Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Nettipappi Marko

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 83
31
Kysy Nettipapilta / Vs: Jesaja 63:8-9 eri käännökset
« : 27.12.2023 - klo:12:58 »
Tervehdys Kristian!

Nyt heitit niin kiperän pähkinän, että minulta loppuivat paukut heti alkuunsa. Onneksi minulla on ystäviä, joiden puoleen voin kääntyä heprean alkukielen kiemuroita selvittääkseni. Ennen sitä kuitenkin kuorin kysymyksestäsi päältä sellaisia elementtejä, joihin itsekin voin hyvin vastata.


Enkeli vai Herra itse?

Raamatun sivuilla saatetaan sama kertomus tai asia sanoa eri paikoissa eri painotuksilla. Esimerkiksi autiomaavaelluksen aikana Jumala johdatti omaa kansaansa pilvenpatsaan avulla. Jos halutaan tehdä jokin tarkka yhteenveto siitä, kuka pilvenpatsaassa oli, saadaan vähän erilaisia vastauksia eri kohdista:

Herra kulki päiväsaikaan pilvipatsaassa heidän edellään näyttäen heille tietä ja yöllä tulipatsaassa valaisten heidän tietään, niin että he saattoivat kulkea sekä päivällä että yöllä. (2. Moos. 13:21)

Jumalan enkeli, joka oli kulkenut israelilaisten joukon edellä, siirtyi nyt kulkemaan heidän perässään, ja pilvipatsas siirtyi pois heidän edeltään ja asettui heidän taakseen. (2. Moos. 14:19)


Samoin voidaan saada kaksi erilaista vastausta siihen, kuka tarkalleen ottaen antoi Moosekselle kymmenen käskyn laintaulut:

Herra sanoi Moosekselle: "Nouse tälle vuorelle minun luokseni ja odota täällä. Minä annan sinulle kivitaulut, joihin olen kirjoittanut lain ja käskyt, että voisit opettaa ne kansalle." (2. Moos. 24:12)

Te saitte enkelien tuomana lain, mutta ette ole sitä noudattaneet." (Ap. t. 7:53) Lain luovuttivat enkelit välittäjää käyttäen. (Gal. 3:19)


Tällaisessa kielenkäytössä ei ole mitään ihmeellistä. Historiassa aina päävastuussa oleva henkilö on nimitetty jonkun asian tekijäksi. Napoleon voitti sotia, Hitler suoritti kansanmurhan ja Kolumbus löysi Amerikan, vaikka kukaan heistä ei todennäköisesti itse liannut käsiään konkreettisesti niissä asioissa, joita heidän sanotaan tehneen. Ei Salomokaan todennäköisesti koskenut yhteenkään työkaluun, vaikka hän monta asiaa Raamatun mukaan rakensikin:

Yhdennentoista vuoden kahdeksantena kuukautena, bul-kuussa, temppeli oli valmis kaikilta osiltaan ja kaikkia varusteitaan myöten. Salomo rakensi sitä seitsemän vuotta. Oman palatsinsa Salomo sai valmiiksi rakennettuaan sitä kolmetoista vuotta. (1. Kun. 6:38-7:1) Salomo rakensi Geserin uudelleen. Samoin hän rakensi alemman Bet-Horonin, Negevissä sijaitsevat Baalatin ja Tamarin kaupungit  (1. Kun. 9:17-18) Kuningas Salomo rakensi myös laivaston Esjon-Geberissä, joka on Edomin maassa Kaislameren rannalla lähellä Eilatia. (1. Kun. 9:26)

Siispä riippumatta siitä, onko kysymässäsi raamatunkohdassa puhe tarkalleen ottaen Jumalasta vai enkelistä, merkitys on perimmiltään sama. Jumalan enkelit eivät tee mitään vastoin Jumalan käskyä. Ja kun he tekevät jotain, he tekevät sen Jumalan valtuuttamana. Taustalla on siis joka tapauksessa kaikkivaltias Jumala riippumatta siitä, kuka sen konkreettisen työn on tehnyt.


Profetioiden runollinen kieli

Minulle profeettakirjat ovat olleet aina vaikeita kahdesta syystä. Ensinnäkin niiden kanssa joutuu koko ajan tekemään taustatyötä siitä, mihin asiayhteyteen sanat liittyvät. Profeettakirjat eivät läheskään aina ole kronologisesti eteneviä, ja eri kohdat voivat puhua hyvinkin eri asioista. Toiseksi niiden kieli on vaikeaa. En ole mikään runosielu, ja monet profetiat ovat hyvin vertauskuvallisia, joten niiden käyttämä kieli ei soittele minun sydäntäni. On välillä vaikea sanoa, onko kirjaimellinen vai vertauskuvallinen lukutapa oikea.

Tässä kysymässäsi kohdassa on pohtimisen arvoista, kuinka tärkeä on selvittää se, puhutaanko Jumalan kasvojen enkelistä vai siitä, että kyseessä ei ollut enkeli. Minun mielestäni tuo ilmaus on kokonaisuudessaan kertomusta Jumalan pelastavasta työstä. Jos halutaan tulkita asia kirjaimellisesti, niin silloin kyse ei voi olla Messiaasta, koska puhutaan menneisyydestä. Jeesuksen pelastava työ tapahtui vasta tulevaisuudesta. Ja jos ajatellaan, että kyse on vertauskuvasta, joka menneisyyteen liittyvästä sanamuodosta huolimatta puhuu tulevaisuudesta, niin silloin myös kysymys pelastajan tarkasta henkilöllisyydestä voi aivan hyvin olla samalla tavalla vertauskuvallinen. On aivan selvää, että tämä kysymäsi kohta sopii hyvin siihen, mitä Jeesus teki.

Raamatun profetioissa on hyvin monikerroksisia ja tulkinnallisia elementtejä. Tämä kohtakin on ymmärretty Messiaaniseksi ennustukseksi, vaikka siinä ei puhuta mitään tulevaisuudesta. Profetioiden lukutavan täytyy siis olla jotain sellaista, että täysin kirjaimelliseksi ei voida ryhtyä, vaan eniten oikeutta tekstille tekee sellainen vertauskuvallisuus, joka esimerkiksi runoihin sisältyy.


Kommentteja Topias Tanskaselta

Kysymiisi koviin faktoihin en osaa hepreaa taitamattomana vastata. Niinpä käännyin teologian tohtori Topias Tanskasen puoleen. Laitan tähän hänen vastauksensa kokonaan, vaikka hän ei kirjoittanut sitä minulle valmiiksi julkaistavassa muodossa vaan irrallisina kommentteina. Olet kuitenkin niin vahvasti perehtynyt eri käännöksiin ja tähän kohtaan, niin haluan sinun saavan tämän vastauksenkin "suoraan lähteestä". Topiaksen teksti avaa erinomaisesti tämän kohdan tulkinnan vaikeutta. Ensin kuitenkin hänen käyttämiensä lyhenteiden selitykset:
  • MT = Toora eli VT:n kaanonin teksti
  • 1QIsa = Qumranin Jesaja-käärön teksti, joka on löytynyt melkein kokonaisena
  • LXX = Septuaginta (VT:n varhainen kreikankielinen käännös)
  • Peshitta = VT:n varhainen syyriankielinen käännös
  • KR33 = Edellinen kirkkoraamatun käännös
  • Riemuvuosien kirja = VT:n aikaisia juutalaisia kirjoituksia, jotka käsittelevät myös Raamatun teemoja
  • Justinos = "Kirkkoisä", eli varhaisen kristillisen kirkon yksi raamatunopettajista
Septuaginta on käännetty tod.näk. 2. vuosisadan lopulla eKr, eli samoihin aikoihin kuin Jesaja-käärön kopio on valmistunut.

MT: Kaikissa heidän ahdistuksissaan hän ei ollut ahdistettu (tai, jos l´ luetaan interjektiona "kas, katsos", niin: "katsos, hän oli ahdistettu", tai jos se luetaan lô (qere-lukutapa), niin sitten se on "häntä", mikä siis olisi "hän oli ahdistettu"), ja hänen kasvojensa (eli läsnäolonsa) enkeli pelasti heidät. Hänen rakkaudessaan ja säälissään hän lunasti heidät, Hän nosti heidät ylös ja kantoi heitä kaikki maailman/ikuisuuden/muinaisuuden päivät.

1QIsa eli Jesaja-käärö käytännössä sama kuin MT.

LXX: kaikissa ahdistuksissa, ei virkamies/lähettiläs (presbys; ehkä luettu l´ tsar "ei ruhtinas"; MT l´ tsâr eli pitkä a, joka tekee siitä verbin) eikä enkeli/lähettiläs (angelos) vaan itse Herra pelasti heidät, koska hän rakastaa heitä ja sääli heitä. Juuri hän lunasti heidät ja nosti heidät ja korotti heidät kaikki ikuisuuden päivät.

Nyt siis yksi iso kysymys on tuo l'  tai lw' (Jesaja-käärö Qumranissa) ja luetaanko se kieltosanana "ei," interjektiona "kas, katsos" vai prepositiona l (datiivi tai akkusatiivi) + objektisuffiksina yks.3.m. ("häntä").

Sitten onko tuo ts-r -sana tsâr (olla ahdistettu -verbi) vai tsar "ruhtinas"-substantiivi.

No, Peshitta lukee kuten MT, ja Peshittan Jesaja on varhainen syyriaksi.
MT-lukutapa ja KR33-käännös, joka sitä seuraa, on mielestäni paras. On hyvin mahdollista, että esimerkiksi Herran itsensä kärsimä ahdistus kansansa ahdistuksissa on tarpeen "sensuroida" kuten esim. LXX tekee.

Toinen kysymys on tuo "Herran enkeli" tai "Kasvojen enkeli," joka kohdassa on. Riemuvuosien kirja (2. vs. eKr.) on ottanut tämän termin tästä jakeesta, ja siinä tämä Läsnäolon enkeli on aina Herran edessä ja hänellä on erityinen tehtävä auttaa Israelin kansaa. Samaan aikaan kuitenkin Riemuvuosien kirja on tarkka siitä, että Israelia ei johdata kukaan muu kuin Herra itse (LXX-tulkintatapa tavallaan), vaikka Läsnäolon enkelillä onkin tärkeitä tehtäviä mm. Moosekselle lain antaminen ja sanottaminen ja exoduksessa toimiminen.

Kyseinen "Läsnäolon enkeli" on vielä sitten UT:ssa ja esim. Justinoksella todella merkityksellinen. Justinoshan kehitteli enkeli-kristologiaa erityisesti niiden VT:n tekstien varaan, joissa enkeli ja Herra tuntuu olevan sama asia, joskin Jes 63:9 ei kuulu niihin, hänhän käytti LXX:ää. Enkeli-kristologia (tai tutkimuksessa käytetään nykyään termiä angelomorfinen kristologia) sai varmaan areiolaisuuden myötä myöhemmin harhaoppisen maineen, kun sen voi ymmärtää väärin.  MT-tulkinta on mielestäni siksi kaikkein varteenotettavin. LXX-tulkinta on voinut olla osittain eri vokalisoinnista seuraava, osittain "sensuroitu" ja muokattu ja haluttu korostaa, että juuri Herra eikä kukaan muu pelasta Israelia, vaikka Läsnäolon enkelin lähettäminen ei sinänsä poista sitä, että juuri Herra itse pelastaa.

Riemuvuosien kirjassahan tämä tulee esiin: Läsnäolon enkeli on merkittävä hahmo ja Jumalan lähettämä, vaikka se samalla 5. Moos. 32:8:n mukaisesti vakuuttaa, että Herra itse hallitsee Israelia, toisin kuin muut kansat, joita hallitsee enkeliruhtinas tai langenneet henkivallat (näin siis Jub).

Lisään vielä LXX-Jesajasta. Se on käännety tod.näk. 2. vuosisadan lopulla eKr. Siis se on käännetty samoihin aikoihin kuin Jesaja-käärö Qumranissa on kopioitu (paleografia: 125-100 eKr. siinä).

Jesajan LXX-käännöksestä pohditaan myös paljon kuinka tendenssimäinen kääntäjä on ollut, eli onko hänen oma teologiansa kuinka paljon nähtävissä, vai kääntääkö hän vain sitä niin kuin hän on ymmärtänyt (varmaan sekä että). Eli tekstikriittisesti Jesajan LXX-käännöksen merkitys on problemaattinen.


Tummensin yhden virkkeen tuosta vastauksen loppuosasta. Mielestäni Topias tulee tässä pitkälti siihen johtopäätökseen, että loppujen lopuksi ei ole merkitystä sillä, onko kyseessä Jumala vai Jumalan käskystä toimiva enkeli. Lopputulos on kuitenkin se, että Jumala on kaiken takana.

Tämä kysymäsi kohta on otsikoitu eri raamatunkäännöksissä sanoilla "ylistys ja avunpyyntö" tai "Herran armo Israelia kohtaan". Niihin hyvin kiteytyy se, mistä tässä raamatunkohdassa kokonaisuudessaan on kyse. Sitä on vaikea purkaa hyvin pieniin yksityiskohtiin. Kyse on Jumalaan turvautumisesta ja hänen armotöidensä ylistyksestä.

32
Kysy Nettipapilta / Vs: Eksorkismi
« : 30.11.2023 - klo:13:24 »
Hei Uskis!

Paha henki ja mielenterveyden ongelma ovat kaksi täysin eri asiaa. On selvää, että pahojen henkien vaivaamalla ihmisellä on myös mielenterveys koetuksella. Ja joskus voi tulla vastaan erityisen vaikeita tilanteita, joissa sama henkilö kärsii sekä mielenterveyden ongelmista että pahoista hengistä. Silti paha henki ja mielen sairaus ovat keskenään erillisiä ja toisistaan riippumattomia asioita. Mielenterveysongelma on ihmisen mielenliikkeisiin liittyvä asia, paha henki on erillinen henkiolento.

