Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 ... 8 9 [10]
91
Kysy Nettipapilta / Voiko helmasynnistä päästä irti?
« Uusin viesti kirjoittanut Syyllinen 21.12.2022 - klo:02:19 »
Olen langennut aika pahaan syntiin ja siitä on tullut helmasynti. Olen rikkonut sillä synnillä itseni ja muita. Ja ennen kaikkea rikkonut Jumalan tahtoa. Ja vieläpä useasti. Pääsenköhän tästä synnistä ikinä ja  riittääkö armo että pelastuu? Vai olenko toivoton tapaus kun en pystynyt parempaan...
92
Kysy Nettipapilta / Vs: Lapsi häiritsee jumalanpalvelusta
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 13.12.2022 - klo:17:18 »
Hei Inkeri,

Tällaisissa kysymyksissä törmätään aina hankalaan rajanvetoon, koska ihmisillä on niin erilaisia mieltymyksiä. Lisäksi vaikeuskerrointa lisää se, että rajanvetoa täytyy tarkastella kahdesta eri näkökulmasta.


1. Henkilökohtaisen sietämisen raja

Jokaisella kirkolliseen tilaisuuteen osallistuvalla ihmisellä on erilainen näkemys siitä, mikä on siihen hetkeen sopiva määrä lasten ääniä ja tohinaa.

Minä olen erilaisten häiriöiden suhteen liiankin yliherkkä. Liekö syynä se, että minulla ei ole lapsia, enkä ole tottunut sovittamaan askareitani ja keskittymiskykyäni lapsiperheille tyypillisen arvaamattomuuden ja hälinän keskelle. Ainakin kastetilaisuuksissa kohtaan hyvin päinvastaisia ihmisiä. Välillä kasteissa on paikalla paljon lapsia ja lapsiperheitä. Silloin kaikkein suurimmat keskittymisen vaikeudet ovat minulla itselläni, kun paikalla olevat ihmiset ovat itse tottuneet kommunikoimaan ja keskittymään kaiken hälinän ylitsekin. Tätä taustaa vastaan minun on hyvin helppo tunnistaa kirkollisista tilaisuuksista kaltaiseni ihmiset, jotka katselevat ympärilleen ikään kuin etsien sitä ihmistä, joka hälinään voisi puuttua.

Ensimmäinen rajanveto olisi siis löytää joku tasapaino sen suhteen, että tilaisuuteen osallistujilla on erilainen toleranssi. Kultainen keskitie koko seurakuntaa kokoavissa jumalanpalveluksissa taitaa (valitettavasti) olla sellainen, joka ei sovi kummallekaan ääripäälle: Tiukinta rajaa vetävät pahastuvat hälinästä ja äänekkäimpien lasten vanhemmat kokevat, etteivät lapset ole tervetulleita. Ääripäille on myös pakko laatia omanlaisiaan tilaisuuksia. Hiljaisuuden retriitti ei ole yhdistettävissä lasten päiväkerhon kanssa.


2. Toisten kunnioittamisen raja

Toinen rajanveto ei ole puhtaasti mielipidekysymys vaan siinä on kysymys hyvien tapojen ja pyhien asioiden kunnioittamisesta. Vaikka lapset eivät voi niitä kaikkia käsittää, heidän vanhempiensa täytyy niin tehdä.

Olen kerran istunut ehtoollistilaisuudessa ja kauhistuen katsonut, kun kaksi lasta kiersi alttaripöydän taakse. Liturgin selän takana he kaivoivat ehtoollisastiasta leipiä ja söivät niitä keskenään. Alttarikaiteella kiipeileminen tai kastepuun lehtien poimiminen eivät myöskään voi kuulua asiaan. Lasta on johdonmukaisesti opetettava siihen, että kirkko ja huvipuisto ovat eri paikkoja ja niissä tehdään eri asioita. Pyhien asioiden kunnioittaminen alkaa siitä esimerkistä, että vanhemmat ohjaavat lapsen pois niistä toiminnoista, joiden häiritseminen on loukkaavaa muita kohtaan.

