Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Nettipappi Marko

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 83
16
Luennot ja raamattupiirit / 1. Moos. 37-50 - Joosef
« : 26.02.2024 - klo:19:16 »
JOOSEF

1. Moos. 37:1-36
Sattuma ja johdatus
Joosef ja hänen unensa
Joosef myydään orjaksi Egyptiin


1. Moos. 38:1-30
Epäoikeudenmukaisuus
Juuda ja Tamar

1. Moos. 39:1-23
Kutsumus
Joosef Potifarin talossa

1. Moos. 40:1-23
Jumalan antamat unet
Joosef selittää juomanlaskijan ja leipurin unet

17
Kysy Nettipapilta / Vs: Tau pelastaa
« : 22.02.2024 - klo:12:40 »
Tervehdys RetroSpective!

Varhaisimmille kristityille risti ei ollut näkyvä tunnus tai symboli. Siksi meillä ei ole mitään varmaa todistusaineistoa, jolla selvitettäisiin, millaiseksi silminnäkijät olisivat Jeesuksen ristin piirtäneet.

Wikipedian selityksessä kerrotaan joitain samoja asioita kuin sinä mainitset kysymyksessäsi: "Jeesuksen ristin on arvioitu olleen T:n muotoinen, joskin myös nykyisin yleisin muoto oli siihen aikaan käytössä. Rististä tuli kristillinen symboli Jeesuksen ristiinnaulitsemisen seurauksena vähitellen ajanlaskun ensimmäisinä vuosisatoina. Göteborgin yliopiston tutkija Gunnar Samuelsson on esittänyt vanhojen tekstien analyysien pohjalta, että Jeesusta ei surmattukaan ristillä vaan paalulla, ja että käsitys rististä teloitusvälineenä on syntynyt vasta myöhemmin kirkon piirissä."

Tuossa artikkelissa varovasti kallistutaan tau-ristin suuntaan ja kerrotaan, että ensimmäisten vuosisatojen aikana symboli vakiintui. Täysin omana spekulointina pohdin, voisiko olla mahdollista, että ristin lopullinen läpimurto olisi tapahtunut vaikkapa siihen aikaan, kun keisari Konstantinus teki kristinuskosta Rooman virallisen uskonnon. Legenda kertoo: "Historiallisen myytin mukaan Konstantinus Suuri näki Roomassa ennen Mulviuksen sillan taistelua vuonna 312 näyn, jossa nousevan auringon yläpuolella oli valoristi ja sen ympärillä teksti "tällä voitat" ['tässä merkissä olet voittava']. Taistelussa Konstantinus voitti vastustajansa Maxentiuksen ja nousi keisariksi."

Risti oli antiikin aikana niin kauheaksi kehitetty telotusväline, että Rooman kansanalaisen kansalaisoikeuteen kuului, että pahimmastakaan rikoksesta häntä ei saa ristiinnaulita. Siksi ristiinnaulitseminen ei ollut sovelias puheenaihe, eikä ristejä varmasti käytetty kaulakoruina. Tilanne olisi vähän sama kuin nyt aloitettaisiin kantaa koruna sähkötuolin tai myrkkyruiskun kuvaa. Seuraavat Paavalin kirjeiden sanat eivät siis ole niin romanttisen kauniita kuin ne nykylukijan korvaan helposti kuulostavat:

Puhe rististä on hulluutta niiden mielestä, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima. (1. Kor. 1:18)
Minä taas en ikinä tahdo kerskailla mistään muusta kuin meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen rististä. Siinä on maailma minulle ristiinnaulittu ja minä maailmalle. (Gal. 6:14)


Vainojen aikana ensimmäisiä näkyviä tunnuksia oli sellainen kalakuvio, joka nykyisin näkyy mm. joidenkin autojen peräkontin luukussa. Kreikankielisen kalaa tarkoittavan sanan - ICHTYS - kirjaimista kirjaimista saadaan kreikaksi alkukirjaimet sanoille "Jeesus Kristus Jumalan Poika Vapahtaja". Sillä salaisella merkillä kristityt tunnistivat toisensa. Samanlaista tietoa meillä ei ole rististä, vaikka ristinkuolema onkin ollut sanoman keskus.

Ristiinnaulitsemisen pääasiallinen tarkoitus on ollut kiinnittää ihminen puuhun lyömällä naulat mahdollisimman kipeistä hermojen kohdista läpi siten, että ihminen kuitenkin pysyisi kitumalla hengissä mahdollisimman kauan. Siihen tarkoitukseen sopivat kaiken muotoiset ristit.

Kapinoiden yhteydessä - erityisesti Jerusalemin tuhoamisen aikaan 70 jKr. - roomalaiset ristiinnaulitsivat valtavan määrän ihmisiä Jerusalemin muurien ulkopuolelle. Historiankirjoitus tietää sanoa, että siihen tarkoitukseen sopiva puumateriaalikin alkoi loppua. Ristiinnaulitseminen oli tällöin mahdollista yhtä lailla elävään puuhun, jossa oli sopivat oksat tai johon lyötiin lisäksi jokin poikkipuu. Ristien muodot ovat siis olleet hyvin moninaiset.

Jehovantodistajien mielestä risti ei ole perinteisen ristin muotoinen vaan pelkkä pystypaalu ilman poikkipuuta. He perustelevat tätä sillä, että kreikan kielen sana "stauros" tarkoittaa paalua eikä ristiä. Perustelu kuitenkin ontuu siinä, että kreikan kielessä ei ole mitään paremmin ristiä kuvaavaa sanaa, joten sillä on tarkoitettu myös ristiä. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että ihmisiä on ristiinnaulittu myös tällaiseen pystypaaluun.

Kaikesta huolimatta on varsin perusteltua, että perinteiden mukaista latinalaistaristiä pidetään alkuperäisenä. En tiedä, mikä tutkimus on päätynyt tuohon tau-muotoon Jeesuksen kohdalla, eikä se mahdotonta ole. Vaikka meillä ei ole ensikäden lähdettä, perimätietoa ei silti tällaisissa asioissa ole syytä epäillä. Evankeliumeissakin sanotaan: Hänen päänsä yläpuolelle he kiinnittivät kirjoituksen, josta kävi ilmi hänen tuomionsa syy: "Tämä on Jeesus, juutalaisten kuningas." (Matt. 27:37) Jotta ristiinnaulitun ihmisen yläpuolelle voidaan kiinnittää kyltti, täytyy ristissä olla jonkin verran myös vapaata puuta pään yläpuolella tai sitten teloitettavan käsiä ei saa kovasti levittää, että kyltti sopii ilman pystypuun jatkettakin.

18
Kysy Nettipapilta / Vs: Jobin puhdas omatunto (Job 27:6)
« : 12.02.2024 - klo:11:34 »
Tervehdys Hullu-usko vai hulluusko!

Puhdas omatunto ei ole sama asia kuin synnittömyys. Tästä aiheesta kirjoittaa apostoli Johannes kirjeessään, josta poimin pari katkelmaa. Ensimmäinen käsittelee Jeesuksen seuraamista ja häneen turvautumista. Toinen Jumalan tahdossa vaeltamista.

Jos me vaellamme valossa, niin kuin hän itse on valossa, meillä on yhteys toisiimme ja Jeesuksen, hänen Poikansa, veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä. Jos väitämme, ettemme ole syntisiä, me petämme itseämme eikä totuus ole meissä. Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä. Jos väitämme, ettemme ole syntiä tehneet, teemme hänestä valehtelijan eikä hänen sanansa ole meissä. (1. Joh. 1:7-10)

Siitä me ymmärrämme, että totuus on meissä, ja me voimme hänen edessään rauhoittaa sydämemme, jos se meitä jostakin syyttää. Jumala on meidän sydäntämme suurempi ja tietää kaiken. Rakkaat ystävät, jos sydämemme ei meitä syytä, me voimme rohkeasti lähestyä Jumalaa. (1. Joh. 3:19-21)


Toisin sanoen Johannes toteaa, että synnittömäksi itseään luuleva ihminen on valehtelija. Silti hän puhuu siitä, kuinka sydän voi olla puhdas. Jumalan antama rauha ja puhdas omatunto tulevat syntien anteeksi saamisesta eivätkä synnittömyydestä.