Raamatussa Jeesus karkottaa pahoja henkiä ja parantaa sairauksia. Vaikka joissain kertomuksissa tai Jeesuksen opetuslapsilleen antamissa ohjeissa saatetaan sanoa nämä kaksi asiaa samassa lauseessa, tehdään niiden välille kuitenkin selvä ero. Sairaita parantaessaan Jeesus usein kosketti sairasta sielunhoidollisesti:

Jeesuksen kävi häntä sääliksi. Hän ojensi kätensä, kosketti miestä ja sanoi: "Minä tahdon. Tule puhtaaksi." Tauti lähti miehestä heti, ja hän tuli puhtaaksi. (Mark. 1:41-42)
Jeesus kosketti miestä, paransi hänet ja lähetti hänet pois. (Luuk. 14:4)


Pahojen henkien vaivaamia ihmisiä Jeesus sen sijaan ei koskettanut. Kyse ei ollut sairauden parantamisesta vaan pahojen henkien ulos ajamisesta. Sen Jeesus teki Sanallaan:

Jeesus käski ankarin sanoin pahan hengen poistua, ja se lähti pojasta. (Matt. 17:18)
Mutta Jeesus käski henkeä ankarin sanoin: "Vaiti! Lähde hänestä!" Silloin saastainen henki kouristi miestä ja lähti hänestä huutaen kovalla äänellä. (Mark. 1:25-26)


Myös ulkopuolisten ihmisten arviot Jeesuksesta on Raamatussa muotoiltu niin, että sairaiden parantaminen on ihmeteko ja pahojen henkien käskeminen on Sanan voimaa:

Kaikki olivat ylen määrin hämmästyksissään ja sanoivat: "Hyvin hän on kaiken tehnyt. Kuurot hän saa kuulemaan ja mykät puhumaan." (Mark. 7:37)
Kaikki olivat ymmällä ja sanoivat toisilleen: "Mitä tämä puhe oikein on? Hän käskee saastaisia henkiä vallalla ja voimalla, ja ne lähtevät tiehensä." (Luuk. 4:36)


Raamatun valossa asia on siis täysin selvää. Henkimaailman todellisuus näkyy siellä ensimmäisestä kirjasta viimeiseen. Raamatussa on 66 kirjaa, ja 60 niistä mainitsee enkelit. Tällöin puhe on Jumalan sanansaattajista. Mutta yhtä lailla langenneet enkelit mainitaan läpi Raamatun, joskin paljon harvemmin.

Ongelma on se, että Suomessa läheskään kaikki seurakuntien työntekijät - papit mukaan lukien - eivät usko pahojen henkien olemassaoloon. Vielä vähemmän tätä uskoa on sellaisilla ihmisillä, joilla on joko tieteellisen ateismin maailmankuva tai sitten täysin kristinuskosta poikkeava vakaumus. Ateistille ainoa looginen vaihtoehto on selittää oudot tapahtumat mielenterveyden ongelmiksi. Kyllähän ateistinen tutkija selittää myös kristillisen uskon tai ylipäätään jumalauskon tieteellisesti.

Minulle itselleni on vähän vaikea ymmärtää sitä logiikkaa, että Raamatusta otetaan ilomielin vastaan puhe Jumalasta, Jeesuksen kuolemasta ja yliluonnollisesta ylösnousemuksesta sekä enkeleistä, mutta tiputetaan pois sen saman Raamatun puhe paholaisesta ja demoneista. Onpa sosiaalisessa mediassa tullut kerran vastaan kansankirkkomme papin väite, joka meni suunnilleen näin: "Pahoihin henkiin uskovat poimivat Raamatusta satunnaisia kohtia omien uskomustensa tueksi." Tuollainen väite on epäloogisuuden huipentuma ja omaan jalkaan ampumista. Nimenomaan sellainen ihminen, jolle kelpaa yliluonnollinen Jeesus mutteivät sen saman Jeesuksen opetukset pahoista hengistä, poimii omien uskomustensa mukaisia rusinoita pullasta. Looginen on se, joka lukee Raamatusta sekä vaikeat että helpot kohdat.

Minä siis ilman muuta uskon sen, mitä Raamattu pahoista hengistä opettaa. Olen työssäni muutaman kerran ollut auttamassa ihmisiä, joilla on ongelmia pahojen henkien kanssa. Suoranaisesti riivattuihin ihmisiin en ole kasvotusten tietääkseni vielä törmännyt. Rauhanturvaoperaatiossa palvelustoverit kertoivat kyllä lähellä sattuneesta tilanteesta. Olen myös ollut toimittamassa kodinsiunausta paikassa, jossa talossa asuvat ihmiset kokivat ja näkivät pahojen henkien vaikutuksen. Valitettavasti itselläni ei ollut silloin ymmärrystä ja työkaluja auttaa niin, että ongelma olisi korjaantunut.

Nämä tilanteet ovat opettaneet minulle sen, että minulla ei todellakaan ole henkien erottamisen armolahjaa. Henkien erottamisen lahja on erityinen Pyhän Hengen lahja, joka on suureksi avuksi sellaiselle ihmiselle, joka joutuu kohtaamaan pahojen henkien vaivaamia ihmisiä. Tällaisen lahjan omistava ihminen voi hengessään tai suorastaan fyysisin oirein aistia sen, että tilanteessa on läsnä jokin yliluonnollinen pahuus. Tämä lahja on yksi työkalu sen arvioimiseen, onko kyseessä mielenterveyden ongelma vai paha henki. Henkien erottamisen armolahjakaan ei ole virheetön, joten kristittyjen yhteistyö erilaisten lahjojensa kanssa on aina ja joka tapauksessa tärkeää.

Työssäni olen tällaisiin harvinaisiin auttamistilanteisiin mahdollisuuksien mukaan ottanut mukaani sellaisen työkaverin tai luotetun kristityn, jolla olen tiennyt olevan henkien erottamisen armolahjan. Kerran olin tilanteessa, jossa paikalla oli yhteensä kahdeksan ihmistä - sekä auttajia että autettavia - joista kaikki muut kokivat tai näkivät jotain. Minä itse en aistinut mitään tavallisuudesta poikkeavaa ihmisten reaktioita lukuunottamatta. Minä joudun siis tekemään arviot pahoista hengistä ihan vain keskustelemalla ihmisten kanssa, arvioimalla heidän kertomuksiaan ja ottamalla huomioon myös henkien erottamisen armolahjalla varustettujen kristittyjen kokemuksen.

Haluan omalta osaltani antaa mahdollisimman hyvän todistuksen Lea Kujanpäästä ja Eero Junkkaalasta. Olen tehnyt heidän kanssaan yhteistyötä erilaisissa tilanteissa, mutta heidän rukoushetkiinsä en ole vielä osallistunut. Minua on pyydetty kyllä mukaan. Olen ajatellut joskus meneväni, jotta osaisin tarvittaessa opettaa paremmin pahoja henkiä vastaan taistelemisesta, mistä Raamattu ei kerro mitään kovin konkreettista. Jokin aika sitten olin jo heidän seuranaan tätä aihepiiriä käsittelevässä viikonlopussa, vaikka omat opetusaiheeni käsittelivätkin Jeesuksen voimaa eivätkä itse eksorkismia.

Voin siis omasta kokemuksestani sanoa, että Lea ja Eero opettavat pahoista hengistä äärimmäisen viisaasti ja ammattitaitoisesti. Heillä on enemmän tietoa juuri tästä aihepiiristä, mutta pystyn silti kaikilta osin allekirjoittamaan, että ymmärrän Raamatun heidän kanssaan samalla tavalla. Lisäksi sen maltillisempaa ja juurevampaa opetusta en tiedä kenenkään antavan. Oletan sen opetuksen särähtävän korvaan vain sellaisille ihmisille, jotka lähtökohtaisestikaan eivät usko Raamatun opetukseen pahoista hengistä. Lea ja Eero osaavat myös ottaa erittäin tarkkanäköisesti ja herkästi huomioon niin mielenterveysongelmien todellisuuden kuin sen tosiasian, että esimerkiksi äärikarismaattisuudessa ihmisiä on rikottu näkemällä pahoja henkiä sielläkin, missä niitä ei todellakaan ole.

Lähetyskentillä ja Suomessa on hyvin erilainen tarve puhua pahoista hengistä. Uskon tämän johtuvan siitä, että meillä on aina ollut kastettuja kristittyjä niin paljon. Valitettavasti tämä tilanne on viimeisen sukupolven aikana muuttunut suuresti. Rohkenen väittää, että se on yksi syy siihen, että henkivalloista puhumisen tarve on kasvanut. Kirkkoon kuulumattomien ja ei-kristittyjen määrä on Suomessa kasvanut suuresti. Jopa kirkkoon kuuluvat vanhemmat eivät aina kastata lapsiaan, koska haluavat, että "tämä saa sitten isona valita". Pahat henget eivät todellakaan hyökkää kastamattoman ihmisen kimppuun kuin sudet, mutta rokotustenkin suhteen "laumasuoja" on iso asia.

Suurin osa suomalaisista kirkon jäsenistä ei elä aktiivisina Jeesuksen seuraajina eikä kaikilla kastetuilla ole pelastavaa uskoa Jeesukseen. Mutta heillä on kuitenkin kaste, joka on Jumalan teko. Vaikka keskimääräinen suomalainen ei itse kunnioittaisi kastettaan, pahat henget kuitenkin kunnioittavat sitä. Uskova kristitty on täydellisessä Jeesuksen suojassa riippumatta siitä, mitä hän henkivalloista ajattelee. Mutta mitä enemmän meillä on ei-kastettuja ei-uskovia, sitä enemmän seurakunnilla ja niiden työntekijöillä on oltava työkaluja auttaa henkivaltojen vaivaamia ihmisiä.

33
Hei Anniina!

Edellisen vastaukseni esimerkit olivat tosiaan VT:n puolelta. Uusi testamentti ei mielestäni tuo uutta valoa asiaan. Peruskonsepti on seurakunnassakin se, että lapset ovat osa sitä ihmisyyttä, jonka Jumala on luonut.

Toki niin Vanhasta kuin Uudesta testamentista löytyy kohtia, joissa lapsettomuutta ylistetään tai perheen lisäystä pidetään taakkana. Asiayhteydeltään nämä tekstit kuitenkin liittyvät erityisiin kärsimyksen aikoihin. Kuvaukset siitä, kuinka ilona ja Jumalan lahjana pidetyt lapset muuttuvat taakaksi, eivät varoita lasten hankkimisesta ylipäätään vaan alleviivaavat niissä tilanteissa ahdistuksen syvyyttä. Kohdat siis vain vahvistavat sen, kuinka perhe-elämä on normaali elämänmuoto.

Jeesus puhui maailman loppua edeltävän ajan ahdistuksesta, että silloin ihmiset ylistävät niitä, joiden ei tarvitse kaiken kärsimyksen keskellä huolehtia vielä lapsistaankin:

"Tulee aika, jolloin sanotaan: 'Autuaita ovat hedelmättömät, autuaita ne kohdut, jotka eivät ole synnyttäneet, ja rinnat, jotka eivät ole lasta ruokkineet.' Silloin ihmiset sanovat vuorille: 'Kaatukaa meidän päällemme', ja kukkuloille: 'Peittäkää meidät.'" (Luuk. 23:29-30)

Myös Jeesuksen ennustus Jerusalemin hävityksestä sisältää sen näkökulman, että raskaana ollessa tai pienen lapsen kanssa eläessä ahdistus muuttuu entistä suuremmaksi:

Voi niitä, jotka noina päivinä ovat raskaana tai imettävät! Tähän maahan tulee suuri hätä, ja tätä kansaa kohtaa viha. (Luuk. 21:23)

Tämä sama näkökulma löytyy myös Vanhasta testamentista. Profeetta Jeremia eli Jerusalemin tuhoa edeltävän jakson aikana. Ennen Jerusalemin tuhoutumista 586 eKr. sitä piiritettiin niin, että nälänhädässään ihmiset söivät jopa omia lapsiaan. Tämän vuoksi profeetta Jeremia sai harvinaislaatuisen käskyn Jumalalta. Jumala kielsi Jeremiaa menemästä naimisiin, jotta tämä pystyisi toteuttamaan tehtäväänsä.

"Älä ota itsellesi vaimoa, älä hanki poikia äläkä tyttäriä tässä maassa! Sillä minä, Herra, sanon sinulle, miten käy niiden poikien ja tyttärien, jotka tässä maassa syntyvät, miten heidän äitiensä, jotka ovat heidät synnyttäneet, ja heidän isiensä, jotka ovat heidät siittäneet. He kuolevat tuskallisiin tauteihin! Ei kukaan itke heitä, niin kuin kuolleita itketään, eikä kukaan hautaa heitä, vaan heidän ruumiinsa jäävät hajalleen maatumaan. He kuolevat miekkaan ja nälkään ja joutuvat haaskalintujen ja villieläinten ruoaksi." (Jer. 16:2-4)

Lasten kanssa eläessä tulee aina enemmän vaikeuksia kuin yksin tai vain puolison kanssa kaksin eläessä. Jeremian saaman käskyn taustalla ei silti ole ajatus siitä, että lapset olisivat riesa ja pakollinen paha. Päinvastoin lapset ja puoliso ovat suuremmasta vaivannäöstä huolimatta/johtuen niin rakkaita ihmisiä, että suurten kärsimysten keskellä profeetta voi murtua ja hänen tehtävänsä voi keskeytyä, jos itsensä lisäksi on huolehdittava vielä kaikkein läheisimmistä ihmisistä. Siihen liittyivät Paavalin ohjeetkin, kun hän kirjoitti ohjeita vaikeuksien ajan keskelle:

Sen ahdingon ajan vuoksi, jota nyt elämme, jokaisen on hyvä pysyä entisellään. Jos sinulla on vaimo, älä pyri hänestä eroon. Jos sinulla ei enää ole vaimoa, älä etsi itsellesi uutta. Mutta jos menetkin naimisiin, et tee väärin. Ja jos naimaton nainen menee naimisiin, hänkään ei tee väärin. Naimisissa olevat joutuvat kuitenkin elämässään ahtaalle, mistä haluaisin teitä säästää. ... Toivoisin, ettei teillä olisi huolia. Naimaton mies kantaa huolta siitä, mikä koskee Herraa, siitä, miten olisi Herralle mieliksi. Naimisissa oleva taas huolehtii maallisista asioista, siitä, miten olisi vaimolleen mieliksi. (1. Kor. 7:26-28, 32-33)

Paavali kirjoitti kirjeensä eri aikoina eri seurakuntiin, ja siksi ohjeet ovat joissain käytännönasioissa erilaisia. Paavalin kirjeitä - niin kuin muutakin Raamattua - lukiessa pitää huomioida se, millaiseen tilanteeseen ja missä asiayhteydessä sanat on kirjoitettu. Paavali näet antoi levollisemmassa tilanteessa olevalle seurakunnalle täysin päinvastaisia ohjeita:

Tahdon, että nuoret lesket menevät naimisiin, synnyttävät lapsia ja hoitavat kotiaan, niin etteivät he anna vastustajillemme aihetta solvaamiseen. (1. Tim. 5:14)

Jeesuksen profeetalliset sanat ahdistuksen ajoista eivät myöskään olleet yleispätevä ohje. Hän sanoi, että naimattomuus (mikä tietysti johti myös lapsettomuuteen) edellytti erityistä armolahjaa:

"Se ratkaisu ei sovellu kaikille, ainoastaan niille, joille se osa on annettu." (Matt. 19:11)


Lainaus
Voiko Paavalin esittämää ajatusta Jumalalle omistautumisesta ja sen vuoksi lasten hankkimisesta pidättäytymisestä soveltaa myös avioliitossa toteutettavaksi? Siis että aviopari yhdessä päättää keskittyä esimerkiksi seurakunnalliseen toimintaan, lähetystyöhön tai hyväntekeväisyyteen lasten hankkimisen sijaan?

