Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 ... 8 9 [10]
91
Hei Anniina!

Heti kättelyssä totean, että minun mielestäni sinulla on vain yksi oikea ratkaisu tässä tilanteessa: Sinun kuuluu elää iloiten ja mahdollisimman hyvänä aviopuolisona nykyiselle miehellesi.

Minulla on se käsitys, että katolisessa kirkossa kahden kastetun (ja uskovan) ihmisen avioliitto on sakramentti, joka on täysin purkamaton. Ainoa mahdollisuus uudelleen avioitumiseen on se, että kirkko julistaa ensimmäisen avioliiton mitätöidyksi - eli toteaa, ettei alunperin solmittu liitto ollutkaan solmittu siten, että se olisi sakramentiksi kelpaava. Tästä näkökulmasta ajateltuna uudelleen avioituminen olisi opillisesti siis jatkuvaa tai toistuvaa aviorikosta. Luterilaisen kirkon puolella en mielestäni ole törmännyt samaan ajattelutapaan.

Katolisen kirkon perinteet ovat valtavan pitkät, ja joissakin eettisissä kysymyksissä heillä on huomattavasti enemmän selkärankaa kuin esimerkiksi meillä luterilaisilla. En ole myöskään tutustunut heidän avioliittoteologiaansa niin perusteellisesti, että osaisin sanoa, kuinka he tulkitsevat sitä Jeesuksen sanaa, että uudelleen avioituminen on luvallista, jos toinen puoliso on rikkonut avioliiton. Jeesus avioliitto-opetuksessaan kuitenkin hyvin selvästi sanoo, että on mahdollista mennä uudelleen naimisiin, vaikka alkuperäinen avioliitto olisi täysin oikein solmittu. Oletan, että katolinen avioliiton sakramentaalinen tulkinta tuo tähän jotain lisäpontta.

Aiemmin tässä ketjussa kirjoitin, että esimerkiksi Katolinen kirkko ja Lähetyshiippakunta katsovat samoja raamatunkohtia lain hengen ja lain kirjaimen painotuksin. Sinällään jännää on, että tässä tapauksessa asiat menevät päinvastoin kuin yleisesti: lain kirjain on armollisempi kuin lain henki. Kirjaimellinen lukutapa näet mahdollistaa uudelleen avioitumisen ja lain henkeen nojaaminen ei mahdollista.

Tämä spekulaatio ei silti ole mielestäni se rajalinja, joka sinun tapauksessasi olisi mukana keskustelussa. Onhan selvää, että et voi palata yhteen ensimmäisen miehesi kanssa. Eikä Jeesuskaan jatka jyrkkiä sanojaan siten, että hän kehottaisi jotenkin irtautumaan toisesta avioliitosta, jotta voisi palata ensimmäiseen. Juutalaisille se olisi tarkoittanut suorastaan Vanhan testamentin vääristelyä. Juutalainen laki antoi oikeuden erota ja mennä uudelleen naimisiin. Mutta ei antanut enää oikeutta palata takaisin alkuperäiseen, jos uusi liitto oli solmittu:

Jos avioliiton solminut mies lakkaa pitämästä vaimostaan havaittuaan hänessä jotakin epämieluista, hän voi kirjoittaa vaimolleen erokirjan ja lähettää hänet luotaan. Jos nainen hänen luotaan lähdettyään menee toisen miehen vaimoksi ja tämäkin mies alkaa vieroa häntä, kirjoittaa erokirjan ja lähettää hänet luotaan tai jos tämä mies kuolee, edellinen aviomies, joka lähetti naisen pois, ei saa ottaa häntä uudelleen vaimokseen; nainen on tullut hänelle saastaiseksi, ja sellainen liitto on Herran silmissä iljetys. Älkää tahratko sellaisella synnillä maata, jonka Herra, teidän Jumalanne, antaa omaksenne. (5. Moos. 24:1-4)

Tämä teksti on tietenkin luonteeltaan ennen kaikkea juutalaisten maallista lainsäädäntöä, mutta mielestäni se vahvasti heijastaa sitä, kuinka Jumala vaatii mieheltä "jotain rotia". Jos ei ole osannut elää vaimonsa kanssa, niin sitten pitää elää sen kanssa, että joku toinen otti hänet vaimoksi.

Kysymyksessäsi toki pohdit sitä, että elätkö nyt jatkuvassa aviorikoksessa, ja vaatisiko Jumala sinulta elämistä yksin. Mielestäni tällaiset kysymykset ovat käsillä vain ennen naimisiin menemistä. Jos ensimmäinen miehesi olisi odottanut sinua takaisin, niin voisi olla ehkä edes teoreettinen mahdollisuus pohtia sitä, olisiko uudelleen avioituminen jatkuvaa aviorikoksessa elämistä. Mutta nyt ensimmäinen miehesi on uudelleen naimisissa, ja lisäksi tekisit varmasti uuden virheen rikkomalla toisen avioliiton, koska nykyinen miehesi ei tätä sinun vakaumustasi jakaisi.

Minun mielestäni Jeesuksen sanat samarialaiselle naiselle kertovat sen, että ainakin Jeesuksen mielestä ihmisellä pystyy olemaan useita puolisoja - vaikkei Jeesus missään mielessä naista tästä valinnasta kehu: Viisi miestä sinulla on ollut, ja se, jonka kanssa nyt elät, ei ole sinun miehesi. (Joh. 4:18) Kyseisellä naisella on siis ollut viisi aviomistä ja nyt hän elää miehen kanssa, jota ei lasketa hänen aviomiehekseen.

Pohdintani summa on, että kallistun pitämään aviorikosta pikemminkin kertaluontoisena kuin jatkuvana tapahtumana. Tämä näkemys ei tee aviorikoksesta yhtään kevyempää syntiä, mutta tietyt Jeesuksen sanat eivät oikein olisi mahdollisia, jos ei olisi mahdollista solmia toista pätevää avioliittoa eron jälkeen.
92
Kysy Nettipapilta / Vs: Lupausten tekeminen Jumalalle
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 17.10.2023 - klo:17:15 »
Hei Pettynyt itseen!

Kirjoitat hyvin ahdistunein ja sekavin tunnelmin. Koen, että jotain samankaltaista kipuilua on ollut sillä kysyjällä, jolle olen aiheesta hyvin perusteellisesti jo aikaisemmin kirjoittanut. Liitin kysymyksesi samaan viestiketjuun. Toivon, että kirjoittamistani asioista voisi olla sinulle hyötyä. Perehdy yllä oleviin viesteihin, ja esitä jatkokysymyksiä, jos koet tarpeelliseksi.
93
Kysy Nettipapilta / Vs: Avoliitto silloin kun avioliitto on varma
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 17.10.2023 - klo:17:06 »
Tervehdys Sofia!