Kuinka paljon paremmin puhdistaakaan Kristuksen veri! Ikuisen henkensä voimalla hän on antanut itsensä virheettömänä uhrina Jumalalle, ja hänen verensä puhdistaa meidän omantuntomme kuoleman teoista, niin että voimme palvella elävää Jumalaa. (Hepr. 9:14)

Tärkeää on kuitenkin huomata, että edes puhdas omatunto ei aina kerro siitä, onko ihminen oikealla tiellä. Paavali puhuu pitkään apostolin työtä tehtyään Jerusalemissa suuren neuvoston edessä: "Veljet! Koko elämäni, tähän päivään asti, minä olen elänyt Jumalan edessä vilpittömästi, omaatuntoani loukkaamatta." (Ap. t. 23:1) Karkeasti ottaen Paavalin elämässä oli kaksi vaihetta. Ensin hän oli kiihkoileva fariseus, joka vainosi kristittyjä. Sitten hän oli rohkea apostoli, joka puolusti Kristusta. Kummankin vaiheen elämästään hän oman todistuksensa mukaan eli hyvällä omallatunnolla. Hän teki sitä, minkä uskoi oikeaksi, vaikka suunta kääntymyksen myötä vaihtuikin päinvastaiseksi.

Myös Job eli elämänsä hyvällä omallatunnolla. Tuossa kysymässäsi jakeessa hän sanoo hyvin samoilla sanoilla kuin Paavali: "Minä olen oikeassa. Siitä en luovu, en tingi. Omatuntoni ei minua syytä, ei mistään, mitä elämäni päivinä olen tehnyt." (Job 27:6)

Noilla sanoillaan Job ei tarkoita olevansa synnitön. Hän tiesi tehneensä myös elämässään virheitä: "Sinä määräsit minulle nämä katkerat päivät, panit taakakseni nuoruuteni synnit." (Job 13:26) Mutta Job tunsi myös Jumalan anteeksiannon, ja siksi hänellä oli puhdas omatunto. Hänestä kerrotaan heti Jobin kirjan alussa, kuinka hän uhrasi syntiuhreja jopa omien lastensa vuoksi:

Jobin pojat järjestivät usein toisilleen pitoja. He tekivät sen kukin vuorollaan omassa talossaan, ja jokainen kutsui myös kolme sisartaan aterialle. Kun kaikki olivat pitonsa pitäneet, Job kutsui aina poikansa luokseen uhratakseen puhdistusuhrin. Hän nousi varhain aamulla ja toimitti polttouhrin jokaisen puolesta erikseen. Hän näet ajatteli: "Poikani ovat hyvinkin voineet tehdä syntiä. Ehkä he ovat mielessään rikkoneet Jumalaa vastaan." Joka kerta hän teki näin. (Job 1:4-5)

Jobin hyvä omatunto kumpusi siis anteeksiannosta ja sen tuomasta levollisesta sydämestä Jumalan edessä. Tämän lisäksi hän myös pyrki kaikessa elämään Jumalan tahdon mukaan. Jumala itse antoi Jobista valtavan hyvän todistuksen Saatanan kanssa keskustellessaan: "Oletko pannut merkille palvelijani Jobin? Ei ole maan päällä toista hänen kaltaistaan, niin vilpitöntä ja nuhteetonta ja jumalaapelkäävää, ei ketään, joka niin karttaisi kaikkea pahaa." (Job 1:8 )

Paavalin elämässä oli vaihe, joka sai hänet vaihtamaan elämänsä suuntaa, mutta se ei muuttanut sitä tosiasiaa, että koko ajan hän eli hyvällä omallatunnolla. Samoin Job oppi koettelemustensa kautta lisää Jumalasta. Hän ei siis missään vaiheessa ollut toiminut suhteessa Jumalaankaan huonolla omallatunnolla. Jobin kirjan loppupuheenvuorossaan Jumalakaan ei moittinut Jobia synnistä vaan siitä, että Job luuli ymmärtävänsä enemmän kuin ymmärsi. Niinpä Job teki johtopäätöksen:

Sinä kysyit: "Kuka on tämä, joka näin peittää minun tarkoitukseni mielettömillä puheillaan?" Minä se olen. Olen puhunut mitään ymmärtämättä asioista, joita en käsitä - ne ovat minulle liian ihmeellisiä. Sinä sanoit: "Kuuntele nyt, kun minä puhun. Nyt minä kysyn sinulta, ja sinä vastaat." Vain korvakuulolta sinut tunsin. Nyt ovat silmäni nähneet sinut. Sen tähden minä häpeän puheitani ja kadun niitä tomussa ja tuhkassa. (Job 42:3-6)

Job vaihtoi suuntaa, ja jatkoi elämistä hyvällä omallatunnolla.

19
Hei Maria!

Olet upealla tavalla omakohtaisesti löytänyt avioliiton arvokkaimman näkökulman; avioliitto on Jumalan asettama ja siunaama. Avioliittoon vihkimisen yhteydessä kirkkokäsikirja tarjoaa yhdeksi tekstivaihtoehdoksi raamatunkohtaa:

Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Jumala siunasi heidät. (1. Moos. 1:27-28)

Vaikka Raamatussa ajatus jatkuu, vihkimisen yhteydessä jälkimmäinen virke katkaistaan tuohon. Ymmärtääkseni sillä pyritään alleviivaamaan sitä, kuinka miehen ja naisen avioliitolla on aina Jumalan siunaus, koska se on Jumalan asettama elämänmuoto. Sen on tarkoitus suojella elämää ja tuoda turvaa niin, että puolisot saavat pelkäämättä kasvaa kiinni toisiinsa ja luottaa toisiinsa.

Ilman muuta aviopuolisoiden omalla tahdolla ja sitoutumisella on suurin merkitys, mutta niin kuin kaikissa elämän asioissa, pelkkä oma tahto ja mielentila ei ole niin suuri turva kuin asia, jossa on mukana myös yhteiskunnallinen instituutio ja Jumalan tahto. On valtavan suuri asia, että itse Jumala on sitoutunut asettamaansa avioliittoon.

Kiinnitin kuitenkin huomion siihen, että teit Raamatun sanaan oman lisäyksesi. Kirjoitit, että "ainoastaan aviorikos ja parisuhdeväkivalta oikeuttaa lähtemään avioliitosta". Edellä olen käsitellyt Jeesuksen sanoja:

Minä sanon teille: se, joka hylkää vaimonsa muun syyn kuin haureuden tähden ja menee naimisiin toisen kanssa, tekee aviorikoksen. (Matt. 19:9)

Niin paha asia kuin perheväkivalta onkin, se ei ole kuitenkaan sama asia kuin haureus, vaan se on Jeesuksen sanojen mukaan "muu syy". Kenenkään kristityn ei pidä sietää perheväkivaltaa, vaan siihen on puututtava tiukasti tai tarpeen vaatiessa jopa paettava. Jeesuksen sanat eivät anna mitään oikeutusta millekään väärinkäytöksille avioliitossa. Mutta jos puhutaan siitä, mistä syystä Jeesus antaa omantunnon vapauden mennä uudelleen naimisiin, niin silloin hän puhuu vain haureudesta.

20
Kysy Nettipapilta / Vs: Raamatun ristiriidat
« : 10.01.2024 - klo:10:06 »
Hei Kysyjäminäkin!

Valitettavasti en oikein osaa tähän vastata. Itse en ole kovinkaan usein törmännyt puheeseen UT:n jännitteistä, tai sitten en saa kiinni siitä, millaisia esimerkkejä tarkoitat. Toki tämä voi olla myös minun henkilökohtainen ongelmani. Olen Raamatun suhteen hyvin harmoniahakuinen ihminen, ja minun on kovin vaikea nähdä suuria ongelmia ja jännitteitä Raamatun teksteissä. Päinvastoin pidän Raamattua syntytapaansa nähden hämmästyttävän yhdenmukaisena teoksena. Siksi sivuutan ehkä olan kohautuksella vaikkapa somessa vastaan tulevat kohujen etsimiset Raamatun ristiriidoista. Yllä olevassa vastauksessani kirjoittelinkin siitä, että usein nämä eivät tarkemman tutkimisen jälkeen edes ole mitään ristiriitoja.

Tottakai esimerkiksi teologisen tiedekunnan eksegetiikan luennoilla ruodittiin sanamuotoja ja tekstityylejä, joita eksegeettisesti pidetään jännitteinä. En kuitenkaan kokenut niitä silloinkaan opillisesti ongelmallisina kohtina. Eksegetiikka, dogmatiikasta irrotettuna, ei tarkastele Raamattua kokonaisuutena, vaan tutkijasta riippuen voi jopa yrittää hakea jännitteitä yksittäisiin tekstikohtiin keskittyen. Ja käsitin, että kyselet nimenomaan jotain tällaisia isoja jännitteitä ja ristiriitoja, jotka muodostavat raja-aitoja jopa kirkkokuntien välille.