Paavalille Jumala oli antanut lahjan ja osan, jotta hän pystyi elämään naimattomana. Jeremialle Jumala langetti saman tehtävän. Periaatteessa ei siis mielestäni olisi mitään estettä sille, etteikö Jumala voisi antaa jonkun pariskunnan osaksi olla lapsettomana, jotta he voisivat paremmin omistautua tehtävälle, jonka Jumalalta ovat saaneet.

Omaehtoisesti tällaisen osan ottaminen vaatii valtavan paljon harkintaa. Erityisen tiukasti on punnittava se, milloin kyse on hurskaasta selityksestä ja milloin todellakin tehtävän vaatimasta ratkaisusta. En edelleenkään sano vapaaehtoista lapsettomuutta synniksi, mutta päätös lapsettomuudesta on niin iso ratkaisu, että sen perusteet pitävät olla aidot ja läpinäkyvät. Jos vaikkapa lähetystyöhön tai seurakunnan palvelemiseen vedoten päättää jättää lapset hankkimatta, ja myöhemmin tulee katumapäälle, niin saattaa huomata, että lähetystyötä miettiessään ei miettinytkään riittävän perusteellisesti kysymystä lapsettomuudesta.

Pöyhin perusteita ja erityisesti "lapsettomuuden välttämättömyyttä" parilla näkökulmalla.

Ensinnäkin mainitsit, että lapsettomuuden peruste voisi olla se, ettei halua tähän epävarmaan tulevaisuuteen lapsia. Maailman maista Suomi on kuitenkin yksi turvallisimmista, ja vuosi toisensa jälkeen vieläpä kaikkein onnellisimmaksi tilastoitu maa. Rohkenen väittää, että Suomessa tehtäisiin lastensuojeluilmoitus perheestä, jonka lapset elävät olosuhteissa, joissa suurin osa maailman lapsiperheistä elää. Jos siis suomalainen pariskunta päätyy lapsettomuuteen vapaaehtoisesti vetoamalla vaikkapa turvallisuuteen ja epävarmaan tulevaisuuteen, saattaa perustelu vaikuttaa myöhemmin ontuvalta. Raamatun mainitsemat kärsimyksen ajat, kristittyjen vainot tai maailmanloppu eivät ihan vielä näytä realisoituvan Suomessa.

Toiseksi seurakunnan palvelutehtävät eivät ehkä ole aina pätevin syy lapsettomuudelle. Vaikka intoa olisi antautua kokosydämisesti lähetystyöhön, eivät monen maan lähetystyöntekijät ole koskaan niin hyvin varustettuja kuin suomalaisten lähetysjärjestöjen ihmiset. Olisi suorastaan surkuhupaisaa, jos lähetyskentälle lähtisi pariskunta, joka on valinnut lapsettomuuden siksi, että heidän mielestään paikallisten lapsiperheiden keskellä eläminen on lasten kanssa mahdotonta. Suurin osa seurakuntien palvelutehtävistäkin on sellaisia, että ne ovat valtavan helppoja verrattuna vaikkapa vainottujen seurakuntien palvelutehtäviin. Täytyy siis olla melkoisen suuri ja raskas seurakunnan työtehtävä, jos palvelutehtävän onnistuminen aidosti edellyttää lapsettomuutta.

Paavali oli naimaton. Oletettavasti hänellä oli naimattomuuden armolahja, jonka mukaisesti hän vapaaehtoisesti eli. Silti hänkään ei väitä, että hänen kuuluisi tehtävänsä vuoksi olla naimaton tai että Jumala olisi hänet naimattomuuteen velvoittanut. Paavali päinvastoin vetoaa muiden apostolien käytäntöön, ja toteaa, että hänelläkin olisi siihen oikeus, mutta hän on valintansa tehnyt:

Eikö meillä olisi oikeutta ottaa matkoillemme mukaan vaimoa, uskonsisarta, niin kuin tekevät muut apostolit, Herran veljet ja Keefas? (1. Kor. 9:5)

Perimätiedon mukaan kaikki apostolit Johannesta lukuun ottamatta kärsivät marttyyrikuoleman. Työtehtävät olivat siis ainakin aika-ajoin todella rankkoja. Silti he pystyivät elämään perhe-elämää siinä ohessa. Lapsista ei toki kerrota mitään, mutta oletettavaa on, että ainakin joissakin perheissä lapsia oli. Mahdollisesti matkoille lähdettiin lapsien lennettyä pesästä, tai jotenkin muuten perhekuvioita järjestellen. Edes apostolin tehtävä ei siis edellyttänyt lapsettomuutta.

Otin aika vahvoja näkökulmia tähän vastaukseni loppupuoleen. Haluan siksi painottaa, että minun mielestäni vapaaehtoinen lapsettomuus ei ole synti. Näillä vahvoilla esimerkeillä tahdon vain riisua asiaa pohtivalta ihmiseltä muut perusteet pois. Jos pariskunta miettii lapsettomuutta, täytyy silloin keskittyä vain lapsettomuuden ja sen seurauksien tutkailuun. Lapsettomuutta ei saa käsitellä esimerkiksi Jumalan palvelemisen varjolla puolihuolimattomasti. Se on mietittävä itsessään alusta loppuun.

34
Tervehdys Jere!

Esitit herkällä mielellä hyvin herkän kysymyksen. Olette selvästi pohtineet vaimonne kanssa asiaa syvästi, mutta kysymyksestäsi jää se kuva, että aivan yksiselitteiseen lopputulokseen ette vielä ole päätyneet. Eivätkä tällaiset kysymykset ole koskaan helppoja. Ne koskettavat ihmisenä olemisen syvimpiä puolia. Toivon, että osaan käsitellä aihepiiriä viisaasti. Kysymystäsi voi lähestyä ainakin kolmesta eri suunnasta: Raamatun kantaa tutkimalla, kirkkokuntien käsityksiä pohtimalla ja ihmisyyden olemusta miettimällä. Käsittelen näitä kaikkia suloisessa sekamelskassa.

Pohdit kovasti sitä, toimitteko Jumalan tahtoa vastaan, jos päätätte olla hankkimatta lapsia. Nostit esille ajatuksen, joka sisältää puolet Psalmista 127:

Lapset ovat Herran lahja, kohdun hedelmä on hänen antinsa. Kuin nuolet soturin kädessä ovat nuorena saadut lapset. Onnellinen se mies, jonka viini on nuolia täynnä! Hän ei jää tappiolle, kun hän kaupunginportissa käräjöi vihamiestensä kanssa. (Ps. 127:3-5)

Tämä raamatunkohta ei mielestäni ota millään tavalla kantaa siihen, onko vapaaehtoinen lapsettomuus oikein tai väärin. Raamatun aikana lapsettomuus oli suuri murhe ja ongelma sekä suorastaan häpeän ja pilkan aihe. Siksi lähtökohtaisesti on vaikea kuvitella, että juuri mikään pariskunta olisi koskaan omasta tahdostaan pyrkinyt lapsettomuuteen. Tämä psalmikin keskittyy vain ylistämään Jumalan lahjana saatuja lapsia.

Raamatuntulkinnallisesti merkittävämpi kohta löytyy luomiskertomuksesta, jota ainakin katolisessa kirkossa käytetään perusteluna sille, että vapaaehtoinen lapsettomuus olisi synti:

Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu." (1. Moos. 1:28)

Ihmiskunnalle annettiin tehtäväksi lisääntyä ja täyttää maa. Niinpä tätä kohtaa on tulkittu siten, että avioliitossa ihmisen täytyy lisääntyä. Erityisesti katolilainen tulkinta on se, että kaikki syntyvyyden sääntelyyn liittyvät toimet ovat kiellettyjä. Tätä näkemystä voidaan vielä korostaa nostamalla rinnalle Juudan pojan Onanin tapaus:

Juuda sanoi Onanille: "Makaa veljesi lesken kanssa, täytä velvollisuutesi hänen lankonaan ja herätä eloon veljesi suku." Mutta Onan tiesi, ettei lasta pidettäisi hänen omanaan, ja aina kun hän makasi kälynsä kanssa, hän antoi siemenensä mennä maahan, ettei antaisi jälkeläisiä veljelleen. Herran silmissä hänen tekonsa oli paha, ja siksi Herra antoi hänenkin kuolla. (1. Moos. 38:8-10)

Onan teki selvän synnin, mutta se synti ei liittynyt siihen, että hän ei itse halunnut lapsia itselleen. Tuohon aikaan voimassa oli niin kutsuttu lankousavioliitto; Jos mies kuoli lapsettomana, miehen veljen täytyi ottaa leski vaimokseen. Ensimmäisenä syntynyt lapsi laskettiin juridisesti jo edesmenneen miehen jälkeläiseksi. Onan ei halunnut täyttää tätä velvollisuutta, joten tämä raamatunkohta ei puhu samankaltaisesta tilanteesta, joka sinulla on pohdittavanasi.

Katolisen kirkon näkemys ei ole myöskään kaikkien kristillisten kirkkojen näkemys. Minunkin on vaikea nähdä, että tuohon luomiskertomuksen kohtaan viittaaminen tarkoittaisi suoraan, että vapaaehtoinen lapsettomuus olisi syntiä. Jos ollaan loogisia, niin silloin myös jokainen ihminen, joka ei ryhdy maanviljelijäksi, rikkoo luomiskertomuksessa ihmisille annettua asetusta:

Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä. (1. Moos. 2:15)

Mielestäni samalla logiikalla luomiskertomusta lukien ihminen ei myöskään saisi vapaaehtoisesti edes jäädä naimattomaksi, koska lisääntyminen ei ole yksinään mahdollista, ja luomisessa kuitenkin ihminen luotiin elämään yhdessä miehenä ja naisena:

Herra Jumala sanoi: "Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään. Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänen avukseen." ... Ja mies sanoi: - Tämä se on! Tämä on luu minun luustani ja liha minun lihastani. Naiseksi häntä sanottakoon: miehestä hänet on otettu. Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi. (1. Moos. 2:18, 23-24)

Ajattelen, että voitte vaimosi kanssa olla levollisin mielin. Voitte elää täyttä yhteyttä Jumalaan, vaikka olisitte vapaaehtoisesti lapsettomia. Teidän ei tarvitse pelätä, että tekisitte syntiä Jumalan sanaa vastaan, jos ette aktiivisesti yritä hankkia lapsia, tai päädytte omasta vapaasta tahdostanne tavoittelemaan lapsettomuutta.

Paljon suurempi kysymys mielestäni on se, kuinka kaikissa noissa edellä mainitsemissani raamatunkohdissa näkyy jotain ihmisyyden syvyydestä. Raamatun ei tarvitse ottaa kantaa lapsien hankkimisen puolesta, koska se on ollut itsestään selvää yhteiskunnallisesti ja sosiaalisesti. Lapset olivat elämän rikkaus ja konkreettisesti myös sosiaaliturva. Lapset myös olivat oleellinen osa aitoa ihmisenä elämistä.

Nykyään länsimaissa on korostuneesti noussut esiin yksilökeskeinen elämänmalli. Suomi lienee jonkinlaisissa mittauksissa kaikkein lapsivastaisin maa, ja syntyvyyslukemat ovat meillä hyvin alhaisia. Näppituntumani on, että lapset nähdään jonkinlaisena rajoituksena omanlaisen elämän toteuttamisessa. Tällainen tavoite alkaa olla lähellä jo itsekkyyden syntiä.

Kerroit hyvin kauniisti siitä, kuinka haluatte vaimonne kanssa olla bonuskummeja ja bonusisovanhempia, ja koette myös lemmikkinne kuin lapsina. Mielestäni tämä kertoo siitä, kuinka ihmisyyteen kuuluu vanhemmuus. Olen melko varma siitä, että kun nuori avioliittonne saa lisää vuosia, saatatte kokea, että lemmikit, kummilapset tai bonuslapsenlapset eivät tuo elämään ihan sitä merkitystä, mitä omat lapset tuovat.

Ajattelen, että teidän on todella tärkeä pohtia sitä, miltä pohjalta olette päätyneet tähän ratkaisuun. Jos tavoitteenne on ikään kuin saada vähän vähemmän sitoumuksia elämäänne, mutta silti merkitystä ja syvää tarkoitusta elämän jatkuvuudesta, niin onko vaarana se, ettei saa lopulta kumpaakaan.

35
Kysy Nettipapilta / Vs: Job Saatanan kohteena
« : 17.11.2023 - klo:12:55 »
Hei Margit!

Saatanan yleisin toimintatapa on houkutella ihmisiä kiusauksiin. Siitä näkökulmasta katsottuna ei siis ole mikään ihme, että Job oli Saatanan kohteena. Job oli poikkeuksellisen hurskas ihminen, joten hänessä oli varmasti inspiroivaa haastetta kiusaajalle. Hänen saattamisensa lankeemukseen olisi paholaiselle suurempi voitto kuin jonkun jumalattoman ihmisen kiusaaminen. Jobin kirjan suurin kysymys onkin se, miksi Saatana sai Jumalalta poikkeuksellisen suuret valtuudet toiminnalleen. Miksi juuri Job joutui todella suuriin kärsimyksiin?