Kysymyksesi on hyvin selväpiirteinen, mutta vastauksen kirjoittaminen ei ole helppoa. Mutkikkaana pidän näet kysymykseesi sisältyviä lähtöoletuksia. Ajattelen, että minun on viisainta ensin purkaa kysymystäsi vähän pienempiin osiin ja pohdittava sitä, millaisen ajattelumallin päälle kysymyksesi rakennat. Lähden liikkeelle loppukaneetistasi:


Lainaus
En itse ole löytänyt raamatusta kohtaa missä sanotaan suoraan yhdessä asumisen olevan syntiä, ellei sitten harrasta esiaviollista seksiä.

Tässä olet täysin oikeassa. Raamatussa ei ole käskyä, jossa sanottaisiin vaikkapa: "Seurusteleva pari syyllistyy syntiin, jos ilman seksin harrastamistakin nukkuu saman katon alla tai muuttaa kirjansa samaan osoitteeseen." Ja toisaalta ajattelussasi on pienoinen hankaluus. Jos jatkamme samaa ajattelumallia vähän pidemmälle, niin loppujen lopuksi Raamattu ei anna mitään ohjetta mistään, jos kelpuutamme ohjeeksi vain riittävän tarkasti haluttuun tilanteeseen osuvat sanamuodot. Lapsellista esimerkkiä käyttäen: Jeesus kielsi sanomasta lähimmäiselle "sinä hullu", mutta hän ei missään kieltänyt haukkumasta toista whatsapp-viestillä.

Kuvittele, että minulla on keppi. Jos sanon, että se on suora keppi, tiedät heti, minkä muotoinen se on. Jos sen sijaan sanon, että se keppi on kiero, niin voit vain arvailla kepin muotoa. Kun jokin asia on suora, se voi olla vain yhdellä tavalla suora. Jos se on kiero, se voi olla äärettömän monella tapaa kiero.

Kun Raamatussa kerrotaan ohjeita ihmisille, ne ovat yleensä tyyliä: "tämä on suora tapa". Jos yritettäisiin kertoa kaikki ne tavat, jotka ovat kieroja, niin sille ohjeiden antamiselle ei tule loppua. Ihmisellä kun on jo Saarnaajan kirjan mukaan taipumus vääntää asioita kieroon: "Jumala on luonut ihmiset suoriksi, mutta itse he punovat kieroja juonia." (Saarn. 7:29)

Toinen hyvin tärkeä näkökulma Raamatun ohjeisiin on se, että siellä kerrotaan, kuinka ihminen voisi elää mahdollisimman lähellä Jumalaa. Erityisesti nuorilla uskovilla on hyvin suuri kiusaus kysellä eettisiä kysymyksiä, joiden taustalla on ajatus: "Kuinka kaukana Jumalasta voin elää, jotta Jumala pitää minua vielä oikeana kristittynä?" Sen sijaan kysymyksen pitäisi aina olla: "Kuinka voisin elää mahdollisimman lähellä Jumalaa?"

Olen kirjoittanut tasapainoisesta parisuhteen rakentamisesta viestiketjussa seurustelu ja seksuaalisuus. Vastauksessani pohdin muun muassa sitä, kuinka vaikea on elää tilanteessa, jossa käytännön elämän järjestelyt rakennetaan hyvin avioliiton kaltaiseksi, mutta silti yritetään pysyä vaikkapa seksuaalisuuden suhteen kristillisissä ihanteissa. Silloin on järkevää kysyä, onko omassa elämässään tullut noudattaneeksi vaikkapa Raamatun ohjetta: "Älkää antako Paholaiselle tilaisuutta." (Ef. 4:27) tai onko itse elämässään halunnut elää niin kuin rukoilee: "Äläkä anna meidän joutua kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta." (Matt. 6:13)

Lisäksi kristittynä on suuri vaara yrittää hengellistää asioita ja ajatella itsestään pyhemmin kuin todellisuudessa elää. Raamattu kuitenkin neuvoo kristittyä elämään niin, että ei-uskovat eivät saisi aihetta pilkkaamiseen. Paavali opettaa nuorista, leskeksi jääneistä naisista: "Kierrellessään talosta taloon he oppivat laiskottelemaan ja lisäksi juoruilemaan ja sekaantumaan muiden asioihin, puhumaan sellaista mitä ei pitäisi. Siksi tahdon, että nuoret lesket menevät naimisiin, synnyttävät lapsia ja hoitavat kotiaan, niin etteivät he anna vastustajillemme aihetta solvaamiseen." (1. Tim. 5:13-14) Tämä ei tietenkään koske suoraan avosuhteita, mutta siinä on sama kärki: Kristitty joka väittää asuvansa ei-uskovan ihmisen kanssa seksittömässä avoliitossa, ei ole vakaumuksessaan uskottavan kuuloinen kristitty. Tästä näkökulmasta katsottuna kristitty pyrkii elämään mahdollisimman lähellä Jumalaa siten, että hän ei anna aihetta kristittyjen kaksinaismoralismista solvaamiseen vaan välttää "kämppäkaveruutta" siinäkin tapauksessa, että onnistuisi aloittamaan sukupuolielämän vasta avioliitossa.


Lainaus
Haluaisin kysyä onko avoliitto syntiä silloin kun ei harrasta seksiä ja on varmaa (esimerkiksi kihlauksen myötä) että naimisiin mennään.

Tässä on toinen ajatuksellinen ongelma. Naimisiin meneminen on varmaa vasta sitten, kun avioliitto on solmittu. Avioliitosta puhuminen ei todellisuudessa merkitse mitään. Jopa kihlaus on vasta lupaus, eikä se takaa sitä, että avioliitto tulee toteutumaan. Raamatun aikaan kihlautuminen oli paljon sitovampaa kuin nykyään. Silti se ei silloinkaan tarkoittanut, että tuleva avioliitto olisi varma. Joosefkin suunnitteli, että hän salassa purkaisi kihlaussopimuksen Marian kanssa. Jeesuksen syntymäkertomus osoittaa kihlauksen epävarmuuden lisäksi sen, että Raamatun aikana pidettiin itsestään selvänä, että hurskas mies ei voinut olla lapsen isä, jos hän oli vasta kihloissa.

Samoin avoliittoon muuttaminen itse asiassa alleviivaa sitä, että avioliitto ei ole varma. Naimisiin meneminen on erittäin nopeaa ja ilmaista. Seitsemän päivän varoitusajalla avioliiton esteiden tutkinta-aika riittää, eikä oman seurakunnan jäsenille vihkiminen kirkossa maksa mitään. Yhteen muuttamisen suunnittelussa ja toteuttamisessa kuluu paljon enemmän aikaa ja rahaa, joten yhteen muuttaminen ilman avioliittoa tarkoittaa, että jostain syystä naimisiin menemistä viivytetään. Loppujen lopuksi avoliitto ei siis kerro syvemmästä sitoutumisen tasosta, vaan käytännön askelista mahdollisimman vähän sitoutuen.