Kristillisten kirkkojen välillä on toki opillisia korostuseroja, mutta ne eivät nouse Raamatun jännitteistä vaan siitä raamatuntulkinnan kokonaislinjasta, jota kirkkokunnat harrastavat. Esimerkiksi katolisen ja ortodoksisen kirkon ero 1054 johtui Nikean uskontunnustukseen lisätystä sanamuodosta, jonka mukaan Pyhä Henki lähteen Isästä "ja Pojasta". Tässä asiassa ei ole mitään Raamatun jännitettä vaan kyse on siitä, mitä johtopäätöksiä eri raamatunkohdista tehdään. Samoin vapaiden suuntien käsitys uskovien kasteesta vanhojen kirkkokuntien lapsikasteeseen verrattuna ei ole Raamatun sisäinen jännite vaan kirkkokuntien raamatuntulkinnan perinne.

Vastaukseni on tällainen ympäripyöreä ja mitään sanomaton. Jos sinulle nousee mieleen UT:n jännitteistä esimerkkejä, niin niihin olisi helpompi tarttua.

21
Kysy Nettipapilta / Vs: Raamatun ristiriidat
« : 09.01.2024 - klo:12:16 »
Tervehdys Kristian!

Liitin kysymyksesi hyvin vanhaan viestiketjuun, jossa olen samaa aihepiiriä käsitellyt. Olen yllä olevissa vastauksissa periaatteessa jo sanonut kaiken, mitä äkkiseltään osaan. Muutaman rivin vielä naputtelen lisäksi.

Viimeksi eilen Raamattua lukiessa törmäsin yhteen ristiriitaan, joka voidaan tulkita hyvin monella tavalla. Saulista kerrotaan kaksi kertomusta, jolloin hän on joutunut hurmokseen. Ensimmäinen tapahtui ennen kuin hänestä tuli kuningas. Toinen tapahtui paljon myöhemmin aikana, jolloin hän vainosi Daavidia.

Kun ne, jotka vanhastaan tunsivat Saulin, näkivät hänet hurmostilassa profeettojen joukossa, he sanoivat toisilleen: "Mitä Kisin pojalle on tapahtunut? Onko Saulistakin tullut profeetta?" Eräs heistä lisäsi vielä: "Kenenkäs poikia nämä ovat?" Näin syntyi sananparsi "Onko Saulkin profeetta?". (1. Sam. 10:11-12)

Kun hän lähti kulkemaan sinnepäin, Jumalan henki yllätti myös hänet, niin että hän vaelsi hurmostilassa koko matkan Raman Najotiin saakka. Hänkin riisui vaatteensa ja riehui hurmoksissa Samuelin edessä kunnes kaatui maahan, ja siinä hän makasi alastomana koko sen päivän ja yön. Näin syntyi sananparsi "Onko Saulkin profeetta?". (1. Sam. 19:23-24)


Tähän voidaan suhtautua ainakin kahdella toisilleen päinvastaisella tavalla. Ensinnäkin voidaan todeta, että kyseessä on selvä ristiriita. Vuosien tai jopa vuosikymmenien päässä toisistaan tapahtuneet asiat eivät voi olla sanonnan synnyttäjiä samassa merkityksessä. Jos sanonta syntyi jo Saulin nuoruuden päivinä, ei se voi syntyä uudelleen hänen kuninkaana ollessaan.

Toisaalta voidaan sanoa, että asiassa ei ole mitään ristiriitaa. Kertomukset Saulista on kirjoitettu muistiin paljon Saulin aikojen jälkeen. Tällöin kirjoittaja voi kirjoittaa muistiin yleisesti tiedossa olevat kertomukset. Ja ehkä sananparsikin on lopulta syntynyt vaikkapa vuosia kummankin tapahtuman jälkeen. Ihmiset ovat muistaneet nämä kertomukset, ja jossain sopivassa tilanteessa, kun tapahtuu jotain täysin ennalta arvaamatonta, joku vääräleuka laukaisee: "Onko Saulkin profeetta?". Siitä on tullut sanonta, joka on jäänyt elämään. Lopulta Samuelin kirjan kirjoittaja on liittänyt sanonnan kumpaankin niihin tapahtumaan, jotka ovat sanonnan taustalla.

Suuri osa ei-uskovien tai "taistelevien ateistien" näkemistä ristiriidoista ei ole ristiriitoja. Lähes kaikki tällaisista minulle vastaan tulleista väitteistä on perustunut huonoon raamatuntuntemukseen. Tämän lisäksi on olemassa oikeita ristiriitoja, jotka nähdään sitten, kun Raamattua oikeasti tunnetaan. Näistä melkein kaikki pystytään kyllä tulkitsemaan (tai vähintäänkin kikkaillen tulkitsemaan) ristiriidattomiksi. Tämä onnistuu siksi, että Raamattu kertoo asioita valtavan tiiviisti. Tapahtumista ja kertomuksista ei aina selviä, kuluuko joidenkin tapahtumien välillä tunteja, päiviä vai vuosia. Ei ole aina myöskään selvää, mitä kaikkea jonkin sana tai teko sisältää. Eikä ole selvää, mitä kaikkea muuta jossain tilanteessa on keskusteltu sen lisäksi, mitä Raamattuun on päätynyt. Niinpä todellisuus (tai hurskas mielikuvitus) voi täyttää näitä aukkoja. Näin voidaan toimia vaikkapa Jeesuksen ristinkuoleman suhteen:

Myös ne, jotka oli ristiinnaulittu yhdessä hänen kanssaan, pilkkasivat häntä. (Mark. 15:32)
Toinen ristillä riippuvista pahantekijöistä herjasi hänkin Jeesusta. ... Mutta toinen moitti häntä. (Luuk. 23:39-40)


Minun mielestäni tässä on ristiriita. Markuksen evankeliumin kirjoittaja - joka kirjoitti aivan valtavan tiivistä tekstiä - niputti kummatkin ryövärit samaan kastiin. Hänen mukaansa molemmat pilkkasivat. Luukas sen sijaan sanoo, että toinen ei pilkannutkaan vaan moitti pilkkaajaa ja pyysi Jeesukselta armoa.

Tämäkin voitaisiin toki pyörittää ristiriidattomaksi. Ehkä Markus halusi sanoa kaiken mahdollisimman tiiviisti. Jeesuksen kiusauksissakaan hän ei jaarittele. Kaikki, mitä hän sanoo, on tässä: "Heti sen jälkeen Henki ajoi hänet autiomaahan. Neljäkymmentä päivää hän oli autiomaassa Saatanan kiusattavana. Hän eli villieläinten joukossa, ja enkelit pitivät hänestä huolta." (Mark. 1:12-13) Jos tässä on kaikki, mitä hän raportoi Saatanan ja Jeesuksen vuoropuhelusta ja kiusauksista, niin ei mikään ihme, että ristin tapahtumistakin jätetään osa pois. Ehkä Markus halusi korostaa vain sitä puolta, että kaikki pilkkasivat Jeesusta. Luukas sen sijaan kuvaa laajemmin. Hän kuitenkin jättää pois sen vaiheen, kun kummatkin pilkkasivat. Luukas haluaa sen sijaan keskittyä siihen osuuteen, jossa toinen pilkkaavista ryöväreistä tulikin katumapäälle, ja pyysi armoa. Mielestäni kuvio ei mene näin, mutta näinkin se voitaisiin selittää.

Joka tapauksessa minä ajattelen niin, että Raamatun upeimpia puolia on se, miten Jumalan toiminta näkyy virheellisissä ihmisissä ja ihmisten epätäydellisen elämän keskellä. Raamatun kertomuksissa Jumala kuljettaa suunnitelmiaan eteenpäin silloinkin, kun ihmiset tekevät pahoja syntejä ja virheitä. Jumalan voima näkyy mielestäni jopa siinä, että Raamatun tekstimuodotkin herättävät joskus kysymyksiä. Ja silti se on Pyhän Hengen inspiroimaa Jumalan Sanaa.

Jeesus tunsi Raamatun ja kaikki meidän tuntemamme ristiriidat etu- ja takaperin. Silti hän oli sitä mieltä, että juuri tällaisessa muodossa Jumalan Sana on annettu, ja sen mukaan sitä täytyy lukea ja opettaa:

Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut. Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi. (Matt. 5:17-19)

22
Kysy Nettipapilta / Vs: Luterilainen elämäntapa
« : 09.01.2024 - klo:11:20 »
Terveydys RetroSpective!

Jakamasi linkki on erinomainen. Se jollain tavalla alleviivaa sitä, missä luterilaisen kirkon tulisi kilvoitella enemmän. Niin kuin kirjoitin aikaisemmin, luterilaisuus on syntynyt Lutherin vastustaessa väärää katolilaisen kirkon aneiden ympärillä vaikuttanutta tekovanhurskautta. Siitä on alkanut kehityskulku sellaiseen uskonvanhurskauden korostukseen, jossa moni hyvä ja konkreettinen asia on jäänyt sivuun. Luterilaisia voidaan ihan syystä pilkata "pään uskovaisiksi", joiden usko on niin henkilökohtaista, että Jumalakaan ei sitä aina tiedä.

