Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Anniina

Sivuja: [1] 2 3
1
Hei Marko,

kysyisin ihan tähän Suviannan pohdintaan liittyen: kieltääkö Raamattu ihmistä menemästä naimisiin myöhemmin jonkun toisen kanssa, jos on ollut parisuhteessa avioitumatta aiemmin eri henkilön kanssa? Nimittäin Suvianna kysyy nyt käytännössä, tuleeko hänen mennä naimisiin nykyisen seurustelukumppaninsa kanssa, ja jos ei mene, niin oliko ainoa mahdollisuus mennyt ja hänen on elettävä lopun ikää naimattomana.

Olen ollut siinä käsityksessä aiempien kirjoitustesi perusteella, että vasta virallinen avioliitto on se ns. lopullinen askel. Muut suhteet, varsinkaan jos ei olla edes vielä avoliitossa, eivät ole Raamatun tarkoittama avioliitto, jota ei pidä mennä purkamaan tai josta erottua tulisi pysytellä naimattomana (tai mennä uudelleen yhteen sen saman entisen puolison kanssa).

Eli saako ihminen Raamatun mukaan mennä tulevaisuudessa jonkun uuden henkilön kanssa naimisiin, vaikka eroaisi uskoontulonsa jälkeen aiemmasta virallistamattomasta seurustelusuhteesta tai avoliitosta? Vai lasketaanko mikä tahansa seksisuhde jo Jumalan silmissä sellaiseksi liitoksi, jota ei saa purkaa, ja pitääkö tällainen haureus "hyvittää" pysymällä naimattomana?

2
Lainaus Markolta: "Toiseksi seurakunnan palvelutehtävät eivät ehkä ole aina pätevin syy lapsettomuudelle. Vaikka intoa olisi antautua kokosydämisesti lähetystyöhön, eivät monen maan lähetystyöntekijät ole koskaan niin hyvin varustettuja kuin suomalaisten lähetysjärjestöjen ihmiset. Olisi suorastaan surkuhupaisaa, jos lähetyskentälle lähtisi pariskunta, joka on valinnut lapsettomuuden siksi, että heidän mielestään paikallisten lapsiperheiden keskellä eläminen on lasten kanssa mahdotonta. Suurin osa seurakuntien palvelutehtävistäkin on sellaisia, että ne ovat valtavan helppoja verrattuna vaikkapa vainottujen seurakuntien palvelutehtäviin. Täytyy siis olla melkoisen suuri ja raskas seurakunnan työtehtävä, jos palvelutehtävän onnistuminen aidosti edellyttää lapsettomuutta."

Käsittääkseni juuri seurakunnalle omistautumiseen vedoten katolinen kirkko on kieltänyt pappien avioliitot vuosisatojen ajan. Olen itse kyllä ihan samaa mieltä kanssasi siitä, että avioliitto tai perhe ei estä seurakunnallisia tehtäviä, mutta tätä on kuitenkin perusteluna pappien perheettömyyteen käytetty maailman suurimmassa kirkkokunnassa. Ymmärrän, että seuraava Raamattusitaatti liittyy edelleen Paavalin puheeseen tulevasta ahdingon ajasta. Sen sisältö on kuitenkin yhtäpitävä arkielämän kanssa siinä, että naimisissa olevan tulee ottaa puolisonsa kaikessa huomioon (myös muulloin kuin ahdistuksen keskellä ;)).

1. Korinttolaiskirje 7: 32 Toivoisin, ettei teillä olisi huolia. Naimaton mies kantaa huolta siitä, mikä koskee Herraa, siitä, miten olisi Herralle mieliksi.
33 Naimisissa oleva taas huolehtii maallisista asioista, siitä, miten olisi vaimolleen mieliksi. [Luuk. 14:20]
34 Näin hän on jakautunut kahtaalle. Samoin naimaton nainen ja nuori neito kantavat huolta siitä, mikä koskee Herraa, jotta olisivat niin ruumiiltaan kuin hengeltäänkin pyhiä. Naimisissa oleva nainen taas huolehtii maallisista asioista, siitä, miten olisi miehelleen mieliksi. [1. Tim. 5:5]
35 Tämän sanon teidän parastanne ajatellen, en sitoakseni teitä vaan auttaakseni teitä elämään kunniallisesti ja pysymään lujasti ja häiriintymättä Herran yhteydessä.