Maailmassa oleva kärsimys on aina herättänyt paljon kysymyksiä, ja sitä on pohdittu eri näkökulmista. Ylipäätään ihmisiä askarruttaa se, miksi maailmassa on kärsimystä, ja miksi se ei jakaudu tasan. Kristityille kysymys on vielä kipeämpi, kun uskon kohteena on kaikkivaltias ja hyvä Jumala. Suuria kysymyksiä pystyy sen vuoksi esittämään enemmän: Miksi Jumala ei selitä kärsimyksen syitä? Miksi Jumala ei poista kärsimyksiä? Sinun kysymyksesi on tavallaan yksi erikoistapaus näiden suurten kysymysten alla. Miksi hurskas ihminen kärsii?

Itse asiassa koko Jobin kirja on tämän kysymyksen pohtimista. Jumala antoi Saatanalle luvan koetella Jobia. Jobin ystävät olivat vuorenvarmoja siitä, että Jobilla on jotain salaisia syntejä, ja sen vuoksi kärsimykset kohtasivat häntä. He olivat väärässä. Jobin kirjan lopussa ystävät saavat nuhteet Jumalalta sen vuoksi, että ovat puhuneet Jumalasta väärin. Jobin kärsimysten syy oli itse asiassa täysin päinvastainen. Jobia kohtasivat kärsimykset juuri sen takia, että hän oli niin hurskas:

Herra kysyi: "Oletko pannut merkille palvelijani Jobin? Ei ole maan päällä toista hänen kaltaistaan, niin vilpitöntä ja nuhteetonta ja jumalaapelkäävää, ei ketään, joka niin karttaisi kaikkea pahaa." (Job 1:8 )

Jumala antoi Jobin hurskaudesta poikkeuksellisen hyvän todistuksen. Myöhemmin Hesekielin kirjassa hänet nostetaan kolmen erityisen hurskaan miehen joukkoon:

Ihminen, kun jokin maa tekee syntiä minua vastaan ja on minulle uskoton, minä kohotan käteni ja rankaisen sitä. Minä ehdytän siltä leivän saannin ja lähetän sen keskelle nälänhädän, minä tuhoan siitä maasta sekä ihmiset että eläimet. Mutta jos siellä on kolme sellaista miestä kuin Nooa, Daniel ja Job, nämä kolme säästyvät vanhurskautensa tähden. Näin sanoo Herra Jumala. (Hes. 14:13-14)

Jumalalta tullut kärsimys voidaan jakaa siis karkeasti ottaen kahteen osaan: 1. Koettelemuksiin, joista erityisesti Jobin kirja kertoo, ja 2. kuritukseen, johon tuo Hesekielin kirjan kohtakin viittaa. Hesekielin kohdasta käy ilmi sekin, että Jumala ei kurita ketään hurskauden vuoksi. Kuritus on kasvatusta vajavaiselle, syntiselle ja virheelliselle ihmiselle:

Älä torju, poikani, Herran kuritusta, älä katkeroidu, kun hän ojentaa sinua - jota Herra rakastaa, sitä hän kurittaa niin kuin isä omaa lastaan. (Sananl. 3:11-12)

Koettelemukset sen sijaan ovat kärsimystä, joka ei johdu vääristä teoista vaan päinvastoin hurskaudesta ja uskosta:

Tehän tiedätte, että kun uskonne selviytyy koetuksesta, tämä kasvattaa teissä kestävyyttä. Ja kestävyys johtakoon täydelliseen tulokseen, jotta olisitte täydellisiä ja eheitä, ette vajaita miltään kohden. (Jaak. 1:3-4)

Kultakin koetellaan tulessa, ja onhan teidän uskonne paljon arvokkaampaa kuin katoava kulta. Koettelemuksissa teidän uskonne todetaan aidoksi, ja siitä koituu Jeesuksen Kristuksen ilmestyessä ylistystä, kirkkautta ja kunniaa. (1. Piet. 1:6-7)


Tämä on teoriassa erittäin helppo jako. Vaikeudet alkavat siinä vaiheessa, kun elämässä tulee vastaan kärsimystä. Tekisi mieli osata sanoa, onko kärsimys Jumalalta tulevaa kuritusta vai koetusta - vai jotain ihan muuta langenneeseen maailmaan kuuluvaa todellisuutta. Ovatko vaikeudet seurausta vääristä valinnoista vai oikeasta vaelluksesta? Elämän suuri kipu on siinä, että tähän ei ole vastausta. Jokaisella uskovalla ihmisellä on syytä saada osakseen kuritusta ja jokaisella on syytä uskonsa vuoksi tulla koetelluksi. Riippuu ihmisen omasta mielenmaisemasta, kummaksi hän osalleen osuvan kärsimyksen tulkitsee.

Job oli siitä harvinaisessa tilanteessa, että hän sai tietää, että hänen kohtaamansa kärsimykset olivat hurskaudesta seuraavaa koetusta. Mutta ei sekään ollut lopulta kaiken kattava vastaus. Ikuiseksi arvoitukseksi jäi se, miksi Jumala näki tarpeelliseksi antaa niin suhteettoman suuria kärsimyksiä juuri hänen osakseen. Jobin täytyi tyytyä siihen, kun Jumala kertoi, että hänen viisautensa on tässä asiassa niin paljon suurempi, että Job ei voi sitä ymmärtää.

Olen tätä aihepiiriä sivunnut myös vastauksessani: Koettelemuksista ja kärsimyksestä.

36
Kysy Nettipapilta / Vs: Tapahtuuko ihmeitä vielä?
« : 14.11.2023 - klo:17:36 »
Hei Kristitty!

Uskon, että Jeesuksen ympärillä ihmeitä tapahtui tiiviimmässä tahdissa kuin nykyään kenenkään yksittäisen kristityn ympärillä. Jumalan Poika oli tullut maailmaan, ja se näkyi kaikissa niissä tunnusteoissa, joita hän teki. Johannes kirjoittaa evankeliuminsa viimeisessä jakeessa tästä asiasta varsin suureellisesti:

Paljon muutakin Jeesus teki. Jos kaikki vietäisiin kohta kohdalta kirjaan, luulen, etteivät koko maailmaan mahtuisi ne kirjat, jotka pitäisi kirjoittaa. (Joh. 21:25)

Toisaalta Jeesus antoi useita lupauksia seuraajiaan koskien:

"Totisesti, totisesti: joka uskoo minuun, on tekevä sellaisia tekoja kuin minä teen, ja vielä suurempiakin. Minä menen Isän luo, ja mitä ikinä te pyydätte minun nimessäni, sen minä teen, jotta Isän kirkkaus tulisi julki Pojassa. Mitä te minun nimeeni vedoten pyydätte minulta, sen minä teen." (Joh. 14:12-14)

Jeesus ei tarkalleen ottaen sano, että hänen seuraajansa tekisivät enemmän ihmeitä ja tiiviimmässä tahdissa kuin hän itse teki. Hän vain mainitsee sen, että hänen Jumalallinen voimansa toimii myös hänen seuraajissaan, ja teot voivat siksi olla suurempiakin. Apostolien teoissa voimme nähdä sen, kuinka sekä Pietari että Paavali herättävät kuolleen ihmisen henkiin. Apostolien teoissa myös useista parantumisista, riivaajien karkottamisista ja muista ihmeistä kerrotaan tiiviimmin kuin nykyaikana kuulee tapahtuvan.

Tunnistan sinun kipuilusi omakohtaisesti. Olen minäkin aika ajoin miettinyt sitä, että miksi ihmekertomuksista raportoidaan vaikkapa lähetyskentiltä Afrikasta, mutta täällä Suomessa sellaisia joutuu haeskelemaan suurennuslasin avulla, eikä sittenkään voi sanoa, ovatko kertomukset tosia.

Nopeita vastauksia voisi kehitellä vaikkapa seuraavasti:
  • Yhdessä tunnissa pystyy lukemaan läpi sen, mitä Jeesus teki 3,5 vuodessa. Siksi on hyvä muistaa se, että edes Jeesus ei aina parantanut kaikkia vastaansa tulleita ihmisiä. Ainakin Betesdan lammikolla hän paransi vain yhden ja sivuutti lukuisat muut.
  • Olettiko Jeesus, että "hänen ruumiinsa" eli seurakunta tekee ihmeitä samaa vauhtia kuin Jeesuskin teki maan päällä vaeltaessaan? Tällöin yhdessä paikassa ihmeitä olisi paljon harvemmin näkyvissä.
  • Kelpaisivatko kaikki Raamatun ajan ihmeet meille ihmeiksi? Paavalia puri käärme, ja paikalliset pitivät ihmeenä sitä, että hän ei kuollut. Me toteaisimme vain, että onneksi myrkkykäärme puri varoituspureman, jossa ei ollut myrkkyä.
  • Suomessa on karismaattisia piirejä, joissa puhutaan paljon ihmeistä. Olen itsekin kuullut näitä kertomuksia, enkä kaikkia itsekään omassa mielessäni kelpuuttaisi sinällään ihmeeksi vaan aivan tavallisiksi tapahtumiksi, jotka ovat sattuneet oikeaan aikaan. Mutta onko oikea ajoituskin laskettava ihme? Mikä erottaa sattuman ja ihmeen?
Nämä ovat tietenkin vain pohdintoja, jotka auttavat näkökulmien muodostamisessa, mutta eivät ne vastaukseksi lopulta kelpaa.

Eräs vastaus saattaisi kätkeytyä siihen, kuinka evankeliumit rakentuvat. Jos luemme evankeliumeja erityisesti ihmekertomuksia, parantumisihmeitä ja riivaajien karkottamisia tarkastellen, niin huomaamme, että ainakin Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan evankeliumeissa on tässä suhteessa selvä käännekohta.

Evankeliumit alkavat hurjalla ihmekertomusten tykityksellä. Jeesus tuntuu olevan kuin maailman paras mainosmies, joka tekee ihmeitä solkenaan. Ihmiset tungeksivat hänen luokseen, kun ovat kuulleet hänen suurista teoistaan:

Jeesus käski opetuslastensa pitää venettä varalla, jottei hän jäisi väkijoukon jalkoihin. Hän näet oli parantanut monia, ja niin kaikki, joilla oli vaivoja, tungeksivat häntä kohti yrittäen koskettaa häntä. (Mark. 3:9-10)
"Ellette muuten usko, uskokaa minun tekojeni tähden." (Joh. 14:11)


Yhtäkkiä ihmeet kuitenkin vähenevät rajusti ja loppuvat lähes kokonaan. Käännekohta on siinä hetkessä, kun Jeesus käy keskustelun opetuslastensa kanssa:

[Jeesus] kysyi opetuslapsilta: "Kuka minä ihmisten mielestä olen?" He vastasivat: "Toisten mielestä sinä olet Johannes Kastaja, toisten mielestä Elia, toisten mielestä joku profeetoista." "Entä te?"  kysyi Jeesus. "Kuka minä teidän mielestänne olen?"  Pietari vastasi hänelle: "Sinä olet Messias." (Mark. 8:27-30)

Kun Pietari kertoi, että hän uskoo Jeesuksen olevan Vanhan testamentin lupaama Messias, jotain muuttui. Heti sen jälkeen Jeesus puhuu ensimmäisen kerran kuolemastaan ja opettaa, mitä hän vaatii seuraajiltaan. Alkaa tie kohti ristinkuolemaa:

Jeesus kutsui väkijoukon ja opetuslapsensa ja sanoi heille: "Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni ja evankeliumin tähden kadottaa, on sen pelastava." (Mark. 8:34-35)

Minua tämä evankeliumien kokonaislinja puhuttelee kovasti. Ihmeteot ovat tunnustekoja, joilla Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa, jotta ihmiset kiinnostuisivat hänestä. Mutta kun ihmiset ovat oppineet tuntemaan, kuka Jeesus on, hän ikään kuin esittää kysymyksen: "Haluat olla seuraajani. Hyvä! Jos tästä eteenpäin saat vain yhden ihmeen, niin riittääkö sinulle minun ylösnousemukseni?"

Minun näppituntumani on, että ihmeitä tapahtuu eniten alueille, jossa Jeesusta tunnetaan kaikkein heikoimmin. Siksi ihmeitä raportoidaan paljon lähetyskentiltä, joissa Sanaa kuullaan ensimmäistä kertaa. Toisaalta nämä ovat usein paikkoja, joissa sairaiden parantumisia tarvitaan kipeämmin kuin länsimaisen lääketieteen piirissä. Suomessa ihmekertomuksia raportoidaan ehkä eniten Lähi-Idästä saapuneiden muslimien joukossa. He kertovat, että ovat ihmeellisellä tavalla kohdanneet Jeesuksen, ja haluavat siksi kääntyä kristityiksi.

Yksittäisten kristittyjen kohdallakin näyttäisi olevan se lainalaisuus, että mitä tuoreempi usko, sitä enemmän se etsii ihmeitä ja kokemuksia. Jumala näyttää kuitenkin kasvattavan kristittyjä luottamaan Jumalaan, vaikka mitään yliluonnollista ei näkyisi päivittäin tai koskaan. Joka tapauksessa ihmeet eivät saa olla Jeesuksen seuraajille itse tarkoitus. Jeesus opetti itsestään tavalla, joka sopii myös ihmeisiin: "Sinä uskot, koska sait nähdä minut. Autuaita ne, jotka uskovat, vaikka eivät näe." (Joh. 20:29)

Silti kaikkea ei voida kuitata sillä, että ihmeitä tapahtui eniten Jeesuksen ja apostolien aikana, ja nyt täytyy osata elää ilman niitä. Jeesus itse sanoi, että hänen seuraajiensa joukossa ovat läsnä myös ihmeteot.

Niitä, jotka uskovat, seuraavat nämä tunnusmerkit: Minun nimissäni he ajavat pois pahoja henkiä. He puhuvat vierailla kielillä. He tarttuvat käsin käärmeisiin, ja vaikka he juovat tappavaa myrkkyä, se ei vahingoita heitä. He panevat kätensä sairaiden päälle, ja nämä paranevat. (Mark. 16:17-18)

Pyhän Hengen ihmeelliset ilmenemismuodot eivät siis voi koskaan kadota kokonaan kristikunnasta, vaikka joillain alueilla niitä nähtäisiin hyvin harvoin. Jeesuksen lupauksesta huolimatta emme valitettavasti pysty määrittelemään tarkkaa syytä sille, miksi ihmeistä raportoidaan joinakin aikoina tai joissakin paikoissa enemmän kuin toisaalla. Jumala antaa Pyhän Hengen lahjoja tunnustekojen tekemiseen oman tahtonsa mukaan. Niitä lahjoja voidaan pyytää seurakunnan rakennukseksi, mutta niitä ei voida tilata tai käskeä.