Toki näissäkin asioissa rajat voivat eri henkilöillä mennä hieman eri kohdissa. Pidän silti merkittävästi eri kysymyksenä sitä, juokseeko lapsi huutaen kirkon käytävällä vai pudotteleeko hän kastettujen lasten nimiä kastepuusta.

Kaikkineen asian tekee arkaluonteiseksi se, että lopulta lasten kirkkokäyttäytymisen kohdalla kyse on vain aika vähän siitä, kuinka kirkkokansa suhtautuu lapsiin. Paljon enemmän kyse on siitä, kuinka näiden lasten vanhemmat suhtautuvat muihin kirkkovieraisiin. Tässäkin suhteessa olen törmännyt hyvin erilaisiin vanhempiin. Jotkut pyytelevät kauheasti anteeksi metelöiviä lapsiaan, vaikka en tullut edes noteeranneeksi mitään hälyä tilaisuuden aikana. Joskus taas lapsi saa täysin vapaasti toteuttaa itseään niin, että itselläkin keskittymiskyky tilaisuuden toimittamiseen häiriintyy, kun pelkään joko asioiden särkymistä tai yritän kuulla omat ajatukseni metelin yli.


3. Työntekijän vastuu yhteisestä hyvästä

Kolmas rajanveto tapahtuu siis minun omassa mielessäni. Ajattelen, että meillä työntekijöillä on suurin vastuu tilanteesta ja yhteisestä hyvästä. Tilannetajua tarvitaan meiltäkin, milloin tarkoitus on rohkaista vapauteen ja kotoisuuteen, ja milloin toimia rajanvetäjänä tilaisuuden sujuvuuden vuoksi.
93
Kysy Nettipapilta / Vs: Onko itsetyydytys syntiä?
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 13.12.2022 - klo:15:57 »
Hei Kysyjä,

Esittämäsi kysymys - jos sen siis oikein ymmärsin - ei tavallaan liity enää itsetyydytykseen. Alleviivasit kuvaamasi haaveilun yhteydessä sitä, että siihen ei liity mitään konkreettista toimintaa tai tekoja. Mutta toisaalta se osuu yhteen seksuaalisuuden avainasiaan, joka myös osoittaa itsetyydytykseen liittyvää problematiikkaa.

Haaveet ovat kaunis asia. Yksi maailman kirjallisuuden klasikoista on haaveileva rakkausruno - Raamatun Laulujen Laulu. Siellä kuvataan toisiinsa ihastuneiden ihmisten haaveita ja puheita toisilleen. Siinä ei ole mitään väärää. Jos haaveita ei olisi, ihmiskunta olisi kuollut jo sukupuuttoon.

Toisaalta haaveisiin voi hukkua - olivatpa ne romanttisia tai seksuaalisia. Erästä kaveriani kerran nuhdeltiin sanoin: "Kukaan nainen ei tule koskaan pärjäämään sinun haaveittesi naiselle." Kuvitteellinen puoliso on aina täydellinen puoliso. Kukaan todellinen ihminen ei ole hänen veroisensa.

Haaveilu itsessään ei missään tapauksessa ole syntiä. Itselleen voi kuitenkin tehdä hallaa sillä, jos eksyy rakentamaansa haavemaailmaan. Valitettavasti internet on erinomaisen laadukas apuväline haavemaailmoiden luomisessa. Pahimmillaan unelmien maailmaan rakastunut ihminen ei löydä enää tietä ulos, koska todellisuus ei täytä kaikkia haaveita.
94
Kysy Nettipapilta / Vs: Miten kristityn kuuluu suhtautua kaupallisuuteen?
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 13.12.2022 - klo:15:30 »
Hei Luovija,

Kysymyksesi jatkaa oivallisesti aikaisempien viestien linjaa. Erilaiset elämän ilmiöt kytkeytyvät aina toisiinsa. Jokaisen kaupasta ostetun tuotteen kohdalla on valtava määrä ihmisiä, joilla on erilaisia arvoja ja suunnaton määrä prosesseja, joissa on voitu valita eettisesti kestäviä tai kestämättömiä vaiheita.