Lainaus
Olen uskossa ja seurustelen ei-uskovan kanssa. Hän arvostaa uskoani ja olemme puhuneet että menisimme naimisiin. Olemme puhuneet yhteenmuutosta, mutta haluaisin sen toteutuvan sitten kun olemme naimisissa.

Tämä kohta kysymyksessäsi on lopulta minusta se kaikkein vaikein. Kuulen tässä sen ongelman, että sinulla on käsitys siitä, mikä on Raamatun opetus ja kristillinen ihanne avioliittoa ajatellen. Ja sinä itsekin haluaisit elää sen mukaisesti. Kuitenkin tämä on vaarassa jäädä toteutumatta, koska teillä ei ole samaa uskoa.

Minä ajattelen, että avosuhde ei ole kristillinen elämäntapa. Tulkitsen niin, että sinäkin ajattelet samoin. Siksi kaikkein suurimmaksi ongelmaksi koen sen, että jo seurusteluvaiheessa tämä iso elementti omassa vakaumuksessasi joutuu muuttumaan ei-uskovan seurustelukumppanin vuoksi. Seurustelu ja toiseen tutustuminen on aina yhteen kasvamista ja hioutumista. On kuitenkin tehtävä erittäin perusteellista pohdintaa elämän suunnasta, jos jo parisuhteen alkumetreillä täytyy joustaa siitä, minkä hengellisesti uskoo oikeaksi.
94
Kysy Nettipapilta / Lupausten tekeminen Jumalalle
« Uusin viesti kirjoittanut Pettynyt itseen 17.10.2023 - klo:16:16 »
Vuosien lupaustaakkojen kuormittamana haluaisin aiheeseen näkökulmaa. Mitä ajattelet lupausten tekemisestä Jumalalle ja niiden järkkymättömästä sitovuudesta? Olen jotenkin heikko asian suhteen ja nykyään en edes ole varma mitä kaikkea olen mennyt lupaamaan päässäni. Joutilas pääni saattaa puolihuolimattomasti ajatella ajatusleikin ominaisesti, että ”tämän ja tämän lupaan”. En tietääkseni edes lupaavaan ajatukseen ole täysin sitoutunut varsinkaan ajatuksen mentyä ohi (tai mistä edes tiedän minkäkin hetken ajatuksen ”vakavuusasteen”.) Jotkut lupaukset olen tehnyt ehkä sellaisessa mielentilassa, että olen väärintulkinnut jonkun asian syntisyyden ja täten päättänyt pidättäytyä kyseisestä asiasta. Jotkut lupaukset taas ovat pilkahtaneet pakkoajatusten omaisesti mieleeni. Ottaako Jumala nämä ajatuksissa tehdyt lupaukset sitovina ja pätevinä? Jos huvikseni tai huolimattomasti jotain ajattelen niin haluaako Hän, että otan vastuun ajatuksistani ja pidän lupaukseni?
95
Hei Marko,
haluan kysyä tästä aviorikoksesta uudelleen avioituessa. Jos eronnut tekee menee uudelleen naimisiin, tekeekö hän jatkuvaa syntiä eli syyllistyykö jokapäiväisessä elämässään koko ajan aviorikokseen eläessään uudessa avioliitossa? Olen tällaisenkin selityksen kuullut, että eronneen uusi avioliitto on jatkuvaa synnintekoa, ja siksi pitäisi katua ja erota uudesta aviopuolisosta, koska Jumalan silmissä oikea aviopuoliso on edelleen se, josta on erottu, ja uusi ei ole mikään aviopuoliso vaan aviorikoskumppani. Raamatussahan varoitetaan jatkamasta synnintekoa ja syntistä elämää sanoen, että syntiä tahallaan tekevät ja syntisesti elävät eivät pääse taivasten valtakuntaan. Eli jos uudelleen avioituneen elämä onkin Jumalan tahdon vastaista, joka päivä jatkuvaa rikoksenuusintaa, niin silloin on vaara jäädä pelastuksen ulkopuolelle.

Mitä mieltä olet tästä? Ymmärrän tähänastisesta selityksestäsi, että eronneen uudelleen avioituminen on synti. Mutta onko se kertaluontoinen synti, eli tehtiinkö se synti vain avioliiton solmimishetkellä? Vai onko uudessa avioliitossa eläminen jatkuvaa haureutta, joka pitäisi lopettaa eroamalla ja elämällä sen jälkeen yksin?

Taustaksi: Oma tilanteeni on, että minä olen ollut aiemmin naimisissa, eronnut ja avioitunut uudestaan. Nykyinen mieheni ei ole ollut aiemmin naimisissa. Jos korjaisin oman uudelleen avioitumisen syntini eroamalla hänestä, kuten jotkut tiukan linjan kannattajat kehottavat, mielestäni asetan hänet siihen tilanteeseen, josta Jeesus puhui vaimonsa hylkäämisen kohdalla; jos minä jättäisin hänet ja hän menisi uuteen suhteeseen, saatan hänet tekemään aviorikoksen (toisaalta olen saattanut hänet tekemään sen jo, kun kerran olen ollut aiemmin naimisissa). Kuitenkin kun tätä pohdin, mietin välillä erityisesti intiimissä tilanteessa, onko tässä nyt menossa jatkuva aviorikos, koska minunhan olisi pitänyt pysyä naimattomana. Toisaalta kokisin epäreiluna rankaista miestäni omista omantunnonvaivoistani. Lisäksi hän ei ole uskova, joten ei hyväksyisi tätä perusteluksi erolle (tajuaisi selityksen kyllä kasvettuaan uskovan äidin poikana ja tietäessään kristinuskosta varsin paljon). Entisen mieheni kanssa yhteen palaaminen ei ole enää mahdollista, koska hänkin on uusissa naimisissa.
96
Kysy Nettipapilta / Vs: Avioliitto/huorin myös joka ottaa eronneen naisen?
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 17.10.2023 - klo:13:55 »
Tervehdys Pohtija124!

Esität hyvin herkän ja omantunnonaran kysymyksen. Tiedän, että minun pitäisi virkani puolesta osata vetää rajoja ja antaa vastauksia vaikeisiinkin kysymyksiin. Se on vaikeaa silloinkin, kun tietää kaikista osapuolista paljon. Tällaisessa tuntemattoman ihmisen neuvomisessa rima nousee vielä korkeammalle. Helpointa lienee vastata kysymyksessäsi siihen osuuteen, joka on eniten opillinen:

Lainaus
En halua rikkoa Jumalaani vastaan ja pohdin onko kyseinen liitto jumalan edessä vai ihmisten?