37
Kysy Nettipapilta / Vs: Turkistarhaus
« : 09.11.2023 - klo:15:26 »
Hei Kapezi!

Valitettavasti en osaa antaa sinulle ohjeita. Yllä oleva vastaukseni on jo tavallaan yksi tapa tehdä essee. Siinä pohdin erilaisia eettisiä näkökulmia, jotka mielestäni aiheeseen liittyisivät. Uskon, että teille on tehtävänannossa ja esseen ohjeissa kerrottu tarkemmin, mitä tuolta työltä odotetaan.

38
Kysy Nettipapilta / Vs: Periä Jumalan valtakunta
« : 18.10.2023 - klo:16:10 »
Tervehdys Hellevi!

Jumalan valtakunnan periminen on kielikuva, joka erityisesti Uuden testamentin puolella tarkoittaa pelastumista iankaikkiseen elämään. Tämä käy ilmi Jeesuksen opetuksista, kun hän puhuu taivaaseen pääsemisestä ja viimeisestä tuomiosta:

Minä sanon teille, että niin idästä kuin lännestä tulee monia, jotka taivasten valtakunnassa käyvät aterialle yhdessä Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin kanssa. Mutta ne, joiden oli määrä periä valtakunta, heitetään ulos pimeyteen. Siellä itketään ja kiristellään hampaita. (Matt. 8:11-12)

Sitten kuningas sanoo oikealla puolellaan oleville: "Tulkaa tänne, te Isäni siunaamat. Te saatte nyt periä valtakunnan, joka on ollut valmiina teitä varten maailman luomisesta asti." (Matt. 25:34)


Kielikuva esiintyy erityisesti Matteuksen evankeliumissa, joka on kirjoitettu juutalaisille. Heille valtakunnan periminen on tuttu ilmaus esimerkiksi Psalmeista ja Sananlaskuista. Näissä yhteyksissä pelastuminen ei välttämättä aina viittaa iankaikkiseen pelastumiseen vaan ylipäätään Jumalan antamaan siunaukseen ja onneen:

Väärintekijät joutuvat tuhoon, mutta ne, jotka panevat toivonsa Herraan, saavat periä maan. Vielä hetki - ja jumalatonta ei enää ole! Sinä katsot hänen asuinpaikkaansa - se on tyhjä! Mutta nöyrät perivät maan, he saavat osakseen onnen ja rauhan. ... Ne, joita Herra siunaa, saavat periä maan, ne, jotka hän kiroaa, joutuvat perikatoon. ... Vanhurskaat perivät maan ja asuvat siinä aina. ... Pane toivosi Herraan, kulje hänen tietään! Hän korottaa sinut, sinä saat periä maan ja nähdä jumalattomien tuhon. (Ps. 37:9-11, 22, 39, 34)

Oikeamieliset perivät maan, rehelliset saavat asua siellä, mutta jumalattomat temmataan juuriltaan, luopiot pyyhkäistään maan päältä. (Sananl. 2:21-22)


Vanhassa testamentissa yksi hallitseva juonne on se, että Jumala antaa kansalleen luvatun maan, mutta uhkaa ottaa sen pois, jos kansa jatkaa epäjumalien palvelemista. Tämä tietysti toteutuu taivaassa kaikkein täydellisimmin, ja siksi se on Uuden testamentin puolella erityisen vahvasti pelastumiseen liittyvä kuva. Kristityt ovat saaneet lupauksen luvatusta maasta, taivaan valtakunnasta, joka on luvattu Jeesuksen kautta. "Valtakunnan periminen" on siis samanarvoinen ilmaus kuin taivaaseen pääseminen tai pelastuminen. Ja tämänhän sinä kysymyksessäsi ymmärsitkin. Ongelmanasi oli enemmän se, miksi esimerkiksi Galatalaiskirjeessä sanotaan, että synnin tekeminen estää valtakunnan perimisen:

Lihan aikaansaannokset ovat selvästi nähtävissä. Niitä ovat siveettömyys, saastaisuus, irstaus, epäjumalien palveleminen, noituus, vihamielisyys, riidat, kiihkoilu, kiukku, juonittelu, eripuraisuus, lahkolaisuus, kateus, juomingit, remuaminen ja muu sellainen. Varoitan teitä, kuten olen jo ennenkin varoittanut: ne, jotka syyllistyvät tällaiseen, eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa. (Gal. 5:19-21)

Alleviivattu kohta on vanhassa käännöksessä suomennettu sanoilla "peri Jumalan valtakuntaa". Ja sama ajatus löytyy myös esimerkiksi Korinttolaiskirjeestä:

Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet, eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät. Tällaisia jotkut teistä olivat ennen, mutta nyt teidät on pesty puhtaiksi ja tehty pyhiksi ja vanhurskaiksi Herran Jeesuksen Kristuksen nimessä ja Jumalamme Hengen voimasta. (1. Kor. 6:9-11)

Kysymyksesi ei lopulta siis liity siihen, mitä Jumalan valtakunnan periminen lopulta tarkoittaa. Huolesi on se, että eikö usko riitäkään. Pitääkö sittenkin keskittyä välttämään syntiä, jotta voisi pelastua. Näitä kohtia lukiessa tulee olo, että jos sortuu tekemään mitään syntiä - varsinkaan noissa luetteloissa mainittuja - ei voi päästä taivaaseen. Mutta siitä ei ole kyse.

Usko on ainoa asia, joka ihmisen pelastaa. Mutta yhtä aikaa on huomattava, että usko voi olla pahasti pielessä kahdella tapaa:
1. "Antinomismi" on harha, jossa armo antaa luvan tehdä miten paljon syntiä tahansa. Usko on siis vain pään tietoa.
2. "Legalismi" on harha, jonka mukaan ihmisen pitää tehdä riittävän paljon hyvää, jotta pelastuu. Usko on siis vain tekoja.

Oikea usko on Jeesuksen seuraamista, jossa on kaksi koko ajan voimassa olevaa puolta:
1. Jeesus odottaa, että hänen seuraajansa oppii elämään aina vain enemmän Jumalan tahdon mukaan.
2. Jeesus sanoo jokaiselle syntiin langenneelle, että mikään synti ei ole armoa suurempi.

Tämän vuoksi Raamatun opetukset pelastuksesta ovat kokonaisvaltaisia. Ne eivät anna lupaa piehtaroida synnissä, mutta ne eivät anna lupaa myöskään piehtaroida synnintunnossa. Nuo Paavalin kirjoittamat sanat korostavat sitä puolta, että kukaan Jeesuksen seuraaja ei voi ohittaa Jumalan tahtoa ja sanoa, että armon vuoksi synti on luvallista. Ja niinpä Raamatussa pelastuksesta puhutaan joskus niin, että se on oikean elämäntavan tai oikean ajattelutavan seurausta:

Autuaita kärsivälliset: he perivät maan. (Matt. 5:5)

Onhan Jumala valinnut juuri maailman silmissä köyhät olemaan uskossa rikkaat ja perimään valtakunnan, jonka Jumala on luvannut häntä rakastaville. (Jaak. 2:5)


Ja toisaalla pelastuksesta puhutaan niin, että halutaan sulkea kaikki tekojen mahdollisuudet pois. Vaikka Jeesuksen seuraaminen on sitä, että halutaan noudattaa Jumalan tahtoa ja Jeesuksen esimerkkiä, niin kukaan ei elä päivääkään synnittömänä. Jokainen Jeesuksen seuraaja lankeaa joka päivä - ja joskus vielä hyvin pahoihin synteihinkin. Silti hän saa elää armon ja anteeksiantamuksen alla:

Ei Jumala sen vuoksi luvannut Abrahamille ja hänen jälkeläisilleen koko maailmaa perinnöksi, että Abraham noudatti lakia, vaan siksi, että Abraham katsottiin vanhurskaaksi, kun hän uskoi. Jos näet perillisiä ovat ne, jotka vetoavat lain noudattamiseen, silloin usko menettää merkityksensä ja lupaus raukeaa. (Room. 4:13-14)

Pidän erityisen paljon Raamatun kielikuvista: "Jeesuksen seuraaja", "Jumalan lapsi" ja "valon valtakunnan kansalainen". Ne eivät kerro tarkasti, miten ihminen oman uskonsa osaa pukea sanoiksi. Ne eivät myöskään kerro tarkasti, kuinka hienosti kristitty on osannut elää tai millaisten syntien kanssa hän kamppailee. Jeesuksen seuraaja voi joskus onnistua upeasti tai epäonnistua surkeasti, mutta hän silti seuraa Jeesusta. Jumalan lapsi voi ymmärtää paljon Jumalan tahdosta tai olla sen suhteen todella pihalla, mutta hän on silti Jumalan lapsi. Valon valtakunnan kansalainen voi olla sydämestään antautunut Jeesukselle tai epäillä omaa uskoaan, mutta se ei muuta hänen kansalaisoikeuttaan. Kaikki riippuu Kristuksesta:

Jos te kerran olette Kristuksen omia, te olette Abrahamin jälkeläisiä ja saatte periä sen, mikä hänelle oli luvattu. (Gal. 3:29)

Jos olemme lapsia, olemme myös perillisiä, Jumalan perillisiä yhdessä Kristuksen kanssa; jos kerran kärsimme yhdessä Kristuksen kanssa, pääsemme myös osallisiksi samasta kirkkaudesta kuin hän. (Room. 8:17)

Koska tekin olette Jumalan lapsia, hän on lähettänyt meidän kaikkien sydämiin Poikansa Hengen, joka huutaa: "Abba! Isä!" Sinä et siis enää ole orja vaan lapsi. Ja jos kerran olet lapsi, olet myös perillinen, Jumalan tahdosta. (Gal. 4:6-7)

39
Hei Anniina!

Heti kättelyssä totean, että minun mielestäni sinulla on vain yksi oikea ratkaisu tässä tilanteessa: Sinun kuuluu elää iloiten ja mahdollisimman hyvänä aviopuolisona nykyiselle miehellesi.

Minulla on se käsitys, että katolisessa kirkossa kahden kastetun (ja uskovan) ihmisen avioliitto on sakramentti, joka on täysin purkamaton. Ainoa mahdollisuus uudelleen avioitumiseen on se, että kirkko julistaa ensimmäisen avioliiton mitätöidyksi - eli toteaa, ettei alunperin solmittu liitto ollutkaan solmittu siten, että se olisi sakramentiksi kelpaava. Tästä näkökulmasta ajateltuna uudelleen avioituminen olisi opillisesti siis jatkuvaa tai toistuvaa aviorikosta. Luterilaisen kirkon puolella en mielestäni ole törmännyt samaan ajattelutapaan.

Katolisen kirkon perinteet ovat valtavan pitkät, ja joissakin eettisissä kysymyksissä heillä on huomattavasti enemmän selkärankaa kuin esimerkiksi meillä luterilaisilla. En ole myöskään tutustunut heidän avioliittoteologiaansa niin perusteellisesti, että osaisin sanoa, kuinka he tulkitsevat sitä Jeesuksen sanaa, että uudelleen avioituminen on luvallista, jos toinen puoliso on rikkonut avioliiton. Jeesus avioliitto-opetuksessaan kuitenkin hyvin selvästi sanoo, että on mahdollista mennä uudelleen naimisiin, vaikka alkuperäinen avioliitto olisi täysin oikein solmittu. Oletan, että katolinen avioliiton sakramentaalinen tulkinta tuo tähän jotain lisäpontta.

Aiemmin tässä ketjussa kirjoitin, että esimerkiksi Katolinen kirkko ja Lähetyshiippakunta katsovat samoja raamatunkohtia lain hengen ja lain kirjaimen painotuksin. Sinällään jännää on, että tässä tapauksessa asiat menevät päinvastoin kuin yleisesti: lain kirjain on armollisempi kuin lain henki. Kirjaimellinen lukutapa näet mahdollistaa uudelleen avioitumisen ja lain henkeen nojaaminen ei mahdollista.

Tämä spekulaatio ei silti ole mielestäni se rajalinja, joka sinun tapauksessasi olisi mukana keskustelussa. Onhan selvää, että et voi palata yhteen ensimmäisen miehesi kanssa. Eikä Jeesuskaan jatka jyrkkiä sanojaan siten, että hän kehottaisi jotenkin irtautumaan toisesta avioliitosta, jotta voisi palata ensimmäiseen. Juutalaisille se olisi tarkoittanut suorastaan Vanhan testamentin vääristelyä. Juutalainen laki antoi oikeuden erota ja mennä uudelleen naimisiin. Mutta ei antanut enää oikeutta palata takaisin alkuperäiseen, jos uusi liitto oli solmittu:

Jos avioliiton solminut mies lakkaa pitämästä vaimostaan havaittuaan hänessä jotakin epämieluista, hän voi kirjoittaa vaimolleen erokirjan ja lähettää hänet luotaan. Jos nainen hänen luotaan lähdettyään menee toisen miehen vaimoksi ja tämäkin mies alkaa vieroa häntä, kirjoittaa erokirjan ja lähettää hänet luotaan tai jos tämä mies kuolee, edellinen aviomies, joka lähetti naisen pois, ei saa ottaa häntä uudelleen vaimokseen; nainen on tullut hänelle saastaiseksi, ja sellainen liitto on Herran silmissä iljetys. Älkää tahratko sellaisella synnillä maata, jonka Herra, teidän Jumalanne, antaa omaksenne. (5. Moos. 24:1-4)

Tämä teksti on tietenkin luonteeltaan ennen kaikkea juutalaisten maallista lainsäädäntöä, mutta mielestäni se vahvasti heijastaa sitä, kuinka Jumala vaatii mieheltä "jotain rotia". Jos ei ole osannut elää vaimonsa kanssa, niin sitten pitää elää sen kanssa, että joku toinen otti hänet vaimoksi.

Kysymyksessäsi toki pohdit sitä, että elätkö nyt jatkuvassa aviorikoksessa, ja vaatisiko Jumala sinulta elämistä yksin. Mielestäni tällaiset kysymykset ovat käsillä vain ennen naimisiin menemistä. Jos ensimmäinen miehesi olisi odottanut sinua takaisin, niin voisi olla ehkä edes teoreettinen mahdollisuus pohtia sitä, olisiko uudelleen avioituminen jatkuvaa aviorikoksessa elämistä. Mutta nyt ensimmäinen miehesi on uudelleen naimisissa, ja lisäksi tekisit varmasti uuden virheen rikkomalla toisen avioliiton, koska nykyinen miehesi ei tätä sinun vakaumustasi jakaisi.