Hedelmien kasvattajalla voi olla kyseenalaisia arvoja. Rahtilaivan kapteeni voi olla rikoskierteessä. Laivan polttoaine voi olla boikotoitua venäläistä öljyä. Kauppias voi tukea taloudellisesti sinun vastustamiasi arvoja... Listaa voi jatkaa todella pieniin yksityiskohtiin asti.

Tämä ei tarkoita sitä, ettei millään ole mitään väliä. Kristillistä on omilla valinnoilla viedä asioita oikeaan suuntaan. Mutta se ei tarkoita myöskään sitä, että virheettömyys ja täydellisyys olisi mahdollista saavuttaa joka yksityiskohdassa. Paavali kirjoitti jämäkän ohjeen Korinton seurakunnalle:

Sanoin kirjeessäni teille, että teidän ei pidä olla tekemisissä siveettömästi elävien kanssa. En tarkoittanut tämän maailman siveettömiä enkä ahneita, riistäjiä tai epäjumalanpalvelijoita, sillä silloinhan teidän pitäisi lähteä kokonaan pois maailmasta. Nyt täsmennän vielä: jos jotakuta sanotaan veljeksi mutta hän on siveetön tai ahne, epäjumalanpalvelija, pilkkaaja, juomari tai riistäjä, älkää olko tekemisissä hänen kanssaan. Älkää edes aterioiko tällaisen kanssa. Ei kai minun asiani ole tuomita ulkopuolisia? Ettehän tekään tuomitse muita kuin omaan piiriinne kuuluvia. Ulkopuoliset tuomitsee Jumala. "Poistakaa keskuudestanne se, joka on paha." (1. Kor. 5:9-13)

Tässä ei puhuta kaupallisuudesta. Rohkenen kuitenkin pitää ohjetta sillä tavoin yleispätevänä, että siveettömyyden näkökulmasta annettu ohje on sovellettavissa laajemminkin. Kristitty ei elä maailmasta, vaikka hän elää maailman keskellä. Yksi ihmisyyden kivuista on se, että parhaatkin yritykset jäävät vajaiksi ja keskeneräisiksi. Monissa eettisissä valinnoissa - erityisesti kaupallisuuden suhteen - on täydellisen vaihtoehdon sijasta etsittävä sitä, mikä on eniten oikein. Ja joskus on tyydyttävä siihen, mikä on pienin paha. Lähelle täydellisyyttä on mahdollista pyrkiä vain sellaisten kesken, jotka jakavat samat arvot.

Kristitty ei saa olla "silmänpalvelija" eikä hän saa harrastaa "viherpesua" tai tehdä eettisiä valintojaan sen vuoksi, että näyttäisi hyvältä. Toisaalta joskus on pakko miettiä valintojaan myös siitä näkökulmasta, miltä ne näyttävät. Edellisessä vastauksessani olen puhunut epäjumalille uhratusta lihasta. Vaikka lainasin pitkiä pätkiä, tämä kohta ei vielä lainauksiin kuulunut:

Jos joku, joka ei usko, kutsuu teidät luokseen ja te otatte kutsun vastaan, älkää omantunnonsyistä kyselkö, vaan syökää kaikkea mitä teille tarjotaan. Mutta jos joku sanoo teille: "Tämä on uhrilihaa", jättäkää se syömättä hänen vuokseen, omantunnon takia. (1. Kor. 10:27-28)

Paavali oli opettanut, että kristityn ei tarvitse miettiä, onko joku liha uhrattu epäjumalille vai ei. Se riitti, että kristitty itse ei uhrannut eikä palvellut epäjumalia. Mutta sen ohjeen Paavali myös antoi, että jos joku ihminen tekee numeron siitä epäjumalille uhratusta lihasta, niin silloin on tyylikkäämpää valita siinä asiassa tätä loukkaamaton vaihtoehto.

Sinun esittämääsi kysymykseen liittyen ajattelen, että jos joku kauppias tukee ei-kristillisiä arvoja, joita et voi allekirjoittaa, niin mieti ensin itse, koetko sinä ostokäyttäytymiselläsi tukevasi niitä samoja arvoja. Jos koet, että sinulle kyse on kahdesta eri asiasta, niin ole rauhallisin mielin. Mutta jos joku kristitty pahastuu sinun toiminnastasi ja ajattelee sinun tukevan vääryyttä, niin silloin mieti, voisitko ottaa tämän ihmisen herkemmän omantunnon huomioon.
95
Kysy Nettipapilta / Vs: Kelttiläinen kristillisyys
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 13.12.2022 - klo:13:41 »
Tervehdys ChristianGoth!