Luterilaisen kirkon piirissä ei tehdä avioliiton pätevyyden suhteen mitään eroa sillä, onko vihkiminen ollut kirkollinen vihkiminen vai siviilivihkiminen. Käsittääkseni luterilaisen kirkon alkumetreillä - silloin kun kirkolla ei ollut Saksassa vihkioikeutta - seurakunnan jäsenet kävivät tuomarin edessä avioitumassa. Luterilainen seurakunta antoi siunauksensa liitolle sen jälkeen, kun se oli ensin virallisesti solmittu, ja myös sukupuolisen elämän osalta täytäntöön laitettu. Eli siunaus annettiin viralliselle ja pätevälle avioliitolle.

Avioliiton olemus on lähtökohtaisesti Jumalan asettama instituutio. Se on elämää suojeleva rakenne, ja se toimii riippumatta siitä, minkä kulttuurin tai uskonnon mukaisilla tavoilla se on solmittu ja mikä on puolisoiden vakaumus. Tämän vuoksi uudelleen avioitumisen oikeutusta ei voi lähtökohtaisesti hakea siitä, millä tavoin edellinen avioliitto solmittiin. Niinpä paljon vaikeampi kysymys on seuraava pohdintasi:

Lainaus
Voinko raamatun valossa jatkaa suhdetta vai onko se lopetettava ja tehtävä parannus.

Seurakunnan paimenten ja kristittyjen kesken on täydellinen jakautuminen siinä, miten asiasta ajatellaan. Jyrkkää ääripäätä edustava raamatunlukutapa pitää itsestäänselvänä, että vain leskeksi jäänyt tai korkeintaan petetyksi tullut ihminen on oikeutettu uudelleen avioitumiseen. Elämän mutkikkuutta ja lempää lähimmäisiin suhtautumista korostava raamatunlukutapa pitää itsestäänselvänä, että tapahtunut avioero on synti, joka saadaan anteeksi niin täydellisesti, että uudelleen avioitumista ei pidetä syntinä.

Minulle itselleni jälkimmäinen lukutapa kuulostaa kovin vaikealta. Sen suurin ongelma on siinä, että käytännössä anteeksianto kohdennetaan tulevaan syntiin jo ennakolta. Jeesushan korosti isona ongelmana nimenomaan sitä uudelleen avioitumista.

Toisaalta juuri tämän vuoksi kysymys oikeutetusta avioerosta muuttuu aidosti hyvin vaikeasti määriteltäväksi. Olen asiaa käsitellyt tässä vastauksessani. Kirjoitan saman asian nyt vähän tiiviimmin.

Vanhan testamentin, Jeesuksen ja Paavalin opetusten mukaan avioliitto on yksiselitteisesti elinikäinen. Esimerkiksi Roomalaiskirjeessä asia sanotaan hyvin tiiviisti:

Jos hän miehensä eläessä antautuu toiselle miehelle, hän on avionrikkoja. Mutta miehensä kuoltua hän on vapaa lain määräyksestä eikä tee aviorikosta, jos menee naimisiin toisen miehen kanssa. (Room. 7:3)

On siis yksiselitteistä, että aviorikos tapahtuu, jos naimisissa oleva ihminen tekee syrjähypyn. Tämä särkee avioliiton perustuksia niin pahasti, että pettäminen eli haureus/huoruus antaa petetylle oikeuden mennä uudelleen naimisiin:

Minä sanon teille: jokainen, joka hylkää vaimonsa muun syyn kuin haureuden tähden, ajaa hänet aviorikokseen. Ja aviorikoksen tekee myös se, joka nai miehensä hylkäämän naisen. (Matt. 5:32)

Minä sanon teille: se, joka hylkää vaimonsa muun syyn kuin haureuden tähden ja menee naimisiin toisen kanssa, tekee aviorikoksen. [Aviorikoksen tekee myös se, joka nai miehensä hylkäämän naisen."] (Matt. 19:9)


Näissä Jeesuksen sanoissa ihmettelyä herättää yleensä se, että miksi hylätyn naisen puolisoksi ottaminen on aviorikoksen tekemistä. Tämä kuitenkin on selkeä seuraus siitä, että jos kerran avioliitto on oikeasti elinikäinen, niin silloinhan ero ei särje avioliittoa. Eroamisen myötä nämä ihmiset ovat naimisissa, mutta eivät asu enää saman katon alla. Ja koska nämä ihmiset ovat yhä edelleen Jumalan silmissä naimisissa, heillä on mahdollisuus sopia keskenään ja palata yhteen:

Naimisissa oleville taas annan käskyn, en minä vaan Herra: vaimo ei saa erota miehestään. Jos hän kuitenkin eroaa, olkoon menemättä enää naimisiin tai sopikoon miehensä kanssa. Samoin ei mies saa erota vaimostaan. (1. Kor. 7:10-11)

Kun Jeesus puhuu siitä, että hylätyn naisen ottaminen vaimoksi on aviorikos, hän todennäköisesti tarkoittaa sitä, että tuo uusi naimisiin meneminen estää eronneen pariskunnan yhteen palaamisen. Muutenhan heillä olisi vielä ollut mahdollisuus sopia ja palata yhteen.

Samoin oudolta tuntuu se, kun Jeesus puhuu siitä, että vaimon hylkääminen ajaa tämän aviorikokseen. Eikö se ero olekaan aviorikos? Itse luen noita sanoja siten, että Jeesus sanoo, että väistämättä tulee käymään niin, että naisen täytyy etsiä uusi mies, jolloin tämä tulee tekemään aviorikoksen.

Jeesuksen sanoja lukiessa tulee siis itsellekin hyvin ristiriitainen olo. On täysin selvää, että kristityn ihanne on yksiavioisuus koko elämän ajan. Sen ihanteen rikkomisesta annetaan hyvin jyrkät ohjeet. Ja toisaalta niihin samoihin sanoihin sisältyy ajatus, että ero itsessään ei näytä tarkalleen ottaen olevan se aviorikos. Miksi Jeesus muuten voisi sanoa, että juridisesti eronneet puolisot voisivat omilla tahoillaan sortua aviorikokseen?

Tämän vuoksi kristikunnassa on hyvin erilaisia tulkintoja. Jos ymmärrän oikein, katolinen kirkko ei vihi aviopuolisoita uudelleen edes aviorikoksen johdosta tapahtuneen avioeron jälkeen. Heidän teologiassaan korostuu "lain henki", eli se, mihin Jeesus kristittyjä haluaa ohjata.