Minun mielestäni Jeesuksen sanat samarialaiselle naiselle kertovat sen, että ainakin Jeesuksen mielestä ihmisellä pystyy olemaan useita puolisoja - vaikkei Jeesus missään mielessä naista tästä valinnasta kehu: Viisi miestä sinulla on ollut, ja se, jonka kanssa nyt elät, ei ole sinun miehesi. (Joh. 4:18) Kyseisellä naisella on siis ollut viisi aviomistä ja nyt hän elää miehen kanssa, jota ei lasketa hänen aviomiehekseen.

Pohdintani summa on, että kallistun pitämään aviorikosta pikemminkin kertaluontoisena kuin jatkuvana tapahtumana. Tämä näkemys ei tee aviorikoksesta yhtään kevyempää syntiä, mutta tietyt Jeesuksen sanat eivät oikein olisi mahdollisia, jos ei olisi mahdollista solmia toista pätevää avioliittoa eron jälkeen.

40
Kysy Nettipapilta / Vs: Lupausten tekeminen Jumalalle
« : 17.10.2023 - klo:17:15 »
Hei Pettynyt itseen!

Kirjoitat hyvin ahdistunein ja sekavin tunnelmin. Koen, että jotain samankaltaista kipuilua on ollut sillä kysyjällä, jolle olen aiheesta hyvin perusteellisesti jo aikaisemmin kirjoittanut. Liitin kysymyksesi samaan viestiketjuun. Toivon, että kirjoittamistani asioista voisi olla sinulle hyötyä. Perehdy yllä oleviin viesteihin, ja esitä jatkokysymyksiä, jos koet tarpeelliseksi.

41
Tervehdys Sofia!

Kysymyksesi on hyvin selväpiirteinen, mutta vastauksen kirjoittaminen ei ole helppoa. Mutkikkaana pidän näet kysymykseesi sisältyviä lähtöoletuksia. Ajattelen, että minun on viisainta ensin purkaa kysymystäsi vähän pienempiin osiin ja pohdittava sitä, millaisen ajattelumallin päälle kysymyksesi rakennat. Lähden liikkeelle loppukaneetistasi:


Lainaus
En itse ole löytänyt raamatusta kohtaa missä sanotaan suoraan yhdessä asumisen olevan syntiä, ellei sitten harrasta esiaviollista seksiä.

Tässä olet täysin oikeassa. Raamatussa ei ole käskyä, jossa sanottaisiin vaikkapa: "Seurusteleva pari syyllistyy syntiin, jos ilman seksin harrastamistakin nukkuu saman katon alla tai muuttaa kirjansa samaan osoitteeseen." Ja toisaalta ajattelussasi on pienoinen hankaluus. Jos jatkamme samaa ajattelumallia vähän pidemmälle, niin loppujen lopuksi Raamattu ei anna mitään ohjetta mistään, jos kelpuutamme ohjeeksi vain riittävän tarkasti haluttuun tilanteeseen osuvat sanamuodot. Lapsellista esimerkkiä käyttäen: Jeesus kielsi sanomasta lähimmäiselle "sinä hullu", mutta hän ei missään kieltänyt haukkumasta toista whatsapp-viestillä.

Kuvittele, että minulla on keppi. Jos sanon, että se on suora keppi, tiedät heti, minkä muotoinen se on. Jos sen sijaan sanon, että se keppi on kiero, niin voit vain arvailla kepin muotoa. Kun jokin asia on suora, se voi olla vain yhdellä tavalla suora. Jos se on kiero, se voi olla äärettömän monella tapaa kiero.

Kun Raamatussa kerrotaan ohjeita ihmisille, ne ovat yleensä tyyliä: "tämä on suora tapa". Jos yritettäisiin kertoa kaikki ne tavat, jotka ovat kieroja, niin sille ohjeiden antamiselle ei tule loppua. Ihmisellä kun on jo Saarnaajan kirjan mukaan taipumus vääntää asioita kieroon: "Jumala on luonut ihmiset suoriksi, mutta itse he punovat kieroja juonia." (Saarn. 7:29)

Toinen hyvin tärkeä näkökulma Raamatun ohjeisiin on se, että siellä kerrotaan, kuinka ihminen voisi elää mahdollisimman lähellä Jumalaa. Erityisesti nuorilla uskovilla on hyvin suuri kiusaus kysellä eettisiä kysymyksiä, joiden taustalla on ajatus: "Kuinka kaukana Jumalasta voin elää, jotta Jumala pitää minua vielä oikeana kristittynä?" Sen sijaan kysymyksen pitäisi aina olla: "Kuinka voisin elää mahdollisimman lähellä Jumalaa?"

Olen kirjoittanut tasapainoisesta parisuhteen rakentamisesta viestiketjussa seurustelu ja seksuaalisuus. Vastauksessani pohdin muun muassa sitä, kuinka vaikea on elää tilanteessa, jossa käytännön elämän järjestelyt rakennetaan hyvin avioliiton kaltaiseksi, mutta silti yritetään pysyä vaikkapa seksuaalisuuden suhteen kristillisissä ihanteissa. Silloin on järkevää kysyä, onko omassa elämässään tullut noudattaneeksi vaikkapa Raamatun ohjetta: "Älkää antako Paholaiselle tilaisuutta." (Ef. 4:27) tai onko itse elämässään halunnut elää niin kuin rukoilee: "Äläkä anna meidän joutua kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta." (Matt. 6:13)

Lisäksi kristittynä on suuri vaara yrittää hengellistää asioita ja ajatella itsestään pyhemmin kuin todellisuudessa elää. Raamattu kuitenkin neuvoo kristittyä elämään niin, että ei-uskovat eivät saisi aihetta pilkkaamiseen. Paavali opettaa nuorista, leskeksi jääneistä naisista: "Kierrellessään talosta taloon he oppivat laiskottelemaan ja lisäksi juoruilemaan ja sekaantumaan muiden asioihin, puhumaan sellaista mitä ei pitäisi. Siksi tahdon, että nuoret lesket menevät naimisiin, synnyttävät lapsia ja hoitavat kotiaan, niin etteivät he anna vastustajillemme aihetta solvaamiseen." (1. Tim. 5:13-14) Tämä ei tietenkään koske suoraan avosuhteita, mutta siinä on sama kärki: Kristitty joka väittää asuvansa ei-uskovan ihmisen kanssa seksittömässä avoliitossa, ei ole vakaumuksessaan uskottavan kuuloinen kristitty. Tästä näkökulmasta katsottuna kristitty pyrkii elämään mahdollisimman lähellä Jumalaa siten, että hän ei anna aihetta kristittyjen kaksinaismoralismista solvaamiseen vaan välttää "kämppäkaveruutta" siinäkin tapauksessa, että onnistuisi aloittamaan sukupuolielämän vasta avioliitossa.


Lainaus
Haluaisin kysyä onko avoliitto syntiä silloin kun ei harrasta seksiä ja on varmaa (esimerkiksi kihlauksen myötä) että naimisiin mennään.

Tässä on toinen ajatuksellinen ongelma. Naimisiin meneminen on varmaa vasta sitten, kun avioliitto on solmittu. Avioliitosta puhuminen ei todellisuudessa merkitse mitään. Jopa kihlaus on vasta lupaus, eikä se takaa sitä, että avioliitto tulee toteutumaan. Raamatun aikaan kihlautuminen oli paljon sitovampaa kuin nykyään. Silti se ei silloinkaan tarkoittanut, että tuleva avioliitto olisi varma. Joosefkin suunnitteli, että hän salassa purkaisi kihlaussopimuksen Marian kanssa. Jeesuksen syntymäkertomus osoittaa kihlauksen epävarmuuden lisäksi sen, että Raamatun aikana pidettiin itsestään selvänä, että hurskas mies ei voinut olla lapsen isä, jos hän oli vasta kihloissa.

Samoin avoliittoon muuttaminen itse asiassa alleviivaa sitä, että avioliitto ei ole varma. Naimisiin meneminen on erittäin nopeaa ja ilmaista. Seitsemän päivän varoitusajalla avioliiton esteiden tutkinta-aika riittää, eikä oman seurakunnan jäsenille vihkiminen kirkossa maksa mitään. Yhteen muuttamisen suunnittelussa ja toteuttamisessa kuluu paljon enemmän aikaa ja rahaa, joten yhteen muuttaminen ilman avioliittoa tarkoittaa, että jostain syystä naimisiin menemistä viivytetään. Loppujen lopuksi avoliitto ei siis kerro syvemmästä sitoutumisen tasosta, vaan käytännön askelista mahdollisimman vähän sitoutuen.


Lainaus
Olen uskossa ja seurustelen ei-uskovan kanssa. Hän arvostaa uskoani ja olemme puhuneet että menisimme naimisiin. Olemme puhuneet yhteenmuutosta, mutta haluaisin sen toteutuvan sitten kun olemme naimisissa.

Tämä kohta kysymyksessäsi on lopulta minusta se kaikkein vaikein. Kuulen tässä sen ongelman, että sinulla on käsitys siitä, mikä on Raamatun opetus ja kristillinen ihanne avioliittoa ajatellen. Ja sinä itsekin haluaisit elää sen mukaisesti. Kuitenkin tämä on vaarassa jäädä toteutumatta, koska teillä ei ole samaa uskoa.

Minä ajattelen, että avosuhde ei ole kristillinen elämäntapa. Tulkitsen niin, että sinäkin ajattelet samoin. Siksi kaikkein suurimmaksi ongelmaksi koen sen, että jo seurusteluvaiheessa tämä iso elementti omassa vakaumuksessasi joutuu muuttumaan ei-uskovan seurustelukumppanin vuoksi. Seurustelu ja toiseen tutustuminen on aina yhteen kasvamista ja hioutumista. On kuitenkin tehtävä erittäin perusteellista pohdintaa elämän suunnasta, jos jo parisuhteen alkumetreillä täytyy joustaa siitä, minkä hengellisesti uskoo oikeaksi.

42
Tervehdys Pohtija124!

Esität hyvin herkän ja omantunnonaran kysymyksen. Tiedän, että minun pitäisi virkani puolesta osata vetää rajoja ja antaa vastauksia vaikeisiinkin kysymyksiin. Se on vaikeaa silloinkin, kun tietää kaikista osapuolista paljon. Tällaisessa tuntemattoman ihmisen neuvomisessa rima nousee vielä korkeammalle. Helpointa lienee vastata kysymyksessäsi siihen osuuteen, joka on eniten opillinen:

Lainaus
En halua rikkoa Jumalaani vastaan ja pohdin onko kyseinen liitto jumalan edessä vai ihmisten?

Luterilaisen kirkon piirissä ei tehdä avioliiton pätevyyden suhteen mitään eroa sillä, onko vihkiminen ollut kirkollinen vihkiminen vai siviilivihkiminen. Käsittääkseni luterilaisen kirkon alkumetreillä - silloin kun kirkolla ei ollut Saksassa vihkioikeutta - seurakunnan jäsenet kävivät tuomarin edessä avioitumassa. Luterilainen seurakunta antoi siunauksensa liitolle sen jälkeen, kun se oli ensin virallisesti solmittu, ja myös sukupuolisen elämän osalta täytäntöön laitettu. Eli siunaus annettiin viralliselle ja pätevälle avioliitolle.

Avioliiton olemus on lähtökohtaisesti Jumalan asettama instituutio. Se on elämää suojeleva rakenne, ja se toimii riippumatta siitä, minkä kulttuurin tai uskonnon mukaisilla tavoilla se on solmittu ja mikä on puolisoiden vakaumus. Tämän vuoksi uudelleen avioitumisen oikeutusta ei voi lähtökohtaisesti hakea siitä, millä tavoin edellinen avioliitto solmittiin. Niinpä paljon vaikeampi kysymys on seuraava pohdintasi:

Lainaus
Voinko raamatun valossa jatkaa suhdetta vai onko se lopetettava ja tehtävä parannus.

Seurakunnan paimenten ja kristittyjen kesken on täydellinen jakautuminen siinä, miten asiasta ajatellaan. Jyrkkää ääripäätä edustava raamatunlukutapa pitää itsestäänselvänä, että vain leskeksi jäänyt tai korkeintaan petetyksi tullut ihminen on oikeutettu uudelleen avioitumiseen. Elämän mutkikkuutta ja lempää lähimmäisiin suhtautumista korostava raamatunlukutapa pitää itsestäänselvänä, että tapahtunut avioero on synti, joka saadaan anteeksi niin täydellisesti, että uudelleen avioitumista ei pidetä syntinä.

Minulle itselleni jälkimmäinen lukutapa kuulostaa kovin vaikealta. Sen suurin ongelma on siinä, että käytännössä anteeksianto kohdennetaan tulevaan syntiin jo ennakolta. Jeesushan korosti isona ongelmana nimenomaan sitä uudelleen avioitumista.

Toisaalta juuri tämän vuoksi kysymys oikeutetusta avioerosta muuttuu aidosti hyvin vaikeasti määriteltäväksi. Olen asiaa käsitellyt tässä vastauksessani. Kirjoitan saman asian nyt vähän tiiviimmin.