Minulle kelttikristillisyys tai jokin muu vastaava kristillisyyden erikoisuus herättää ristiriitaisia tunteita. En ole ihan varma, osaanko selittää asiani ymmärrettävästi, mutta yritän parhaani.

Usko on osa elämää. Tai jopa toisinpäin: tämä ajallinen elämä on osa sitä uskoa, joka jatkuu kuoleman jälkeenkin. Sen vuoksi ei ole olemassa erikseen arkista elämää ja kristillistä uskoa. Jeesuksen seuraaminen on omana itsenään seuraamista kaikessa. Paavali antoi ohjeen, jota mielestäni voi soveltaa hyvin laajasti:

Kristityn ulkonainen asema
Jokainen eläköön edelleen sen osan mukaisesti, jonka Herra on hänelle suonut ja joka hänellä oli, kun Jumala hänet kutsui. Tämän ohjeen minä annan kaikissa seurakunnissa. Jos joku on saanut kutsun ympärileikattuna, hän älköön pyrkikö eroon ympärileikkauksestaan. Se taas, joka on saanut kutsun ympärileikkaamattomana, älköön ympärileikkauttako itseään. On yhdentekevää, onko ihminen ympärileikattu vai ei; tärkeää on Jumalan käskyjen noudattaminen. Jokaisen tulee pysyä siinä osassa, jossa hän oli kutsun saadessaan. Jos olit orja, älä siitä välitä. Vaikka voisit päästä vapaaksikin, pysy mieluummin orjana. Se, jonka Herra on kutsunut orjana, on näet Herran vapauttama. Samoin se, joka on kutsuttu vapaana, on Kristuksen orja. Jumala on ostanut teidät täydestä hinnasta. Älkää ruvetko ihmisten orjiksi! Veljet, jokainen pysyköön Jumalan edessä siinä osassa, jossa oli kutsun saadessaan. (1. Kor. 7:17-24)


Erilaisissa kulttuureissa elävät ihmiset seuraavat Jeesusta parhaalla mahdollisella tavalla, kun usko tulee arkiseksi osaksi heidän elämäänsä. Usko kyllä muuttaa ihmistä, mutta ei tee juutalaisesta kreikkalaista tai arabista latinoa.

Vuonna 2009 olin Tšadissa rauhanturvatehtävissä, ja tein jonkin verran yhteistyötä irlantilaisen pastorin kanssa. He olivat oikeita kelttejä. Osa rukouksista saattoi olla iirin/gaelin kielisiä, ja ristit tai muu vastaava symboliikka saattoi olla koristeltu kelttiläisestä kulttuurista nousevilla kuvioilla. Ei heidän elämänsä silti ollut mitään kelttiromantiikkaa. Siinä oli luontevana osana vain jotain tällaisia elementtejä, niin kuin heidän arjessaankin. Se oli mielestäni juuri tuon Paavalin ohjeen mukaista Jeesuksen seuraamista oman kulttuurin ja oman todellisuuden keskellä.

Toista ääripäätä edustaa kelttiläisyyden harrastaminen. Siinäkään ei ole mitään väärää. Joku innostuu afrikkalaisesta tanssista, toinen harrastaa japanilaiset cosplayta ja kolmas innostuu goottilaisuudesta. Kaikenlaisia harrastuksia voi olla, eikä kelttiläisyydestä innostuminen ole sen kummempi asia.

Ristiriitaisia tunteita minulle herättää näiden kahden asian sekoittaminen. Jos ei-kelttiläinen ihminen pitää uskonelämänsä pääasiallisena toteuttamismuotona kelttiläistä kristillisyyttä, on usko vaarassa muuttua roolipeliksi. Usko on vain sivujuonne ja kelttiläisyys on pääasia. Lisäksi kysymys siitä, kuinka usko läpäisee koko elämän, saattaa jäädä sivuun. Silloin ollaan väärällä tiellä, jos usko kuuluukin vain osaksi harrastusta. Erityisen ongelmallista uskon oikean paikan näkökulmasta on se, jos usko onkin vain hyvä syy tai oikeutus sille, että saa heittäytyä kelttiläiseen roolipeliin.

