2
« Uusin viesti kirjoittanut uskisJ 05.01.2025 - klo:00:51 »
Vanha ketju mutta kirjoitellaas tähän.
Itse olen tätä sota-aihetta miettinyt pitkän aikaa.
Uskoontultuani omaksuin "pasifismi"-näkökulman, ja tällä kannalla menin 12 vuotta ja pitäydyin siinä tiukasti kiinni.
Nyt tosin viimeisen vuoden aikana näkemykseni asiaan on muuttunut.
Esitän perusteluita, miksi pasifismin (aseistakieltäytymisen) puolesta esitettävät perustelut eivät mielestäni kestä Raamatun tarkastelua:
- Room. 13:4 sanoo selkeästi, ettei esivalta turhaan miekkaa kannata. Miekka on sitä varten että sitä tarvittaessa myös käytetään. Ei sillä muuta funktiota voi olla.
- "Älä tapa" tarkoittaa todellisuudessa "Älä murhaa". Jos se tarkoittaisi "älä tapa missään olosuhteissa", niin silloin tämä jo Vanhan testamentin puolella annettu käsky olisi ollut ristiriidassa sen suhteen, kun israelilaiset kävivät puolustus- tai joskus hyökkäyssotia pakanakansoja vastaan, joille sota oli Jumalan tuomio. Jumala ei voi antaa käskyjä, jotka ovat ristiriitaisia keskenään.
- "Rakasta lähimmäistäsi". Tämä käsky löytyy totisesti aika vahvasti läpi Uuden testamentin. Mutta tämä ei silti ole vastaan sodassa tappamista, jos se on viimesijainen keino ja sillä suojellaan muita ihmisiä. Perustelen myös sillä, että kyseinen käsky löytyy myös jo Vanhasta testamentista:
Älä kosta äläkä pidä vihaa kansasi lapsia vastaan, vaan rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi. Minä olen Herra.
3. Moos. 19:18
Vetoan tässä jälleen siihen, että Jumala ei voi antaa ristiriitaisia käskyjä. Jo VT:n puolella oli käsky rakastaa lähimmäistä, mutta se ei ollut silti ristiriidassa sotapalveluksen kanssa.
- "Joka miekkaan, tarttuu se miekkaan hukkuu" (Matt. 26:51-54; Luuk. 22:49-50). Tässä tilanteessa Pietari iskee Jeesuksen vangitsijaa miekalla. Pietari ensin kysyy, mutta ennen kuin saa vastauksen, menee ja iskee jo. Sellainen ihminen, joka toimii hätäisesti ja jonka ensisijainen keino kaikissa tilanteissa on vastata voimakeinoin, on omiaan joutumaan moninaisiin ongelmiin myös myöhemmässä elämässään (tähän viittaa varoitus miekkaan hukkumisesta). Voimakeinot eivät ole aina oikea ratkaisu. Lisäksi Jeesuksen kiinniottoa ei saanut vastustaa koska muuten ei olisi Jeesus päätynyt kuolemaan ristilläkään.
-------
Mutta on kuitenkin tärkeä huomioida, että jos asetta käyttää polisiin tai sotilaan roolissa, niin siinä ei saa olla mukana henkilökohtaista vihaa.
Sodissa monesti pyritään tekemään vastapuolen sotilaista ja kansalaisista jotenkin ali-ihmisiä. Kutsumalla heitä vaikka syöpäläisiksi tai jollain muulla halventavalla nimityksellä. Tätä kutsutaan dehumanisoinniksi. Tällainen on syntiä mielestäni, koska jokainen ihminen luotiin Jumalan kuvaksi. (Vaikkakin se kuva on synnin turmelema.)
Raamattu totta kai antaa luvan vihata syntiä ja pahoja tekoja, mutta itse ihmisiä ei saa vihata. Ihmisviha itsessään on syntiä.
Jokainen, joka vihaa veljeänsä, on murhaaja; ja te tiedätte, ettei kenessäkään murhaajassa ole iankaikkista elämää, joka hänessä pysyisi. 1. Joh. 3:15
Monissa konflikteissa vihan turruttamat sotilaat ovat tehneet monenlaisia hirveyksiä: kiduttaneet, tappaneet ja raiskanneet siviileitä...