Toisaalta esimerkiksi Lähetyshiippakunnan pastorien suunnalta olen kuullut opetusta siitä, että jos aviorikoksen jälkeen on oikeus mennä uudelleen naimisiin, niin silloin uudelleen avioitumisen oikeus on myös silloin, jos aviorikos on tapahtunut juridisen eron jälkeen. Heidän teologiassaan korostuu "lain kirjain", eli se, mihin Jeesus tarkalleen ottaen rajoja vetää.

Pahoittelen, etten osaa antaa sinulle vastausta, joka olisi juuri sinulle räätälöity. Toivon, että voin kuitenkin auttaa sinua muodostamaan mielipiteen siten, että voit tehdä ratkaisusi levollisella omallatunnolla.
97
Kysy Nettipapilta / Periä Jumalan valtakunta
« Uusin viesti kirjoittanut Hellevi 17.10.2023 - klo:11:47 »
Tarkoittaako pelastuminen samaa kuin periä Jumalan valtakunta. Galatalaiskirje paasaa pelastusta yksin armosta, johon ei voi itse mitään lisätä, ja samalla luvussa viisi, etteivät vihan hedelmää kylvävät voi periä Jumalan valtakuntaa. Muitakin kohtia löytyy niistä, jotka eivät peri jumalan valtakuntaa, esim juomarit. Alkoholistikin voi olla ottanut Jeesuksen vastaan pelastajanaan.
98
Tervehdys Pohtija124 ja Sofia!

Nettipapin palstalla on paljon kyselty parisuhteeseen liittyviä kysymyksiä. Hyvin usein ne ovat jonkinlaista pohdintaa oikeanlaisesta rajanvedosta. Teidän kysymyksenne ovat keskenään aivan erilaisia, mutta niitä yhdistää tämä rajanvedon tematiikka. Niinpä liitin kysymyksenne samaan ketjuun.

Pahoittelen, että kohtalaisen pitkästä vastausajasta huolimatta tämä ensimmäinen vastaukseni ei kohdistu suoraan kummallekaan teistä. Koska parisuhteeseen liittyvät kysymykset ovat hyvin moninaisia - ja näistä vastauksista ovat kiinnostuneita teidän lisäksenne myös muut palstan käyttäjät - teen ensin koosteen jo olemassa olevista vastauksista. Niihin tutustuminen saattaa antaa teille jo jotain aineksia, mutta palaan vielä myöhemmin kirjoittamaan erikseen teille molemmille omat vastaukset.

Seurustelu ja seksuaalisuus
Tässä on varsin yleisellä tasolla kirjoittamaani pohdintaa siitä, millä tavalla ymmärrän Raamatun opetuksen seurustelusta, toiseen ihmiseen tutustumisesta, avioliitosta ja seksistä.

Seksi, seurustelu, avoliitto, avioliitto
Tämä viestiketju on vanha, ja siinä kirjoitan periaatteessa samoja asioita kuin edellisessäkin ketjussa. Kysyjät tiedustelevat kuitenkin varsin paljon sitä, mitä Raamattu aihepiiristä opettaa. Siksi vedän rajalinjoja enemmän, koska niitä juuri on kysyttykin.

Tietoinen synti suhteessa ja parannus
Tämä keskustelu on huomattavan sielunhoidollinen tarkastelunäkökulmaltaan. Kysyjä kipuilee hyvin henkilökohtaisesti parisuhteen ja seksuaalisuuden rajanvetojen kanssa.

Kristityn ja ei-kristityn suhde
Montaa kristittyä askarruttaa kysymys, kuinka pitäisi suhtautua parisuhteeseen uskovan ja ei-uskovan välillä. Pitääkö erota, jos on jo naimisissa, muttei ole yhteistä uskoa? Entä saako mennä naimisiin, jos toinen uskoo ja toinen ei?

Avioero ja uudelleen naimisiin meneminen
Uudelleen avioituminen on aina hyvin kipeä aihepiiri. Tässä ketjussa pohdin, mitä ymmärrän Raamatun aiheesta sanovan.

Avoliitto uskoontulon jälkeen
Tämän keskusteluketju sopisi aiheensa puolesta täydellisesti kysymystenne yhteyteen. Koska se itsessään on jo niin pitkä, pidän ketjun erillisenä. Kysymyksen tematiikka on myös sitä rajanvetoa, ovatko kaikki parisuhteen palikat sellaisella paikalla, kun Jumalan silmissä hyvä on.
99
Kysy Nettipapilta / Vs: Sielu
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 16.10.2023 - klo:16:47 »
Hei Aki!

Liitin kysymyksesi yllä käsitellyn kysymyksen jatkoksi. Sinun kannattaa perehtyä siihen. Edellä olen kirjoittanut kuitenkin sielusta hyvin yleisellä tasolla, joten sen pohjalta käsittelen yksityiskohtaisempia kysymyksiäsi.

Lainaus
kiinnostaisi tietää mitä mieltä olette sielun syntymisestä eli milloin ihmiselle on tullut sielu? Onko sielu ollut jo neanderin ihmisellä, entäpä sitä vanhemmilla ihmisen esi -isillä, jopa ensimmäisellä bakteerilla? Muistan koulussa oppineeni että meidän uskonnon mukaan vain ihmisellä on sielu, onko tämä oikea muistikuva?

Sielu kuvaa Raamatussa elollista olentoa. Joten mitä tahansa maailman synnystä ja ihmisen luomisen tavasta ajatellaankaan, niin karkeasti ajatellen voisi sanoa, että sielu on ollut niin kauan kuin on ollut elämää. Otan saman jakeen Raamatusta sekä nykyisen että vanhemman Kirkkoraamatun sanamuodoin:

Herra Jumala muovasi maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän henkäyksen. Näin ihmisestä tuli elävä olento. (1. Moos. 2:7)
Silloin Herra Jumala teki maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieramiinsa elämän hengen, ja niin ihmisestä tuli elävä sielu. (1. Moos. 2:7 KR33)


Riippumatta siitä, ajatellaanko maan tomusta muovautumisen kestäneen vuosimiljoonia tai yhden päivän, sielulla kuvataan tässä yhteydessä elämää. Loppujen lopuksi kyse ei siis ole siitä, milloin ihmiseen on tullut sielu, vaan siitä, miten me miellämme sen, kuka on ensimmäinen ihminen.

Kirjaimellisen luomiskertomuksen lukutavan mukaan Adam oli yksiselitteisesti ensimmäinen ihminen, ja häneen tuli sielu silloin kun Jumala elämän hengen häneen puhalsi.

Jos taas ajatellaan, että Jumalan luomistyö tapahtui enemmänkin tieteellisen kehitysteorian tavoin, niin silloinkin sanoma on sama. Miten ajattelemmekaan ensimmäisen ihmisen, niin hänelle Jumala antoi elämänhengen eli elämänvoiman eli sielun.