Sanoin tuon kaiken vahvasti kärjistäen, kun yritän selittä, mikä minulle sen ristiriitaisen tunteen aiheuttaa. Pidän itsekin irkkutyylisestä musiikista, ja sellainen on hyvin elähdyttävää kuulla vaikkapa gospelmusiikin tyylilajina. En kuitenkaan pidä automaattisesti erilaisia teemamessuja kristillisen uskon "moninaisuutena". Niiden ympärille syntyvät ryhmät toki näyttävät moninaisuudelta kaukaa katsottuna, kun lasketaan yhteen erilaisia messuja ja erilaisia ryhmiä. Mutta jos joku kristitty pyörii vain yhden tyylilajin harrastusringin ympärillä, niin silloin teema itse asiassa kaventaa uskonelämän suuruutta ja laajuutta.

Oma lukunsa on sitten se, jos kulttuurikeskeisyys menee niin pitkälle, että mukaan tulee synkretismi. Luonnonuskontojen ja kristinuskon sekoittuminen ei saa kuulua missää muodossa kelttikristillisyyteenkään. Suomessa uuspakanuus ja uushenkisyys ovat jo jonkin aikaa nostaneet päätään, eikä keskivertokansalaisella ole läheskään niin vahva kristillisen uskon ja perinteen tuntemusta kuin pari sukupolvea sitten vallinneen kristillisen yhtenäiskulttuurin aikana. Jos harrastetaan vaikkapa tällaista kelttikristillisyyttä, on sen parissa tärkeä tehdä erotteleva linjanveto sen suhtaan, mikä on kelttiläisestä kulttuurista nousevaa ja mikä kelttiläisestä luonnonuskosta nousevaa. Jälkimmäinen ei kuulu mihinkään kristillisen uskon muotoon.
96
Kysy Nettipapilta / Vs: Miten kristityn kuuluu suhtautua kaupallisuuteen?
« Uusin viesti kirjoittanut Luovija 13.12.2022 - klo:11:13 »
Kaupallisuuteen liittyen kysymys. Nykyään päätään on kovasti nostamassa woke-kulttuuri, aborttien tukeminen ja sukupuolen kyseenalaistaminen. Esimerkiksi lelufirma voi kannattaa alaikäisten sukupuolenvaihdosleikkauksia ja joku firma taas kustantaa naisille matkoja aborttiin. Voiko kristitty ostaa näiltä isoilta kansallisilta firmoilta, vaikkei kannata kyseisiä arvoja? Kyllähän jokaisesta ostosta kai jonkun verran menee saatanallisten agendojen tukemiseen. Oli se sitten miten pienen pieni summa tahansa. Tosi harmillista. Toisaalta onko puhtaita firmoja olemassakaan ja kuinka kauan sellainen etsimiseen lie menisikään.
97
Kysy Nettipapilta / Vs: Onko itsetyydytys syntiä?
« Uusin viesti kirjoittanut Kysyjä 11.12.2022 - klo:10:07 »
Hei!
Viittaat ketjun aiemmissa vastauksissasi muun muassa jakeeseen Matteus 5:28 ja kirjoitat esimerkiksi siveellisistä ajatuksista. Pohdin, mitä ajattelet seuraavien ajatusten synnillisyydestä.

Henkilö ajattelee seksiä ja haaveilee siitä mahdollisen tulevan puolisonsa kanssa. Henkilö ei seurustele tällä hetkellä, mutta toivoo jossakin vaiheessa seurustelevansa ja menevänsä naimisiin. Ajatusten kohde ei ole kukaan henkilön oikeasti tuntema ihminen, vaan kuvitteellinen hahmo. Ajattelun yhteyteen ei liity mitään konkreettista toimintaa tai tekoja. Onko tällaiset ajatukset sinusta väärin/siveettömiä/synnillisiä?