Vanhan testamentin, Jeesuksen ja Paavalin opetusten mukaan avioliitto on yksiselitteisesti elinikäinen. Esimerkiksi Roomalaiskirjeessä asia sanotaan hyvin tiiviisti:

Jos hän miehensä eläessä antautuu toiselle miehelle, hän on avionrikkoja. Mutta miehensä kuoltua hän on vapaa lain määräyksestä eikä tee aviorikosta, jos menee naimisiin toisen miehen kanssa. (Room. 7:3)

On siis yksiselitteistä, että aviorikos tapahtuu, jos naimisissa oleva ihminen tekee syrjähypyn. Tämä särkee avioliiton perustuksia niin pahasti, että pettäminen eli haureus/huoruus antaa petetylle oikeuden mennä uudelleen naimisiin:

Minä sanon teille: jokainen, joka hylkää vaimonsa muun syyn kuin haureuden tähden, ajaa hänet aviorikokseen. Ja aviorikoksen tekee myös se, joka nai miehensä hylkäämän naisen. (Matt. 5:32)

Minä sanon teille: se, joka hylkää vaimonsa muun syyn kuin haureuden tähden ja menee naimisiin toisen kanssa, tekee aviorikoksen. [Aviorikoksen tekee myös se, joka nai miehensä hylkäämän naisen."] (Matt. 19:9)


Näissä Jeesuksen sanoissa ihmettelyä herättää yleensä se, että miksi hylätyn naisen puolisoksi ottaminen on aviorikoksen tekemistä. Tämä kuitenkin on selkeä seuraus siitä, että jos kerran avioliitto on oikeasti elinikäinen, niin silloinhan ero ei särje avioliittoa. Eroamisen myötä nämä ihmiset ovat naimisissa, mutta eivät asu enää saman katon alla. Ja koska nämä ihmiset ovat yhä edelleen Jumalan silmissä naimisissa, heillä on mahdollisuus sopia keskenään ja palata yhteen:

Naimisissa oleville taas annan käskyn, en minä vaan Herra: vaimo ei saa erota miehestään. Jos hän kuitenkin eroaa, olkoon menemättä enää naimisiin tai sopikoon miehensä kanssa. Samoin ei mies saa erota vaimostaan. (1. Kor. 7:10-11)

Kun Jeesus puhuu siitä, että hylätyn naisen ottaminen vaimoksi on aviorikos, hän todennäköisesti tarkoittaa sitä, että tuo uusi naimisiin meneminen estää eronneen pariskunnan yhteen palaamisen. Muutenhan heillä olisi vielä ollut mahdollisuus sopia ja palata yhteen.

Samoin oudolta tuntuu se, kun Jeesus puhuu siitä, että vaimon hylkääminen ajaa tämän aviorikokseen. Eikö se ero olekaan aviorikos? Itse luen noita sanoja siten, että Jeesus sanoo, että väistämättä tulee käymään niin, että naisen täytyy etsiä uusi mies, jolloin tämä tulee tekemään aviorikoksen.

Jeesuksen sanoja lukiessa tulee siis itsellekin hyvin ristiriitainen olo. On täysin selvää, että kristityn ihanne on yksiavioisuus koko elämän ajan. Sen ihanteen rikkomisesta annetaan hyvin jyrkät ohjeet. Ja toisaalta niihin samoihin sanoihin sisältyy ajatus, että ero itsessään ei näytä tarkalleen ottaen olevan se aviorikos. Miksi Jeesus muuten voisi sanoa, että juridisesti eronneet puolisot voisivat omilla tahoillaan sortua aviorikokseen?

Tämän vuoksi kristikunnassa on hyvin erilaisia tulkintoja. Jos ymmärrän oikein, katolinen kirkko ei vihi aviopuolisoita uudelleen edes aviorikoksen johdosta tapahtuneen avioeron jälkeen. Heidän teologiassaan korostuu "lain henki", eli se, mihin Jeesus kristittyjä haluaa ohjata.

Toisaalta esimerkiksi Lähetyshiippakunnan pastorien suunnalta olen kuullut opetusta siitä, että jos aviorikoksen jälkeen on oikeus mennä uudelleen naimisiin, niin silloin uudelleen avioitumisen oikeus on myös silloin, jos aviorikos on tapahtunut juridisen eron jälkeen. Heidän teologiassaan korostuu "lain kirjain", eli se, mihin Jeesus tarkalleen ottaen rajoja vetää.

Pahoittelen, etten osaa antaa sinulle vastausta, joka olisi juuri sinulle räätälöity. Toivon, että voin kuitenkin auttaa sinua muodostamaan mielipiteen siten, että voit tehdä ratkaisusi levollisella omallatunnolla.

43
Tervehdys Pohtija124 ja Sofia!

Nettipapin palstalla on paljon kyselty parisuhteeseen liittyviä kysymyksiä. Hyvin usein ne ovat jonkinlaista pohdintaa oikeanlaisesta rajanvedosta. Teidän kysymyksenne ovat keskenään aivan erilaisia, mutta niitä yhdistää tämä rajanvedon tematiikka. Niinpä liitin kysymyksenne samaan ketjuun.

Pahoittelen, että kohtalaisen pitkästä vastausajasta huolimatta tämä ensimmäinen vastaukseni ei kohdistu suoraan kummallekaan teistä. Koska parisuhteeseen liittyvät kysymykset ovat hyvin moninaisia - ja näistä vastauksista ovat kiinnostuneita teidän lisäksenne myös muut palstan käyttäjät - teen ensin koosteen jo olemassa olevista vastauksista. Niihin tutustuminen saattaa antaa teille jo jotain aineksia, mutta palaan vielä myöhemmin kirjoittamaan erikseen teille molemmille omat vastaukset.

Seurustelu ja seksuaalisuus
Tässä on varsin yleisellä tasolla kirjoittamaani pohdintaa siitä, millä tavalla ymmärrän Raamatun opetuksen seurustelusta, toiseen ihmiseen tutustumisesta, avioliitosta ja seksistä.

Seksi, seurustelu, avoliitto, avioliitto
Tämä viestiketju on vanha, ja siinä kirjoitan periaatteessa samoja asioita kuin edellisessäkin ketjussa. Kysyjät tiedustelevat kuitenkin varsin paljon sitä, mitä Raamattu aihepiiristä opettaa. Siksi vedän rajalinjoja enemmän, koska niitä juuri on kysyttykin.

Tietoinen synti suhteessa ja parannus
Tämä keskustelu on huomattavan sielunhoidollinen tarkastelunäkökulmaltaan. Kysyjä kipuilee hyvin henkilökohtaisesti parisuhteen ja seksuaalisuuden rajanvetojen kanssa.

Kristityn ja ei-kristityn suhde
Montaa kristittyä askarruttaa kysymys, kuinka pitäisi suhtautua parisuhteeseen uskovan ja ei-uskovan välillä. Pitääkö erota, jos on jo naimisissa, muttei ole yhteistä uskoa? Entä saako mennä naimisiin, jos toinen uskoo ja toinen ei?

Avioero ja uudelleen naimisiin meneminen
Uudelleen avioituminen on aina hyvin kipeä aihepiiri. Tässä ketjussa pohdin, mitä ymmärrän Raamatun aiheesta sanovan.

Avoliitto uskoontulon jälkeen
Tämän keskusteluketju sopisi aiheensa puolesta täydellisesti kysymystenne yhteyteen. Koska se itsessään on jo niin pitkä, pidän ketjun erillisenä. Kysymyksen tematiikka on myös sitä rajanvetoa, ovatko kaikki parisuhteen palikat sellaisella paikalla, kun Jumalan silmissä hyvä on.

44
Kysy Nettipapilta / Vs: Sielu
« : 16.10.2023 - klo:16:47 »
Hei Aki!

Liitin kysymyksesi yllä käsitellyn kysymyksen jatkoksi. Sinun kannattaa perehtyä siihen. Edellä olen kirjoittanut kuitenkin sielusta hyvin yleisellä tasolla, joten sen pohjalta käsittelen yksityiskohtaisempia kysymyksiäsi.

Lainaus
kiinnostaisi tietää mitä mieltä olette sielun syntymisestä eli milloin ihmiselle on tullut sielu? Onko sielu ollut jo neanderin ihmisellä, entäpä sitä vanhemmilla ihmisen esi -isillä, jopa ensimmäisellä bakteerilla? Muistan koulussa oppineeni että meidän uskonnon mukaan vain ihmisellä on sielu, onko tämä oikea muistikuva?

Sielu kuvaa Raamatussa elollista olentoa. Joten mitä tahansa maailman synnystä ja ihmisen luomisen tavasta ajatellaankaan, niin karkeasti ajatellen voisi sanoa, että sielu on ollut niin kauan kuin on ollut elämää. Otan saman jakeen Raamatusta sekä nykyisen että vanhemman Kirkkoraamatun sanamuodoin:

Herra Jumala muovasi maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän henkäyksen. Näin ihmisestä tuli elävä olento. (1. Moos. 2:7)
Silloin Herra Jumala teki maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieramiinsa elämän hengen, ja niin ihmisestä tuli elävä sielu. (1. Moos. 2:7 KR33)


Riippumatta siitä, ajatellaanko maan tomusta muovautumisen kestäneen vuosimiljoonia tai yhden päivän, sielulla kuvataan tässä yhteydessä elämää. Loppujen lopuksi kyse ei siis ole siitä, milloin ihmiseen on tullut sielu, vaan siitä, miten me miellämme sen, kuka on ensimmäinen ihminen.

Kirjaimellisen luomiskertomuksen lukutavan mukaan Adam oli yksiselitteisesti ensimmäinen ihminen, ja häneen tuli sielu silloin kun Jumala elämän hengen häneen puhalsi.

Jos taas ajatellaan, että Jumalan luomistyö tapahtui enemmänkin tieteellisen kehitysteorian tavoin, niin silloinkin sanoma on sama. Miten ajattelemmekaan ensimmäisen ihmisen, niin hänelle Jumala antoi elämänhengen eli elämänvoiman eli sielun.

Asian teoretisointia vaikeuttaa vielä sekin, että vaikka ihminen saa luomiskertomuksessa erityisaseman, ja vain hänen kohdallaan puhutaan sielun syntymisestä, niin myöhemmin Raamatussa puhutaan myös eläinten sielusta ja hengestä. Ensimmäinen lainaus on jälleen kummankin käännöksen mukaisesti:

Älkää vain syökö lihaa, jossa sen sielu, sen veri, vielä on. Mutta teidän oman verenne minä kostan; jokaiselle eläimelle minä sen kostan, ja myöskin ihmisille minä kostan ihmisen sielun, toiselle toisen sielun. (1. Moos. 9:4-5 KR33)

Lihaa, jossa vielä on jäljellä sen elämänvoima, veri, te ette saa syödä. Ja jokaisen, joka vuodattaa teidän verenne, teidän elämänvoimanne, minä vaadin tilille. Minä vaadin tilille jokaisen eläimenkin. Vaadin tilille jokaisen ihmisen, joka vuodattaa lähimmäisensä veren. (1. Moos. 9:4-5)

Kuka tietää, kohoaako ihmisen henki ylös ja vajoaako eläinten henki alas maahan? (Saarn. 3:21)


Usein sielu on siis ymmärrettävä "elämänvoimana" tai "elollisuutena". Kun ihminen kuolee, näkyvästi jäljelle jää vain ruumis. Sielu on siis se osa ihmistä, joka ei enää ole olemassa ruumiissa. Tämän vuoksi eläimistäkin voidaan sanoa, että niillä on sielu.

Toisaalta sielu viittaa myös siihen, että ihminen on ikuisuusolento: Sinä et hylkää sieluani tuonelaan etkä salli pyhän palvelijasi ruumiin maatua. (Ap. t. 2:27) Ja tästä emme voi sanoa mitään varmaan eläinten kohdalla. Vaikka eläimet ovat selvästi elollisia ja jopa persoonallisia olentoja, emme voi varmuudella tietää, onko niiden sielu samassa merkityksessä ikuinen kuin ihmisten sielu. Tästä asiasta olen kirjoittanut viestiketjussa Pääsevätkö eläimet taivaaseen?

Lainaus
Käydessäni kirkossa hautajaispuheissa puhutaan vainajasta että sielu on matkalla taivaaseen. Sitten toisaalta puhutaan ylösnousemuksesta jota pitää odottaa maailman loppuun saakka ("viimeisenä päivänä ylösnousemus jonka jälkeen vasta mennään taivasten valtakuntaan?" .  Missä on tuhansia vuosia sitten kuolleen esi-isäni sielu nyt? Jossain välitilassako?

Tämä on kysymys, johon meillä ei ole tarkkoja vastauksia. Asiaa minulta on kuitenkin tiedusteltu jo aiemmin, joten olen yrittänyt jotain vastata. Löydät kirjoitukseni kahdesta eri ketjusta:
Tuonela
Sielun siirtyminen taivaaseen

Lainaus
Näiden seikkojen pohjalta nousee väkisin dilemma että nyt maailmanloppua odottavia sieluja on jossain todella paljon tai sitten sielujen määrää rajataan jollain säännöllä jota en tiedä.

Tämä on hauskaa matemaattista pohdintaa, jossa aivot menevät solmuun, kun yrittää yhdistellä kaikenlaiset käytettävissään olevat tiedot yhteen. Siksi heitän pohdintasi joukkoon vielä muutaman ajatuksen:

1. Jumala on sanonut, että maailmanlopun jälkeen luodaan uusi taivas ja uusi maa. Hänellä on mahdollisuus tehdä uudesta maasta vaikkapa linnunradan kokoinen, jolloin maapallon historian aikana eläneet sielut mahtuvat elämään vaikka erakkoina omissa autiomaissaan, jos niin halutaan. Eli mikään määrä sieluja ei ole liikaa.

2. Tiedemiesten mukaan ihmisten määrä maailmassa on kasvanut niin paljon, että (käsitykseni mukaan) viimeisten satojen vuosien aikana kasvu on ollut eksponentiaalista. Jos siis ajatellaan, että ikuisia sieluja olisivat vain ihmisten sielut, niin niitä taitaisi olla vain pari kolme kertaa niin paljon kuin nykyään elossa olevien ihmisten sieluja.

Mutta kuten huomaat, tämä on kaikki spekulaatiota. Lopulta merkitystä on sillä, että Raamattu on kirjoitettu meille ihmisille, ja siellä meitä puhutellaan ikuisuusolentoina ja elävinä sieluina. Raamattu jättää arvoitukseksi sen, mitä kaikkea sielu tarkasti tarkoittaa. Se keskittyy kertomaan, kuinka sielumme löytää yhteyden Jumalaan ja pääsee taivaaseen.

45
Kysy Nettipapilta / Vs: Prostituutio
« : 16.10.2023 - klo:15:31 »
Tervehdys Lilja,

Prostituutio on Raamatun ja perinteisen kristinuskon etiikan mukaan yksiselitteisesti väärin. Raamatussa ei millään muotoa osoiteta hyväksyntää prostituution harjoittamista kohtaan, vaan hyvin useassa kohdassa se sanotaan Jumalan tahdon vastaiseksi asiaksi niin Vanhan kuin Uuden testamentinkin puolella.