Lihavoin tuosta lopusta lauseen, että tämä kehotus naimattomuuteen auttaisi Paavalin mielestä ihmisiä pysymään paremmin Herran yhteydessä, koska näiden ajatukset eivät "jakaudu kahtaalle".

Alleviivaan tässä vaiheessa, että minulla ei ole mitään henkilökohtaisia intressejä tässä asiassa. Kiinnostaa lähinnä kulttuurisella ja teologisella tasolla, miksi esimerkiksi katolisessa kirkossa on päädytty ajatukseen, että pappi ei pysty toimimaan kokosydämisesti seurakunnan palvelijana ja isänä, jos on naimisissa. En maininnut vielä luostarilaitosta, mikä on ollut samassa kirkkokunnassa arvostettu perinne eli naimattomuus on ollut jonkinmoinen juttu. Monissa muissa (yleensä näissä uudemmissa) kirkkokunnissa taas papit ja muut seurakuntien palvelijat itsestäänselvästi menevät naimisiin jos haluavat, naimattomuus ei ole ihanne, luostarilaitosta ei ole, eivätkä lapset ole mikään este mihinkään.

3
Hei Marko, tähän jatkoksi. Vastauksesi esimerkit olivat kaikki VT:n puolelta, jossa lasten saaminen oli normi ja lapsettomuus avioliitossa suuri murhe. Ylipäätään juutalaisessa kulttuurissa kaikkien tuli mennä myös naimisiin, mutta tähän tuli muutos varhaisten kristittyjen aikana. Naimattomuutta ja Jumalalle omistautumista alettiin pitää eräänlaisena hyveenä ja suositeltavana niille, jotka voivat sen vaihtoehdon valita. Esimerkiksi Paavali kannatti tietyissä tilanteissa naimattomuutta, mikä tarkoitti tuohon aikaan tietysti myös lapsettomuutta, jotta uskova voisi paremmin keskittyä Jumalan palvelemiseen.

Eri asiaan liittyen myös Jeesus puhuessaan Jerusalemin tulevasta tuhosta sanoi jopa, että silloin lapsettomia naisia ylistetään onnekkaiksi, ja tämä oli ehkä monia sen ajan kuulijoita hämmentävä lause. Miten lapsettomuus voisi olla hyvä asia, kun lapsia todellakin oli aina pidetty suurina lahjoina? On kuitenkin totta, että perheestä ja varsinkin lapsista on työtä ja vaivaa ihan arkielämässäkin, ja kriisitilanteissa erityisesti huoli lapsista ja perheestä voi nousta suureksi. Nykyään monet nuoret aikuiset pohtivat sitäkin, voiko nykyiseen maailmantilanteeseen poliittisine uhkakuvineen ja etenevine ekokatastrofeineen edes hankkia lapsia. Tämä on toki jokaisen omassa harkinnassa, mutta siis UT:n puolella Raamatussakin on tilanteita, joissa lapsettomuus ja naimattomuus (ne kulkivat tuolloin käsi kädessä, kun avioliiton ulkopuolista seksiä ei uskovien kuulunut harjoittaa) koettiin paremmiksi kuin aviollinen perhe-elämä. Paavalilla ja muilla tuon ajan opettajilla saattoi toki olla käsitys, että Jeesus tulee ihan lähivuosina, ja tämä saattoi vaikuttaa naimattomuussuositukseen. Miksi suunnitella maanpäällistä elämää kovin pitkälle, jos kaikki ihan kohta päättyy?