Luterilaisuuden ansio on omantunnon vapauttaminen, jonka luterilaiset osaavat mielestäni parhaiten koko kristikunnasta. Ja onhan se selvää, että ristinmerkillä tai pyhitetyn veden käytöllä tai ikonin edessä rukoilemalla ei pelastuta. Selvää on myös se, että erilaiset käytännön tavat saattavat muotoutua itse tarkoitukseksi niin, että aineelliseen tai konkreettiseen asiaan kiinnitetään enemmän huomiota kuin siihen, mitä sillä on tarkoitus saavuttaa. Pahimmillaan erilaiset käytännön tavat koetaan pakoksi, joita täytyy tehdä Jumalaa miellyttääkseen. Ja tämä on teoriassa totta. Mutta sen välttämisessä voidaan mennä myös liian pitkälle.

Jonkinlainen veteen piirretty viiva ja valtavan vaikeasti erotettava asia on se, milloin ollaan luiskahdettu tekohurskauden puolelle, ja milloin jokin konkreettinen asia palvelee sisältöä. "Muoto kantaa sisältöä" ja "Varjele tapa, niin tapa varjelee sinut" ovat sanontoja, jotka voisivat olla myös luterilaisessa elämäntavassa paremmin esillä. Mielestäni on parempi tehdä ristinmerkki vaikka vain tavan vuoksi kuin jättää tekemättä se kokonaan. Tai on parempi nähdä kotona ikoninurkkaus ja muistaa mennä rukoilemaan sen eteen vaikkapa vain tavan vuoksi kuin jättää rukoilematta kokonaan. On aina vaarana se, että joku alkaa kokea hengellistä pakkoa tällaisten asioiden äärellä. Mutta hyvä on kysyä sitäkin, onko se suurempi vaara kuin tapojen puuttumisesta johtuva etääntyminen ja uskossa nukahtaminen. Syntinen ihminen ei osaa tehdä mitään täydellisesti, joten jos omantunnonvapaus alkaa tuntua täydelliseltä, on jokin toinen uskonelämän osa-alue todennäköisesti pielessä. Tässäkin asiassa tasapaino on hyvä asia.

Ortodoksisissa tavoissa on aika kiehtovalla tavalla sellaista omaleimaisuutta, joka itsessään on omiaan pitämään yllä uskon erityislaatuisuutta. "Meidän yhteinen erilaisuus" luo tosi vahvaa yhteenkuuluvuutta. Ortodoksit tekevät ristinmerkin eri tavalla kuin läntinen kristikunta (ensin oikea olkapää ja sitten vasen). Lisäksi ortodokseilla on ikonitaide, joka auttaa heitä muistamaan konkreettisesti Jeesusta ja edesmenneiden pyhien esimerkkiä. Myös omaleimainen kielenkäyttö (tässä artikkelissa mm. "kodin pyhitys", "veden pyhitys", "pyhittymiseen tähtäävä elämäntapa") korostaa arkisen tehokkaalla tavalla uskon erityislaatuisuutta.

Ymmärrän siis hyvin kaipauksesi johonkin vastaavaan luterilaiseen elämäntapaan. En itse ole tällaista kaihoa suoranaisesti kokenut, mutta myönnettävä on, että tietynlainen kateuden häivähdys kävi sydämessä, kun lueskelin tuon ortodoksista elämäntapaa koskevan artikkelin.

23
Kysy Nettipapilta / Vs: Luterilainen elämäntapa
« : 02.01.2024 - klo:16:53 »
Tervehdys RetroSpective!

Kysymyksesi ei mielestäni ole ollenkaan hassu. Päinvastoin se on hyvinkin aiheellinen. Lisäksi se on tavallaan myös paljastavan kiusallinen. Minäkään en näet osaa sanoa, mikä olisi erityisen luterilainen elämäntapa.

Martti Luther oli alkujaan hyvin tiukka ja omantunnontarkka katolilainen munkki. Hänellä oli kovia kamppailuja omassatunnossaan Jumalan edessä. Hän ei kokenut olevansa riittävän täydellinen, joten hän yritti aina vain kovemmin. Hän pyrki noudattamaan kaikkia katolilaisia tapoja, jotta voisi saavuttaa Jumalan vanhurskauden ja tulla riittävän hyväksi kristityksi. Hänen pikkutarkat synnintunnustuksensa saattoivat kestää tuntikausia niin, että rippi-isäkin hermostui. Lopulta hänelle kirkastui se, mitä Raamatussa tarkoitettiin uskonvanhurskaudella. Luther tajusi, ettei mikään ihmisen oma teko voisi koskaan olla tie taivaaseen.

Luther eli aikana, jolloin myytiin kovasti aneita. Silloin katolisessa kirkossa vallitsi hyvin ongelmallinen näkemys siitä, että ostamalla aneen ihminen saattoi saada syntejään anteeksi. Lutherin aikaan kuuluisin aneiden myyjä oli Johann Tetzel, jonka väitetään aivan kirjaimellisesti kaupitelleen aneita iskulauseella: "Kun raha kirstuun kilahtaa, sielu taivaaseen vilahtaa." Uskonpuhdistus alkoi siitä, kun Luther oivalluksensa jälkeen kirjoitti 95 teesiään anekauppaa vastaan. Ja siitä eteenpäin luterilaisuuden keskeisimmäksi korostukseksi muodostui uskonvanhurskauden painottaminen. Luterilaiset pyrkivät hyvin tarkasti vaalimaan sitä, että ihmisen omatuntoa ei saa sitoa Jumalalle kelpaamisen pelkoon. Ihmisen omatunnon täytyy saada rauha Jeesuksen sovitustyössä.

Luterilainen oppi on mielestäni kaikkein selkein opetus siitä, kuinka ihminen pelastuu. Lutherin kipuilu opetti hänet sanoittamaan asiat niin, että niitä lukiessa sielu lepää. Pidän uskonvanhurskautta pelastuksen näkökulmasta ehdottomasti kaikkein keskeisimpänä asiana, mitä Raamatusta voidaan löytää. ... Mutta ... Valitettavasti nykymuotoinen luterilaisuus hyvin usein käpertyy yksin uskonvanhurskauden ympärille. Uskonvanhurskaus on pelastuksen avain, mutta eläminen Jeesuksen seuraajana ei ole vain uskonvanhurskaudesta puhumista. Se on paljon kokonaisvaltaisempaa.

Mielestäni luterilaisuus ymmärrettäisiin kaikkein kokonaisvaltaisimmin silloin, kun ensin osattaisiin vaikkapa kaikki katolilaiset rutiinit, ja sitten päivitettäisiin niitä luterilaisilla opillisilla korostuksilla. Luterilaisuus kompastelee usein siinä, että omantunnon vapauden korostaminen muuttuu helposti välinpitämättömyyden korostamiseksi. "Koska uskonvanhurskaus on kaikki, mitä ihminen tarvitsee, muusta ei tarvitse välittää." Kukaan ei sano juuri noin, mutta ainakin Suomessa viime aikoina on tosi paljon korostunut se, että jaetaan asioita ytimessä oleviin ja kehällisiin asioihin. Käytännössä ytimessä on vain Jeesuksen sovitustyö ja uskonvanhurskaus, jonka jälkeen kaikki muu on kehällistä.

Luterilaisessa opissa ollaan hyvin varovaisia kehottamaan seurakuntalaisia mihinkään kristillisiin velvollisuuksiin ja hyveisiin, ettei vain saarnattaisi ihmisiä lain alle. Lain alla oleminen on juuri se mielentila, jonka kanssa Luther taisteli. Hän teki hyviä tekoja, jotta kelpaisi niiden ansiosta Jumalalle. Ja on erittäin tärkeää, että tällaista mielikuvaa ei anneta seurakuntalaisia opetettaessa. Silti on tärkeää ymmärtää, että lain alla oleminen ja laiskuus ovat täysin eri asioita. Lain alla oleminen ei ole sitä, että menee puoli väkisin kirkkoon, lukee Raamattua, auttaa lähimmäistä tai rukoilee siksi, että Jumala on niin käskenyt. Jos ihminen on rehellinen omien motiiviensa suhteen, niin on käytännössä aina helpompaa jättää hyviä kristillisiä asioita tekemättä kuin tehdä niitä. Lain alla olemista ei vältetä sillä, että laiskuuttaan vältellään kristillisiä hyveitä ja velvollisuuksia.

Kristitty voi tehdä oikeita ja hyviä tekoja vaikkapa itsensä siihen pakottaen, eikä hän silti ole lain alla, jos motiivina on oikeanlainen kristillinen elämä ja kasvaminen oikeaan suuntaan. Mikä tahansa teko muuttuu lain alla olemiseksi vasta sitten, kun kristitty kuvittelee niiden tekojen ansiosta pelastuvansa vähän paremmin.