Asian teoretisointia vaikeuttaa vielä sekin, että vaikka ihminen saa luomiskertomuksessa erityisaseman, ja vain hänen kohdallaan puhutaan sielun syntymisestä, niin myöhemmin Raamatussa puhutaan myös eläinten sielusta ja hengestä. Ensimmäinen lainaus on jälleen kummankin käännöksen mukaisesti:

Älkää vain syökö lihaa, jossa sen sielu, sen veri, vielä on. Mutta teidän oman verenne minä kostan; jokaiselle eläimelle minä sen kostan, ja myöskin ihmisille minä kostan ihmisen sielun, toiselle toisen sielun. (1. Moos. 9:4-5 KR33)

Lihaa, jossa vielä on jäljellä sen elämänvoima, veri, te ette saa syödä. Ja jokaisen, joka vuodattaa teidän verenne, teidän elämänvoimanne, minä vaadin tilille. Minä vaadin tilille jokaisen eläimenkin. Vaadin tilille jokaisen ihmisen, joka vuodattaa lähimmäisensä veren. (1. Moos. 9:4-5)

Kuka tietää, kohoaako ihmisen henki ylös ja vajoaako eläinten henki alas maahan? (Saarn. 3:21)


Usein sielu on siis ymmärrettävä "elämänvoimana" tai "elollisuutena". Kun ihminen kuolee, näkyvästi jäljelle jää vain ruumis. Sielu on siis se osa ihmistä, joka ei enää ole olemassa ruumiissa. Tämän vuoksi eläimistäkin voidaan sanoa, että niillä on sielu.

Toisaalta sielu viittaa myös siihen, että ihminen on ikuisuusolento: Sinä et hylkää sieluani tuonelaan etkä salli pyhän palvelijasi ruumiin maatua. (Ap. t. 2:27) Ja tästä emme voi sanoa mitään varmaan eläinten kohdalla. Vaikka eläimet ovat selvästi elollisia ja jopa persoonallisia olentoja, emme voi varmuudella tietää, onko niiden sielu samassa merkityksessä ikuinen kuin ihmisten sielu. Tästä asiasta olen kirjoittanut viestiketjussa Pääsevätkö eläimet taivaaseen?

Lainaus
Käydessäni kirkossa hautajaispuheissa puhutaan vainajasta että sielu on matkalla taivaaseen. Sitten toisaalta puhutaan ylösnousemuksesta jota pitää odottaa maailman loppuun saakka ("viimeisenä päivänä ylösnousemus jonka jälkeen vasta mennään taivasten valtakuntaan?" .  Missä on tuhansia vuosia sitten kuolleen esi-isäni sielu nyt? Jossain välitilassako?

Tämä on kysymys, johon meillä ei ole tarkkoja vastauksia. Asiaa minulta on kuitenkin tiedusteltu jo aiemmin, joten olen yrittänyt jotain vastata. Löydät kirjoitukseni kahdesta eri ketjusta:
Tuonela
Sielun siirtyminen taivaaseen

Lainaus
Näiden seikkojen pohjalta nousee väkisin dilemma että nyt maailmanloppua odottavia sieluja on jossain todella paljon tai sitten sielujen määrää rajataan jollain säännöllä jota en tiedä.

Tämä on hauskaa matemaattista pohdintaa, jossa aivot menevät solmuun, kun yrittää yhdistellä kaikenlaiset käytettävissään olevat tiedot yhteen. Siksi heitän pohdintasi joukkoon vielä muutaman ajatuksen:

1. Jumala on sanonut, että maailmanlopun jälkeen luodaan uusi taivas ja uusi maa. Hänellä on mahdollisuus tehdä uudesta maasta vaikkapa linnunradan kokoinen, jolloin maapallon historian aikana eläneet sielut mahtuvat elämään vaikka erakkoina omissa autiomaissaan, jos niin halutaan. Eli mikään määrä sieluja ei ole liikaa.

2. Tiedemiesten mukaan ihmisten määrä maailmassa on kasvanut niin paljon, että (käsitykseni mukaan) viimeisten satojen vuosien aikana kasvu on ollut eksponentiaalista. Jos siis ajatellaan, että ikuisia sieluja olisivat vain ihmisten sielut, niin niitä taitaisi olla vain pari kolme kertaa niin paljon kuin nykyään elossa olevien ihmisten sieluja.

Mutta kuten huomaat, tämä on kaikki spekulaatiota. Lopulta merkitystä on sillä, että Raamattu on kirjoitettu meille ihmisille, ja siellä meitä puhutellaan ikuisuusolentoina ja elävinä sieluina. Raamattu jättää arvoitukseksi sen, mitä kaikkea sielu tarkasti tarkoittaa. Se keskittyy kertomaan, kuinka sielumme löytää yhteyden Jumalaan ja pääsee taivaaseen.
100
Kysy Nettipapilta / Vs: Prostituutio
« Uusin viesti kirjoittanut Nettipappi Marko 16.10.2023 - klo:15:31 »
Tervehdys Lilja,

Prostituutio on Raamatun ja perinteisen kristinuskon etiikan mukaan yksiselitteisesti väärin. Raamatussa ei millään muotoa osoiteta hyväksyntää prostituution harjoittamista kohtaan, vaan hyvin useassa kohdassa se sanotaan Jumalan tahdon vastaiseksi asiaksi niin Vanhan kuin Uuden testamentinkin puolella.

Raamatun kielenkäytössä ei kuitenkaan käytetä sanaa prostituutio tai prostituoitu vaan puhutaan portoista. Huoruus tai haureus voivat myös liittyä prostituutioon, mutta kyseisiä sanoja käytetään laajemminkin avioliiton ulkopuolisista sukupuolisuhteista, vaikka kyseessä ei olisikaan maksullinen prostituutio. Toisinaan näilläkin sanoilla kyllä viitataan nimenomaan prostituutioon.