Jos siis uskova kristitty olisi miekankäyttäjän roolissa niin siinä ei saisi antaa oman sydämen täyttyä vihasta ja osata nähdä myös vastapuolen sotilaatkin ihmisinä, ja heidän tappamisensa ikävänä, vaikkakin olosuhteissa pakollisena asiana.
-------
Mutta, jokaisen tulee silti toimia omantunnon mukaan. Jos omatunto on syystä tai toisesta vahvasti vastaan niin sitten ei pidä ottaa sotilaan tai poliisin roolia.
Luin kerran kirjan "Sankareita vai pelkureita", kirjoittaja Kalevi Kalemaa. Siinä käsiteltiin aseistakieltäytymisen historiaa, tuotiin esille niin kristillistä kuin ei-kristillistäkin aseistakieltäytymistä. Laitan tähän yhden esimerkin missä kerrottiin kristillisistä aseistakieltäytyjistä Suomen sotien aikana.
"Jatkossa sopimus toimi: vänrikki Repo otti työkomennuksille omantunnonarkoja, kun oli ensin selvittänyt, että he voivat määrätyn työn tehdä. Revon mielestä omantunnonarat eivät olleet suinkaan pelkureita, päinvastoin. 'Ilmahälytyksen aikana he useasti, milloin oltiin majapaikkamme avarissa, pommisuojaksi vahvistetuissa kellaritiloissa, lauloivat hengellisiä lauluja, eikä laulamisen luottavainen sävy muuttunut pommien räjähdellessä ja tärähdyttäessä maata ja rakennusta. Oli helppo havaita, miten rauhoittavasti heidän laulamisensa vaikutti toisiin pommisuojissa oleviin. Eräitä se kyllä myös ärsytti.'
Revon mielestä omantunnonarat eivät olleet myöskään lainrikkojia. 'Lainkuuliaisia - tai ehkä tavallistakin lainkuuliaisempia - kansalaisiahan he olivatkin siihen pykälään asti, jossa heidän Jumalansa oli lain kanssa toista mieltä. Kun heidät ajettiin vaikeuksiin, se johtui lain kirjaimesta ja sen tulkitsijain hengestä enemmän kuin heistä itsestään. Tuskin voidaan kiittää niiden henkilöiden psykologista pätevyyttä, jotka olivat moisen kurikomppaniasysteemin kehittäneet."
Toinen lainaus vähän myöhemmin, joka kertoo samoista henkilöistä:
"Jatkosodan aikana luutnantiksi ylennetty Eino S. Repo oli oppinut tuntemaan Turun kurikomppaniassa omantunnonarat ahkeriksi ja luotettaviksi työmiehiksi. Niinpä hän otti johtamaansa joukkueeseen kolme aseistakieltäytyjää tekemään huolto- ja muita heidän vakaumuksensa sallimia töitä. Kesällä 1944 perääntymisvaiheen aikana pataljoonasta tuli käsky, että myös omantunnonarat piti aseistaa ja panna taistelemaan. Repo vastasi, että se olisi turhaa, koska miehet eivät siihen suostuisi. Pataljoonan komentaja siirsi Revon ongelman prikaatin komentajalle, joka tuli henkilökohtaisesti valvomaan, että luutnantti Repo toteuttaisi annetun käskyn. Elleivät miehet tottelisi, luutnantti Revon piti ampua heidät, ja ellei hän sitä tekisi, hänet itsensä ammuttaisiin. Mitään teloitusta ei kuitenkaan tapahtunut, sillä käskyä valvomaan tullut majuri kaatui pommituksessa."
-------
Vierastan myös sellaista, että aseistakieltäytyjiä haukutaan joskus pelkureiksi myös uskovien keskuudessa väärin perustein, ilman että uskotaan aitoon, pasifistiseen vakaumukseen.
Kukaan, ei niin pasifisti eikä ei-pasifistinen henkilö lähtökohtaisesti halua että hänelle itselleen, läheisille tai kotimaalle tapahtuisi mitään pahaa. Molemmat haluavat varmasti kaikin tavoin välttää ja estää sellaiset tilanteet. Heidän eronaan on vain se, että pasifisti hyväksyy tilanteeseen puuttumisen ainoastaan puhtaasti sellaisin keinoin, jotka eivät vahingoita hyökkääjää. Ei-pasifisti taas hyväksyy tilanteeseen puuttumisen myös voimakeinoja käyttäen. Jokseenkin tälleen ainakin itse ajattelin ennen, koska raamatuntulkintani oli silloin sellainen.