Joskus olen törmännyt luterilaiseen opetukseen, että hyviin tekoihin ei pidä käskeä. Niitä kyllä syntyy, jos uskonvanhurskauden on ymmärtänyt oikein. Tämä on itse asiassa aika pahaa lain alle saarnaamista. Siinähän opetetaan, että jos ihmisellä on oikea usko, hänen motiivinsa ja sydämensä asenne muuttuu sellaiseksi, että hän alkaa tehdä hyvää. Toisin sanoen enää ei riitä se, että tekee hyvää itsensä hyvään käskien, vaan pitäisi löytää sydämestään vielä oikeat motiivitkin. Se on lopulta todella ankara vaatimus. Olenkin joskus leukaillut, että uskonpuhdistuksesta on kulunut nyt jo 500 vuotta, joten tarvitseeko vielä kauankin odottaa, että hyviä tekoja alkaa puskea pintaan.

Sanon edelleen tämän pilke silmäkulmassa ja omaa kirkkoani piikitellen: Välillä tuntuu siltä, että luterilainen elämäntapa on sitä, että keksitään kaikkia mahdollisia kiertoteitä vanhoille kristillisille tavoille. Hyvänä esimerkkinä voisi toimia vaikkapa viime aikoina yleistyneet paastokalenterit. Tässä muutama poiminta siitä, kuinka viime vuonna paastokalenterin kautta annettiin virikkeitä luterilaisen paaston viettämiseen:
  • Pukeudu mustaan ja sano "ei" väkivallalle.
  • Pidä itsesi lämpimänä liikkumalla tai villasukilla
  • Hassuttele jonkun kanssa.
  • Valo voittaa! Päivä on jo pidempi kuin yö!
  • Kylvä rairuoho ja ihmettele sen kasvua.
Myönnetään, että ei näiden ohjeiden kanssa ainakaan lain alle joudu. :D Veikkaan, että vanhoissa kirkkokunnissa annetaan vähän toisenlaisia ohjeita siitä, miten kristitty voisi paaston aikana syventää jumalasuhdettaan.

Luther opetti hyvin vahvoja kristillisiä perinteitä. Hän puhui säännöllisen ehtoollisella käymisen puolesta. Lisäksi hän opetti kristillisiä rutiineja mm. niin, että ennen jokaista ateriaa olisi hyvä lausua uskontunnustus, Isä meidän -rukous ja kymmenen käskyä. Hän myös kirjoitti ohjeita rukoilemisesta (esimerkiksi parturimestari Peterille), joissa hän hahmotteli hyviä tapoja rukoilla ja mietiskellä noiden tekstien äärellä. Luther siis kehotti ja valmensi ihmisiä elämään kristillisten tapojen mukaan - vaikka hän myös opetti siitä, että omantunnon kuuluu saada rauha yksin Jeesukseen turvautumisesta eikä mistään kristillisistä tavoista.

Nykyisestä luterilaisuudesta ei voida löytää mitään tiettyä muottia, josta voitaisiin sanoa, että se on luterilaista elämäntapaa. Lutherin opetuksia seuraten voitaisiin kuitenkin sanoa, että luterilaisuutta on mikä tahansa säännöllinen rukouselämä, jumalanpalveluselämä ja Raamatun lukeminen.

24
Tervehdys Kysyjä!

Kokemasi kipu ja rikkinäisyys suorastaan huutaa läpi kirjoituksestasi. Ahdistuksesi tuntuu hurjalta pelkästään tekstiäsi lukiessa. Voin vain kuvitella, kuinka raskaita vaiheita olet käynyt ja nykyään käyt läpi. Toivon, että voin vastata jotain, mikä sinua auttaisi eteepäin.

Armo on syntiä suurempi

Ihan ensimmäiseksi sinun on erittäin tärkeä ymmärtää, että ei ole mitään syntiä, mitä katuva ihminen ei voisi saada Jumalalta anteeksi. Paavali oli tehnyt elämänsä aikana hyvin vakavia syntejä: hän oli vainonnut kristittyjä ja äänestänyt aina tilaisuuden tullen heidän surmaamisensa puolesta. Kun hän kääntyi kristityksi, hän sai kaiken anteeksi. Mutta silloinkaan hänestä ei tullut synnitöntä. Yhä edelleen hän taisteli erilaisten syntien kanssa. Hänestä tuntui, että hänen ruumiinsa oli kuoleman ruumis, koska hän jatkuvasti lankesi synteihin, joita hän olisi halunnut välttää. Laitan tähän aika pitkän lainauksen:

14. Me tiedämme, että laki on hengellinen. Minä sitä vastoin olen turmeltunut ihminen, synnin orjaksi myyty. 15. En edes ymmärrä, mitä teen: en tee sitä, mitä tahdon, vaan sitä, mitä vihaan. 16. Ja jos kerran teen sitä, mitä en tahdo, silloin myönnän, että laki on hyvä. 17. Niinpä en enää teekään itse sitä, mitä teen, vaan sen tekee minussa asuva synti. 18. Tiedänhän, ettei minussa, nimittäin minun turmeltuneessa luonnossani, ole mitään hyvää. Tahtoisin kyllä tehdä oikein, mutta en pysty siihen. 19. En tee sitä hyvää, mitä tahdon, vaan sitä pahaa, mitä en tahdo. 20. Mutta jos teen sitä, mitä en tahdo, en tee sitä enää itse, vaan sen tekee minussa asuva synti.
21. Huomaan siis, että minua hallitsee tällainen laki: haluan tehdä hyvää, mutta en pääse irti pahasta. 22. Sisimmässäni minä iloiten hyväksyn Jumalan lain, 23. mutta siinä, mitä teen, näen toteutuvan toisen lain, joka sotii sisimpäni lakia vastaan. Näin olen ruumiissani vaikuttavan synnin lain vanki. 24. Minä kurja ihminen! Kuka pelastaa minut tästä kuoleman ruumiista? 25. Kiitos Jumalalle Herramme Jeesuksen Kristuksen tähden! Niin minun sisimpäni noudattaa Jumalan lakia, mutta turmeltunut luontoni synnin lakia. (Room. 7:14-25)


Emme tiedä, kamppailiko Paavali aina samojen syntien vai vaihtuvien syntien kanssa. Mutta tilanne on sama kuin se, jonka sinä kuvasit: Haluaisit elää Jumalan tahdon mukaan, mutta parhaista yrityksistä huolimatta et siihen pysty. Ei pysty kukaan. Sinä vain koet sen valtavan kipeästi rikkinäisen seksuaalisuuden alueella. Vaikka oma sydämesi on valtavan kipeä, saat sanoa juuri samoin kuin Paavalikin edellisen lainauksen jakeessa 25.

Ihminen, joka väittää lupuneensa synnistä, on valehtelija: "Jos väitämme, ettemme ole syntiä tehneet, teemme hänestä valehtelijan eikä hänen sanansa ole meissä." (1. Joh. 1:10) Niinpä ainoa turva kaikissa lankeamisissa ja epäonnistumisissa on se totuus, jonka sinäkin jo kysymyksessäsi lausuit: Jumalan anteeksianto on loppumattoman suuri. Se on aina ihmisen syntiä suurempi: "Missä synti on tullut suureksi, siellä on armo tullut ylenpalttiseksi." (Room. 5:20)

Kaiken voi saada anteeksi

Toiseksi sinä viittasit ajatukseen, että "ihminen, joka jatkaa synniksi tietämänsä asian tekemistä, ei saa sitä enää anteeksi". Yritin lueskella edellä kirjoittamiani asioita, enkä löytänyt mistään, että olisin sanonut näin. Eikä Raamattukaan sano. On toki selvää, että ihminen, joka ei halua hylätä syntejään ja lähteä seuraamaan Jeesusta, kääntää selkänsä Jeesukselle. Mutta se ei tarkoita sitä, että ihmisen pitää ensin onnistua ja vasta sitten hän kelpaa Jeesuksen seuraan.

Jokainen kelpaa Jeesuksen seuraan. Ja itse asiassa tilanne menee vielä niin, että jos on jotain erityisiä taakkoja ja vaikeuksia kannettavana, niin ne otetaan mukaan, kun lähdetään Jeesuksen seuraan: Jeesus sanoi kaikille: "Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon joka päivä ristinsä ja seuratkoon minua." (Luuk. 9:23) Tämä raamatunkohta luetaan yleisesti niin, että jokaisen on suostuttava siihen vaivaan, mitä Jeesuksen seuraamisesta saattaa tulla. Mutta ei Jeesus määrittele tarkasti, mitä ristejä ihmisillä on kannettavanaan. Hänen ohjeensa vain on, että ei pidä kuvitella, että voisi heittää ristinsä pois, ja vasta sitten lähteä seuraamaan.