Otan tähän jonkinlaisen koosteen Raamatussa mainituista kannanotoista prostituutiota koskien:


Käskyjä molemmille sukupuolille

On jotakuinkin selvää, että historian saatossa maksullista seksiä tarjoavat useammin naiset miehille kuin miehet naisille. Kuitenkin jo Vanhassa testamentissa tunnettiin temppeliprostituutio, jossa myös miehet toimivat porttoina. Jälkimmäisestä lainauksesta käy ilmi, että tässäkin lajissa kyllä naiset olivat enemmän edustettuina:

Kukaan israelilainen nainen tai mies ei saa ryhtyä harjoittamaan haureutta minkään jumalan kunniaksi. Haureudesta saatua palkkiota, olipa se maksettu naiselle tai miehelle, ei saa viedä Herran, teidän Jumalanne, pyhäkköön minkään lupauksen täyttämiseksi. Se on iljetys Herralle, teidän Jumalallenne. (5. Moos. 23:18-19)
Hän hävitti Herran temppelin alueelta myös haureutta harjoittavien pyhäkköpalvelijoiden huoneet, joissa naiset olivat kutoneet pukuja Astartelle. (2. Kun. 23:7)


Huolimatta siitä, että naiset ovat Raamatun sivuilla useammin porttoja, ei ole lupa tehdä johtopäätöstä, että ”taas naiset ovat Raamatussa heikommassa asemassa”. Tässäkin tapauksessa Jumala langettaa miehelle suuremman vastuun vääristä teoista:

Vuorten huipuilla he uhraavat, polttavat suitsuketta kukkuloilla tammen, poppelin ja rautatammen alla. Ne luovat suloisen varjon. Onko siis ihme, että tyttäristänne tulee porttoja ja miniänne rikkovat avion! Mutta minä en syytä tyttäriänne siitä, että he harjoittavat haureutta, enkä miniöitänne siitä, että he rikkovat avion. Itsehän miehet lähtevät huorien matkaan, uhraavat temppeliporttojen kanssa. Ymmärtämätön kansa joutuu turmioon! (Hoos. 4:13-14)


Käskyjä naisille

Tämä vastuutuskysymys näkyy aika hyvin siinä, että porttouteen liittyviä käskyjä tai kieltoja ei suunnata kovinkaan paljon naisille - vaikka naiset ovat paljon useammin prostituoituja kuin miehet. Käytän tarkoituksella sanamuotoa ”kovinkaan paljon” sen vuoksi, että en tätä vastausta kirjoittaessani onnistunut löytämään yhtään. Jätän kuitenkin sen varauksen, että niitä olisi.

Löysin kyllä naisille suunnattuja käskyjä, jotka kieltävät kaikenlaisen haureuden – eli myös vapaaehtoisen ja maksuttoman avioliiton ulkopuolisen sukupuolielämän – joten se pitää kyllä sisällään myös prostituution.

Jos papin tytär häpäisee itsensä harjoittamalla haureutta, hän samalla häpäisee isänsä; siksi hänet on poltettava. (3. Moos. 21:9)
Vanhimpien tulee viedä tyttö isänsä talon ovelle ja kaupungin miesten on kivitettävä hänet hengiltä; hän on harjoittanut haureutta ja tuottanut häpeää isänsä talolle ja koko Israelille. Hävittäkää paha keskuudestanne. (5. Moos. 22:21)



Käskyjä miehille

Suurin osa prostituutioon liittyvistä käskyistä annetaan miehille. Edellä Jumala sanoi hyvin selvän lainalaisuuden: jos miehet eivät olisi kiinnostuneita prostituoiduista, niin prostituutiota ei olisi olemassakaan. Siksi miehiltä edellytetään Jumalan tahdon mukaista elämää. Jopa siinä tilanteessa, että perheen tytär ihan oma-aloitteisesti ja vapaaehtoisesti haluaisi ryhtyä portoksi:

Älä saata tytärtäsi häpeään antamalla hänen ruveta portoksi, etteivät irstaat tavat leviäisi maassanne ja täyttäisi sitä iljetyksellä. (3. Moos. 19:29)

Sananlaskujen kirjassa varoitetaan hyvin käytännönläheisesti ongelmista, joita mies hankkii itselleen prostituoitujen kanssa touhutessaan:

Portto on kuin syvä hauta, vieras nainen kuin ahdas kaivo. (Sananl. 23:27)
Joka viisautta rakastaa, on isänsä ilo, varansa tuhlaa, joka käy porttojen luona. (Sananl. 29:3)


Paavali kirjoittaa asiasta hengellisestä näkökulmasta. Nämä sanat voidaan toki soveltaa kumpaakin sukupuolta koskevaksi, vaikka hyvin oletettavasti opetuksen mielikuva on se, että tässä varoitetaan miehiä lankeamasta maksullisten naisten käyttöön.

Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne ovat Kristuksen ruumiin jäseniä? Ryhtyisinkö siis tekemään Kristuksen jäsenistä porton jäseniä? En ikinä! Ettekö tiedä, että joka yhtyy porttoon, on samaa ruumista hänen kanssaan? Onhan sanottu: "Nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi." Mutta joka liittyy Herraan, on samaa henkeä hänen kanssaan. Pysykää erossa haureudesta! Kaikki muut synnit, joita ihminen tekee, kohdistuvat muualle kuin hänen ruumiiseensa, mutta siveetön teko osuu ihmisen omaan ruumiiseen. … Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa! (1. Kor. 6:15-19, 20)


Porttous vertauskuvana

Porttous on siis Raamatussa sanottu vääräksi. Selvien käskyjen ja kieltojen lisäksi tämä näkyy siinä, että porttous toimii vertauskuvana myös hengellisestä aviorikoksesta ja luopumisesta. Toistuvasti erityisesti Vanhan testamentin profeettakirjoissa kuvataan Jumalan omaa kansaa portoksi, jonka olisi täytynyt olla uskollinen aviomiehelleen, eli Jumalalle, mutta onkin ryhtynyt prostituoiduksi, eli palvelemaan muita jumalia.

Seuraavat jakeet eivät ole keskenään samasta kohdasta eivätkä oikeassa järjestyksessä, mutta laitan ne kerronnallisesti sellaiseen järjestykseen, että vertauskuva Israelista, Juudasta ja Jerusalemista avautuu parhaiten:

Herra alkoi puhua Hoosealle ja sanoi näin: "Mene ja ota portto vaimoksesi ja ota lapsiksesi ne lapset, jotka hän saa. Tämä maa on uskoton Herraa kohtaan, se on kuin portto, se palvelee vieraita jumalia." (Hoos. 1:2)
- Kautta aikojen sinä olet särkenyt ikeesi, aina katkonut valjaasi ja sanonut minulle: "En halua palvella sinua!" Jokaisella korkealla kukkulalla, jokaisen viheriöivän puun alla sinä olet tarjoutunut portoksi. (Jer. 2:20)
Vaikka minä lähetin Luopio-Israelin pois hänen aviorikoksensa vuoksi ja annoin hänelle erokirjan, ei hänen sisarensa Petturi-Juuda siitä säikähtänyt, vaan rupesi portoksi hänkin. Minä jouduin sen näkemään. (Jer. 3:8 )
Sinä teit kaiken vielä pahemmin kuin toiset portot: sinun perässäsi ei juossut yksikään mies, ja rakastelusta maksoit sinä itse, sinulle siitä ei maksua annettu. Niin alas sinä vajosit. (Hes. 16:34)
Voi häpeä! Portoksi on sortunut tuo uskollinen kaupunki. (Jes. 1:21)


