityiskohdat luomiskertomuksessa antavat viitteitä siitä, että sen oikea ymmärtäminen ei tapahdu lukemalla kaikkea täysin kirjaimellisesti. Eikä kaikki ole vain vertauskuvia tai tunnelmia. Yhtä vähän tiede ja evoluutioteoriat pystyvät koskaan täysin aukottomasti selittämään kaiken. Tässä kysymyksessä on lupa olla montaa mieltä.

Kokemukseni mukaan valitettavan usein keskustelu Jumalan olemassaolosta kiertyy maailman luomisen kysymykseen. Kreationistisen luomiskertomuksen kannalla olevat pitävät naurettavina kaikkia tieteellisiä teorioita, koska "elämän synty ei voi olla sattumaa". Tieteellisen evoluutioteorian kannalla olevat pitävät tyhminä ihmisiä, jotka kiistävät tieteellisiä faktoja ja väittävät, että maapallon on oltava korkeintaan 6000 vuotta vanha. Tällaisessa keskustelussa on kaksi suurta virhettä.

Ensinnäkään keskustelun toisesta osapuolesta tehty irvikuva ei kerro keskimääräisen kristityn tai keskimääräisen tiedemiehen näkemystä. Toisekseen maailman luomisen tapa ei ole lähelläkään uskon ydintä. Jumalan olemassaolo tai olemattomuus ei ratkea sillä, että onnistutaan lausumaan maailman synnystä joku sellainen väite, jota vastaväittäjä ei osaa kumota.

Usko on suhde Jeesukseen, jolloin Pyhä Henki synnyttää uskon sydämeen. "Jos jonkun on jano, tulkoon minun luokseni ja juokoon! Joka uskoo minuun, 'hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat', niin kuin kirjoituksissa sanotaan." (Joh. 7:37-38) Evoluutioteorian ja luomiskertomuksen välinen kädenvääntö ei sitä synnytä.
29
Kysy Nettipapilta / Vs: Miten kristityn kuuluu suhtautua kaupallisuuteen?
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 17.05.2023 - klo:16:15 »
Hei Jaana,

Itse en liittäisi tuota Ilmestyskirjan kohtaa suoraan kysymykseen kaupallisuudesta. Mainitsemasi kohta liittyy pedon merkkiin ja kuuluu kokonaisuudessaan näin:

Se pakottaa kaikki, pienet ja suuret, rikkaat ja köyhät, vapaat ja orjat, ottamaan oikeaan käteensä tai otsaansa merkin. Kenenkään ei ole lupa ostaa eikä myydä mitään, ellei hänellä ole tätä merkkiä, joka on pedon nimi tai sen nimen luku. (Ilm. 13:16-17)

Olen käsitellyt tätä aihepiiriä esimerkiksi Ilmestyskirjaa käsittelevässä luentosarjassani, joten vedän nyt mutkia suoraksi, enkä kovin perusteellisesti avaa Ilmestyskirjan vertauskuvia ja kielenkäyttöä. Hyppään suoraan valmiiseen tulkintaan:

Nämä jakeet liittyvät laajempaan kokonaisuuteen, jossa puhutaan kahdesta pedosta. Ensimmäinen peto kuvaa väärää maallista vallankäyttöä ja toinen peto kuvaa väärä hengellistä vallankäyttöä. Sanat ostamisen ja myymisen mahdottomuudesta puolestaan liittyvät siihen, että väärä vallankäyttö pyrkii vainoamaan kristittyjä ja tekemään heidän elämästään hankalaa. Jakeet eivät siis ole kannanotto kaupallisuuteen ylipäätään.
30
Kysy Nettipapilta / Vs: Mormonien kirja ja Joseph Smith
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 16.05.2023 - klo:17:29 »
Hei Jaana,

Valitettavasti en ole mormoni-uskonnon asiantuntija. Sen sijaan suosittelen lämpimästi sinua lukemaan Matti Liljeqvistin kirjan Torni ja temppeli, jos jostain vain saat sen käsiisi. Siinä on erinomaisen tiiviisti kerrottu mormonien (ja jehovantodistajien) opin pääpiirteet. Lisäksi kirja avaa erittäin hyvin sen, miksi mormoneja ei pidetä kristittyinä, vaikka he itse niin ajattelevat. Heidän käsityksensä Jumalasta on valtavan erilainen kuin kristinuskon käsitys Kolmiyhteisestä Jumalasta.

Mormonien kirja löytyy myös netistä. Jos haluat lukea heidän oman käsityksensä mukaiset selitykset, niin tässä pari linkkiä:
Tästä linkistä löydät Mormonin kirjan johdannon, jossa selitetään, mitä kirja merkitsee mormoneille, ja mikä on heidän mielestään kirjan pääsanoma.
Tästä linkistä puolestaan löydät Joseph Smithin omakohtaisen kertomuksen siitä, kuinka mormonien kirja hänen mukaansa syntyi ja mitä kultaiset taulut siinä prosessissa merkitsivät.

Mormonien ja Joseph Smithin mukaan Mormonin kirja on siis Raamatun veroinen pyhä kirja, joka kertoo evankeliumin saapumisesta Amerikan mantereelle. Mormonien mukaan Raamattu ei yksin riitä Jumalan Sanaksi, vaan sen lisäksi tarvitaan Mormonin kirja.

Valitettavasti kristillisestä näkökulmasta Joseph Smithiä ei voida pitää oikeana profeettana, eikä Mormonin kirja ole hyödyllinen luettavaksi. Päinvastoin tuo ajatus siitä, että Raamatun lisäksi tarvitaan vielä muita Jumalan Sanaksi nimitettyjä kirjoja, on suoraan ristiriidassa kristillisen uskon kanssa. Ilmestyskirja ei edusta koko Raamattua, mutta siitä huolimatta Raamatun viimeisen kirjan viimeisimmät jakeet sanovat asian, joka sopii erityisen hyvin sovellettavaksi myös koko Raamattuun:

Jokaiselle, joka kuulee tämän kirjan ennussanat, minä vakuutan: Jos joku panee niihin jotakin lisää, panee Jumala hänen kärsittävikseen ne vitsaukset, joista tässä kirjassa on kerrottu. Jos joku ottaa pois jotakin tämän ennustusten kirjan sanoista, ottaa Jumala pois hänen osallisuutensa elämän puuhun ja pyhään kaupunkiin, joista tässä kirjassa on kerrottu. (Ilm. 22:18-19)

Myöskin Amerikan kansojen nostaminen kansakuntana valitun kansan rinnalle on ristiriidassa Raamatun ilmoituksen kanssa: Muistakaa, että olette Herralle, Jumalallenne, pyhitetty kansa. Herra, teidän Jumalanne, valitsi teidät maailman kaikkien kansojen joukosta omaksi kansakseen. (5. Moos. 7:6)

Vanhan testamentin ennustukset tosin lupasivat, että aikanaan Jumala tulee kutsumaan kansakseen niitäkin, jotka eivät ole valittua kansaa olleet, mutta tämä ei viittaa amerikkalaisiin vaan Jeesuksen seuraajiin: "Tietäkää siis, että todellisia Abrahamin jälkeläisiä ovat ne, joilla on usko." (Gal. 3:7)

Vastaukseni on hyvin lyhyt ja suoraviivainen, mutta kovin paljoa lisää minulla tähän ei olisikaan sanottavana. Palaan siihen, mistä aloitin, ja suosittelen tutustumaan tuohon Matti Liljeqvistin kirjaan.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 10