Jeesuksella on valta muuttaa jokaista ihmistä. Mutta jos ei hän muuta, niin sitten kuljetaan joka tapauksessa hänen jäljessään ja hänen viitoittamaansa tietä. Loppujen lopuksi Jeesuksen seuraamisessa voidaan tehdä vain yksi virhe: lopetetaan seuraaminen. Se voi tapahtua joko niin, että ihminen päättää itse ryhtyä johtamaan, ja käskee Jeesusta seuraamaan. Tai sitten lähtee omille teilleen, kun ei halua tai uskalla kulkea Jeesuksen perässä.

Tästä asiasta olen kirjoittanut enemmän viestiketjussa Pyhän Hengen pilkka. Sinun kannattaa lukea tuo viestiketju aika huolellisesti. Siinä haluan alleviivata sitä Raamatun opetusta, että ainoa synti, jota ei voi saada anteeksi, on Jeesuksen hylkääminen. Eli se, ettei halua enää seurata Jeesusta. Sitä kutsutaan Raamatussa Pyhän Hengen pilkaksi.

Usko ei kumoa ihmisyyttä

Kolmanneksi minusta kuulostaa siltä, että odotat uskon muuttavan sinut erityisen onnistuneeksi tai ainakin riittävän vahvaksi ihmiseksi. Olet kokenut seksuaalista väkivaltaa, ja se on rikkonut sinua suuresti. Nyt odotat, että uskon voimalla olisit voinut muuttua ja petyt valtavasti, kun et onnistu.

Tämä on varsin kivulias ristiriita myös sellaiselle ihmiselle, joka ei koe niin repivää tuskaa syntiensä kanssa mitä sinä koet. Jokaiselle herkällä tunnolla elävälle ihmiselle on vaikea myöntää se, että aina ei edes halua luopua synneistään. Ja hyvin selvää on se, että läheskään aina ihminen ei uskon ansiosta muutu kerralla toisenlaiseksi kuin on. On olemassa esimerkkejä ihmisistä, jotka ovat saaneet erityisen Pyhän Hengen armon, ja Jumalan tekemä ihme on muuttanut heidät kerralla. Paljon yleisempää on se, että ihminen Jeesusta seuratessaan haluaa kasvaa Jumalan tahdon mukaiseen suuntaan, ja tämä tapahtuu inhimillisten lainalaisuuksien kautta: yrittäen, epäonnistuen ja jälleen uudelleen yrittäen.

Tällaisessa kasvuprosessissa on hyvin tärkeää, että kaikkia kipuja ei käännetä hengelliseksi taisteluksi. Kasvuprosessi on usein ihan tavallista ihmisen elämää. Erityisen vaarallista on se, että asettaa itselleen hengellisiä sääntöjä, jotka ovat jopa tiukempia kuin Raamattu asettaa. Vaikka Jumala on kaiken elämän antaja, niin ei hän tee ihmisestä sukupuoletonta olentoa, jolta häviävät sukupuoliset tarpeet pelkän rukouksen ja Raamatun lukemisen voimalla. Et asiaa ihan tällä tavoin ilmaissut, mutta vähän tähän suuntaan puhuit, kun pohdit sitä, miksei sinulle riitä Jumala, vaan kaipaat toista ihmistä lähelle. Paavalikin kirjoitti ohjeita aviopuolisoille:

Älkää keskeyttäkö yhdyselämäänne, paitsi ehkä yhteisestä sopimuksesta joksikin aikaa, jotta voitte keskittyä rukoukseen; palatkaa sitten taas yhteen. Muutenhan Saatana pääsee kiusaamaan teitä, kun ette kuitenkaan pysty hillitsemään itseänne. (1. Kor. 7:5)

On hyvin oletettavaa, että tulet kipuilemaan sukupuolisuuden toteuttamisen kanssa niin kauan, että löydät itsellesi puolison. Tämä kuulostaa sinun helmasynniltäsi, joka on käynyt sinulle hyvin raskaaksi. Taakkaa lisää se, että suhtaudut äärimmäisen ankarasti kokemaasi sukupuoliseen paineeseen. Tätä aihepiiriä olen pohtinut viestiketjussa Onko itsetyydytys syntiä. Ehkä sen lukemisesta voisi olla sinulle myös apua.

Kaikkineen en osaa tarkasti sanoa, mitkä asiat sinua voisivat parhaiten auttaa. Uskon, että sinun kannattaisi käydä joitakin kertoja jonkun luotettavan sieluhoitajan tai terapeutin kanssa juttelemassa. Usein moni asia kevenee, kun niitä saa ääneen toisen ihmisen kanssa jutella. Lisäksi sinun kannattaa viettää aikaa Jumalan kanssa rukouksessa ja Raamatun sanan ääressä. Ennen kaikkea sinun on tärkeä ymmärtää, että sinut on kutsuttu Jeesuksen luo kaikkine taakkoinesi. En tiedä, millä tavoin hän sinun tilanteessasi haluaa auttaa. Varmaa on kuitenkin se, että yksikään sinun synneistäsi ei ole sinun ja Jeesuksen välissä. Este on vain se, jos syntiesi vuoksi et itse hänen luokseen mene.

25
Kysy Nettipapilta / Vs: Nettipapin tukeminen
« : 29.12.2023 - klo:11:56 »
Hei Kysyjä!

On ilahduttavaa, että tiedustelet asiaa. Nettipapin työ Kansan Raamattuseuran osalta on täysin vapaaehtoisten lahjoittajien tuen varassa. Rukoustuki on valtavan tärkeää, mutta ilman rahaakaan ei voi palkkatyötä tehdä. Lahjoitustiedot ovat samat, ja ne löytyvät tästä linkistä: Tue nettipapin työtä

Tässä on myös suora linkki Kansan Raamattuseuran sivuille: Kansan Raamattuseura - Marko. Jos työni herättää vähääkään kiinnostusta, niin kannattaa liittyä lähettäjäpiiriin. Minimivaatimus lähettäjäpiirissä olemiselle on se, että suostuu ottamaan vastaan lähettäjäkirjeen kerran kuukaudessa. Kirjoitan näet kuukausittain kirjeen lähettäjilleni, ja kerron työni taustoista. Viikoittain laitan myös vapaaehtoiseen Whatsapp-rinkiin liittyneille lähettäjilleni rukouspyynnön ja muistutuksen raamattuluennoistani ja nettiraamattupiireistä. Muu yhteydenpito tapahtuu sitten lähettäjien itsensä ehdoilla.

26
Hei Oispa terve!

Viestisi on riipaisevan kipeä. Olen kovin pahoillani, että joudut elämään ahdistuksen ja masennuksen keskellä. Lisäksi ymmärsin kirjoituksesi niin, että olet myös käynyt kovaa kamppailua Jumalan kanssa. Olet siis joutunut kohtaamaan senkin tosiasian, että joissain kysymyksissä uskova ihminen käy kovempaa kamppailua kuin ei-uskova. Koska uskot Jumalaan, joka ilmoittaa Raamatussa rakastavansa ihmistä, niin sen lisäksi, että sinulla on kannettavana mielenterveyden ongelma, sinulla on myös Jumalalle esitettyjä miksi-kysymyksiä, joihin et saa vastausta. Tällaisessa tilanteessa usko ei aina helpota elämää.

Kysymyksesi sisältö on pohjimmiltaan sama kuin klassisessa Teodikean ongelmassa: Jos Jumala on kaikkivaltias ja hyvä, niin miksi maailmassa on kärsimystä? Sinun kysymyksesi on vain tarkemmin kohdistettu sairauksiin ja erityisesti mielen sairauksiin: "Jos Jumala rakastaa minua, miksi hän ei ota pois sairauttani?" Koska tämä dilemma on kristinuskossa ollut pinnalla yhtä kauan kuin kristinusko on ollut olemassa, en lupaa löytää vastausta kysymykseen. Voin ainoastaan pohtia kanssasi. Olen toki teemaan pureutunut eri näkökulmista ainakin seuraavissa tämän palstan kirjoituksissani, joihin suosittelen sinua myös tutustumaan:

Pahan alkuperä ja kärsimyksen ongelma
Miksi pahoja asioita tapahtuu?

Syntiinlangennut maailma on aina elänyt sairauksien keskellä. Viimeisen vuosisadan aikana ollaan oltu historian perspektiivissä harvinaisessa tilanteessa, kun lääketiede on kehittynyt valtavasti. Sen seurauksena ollaan onnistuttu hävittämään joitain vaikeita sairauksia kokonaan ja lisäksi moni ennestään vaikea sairaus on muuttunut helposti hoidettavaksi. Toisaalta samasta syystä monet sellaiset sairaudet ovat yleistyneet, jotka ovat mahdollisia vain siksi, että ihmisten eliniät ovat pidentyneet ja elintaso on noussut. Sairauksista ei tulla koskaan pääsemään eroon.