Myös Ilmestyskirjassa prostituutio on suuren pahuuden vertauskuva. ”Babylonin portto” kuvaa ihmiskuntaa, joka luopuu Jumalasta ja palvelee vain ihmisen omaa etua ja syntisiä haluja:

Yksi niistä seitsemästä enkelistä, joilla oli seitsemän maljaa, tuli luokseni ja sanoi: "Tule, minä näytän sinulle, millainen tuomio annetaan sille suurelle portolle, joka asuu suurten vesien äärellä, sille, jonka kanssa maailman kuninkaat ovat irstailleet ja jonka iljettävästä viinistä maan asukkaat ovat juopuneet." (Ilm. 17:1-2)


Prostituutioon suhtautuminen

Prostituoituun ja prostituoidun palveluja käyttävään ihmiseen kuuluu suhtautua niin kuin kaikkeen syntiin jokaisen ihmisen kohdalla. Periaatteena on se, että Jumala vihaa syntiä ja rakastaa jokaista ihmistä. Jokainen väärä teko on asia, johon ei saa antaa lupaa. Paavali kirjoittaa kaikenlaisesta seksuaalisesta synnistä, että se ei vaan ole oikein:

Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet, eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät. (1. Kor. 6:9-10)

Ja silti jokainen ihminen prostituoidut mukaan lukien on Jeesukselle rakas, vaikka tämä sortuukin kaikenlaisiin synteihin jatkuvasti. Jeesukseenkin ihastuttiin ja vihastuttiin sen vuoksi, että hän osoitti suurta yhteyttä ja hyväksyntää syntisille ihmisille.

Fariseus, joka oli kutsunut Jeesuksen, näki sen ja ajatteli: "Jos tämä mies olisi profeetta, hän kyllä tietäisi, millainen nainen häneen koskee. Nainenhan on syntinen." (Luuk. 7:39)

Fariseukset ja heihin kuuluvat lainopettajat olivat tästä äkeissään ja sanoivat Jeesuksen opetuslapsille: "Kuinka te syötte ja juotte yhdessä publikaanien ja muiden syntisten kanssa!" Jeesus vastasi heille: "Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä, jotta he kääntyisivät." (Luuk. 5:30-32)


Jeesus hyväksyi kaikki seuraansa, mutta kertoi myös, että väärät teot vaativat parannusta ja kääntymistä. Nämä asiat ovat yhtä aikaa voimassa. Ja siksi on hyvin tärkeä ymmärtää, että tuomitseminen ja nuhteleminen ovat kaksi tyystin eri asiaa. Tiivistetysti ja mutkat suoriksi vetäen ero on seuraava:

Nuhteleminen on väärästä teosta pois ohjaamista, missä on tarvittaessa toimittava hyvin selväsanaisesti. Tähän Jeesus velvoittaa seuraajiaan. "Jos veljesi tekee syntiä, ota asia puheeksi..." (Matt. 18:15)

Tuomitseminen on kadotustuomion lausumista, eli sen väittämistä, että kyseinen ihminen ei ole saanut tai ei voi saada syntejään anteeksi vaan joutuu helvettiin. Tähän ei kenelläkään kristityllä ole oikeutta. "Älkääkä tuomitko, niin ei teitäkään tuomita; älkää kadotustuomiota lausuko, niin ei teillekään kadotustuomiota lausuta. Antakaa anteeksi, niin teillekin anteeksi annetaan." (Luuk. 6:37 KR38)

Jeesus odotti, että hänen seuraajansa luopuvat pahoista teoistaan. Se kuuluu kristityn elämään. Mutta koska kukaan ei koskaan muutu synnittömäksi, on pelastuksen perusta vain Jeesukseen uskomisessa. Se koskee sekä niitä, jotka onnistuvat tekemään parannuksen joistain synneistä että niitä, jotka eivät ole siinä vielä onnistuneet.

Jeesus sanoi: "Totisesti: portot ja publikaanit menevät Jumalan valtakuntaan ennemmin kuin te. Johannes avasi teille vanhurskauden tien, mutta te ette uskoneet häntä. Portot ja publikaanit sen sijaan uskoivat, ja vaikka te sen näitte, te ette jälkeenpäinkään tulleet katumukseen ettekä uskoneet häntä." (Matt. 21:31-32)

Myös Vanhan testamentin puolella on kuvauksia siitä, kuinka portto on ollut hyvän välikappaleena ja pelastunut tuholta – ei prostituution vuoksi vaan siitä huolimatta. Hänen uskollisuutensa muistetaan vielä Uuden testamentinkin puolella:

Joosua jätti henkiin portto Rahabin, hänen isänsä suvun ja kaikki muutkin hänen omaisensa, koska Rahab oli piilottanut tiedustelijat, jotka Joosua lähetti vakoilemaan Jerikoa. Rahabin suku elää israelilaisten keskuudessa vielä tänäkin päivänä. (Joos. 6:25)
Koska portto Rahab uskoi, hän välttyi kuolemasta yhdessä niskoittelijoiden kanssa, sillä hän oli ottanut tiedustelijat ystävinä vastaan. (Hepr. 11:31)
Juuri tekojensa ansiosta portto Rahabkin osoittautui vanhurskaaksi, kun otti sanansaattajat luokseen ja auttoi heidät pois toista tietä. (Jaak. 2:25)


Erityisen vahva viesti sisältyy Jeesuksen sukuluetteloon heti Matteuksen evankeliumin alussa:

Abrahamille syntyi Iisak, Iisakille Jaakob, Jaakobille Juuda ja tämän veljet, Juudalle Peres ja Serah, joiden äiti oli Tamar, Peresille Hesron, Hesronille Ram, Ramille Amminadab, Amminadabille Nahson, Nahsonille Salma, Salmalle Boas, jonka äiti oli Rahab… (Matt. 1:2-5)

Jeesuksen sukuluettelossa mainitaan neljä naista, joista kaksi oli porttoja. Rahab oli harjoittanut porton ammattia, ja Tamar oli naamioitunut portoksi, jotta sai hankittua lapsen appiukkonsa kanssa. Vaikka prostituutio tuomitaan Raamatussa kaikissa muodoissaan, kykenee Jumala toteuttamaan suunnitelmansa syntisiä ihmisiä käyttäen.

Jeesuksella saattaa olla tämä asia varsin omakohtaisestikin sydämellään. Koska neitseestäsyntymistä ei tietenkään pidetty hänenkään aikanaan luonnollisena syntymisen tapana, Jeesuksen vastustajat osasivat lyödä sanoillaan:

He sanoivat: "Me emme ole porton poikia. Meillä on yksi isä, Jumala." (Joh. 8:41)
Sivuja: 1 ... 8 9 [10]