Raamatun kielenkäytössä ei kuitenkaan käytetä sanaa prostituutio tai prostituoitu vaan puhutaan portoista. Huoruus tai haureus voivat myös liittyä prostituutioon, mutta kyseisiä sanoja käytetään laajemminkin avioliiton ulkopuolisista sukupuolisuhteista, vaikka kyseessä ei olisikaan maksullinen prostituutio. Toisinaan näilläkin sanoilla kyllä viitataan nimenomaan prostituutioon.

Otan tähän jonkinlaisen koosteen Raamatussa mainituista kannanotoista prostituutiota koskien:


Käskyjä molemmille sukupuolille

On jotakuinkin selvää, että historian saatossa maksullista seksiä tarjoavat useammin naiset miehille kuin miehet naisille. Kuitenkin jo Vanhassa testamentissa tunnettiin temppeliprostituutio, jossa myös miehet toimivat porttoina. Jälkimmäisestä lainauksesta käy ilmi, että tässäkin lajissa kyllä naiset olivat enemmän edustettuina:

Kukaan israelilainen nainen tai mies ei saa ryhtyä harjoittamaan haureutta minkään jumalan kunniaksi. Haureudesta saatua palkkiota, olipa se maksettu naiselle tai miehelle, ei saa viedä Herran, teidän Jumalanne, pyhäkköön minkään lupauksen täyttämiseksi. Se on iljetys Herralle, teidän Jumalallenne. (5. Moos. 23:18-19)
Hän hävitti Herran temppelin alueelta myös haureutta harjoittavien pyhäkköpalvelijoiden huoneet, joissa naiset olivat kutoneet pukuja Astartelle. (2. Kun. 23:7)


Huolimatta siitä, että naiset ovat Raamatun sivuilla useammin porttoja, ei ole lupa tehdä johtopäätöstä, että ”taas naiset ovat Raamatussa heikommassa asemassa”. Tässäkin tapauksessa Jumala langettaa miehelle suuremman vastuun vääristä teoista:

Vuorten huipuilla he uhraavat, polttavat suitsuketta kukkuloilla tammen, poppelin ja rautatammen alla. Ne luovat suloisen varjon. Onko siis ihme, että tyttäristänne tulee porttoja ja miniänne rikkovat avion! Mutta minä en syytä tyttäriänne siitä, että he harjoittavat haureutta, enkä miniöitänne siitä, että he rikkovat avion. Itsehän miehet lähtevät huorien matkaan, uhraavat temppeliporttojen kanssa. Ymmärtämätön kansa joutuu turmioon! (Hoos. 4:13-14)


Käskyjä naisille

Tämä vastuutuskysymys näkyy aika hyvin siinä, että porttouteen liittyviä käskyjä tai kieltoja ei suunnata kovinkaan paljon naisille - vaikka naiset ovat paljon useammin prostituoituja kuin miehet. Käytän tarkoituksella sanamuotoa ”kovinkaan paljon” sen vuoksi, että en tätä vastausta kirjoittaessani onnistunut löytämään yhtään. Jätän kuitenkin sen varauksen, että niitä olisi.

Löysin kyllä naisille suunnattuja käskyjä, jotka kieltävät kaikenlaisen haureuden – eli myös vapaaehtoisen ja maksuttoman avioliiton ulkopuolisen sukupuolielämän – joten se pitää kyllä sisällään myös prostituution.

Jos papin tytär häpäisee itsensä harjoittamalla haureutta, hän samalla häpäisee isänsä; siksi hänet on poltettava. (3. Moos. 21:9)
Vanhimpien tulee viedä tyttö isänsä talon ovelle ja kaupungin miesten on kivitettävä hänet hengiltä; hän on harjoittanut haureutta ja tuottanut häpeää isänsä talolle ja koko Israelille. Hävittäkää paha keskuudestanne. (5. Moos. 22:21)



Käskyjä miehille

Suurin osa prostituutioon liittyvistä käskyistä annetaan miehille. Edellä Jumala sanoi hyvin selvän lainalaisuuden: jos miehet eivät olisi kiinnostuneita prostituoiduista, niin prostituutiota ei olisi olemassakaan. Siksi miehiltä edellytetään Jumalan tahdon mukaista elämää. Jopa siinä tilanteessa, että perheen tytär ihan oma-aloitteisesti ja vapaaehtoisesti haluaisi ryhtyä portoksi:

Älä saata tytärtäsi häpeään antamalla hänen ruveta portoksi, etteivät irstaat tavat leviäisi maassanne ja täyttäisi sitä iljetyksellä. (3. Moos. 19:29)

Sananlaskujen kirjassa varoitetaan hyvin käytännönläheisesti ongelmista, joita mies hankkii itselleen prostituoitujen kanssa touhutessaan:

Portto on kuin syvä hauta, vieras nainen kuin ahdas kaivo. (Sananl. 23:27)
Joka viisautta rakastaa, on isänsä ilo, varansa tuhlaa, joka käy porttojen luona. (Sananl. 29:3)


Paavali kirjoittaa asiasta hengellisestä näkökulmasta. Nämä sanat voidaan toki soveltaa kumpaakin sukupuolta koskevaksi, vaikka hyvin oletettavasti opetuksen mielikuva on se, että tässä varoitetaan miehiä lankeamasta maksullisten naisten käyttöön.

Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne ovat Kristuksen ruumiin jäseniä? Ryhtyisinkö siis tekemään Kristuksen jäsenistä porton jäseniä? En ikinä! Ettekö tiedä, että joka yhtyy porttoon, on samaa ruumista hänen kanssaan? Onhan sanottu: "Nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi." Mutta joka liittyy Herraan, on samaa henkeä hänen kanssaan. Pysykää erossa haureudesta! Kaikki muut synnit, joita ihminen tekee, kohdistuvat muualle kuin hänen ruumiiseensa, mutta siveetön teko osuu ihmisen omaan ruumiiseen. … Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa! (1. Kor. 6:15-19, 20)


Porttous vertauskuvana

Porttous on siis Raamatussa sanottu vääräksi. Selvien käskyjen ja kieltojen lisäksi tämä näkyy siinä, että porttous toimii vertauskuvana myös hengellisestä aviorikoksesta ja luopumisesta. Toistuvasti erityisesti Vanhan testamentin profeettakirjoissa kuvataan Jumalan omaa kansaa portoksi, jonka olisi täytynyt olla uskollinen aviomiehelleen, eli Jumalalle, mutta onkin ryhtynyt prostituoiduksi, eli palvelemaan muita jumalia.

Seuraavat jakeet eivät ole keskenään samasta kohdasta eivätkä oikeassa järjestyksessä, mutta laitan ne kerronnallisesti sellaiseen järjestykseen, että vertauskuva Israelista, Juudasta ja Jerusalemista avautuu parhaiten:

Herra alkoi puhua Hoosealle ja sanoi näin: "Mene ja ota portto vaimoksesi ja ota lapsiksesi ne lapset, jotka hän saa. Tämä maa on uskoton Herraa kohtaan, se on kuin portto, se palvelee vieraita jumalia." (Hoos. 1:2)
- Kautta aikojen sinä olet särkenyt ikeesi, aina katkonut valjaasi ja sanonut minulle: "En halua palvella sinua!" Jokaisella korkealla kukkulalla, jokaisen viheriöivän puun alla sinä olet tarjoutunut portoksi. (Jer. 2:20)
Vaikka minä lähetin Luopio-Israelin pois hänen aviorikoksensa vuoksi ja annoin hänelle erokirjan, ei hänen sisarensa Petturi-Juuda siitä säikähtänyt, vaan rupesi portoksi hänkin. Minä jouduin sen näkemään. (Jer. 3:8 )
Sinä teit kaiken vielä pahemmin kuin toiset portot: sinun perässäsi ei juossut yksikään mies, ja rakastelusta maksoit sinä itse, sinulle siitä ei maksua annettu. Niin alas sinä vajosit. (Hes. 16:34)
Voi häpeä! Portoksi on sortunut tuo uskollinen kaupunki. (Jes. 1:21)


Myös Ilmestyskirjassa prostituutio on suuren pahuuden vertauskuva. ”Babylonin portto” kuvaa ihmiskuntaa, joka luopuu Jumalasta ja palvelee vain ihmisen omaa etua ja syntisiä haluja:

Yksi niistä seitsemästä enkelistä, joilla oli seitsemän maljaa, tuli luokseni ja sanoi: "Tule, minä näytän sinulle, millainen tuomio annetaan sille suurelle portolle, joka asuu suurten vesien äärellä, sille, jonka kanssa maailman kuninkaat ovat irstailleet ja jonka iljettävästä viinistä maan asukkaat ovat juopuneet." (Ilm. 17:1-2)


Prostituutioon suhtautuminen

Prostituoituun ja prostituoidun palveluja käyttävään ihmiseen kuuluu suhtautua niin kuin kaikkeen syntiin jokaisen ihmisen kohdalla. Periaatteena on se, että Jumala vihaa syntiä ja rakastaa jokaista ihmistä. Jokainen väärä teko on asia, johon ei saa antaa lupaa. Paavali kirjoittaa kaikenlaisesta seksuaalisesta synnistä, että se ei vaan ole oikein:

Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet, eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät. (1. Kor. 6:9-10)

Ja silti jokainen ihminen prostituoidut mukaan lukien on Jeesukselle rakas, vaikka tämä sortuukin kaikenlaisiin synteihin jatkuvasti. Jeesukseenkin ihastuttiin ja vihastuttiin sen vuoksi, että hän osoitti suurta yhteyttä ja hyväksyntää syntisille ihmisille.

Fariseus, joka oli kutsunut Jeesuksen, näki sen ja ajatteli: "Jos tämä mies olisi profeetta, hän kyllä tietäisi, millainen nainen häneen koskee. Nainenhan on syntinen." (Luuk. 7:39)

Fariseukset ja heihin kuuluvat lainopettajat olivat tästä äkeissään ja sanoivat Jeesuksen opetuslapsille: "Kuinka te syötte ja juotte yhdessä publikaanien ja muiden syntisten kanssa!" Jeesus vastasi heille: "Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä, jotta he kääntyisivät." (Luuk. 5:30-32)


Jeesus hyväksyi kaikki seuraansa, mutta kertoi myös, että väärät teot vaativat parannusta ja kääntymistä. Nämä asiat ovat yhtä aikaa voimassa. Ja siksi on hyvin tärkeä ymmärtää, että tuomitseminen ja nuhteleminen ovat kaksi tyystin eri asiaa. Tiivistetysti ja mutkat suoriksi vetäen ero on seuraava:

Nuhteleminen on väärästä teosta pois ohjaamista, missä on tarvittaessa toimittava hyvin selväsanaisesti. Tähän Jeesus velvoittaa seuraajiaan. "Jos veljesi tekee syntiä, ota asia puheeksi..." (Matt. 18:15)

Tuomitseminen on kadotustuomion lausumista, eli sen väittämistä, että kyseinen ihminen ei ole saanut tai ei voi saada syntejään anteeksi vaan joutuu helvettiin. Tähän ei kenelläkään kristityllä ole oikeutta. "Älkääkä tuomitko, niin ei teitäkään tuomita; älkää kadotustuomiota lausuko, niin ei teillekään kadotustuomiota lausuta. Antakaa anteeksi, niin teillekin anteeksi annetaan." (Luuk. 6:37 KR38)

Jeesus odotti, että hänen seuraajansa luopuvat pahoista teoistaan. Se kuuluu kristityn elämään. Mutta koska kukaan ei koskaan muutu synnittömäksi, on pelastuksen perusta vain Jeesukseen uskomisessa. Se koskee sekä niitä, jotka onnistuvat tekemään parannuksen joistain synneistä että niitä, jotka eivät ole siinä vielä onnistuneet.

Jeesus sanoi: "Totisesti: portot ja publikaanit menevät Jumalan valtakuntaan ennemmin kuin te. Johannes avasi teille vanhurskauden tien, mutta te ette uskoneet häntä. Portot ja publikaanit sen sijaan uskoivat, ja vaikka te sen näitte, te ette jälkeenpäinkään tulleet katumukseen ettekä uskoneet häntä." (Matt. 21:31-32)

Myös Vanhan testamentin puolella on kuvauksia siitä, kuinka portto on ollut hyvän välikappaleena ja pelastunut tuholta – ei prostituution vuoksi vaan siitä huolimatta. Hänen uskollisuutensa muistetaan vielä Uuden testamentinkin puolella:

Joosua jätti henkiin portto Rahabin, hänen isänsä suvun ja kaikki muutkin hänen omaisensa, koska Rahab oli piilottanut tiedustelijat, jotka Joosua lähetti vakoilemaan Jerikoa. Rahabin suku elää israelilaisten keskuudessa vielä tänäkin päivänä. (Joos. 6:25)
Koska portto Rahab uskoi, hän välttyi kuolemasta yhdessä niskoittelijoiden kanssa, sillä hän oli ottanut tiedustelijat ystävinä vastaan. (Hepr. 11:31)
Juuri tekojensa ansiosta portto Rahabkin osoittautui vanhurskaaksi, kun otti sanansaattajat luokseen ja auttoi heidät pois toista tietä. (Jaak. 2:25)


Erityisen vahva viesti sisältyy Jeesuksen sukuluetteloon heti Matteuksen evankeliumin alussa:

Abrahamille syntyi Iisak, Iisakille Jaakob, Jaakobille Juuda ja tämän veljet, Juudalle Peres ja Serah, joiden äiti oli Tamar, Peresille Hesron, Hesronille Ram, Ramille Amminadab, Amminadabille Nahson, Nahsonille Salma, Salmalle Boas, jonka äiti oli Rahab… (Matt. 1:2-5)

Jeesuksen sukuluettelossa mainitaan neljä naista, joista kaksi oli porttoja. Rahab oli harjoittanut porton ammattia, ja Tamar oli naamioitunut portoksi, jotta sai hankittua lapsen appiukkonsa kanssa. Vaikka prostituutio tuomitaan Raamatussa kaikissa muodoissaan, kykenee Jumala toteuttamaan suunnitelmansa syntisiä ihmisiä käyttäen.

Jeesuksella saattaa olla tämä asia varsin omakohtaisestikin sydämellään. Koska neitseestäsyntymistä ei tietenkään pidetty hänenkään aikanaan luonnollisena syntymisen tapana, Jeesuksen vastustajat osasivat lyödä sanoillaan:

He sanoivat: "Me emme ole porton poikia. Meillä on yksi isä, Jumala." (Joh. 8:41)

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 83