Edit: Raamatunkohta korjattu. Marko
98
Kysy Nettipapilta / Lapsi häiritsee jumalanpalvelusta
« Uusin viesti kirjoittanut Inkeri Miettunen 06.12.2022 - klo:10:52 »
Hei. Mikä on oikein? Taapero ikäinen lapsi ravaa jumalanpalveluksen aikana pitkin alttaria ja keräilee vauvojen nimienkeleitä syntymäpuusta pois. Metelöi vähän jokapuolella. Ehtoollispikaritkin keräilee alttarin sisältä ennen kuin ehtoollinen edes on jaettu. Joskus äiti hakee pois, mutta hetkessä muksu on takaisin alttarilla. Onko suotavaa käytöstä. Striimatussa lähetyksessä melu häiritsee äänitystäkin.
99
Kysy Nettipapilta / Kelttiläinen kristillisyys
« Uusin viesti kirjoittanut ChristianGoth 06.12.2022 - klo:03:27 »
Tervehdys, nettipappi Marko! Haluaisin kuulla näkökulmaa tällaiseen asiaan. On alkanut vähitellen kiinnostaa ns. kelttikristillisyys. Tämä oli kukoiskautenaan varhaisella keskiajalla, mutta nykyäänkin jossain muodossa olemassa, myös Suomessa löytyy kiinnostuneita ja lut. kirkoissa pidetty kelttimessujakin. Tämä ei sinänsä liity nykyisiin kirkkokuntiin.
Kiinnostavaa siinä on mm. luonnonläheisyys, irkkutyylinen musiikki ja soittimet,  historiallinen estetiikka,  kauniiit rukoukset yms.

Se mikä tässä vähän häiritsee, on jossain määrin kelttiläisen luonnon uskonnon sekoittuminen tähän, kuten ajatus pyhistä paikoista ja 'ohuista paikoista'.  Mukana on myös katolilaisuutta kuten pyhimyksiä (Siihen aikaan tietysti olikin, koska muita kirkkokuntia ei ollut.)

Nythän on tietysti niin, että kenenkään tästä kiinnostuneen ei tarvitse ottaa 'koko pakettia', vaan ainoastaan niitä juttuja, joista pitää.
Kuulun luterilaiseen kirkkoon, ja varmaan suurin osa myöskin kuuluu joihinkin kirkkokuntiin.

Olisi mielenkiintoista kuulla arviosi tästä kristinuskon suuntauksesta.


Edit: Kaksiosainen viesti yhdistetty yhdeksi. Marko
100
Kysy Nettipapilta / Vs: Pitääkö kristityn olla syvällisesti ajatteleva?
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 21.11.2022 - klo:16:59 »
Hei Anniina,

Hyvä korjaus. Vedin mutkia liian suoraksi. Täytin omassa mielessäni yhden aukon, jota en riittävän huolellisesti kirjoittanut auki. Kun sanoin "looginen johtopäätös", niin parempi sanamuoto olisi ollut sanoa, että lasten uskon esimerkillisyys ei suoranaisesti ota kantaa siihen, kuinka syvällisesti ajattelevia aikuisten uskovien kuuluu olla. Tavallaanhan jo tuo Jeesuksen sanamuoto "joka ei ota taivasten valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi" käynnistää syvällisen ajattelun prosessin, koska se on niin monitahoinen ilmaus.

Ajatteluketjuni meni siis siten, että vaikka lapset omassa uskossaan ja taivasten valtakunnan vastaanottamisessaan ovat täydellinen esimerkki aikuisille, ei sillä voida ottaa kantaa tarvitseeko aikuisen ajatella syvällisesti vai ei. Muualta Raamatusta kun löytyy useita kehotuksia kasvaa uskossa aikuiseksi ja täysi-ikäiseksi. Sen vuoksi pidän parempana sitä, että uskosta puhutaan tasapainoisena Jeesuksen seuraamisena, jossa ajattelun osalta on tarve kasvaa siinä missä käytännön ja tunteiden osaltakin. Jeesuksen seuraaminen on väistämättä ihmisen näköistä, jos hän on omana itsenään Jeesuksen seuraaja.
Sivuja: 1 ... 8 9 [10]