Mielen sairaudet kuuluvat syntiinlangenneen maailman sairauksien kirjoon. On toki helppo ajatella, että mieleen liittyvissä asioissa usko vaikuttaisi enemmän kuin fysiikassa. Onhan se totta, että usko on antanut monelle valtavasti toivoa ja elämäniloa. Silti masennus on sairaus siinä missä syöpä, parkinsonin tauti tai reuma. Usko ei automaattisesti niitä poista. Ongelmaksi siis muodostuu se, miksi Jeesus ei paranna kaikkia sairaita, jotka parantumista pyytävät.

On olemassa sellaisia kristinuskon suuntauksia, joissa ajatellaan, että sairaan ihmisen heikko usko on este parantumiselle. Se ei pidä paikkaansa. Vaikka Jeesus teki maanpäällisen elämänsä aikana valtavan määrän parantamisihmeitä, hän ei silloinkaan parantanut kaikkia. Betesdan lammikolla Jeesus pysähtyi vain yhden ihmisen kohdalla, vaikka kertomuksessa sanotaan: "Jerusalemissa on Lammasportin lähellä allas, jonka hepreankielinen nimi on Betesda. Sitä reunustaa viisi pylväshallia, ja niissä makasi suuri joukko sairaita: sokeita, rampoja ja halvaantuneita." (Joh. 5:2-3)

Paavalilla oli uskoa niin paljon, että hän jopa herätti kuolleen. Silti hän ei saanut vahvasta uskostaan huolimatta apua omaan vaivaansa, mikä se kuuluisa pistin olikaan: "Olen kolme kertaa pyytänyt Herralta, että pääsisin siitä. Mutta hän on vastannut minulle: 'Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa.'" (2. Kor. 12:8-9)

Raamattu antaa todella suuren lupauksen, kun Jeesus Markuksen evankeliumin lopussa lähettää seuraajansa maailmaan: Niitä, jotka uskovat, seuraavat nämä tunnusmerkit: Minun nimissäni he ajavat pois pahoja henkiä. He puhuvat vierailla kielillä. He tarttuvat käsin käärmeisiin, ja vaikka he juovat tappavaa myrkkyä, se ei vahingoita heitä. He panevat kätensä sairaiden päälle, ja nämä paranevat. (Mark. 16:17-18)

Kokemuksesta voimme tietää, että nämä tunnusmerkit ovat jo Raamatun aikana täyttyneet, ja täyttyvät yhä edelleen Jeesuksen seuraajien suuressa joukossa. Mutta tuokaan lupaus ei tarkoita, että aina ja kaikkialla jokainen sairas paranisi. Päinvastoin sairaiden paranemisia tapahtuu ihmeiden kautta keskimäärin varsin harvoin. Tunnusmerkkejä kyllä on, mutta kristillinen seurakunta ei ole paikka, jossa ei olisi yhtään sairasta.

Paavali ja Barnabas eivät puhuneet yksistään sairauksista, kun he lausuivat sen tosiasian, että elämässä on kaikenlaisia koettelemuksia: Paavali ja Barnabas julistivat Derbessä evankeliumia ja saivat monet kääntymään opetuslapsiksi. Sitten he palasivat Lystraan, Ikonioniin ja Antiokiaan, rohkaisivat opetuslapsia ja kehottivat heitä pysymään uskossa. He sanoivat: "Jumalan valtakuntaan meidän on mentävä monen ahdingon kautta." (Ap. t. 14:21-22)

Haluaisin osata vastata sinulle jotain mukavampaa ja jotain, mikä antaisi enemmän toivoa. En kuitenkaan voi luvata yhtään mitään. Tiedän, että on ihmisiä, joilla on parantamisen lahja. Mutta tiedän, että koskaan kaikki eivät parane. Tiedän, että Jumala kuulee kaikki rukoukset. Mutta tiedän, että häntä ei voi käskeä. Onneksi tiedän senkin, että Jumala on luvannut olla joka päivä omiensa kanssa - myös kaikissa vaikeuksissa. Sinun sairautesi ei ole Jumalan rakkaudettomuuden osoitus. Olet yhtä paljon Jumalan oma niin terveenä kuin sairaanakin. Paavali sanoi saman vielä vahvemmin sanakääntein: "Jos elämme, elämme Herran omina, ja jos kuolemme, kuolemme Herran omina. Elämmepä siis tai kuolemme, me kuulumme Herralle." (Room. 14:8 )

Sinulla on kuitenkin täysi oikeus lujassa uskossa pyytää Jumalalta apua. Ja yhtä hyvin sinulla on lupa pyytää esirukoilijoita avuksesi. Vaikka sinulla itselläsi olisi kuinka vähän uskoa omaan parantumiseesi, se ei estä Jumalaa. Itse asiassa Raamatun sivuilla on aika rajuja sanoja siitä, mitä kaikkea voisi tapahtua, jos parantajalla on riittävästi uskoa:

Jos joku teistä on sairaana, kutsukoon hän luokseen seurakunnan vanhimmat. Nämä voidelkoot hänet öljyllä Herran nimessä ja rukoilkoot hänen puolestaan, ja rukous, joka uskossa lausutaan, parantaa sairaan. Herra nostaa hänet jalkeille, ja jos hän on tehnyt syntiä, hän saa sen anteeksi. Tunnustakaa siis syntinne toisillenne ja rukoilkaa toistenne puolesta, jotta parantuisitte. Vanhurskaan rukous on voimallinen ja saa paljon aikaan. (Jaak. 5:14-16)

Opetuslapset kysyivät Jeesukselta: "Miksi me emme kyenneet ajamaan sitä henkeä pojasta?" "Koska teillä on niin vähän uskoa", vastasi Jeesus. "Totisesti: jos teillä olisi uskoa edes sinapinsiemenen verran, te voisitte sanoa tälle vuorelle: 'Siirry täältä tuonne', ja se siirtyisi. Mikään ei olisi teille mahdotonta." (Matt. 17:19-20)


Jeesus kehui toisinaan parannettavan ihmisen uskoa. Mutta koskaan epäusko ei ollut este Jeesuksen toiminnalle. Kotikaupungissaankin hän hämmästeli ihmisten epäuskoa, mutta sekään ei estänyt häntä parantamasta sairaita, koska loppujen lopuksi vain parantajan uskon määrällä on merkitystä: Niinpä hän ei voinut tehdä siellä yhtään voimatekoa; vain muutamia sairaita hän paransi panemalla kätensä heidän päälleen. Ihmisten epäusko hämmästytti häntä. (Mark. 6:5-6)

Saat rukoilla ja saat toivoa, jos niin haluat. Mutta yhtä lailla sinulla on lupa asennoitua elämään sairauden kanssa. On selvää, että vakaasti ja hartaasti uskovien kristittyjen joukossa on paljon enemmän niitä, jotka elävät jatkuvien sairauksien kanssa kuin kokevat ihmeparantumisia. Se on syntiinlangenneen maailman todellisuus. Toivon sen todellisuuden kanssa kamppaillessasi sinulle kovasti voimia ja Jumalan siunausta!

27
Kysy Nettipapilta / Vs: Avoliitto
« : 28.12.2023 - klo:08:27 »
Tervehdys Hukkanen90!

Kirjoittamasi asia on sinulle raskas ja omatuntoasi vaivaava, mutta siitä huolimatta voit olla turvallisin mielin. Jumala ei hylkää sinua, eikä sinun pidä myöskään hylätä avopuolisoasi.

Olen käsitellyt tätä aihepiiriä aikaisemminkin tällä palstalla. Vaikka aikaisemmat vastaukseni ovat monien vuosien takaa ja hieman kulmikkaampia, ovat ajatukseni silti itsessään pysyneet samanlaisina. Niinpä liitän kysymyksesi samaan viestiketjuun. Kannattaa tämän vastaukseni lisäksi vilkaista myös niitä aikaisempia pohdintojani.

On täysin selvää, että Raamatun ohjeiden mukaan kristityn oikea parisuhdemalli on avioliitto. Siitä huolimatta olemassa olevasta suhteesta eroaminen ei ole ratkaisu. Vaikka teidän liittonne ei ole virallinen avioliitto, olisi avosuhteen purkaminen ja sen jälkeen jonkun muun kanssa avioituminen lopulta isompi ongelma. Parisuhteiden määrän lisääntyminen ei syvennä sitoutumista. Muutettavat muuttaen tilanteessanne on jotain samankaltaista, mistä Paavali kirjoittaa:

Sitten sanon vielä, en Herran sanana vaan omanani: Jos jollakin veljellä on vaimo, joka ei usko, ja tämä suostuu asumaan hänen kanssaan, miehen ei pidä jättää häntä. Ja jos uskovalla naisella on aviomies, joka ei usko, ja tämä suostuu asumaan hänen kanssaan, vaimon ei pidä jättää miestään. (1. Kor. 7:12-13)

Olet tehnyt aivan oikein, kun olet pyytänyt miestäsi virallistamaan liiton. Niin kuin kirjoitit, se olisi hyvin helppo ja nopea toimenpide. Mutta tällaisessa tilanteessa kaikki ei ole sinun vallassasi. On kuitenkin hyvä, jos pystyt käsittelemään asian perinpohjaisesti miehesi kanssa. Vaikka hän ei liiton virallistamista tärkeäksi, on se hyvin tärkeää sinulle. Huonolla omallatunnolla parisuhteessa eläminen ei rakenna liittoa.

Toiseksi, jos asia miehesi mielestä kuuluu kategoriaan "ei tärkeä", niin silloinhan liiton virallistamisessa ei pitäisi olla myöskään mitään ongelmaa hänen näkökulmastaan. Avioliiton solmiminen olisi silloin helpoimpia mahdollisia rakkauden osoituksia sinua kohtaan. Huolestuttavaa sen sijaan on, jos hänen mielestään on tärkeää, että liittonne ei ole virallinen. Siinä tapauksessa olisi syytä vakavasti keskustella, miksi niin on.

Olet toiminut oikein, kun pyydät Jumalalta johdatusta. Mielestäni et voi missään tapauksessa pyrkiä hajottamaan liittoanne. Rukous voi muuttaa isojakin olosuhteita ihmisen sydämestä puhumattakaan.

28
Kysy Nettipapilta / Vs: Naisen asema
« : 27.12.2023 - klo:14:21 »
Tervehdys Mietin vain!

Sanoistasi kuultaa läpi kipu siitä, että olet kokenut rakkaudettomuutta, välinpitämättömyyttä tai jotain muuta huonoa kohtelua miehiltä. Se on hyvin surullista kuulla. Et ole ainoa nainen, joka näin on kokenut.

Samalla on valitettavan totta, että löytyy yhtä paljon miehiä, jotka voisivat sanoa kokeneensa halveksuntaa, ylenkatsetta tai epäoikeudenmukaisuutta naisilta niin, etteivät he voi koskaan ajatella voivansa pitää huolta yhdestäkään naisesta.

Kummassakin tapauksessa totta on se, että on itse tullut pahasti satutetuksi. On selvää, että mitä syvempiä haavoja on omassa sydämessä, sitä vaikeampaa on heittäytyä parisuhteeseen ja laskea toista ihmistä lähelleen.

Ja kummassakin tavassa on virheellistä se, että vaaditaan ensin toista osapuolta muuttumaan ennen kuin voidaan itse antaa kunnioitusta tai rakkautta. Edellä olen kirjoittanut siitä, että aito kunnioitus ja aito rakkaus lähtevät aina ihmisestä itsestään. Sitä annetaan riippumatta siitä, millainen toinen osapuoli on. Jos rakastaa tai kunnioittaa vasta sitten, kun toinen on omien toiveiden tai vaatimusten mukainen, kyse ei ole aidosta rakkaudesta eikä oikeasta kunnioituksesta - vaan palkinnosta tai pahimmillaan kiristämisestä.

Kipeästä asetelmasta eteenpäin kulkeminen on pitkä ja hitaasti etenevä tie, mutta silläkin tiellä ensimmäisen askeleen joutuu ottamaan itse.

29
Hei Anniina!

Olen täysin samaa mieltä siitä, että jos ihmisellä on kutsumus elää naimattomana, niin hän pystyy varmasti paremmin omistautumaan seurakunnan palvelemiseen tai johonkin muuhun hengelliseen kutsumukseen. Siksi onkin hyvin tarkasti huomioitava se, että noissa esille ottamissasi raamatunkohdissa ei puhuta vapaaehtoisesta lapsettomuudesta vaan nimenomaan naimattomuudesta. On toki selvää, että Raamatun aikaan ehkäisymenetelmät olivat kaukana nykyisestä, jolloin avioliitto sisälsi automaattisesti ajatuksen lapsista. Silti kaikki nuo kohdat puhuvat puolisosta eivätkä koko perheestä.

Vaikka lapset tuntuvat vaativan paljon enemmän aktiivista huomioimista kuin puoliso, niin Raamatun mukaan "tehostetun omistautumisen" raja ei mene vain lapsissa vaan myös puolisossa. Itse asiassa on hyvin vaarallinen ajattelumalli, jos ajattelee omistautuvansa Jumalan palvelemiseen sillä, että välttää lasten hankkimisen, mutta ottaa kuitenkin puolison. Raamatun ajattelumallissa mies ja vaimo ovat yksi liha. Yhteys on todella saumaton ja merkittävä, joka väistämättä muuttaa elämän prioriteetteja verrattuna naimattomuuteen. Paavali liittyy luomiskertomukseen ja Jeesuksen antamiin käskyihin antaessaan ohjeita aviopuolisoille:

Miehet, rakastakaa vaimoanne niin kuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi henkensä sen puolesta pyhittääkseen sen. Hän pesi sen puhtaaksi vedellä ja sanalla voidakseen asettaa sen eteensä kirkkaana, pyhänä ja moitteettomana, vailla tahraa, ryppyä tai virhettä. Samoin aviomiehenkin velvollisuus on rakastaa vaimoaan niin kuin omaa ruumistaan. Joka rakastaa vaimoaan, rakastaa itseään. Eihän kukaan vihaa omaa ruumistaan, vaan jokainen ravitsee ja vaalii sitä. Juuri niin hoitaa Kristuskin seurakuntaansa, omaa ruumistaan, jonka jäseniä me olemme. "Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi." Tämä on suuri salaisuus; minä tarkoitan Kristusta ja seurakuntaa. Mutta se koskee myös kaikkia teitä: jokaisen tulee rakastaa vaimoaan niin kuin itseään, ja vaimon tulee kunnioittaa miestään. (Ef. 5:25-33)

Nämä ovat todella sitovia velvotteita. Niistä seuraava johtopäätös on, että jos ihminen haluaa elää avioliitossaan Jumalan käskyn mukaan, niin hän on tehnyt silloin valintansa: Hänen on Jumalan käskyn mukaisesti panostettava Jumalan jälkeen seuraavaksi eniten puolisoonsa - eli ei yksin Jumalaan. Jos siis naimisissa oleva ihminen päättää antautua vain Jumalan palvelemiseen samalla tavalla kuin naimaton ihminen, hän rikkoo tätä Jumalan käskyä. Oikea puolison rakastaminen ja kunnioittaminen sitoo voimavaroja riippumatta siitä, onko sen lisäksi perheessä lapsia vai ei.

Katolisessa kirkossa pappeus edellyttää selibaattia samoin kuten vanhojen kirkkojen luostarilaitokseen omaistautuneiden munkkien ja nunnien elämä. Siinä ei ole välimuotoa, jossa laskelmoitaisiin siten, että puolison kanssa pystyy omistautumaan "riittävän kokosydämisesti" mutta lasten kanssa ei. Tämä joko tai -ajattelumalli on looginen riippumatta siitä, mitä ajattelee selibaatin vaatimuksesta yleisesti. Olisi varsin onnetonta olla sellaisen ihmisen puoliso, joka on aikonut omistautua Jumalalle kokosydämisesti. Hän on joko huono puoliso, joka elää kokematta mitään huolta aviopuolisostaan - tai sitten hän on tekopyhä hurskastelija, joka huijaa itseään siinä kokonaisvaltaisen omistautumisen asiassa.

30
Kysy Nettipapilta / Vs: Kirkkovuoden viimeinen päivä
« : 27.12.2023 - klo:13:10 »
Tervehdys Harmin!

Kirkkovuoden viimeiselle sunnuntaille on useitakin nimityksiä. Meillä evankelisluterilaisessa kirkossa käytetään pääasiassa näitä:
  • Tuomiosunnunta
  • Kristuksen kuninkuuden sunnuntai
  • Kirkkovuoden viimeinen sunnuntai

Katolisessa kirkossa kirkkovuoden viimeinen sunnuntai on "Herramme Jeesuksen Kristuksen, maailman­kaikkeuden kuninkaan juhla". Saksan ev.lut. kirkossa tuomiosunnuntaita vietetään jo pari viikkoa ennen kirkkovuoden päättymistä, jolloin kirkkovuoden viimeinen sunnuntai on heillä "Ikuisuuden sunnuntai", jossa muistellaan meidän pyhäinpäivän tavoin kuolleita.

Sen sijaan kirkkovuoden viimeiselle päivälle - eli ensimmäistä adventtia edeltävälle lauantaille - en tiedä olevan mitään erityistä nimitystä.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 83