Kysymys on tämä: voiko Paavalin esittämää ajatusta Jumalalle omistautumisesta ja sen vuoksi lasten hankkimisesta pidättäytymisestä soveltaa myös avioliitossa toteutettavaksi? Siis että aviopari yhdessä päättää keskittyä esimerkiksi seurakunnalliseen toimintaan, lähetystyöhön tai hyväntekeväisyyteen lasten hankkimisen sijaan? Paavali ei voinut tuohon aikaan ohjeita antaessaan ottaa huomioon sitä, että joskus vielä on mahdollista ehkäistä raskaus muullakin keinoin kuin pidättäytymällä sukupuoliyhteydestä. Ja hän antoikin pariskunnille ohjeen, että selibaattiin ei ole syytä ryhtyä avioliitossa, sillä se voi ohjata himot liiton ulkopuolelle. Nykyään kuitenkin on mahdollista sekä säilyttää seksuaalinen suhde puolison kanssa että olla hankkimatta lapsia, eli nykyajassa elävän uskovan täytyy yrittää selvittää, miten ohjeita tulee tulkita tässä tilanteessa.

4
Hei Marko,
haluan kysyä tästä aviorikoksesta uudelleen avioituessa. Jos eronnut tekee menee uudelleen naimisiin, tekeekö hän jatkuvaa syntiä eli syyllistyykö jokapäiväisessä elämässään koko ajan aviorikokseen eläessään uudessa avioliitossa? Olen tällaisenkin selityksen kuullut, että eronneen uusi avioliitto on jatkuvaa synnintekoa, ja siksi pitäisi katua ja erota uudesta aviopuolisosta, koska Jumalan silmissä oikea aviopuoliso on edelleen se, josta on erottu, ja uusi ei ole mikään aviopuoliso vaan aviorikoskumppani. Raamatussahan varoitetaan jatkamasta synnintekoa ja syntistä elämää sanoen, että syntiä tahallaan tekevät ja syntisesti elävät eivät pääse taivasten valtakuntaan. Eli jos uudelleen avioituneen elämä onkin Jumalan tahdon vastaista, joka päivä jatkuvaa rikoksenuusintaa, niin silloin on vaara jäädä pelastuksen ulkopuolelle.

Mitä mieltä olet tästä? Ymmärrän tähänastisesta selityksestäsi, että eronneen uudelleen avioituminen on synti. Mutta onko se kertaluontoinen synti, eli tehtiinkö se synti vain avioliiton solmimishetkellä? Vai onko uudessa avioliitossa eläminen jatkuvaa haureutta, joka pitäisi lopettaa eroamalla ja elämällä sen jälkeen yksin?

Taustaksi: Oma tilanteeni on, että minä olen ollut aiemmin naimisissa, eronnut ja avioitunut uudestaan. Nykyinen mieheni ei ole ollut aiemmin naimisissa. Jos korjaisin oman uudelleen avioitumisen syntini eroamalla hänestä, kuten jotkut tiukan linjan kannattajat kehottavat, mielestäni asetan hänet siihen tilanteeseen, josta Jeesus puhui vaimonsa hylkäämisen kohdalla; jos minä jättäisin hänet ja hän menisi uuteen suhteeseen, saatan hänet tekemään aviorikoksen (toisaalta olen saattanut hänet tekemään sen jo, kun kerran olen ollut aiemmin naimisissa). Kuitenkin kun tätä pohdin, mietin välillä erityisesti intiimissä tilanteessa, onko tässä nyt menossa jatkuva aviorikos, koska minunhan olisi pitänyt pysyä naimattomana. Toisaalta kokisin epäreiluna rankaista miestäni omista omantunnonvaivoistani. Lisäksi hän ei ole uskova, joten ei hyväksyisi tätä perusteluksi erolle (tajuaisi selityksen kyllä kasvettuaan uskovan äidin poikana ja tietäessään kristinuskosta varsin paljon). Entisen mieheni kanssa yhteen palaaminen ei ole enää mahdollista, koska hänkin on uusissa naimisissa.

5
Hei Marko,

suhtautumisesta maailmassa esiintyviin ilmiöihin minulle tuli mieleen (sen lempikohtani epäjumalille uhratun lihan lisäksi  ;D ) tämä Apostolien tekojen luku 28:11: Kolmen kuukauden kuluttua lähdimme merelle laivassa, joka oli talvehtinut saarella. Laiva oli aleksandrialainen, ja sen keulassa oli Castorin ja Polluxin kuvat.

Epäjumalanpalvelukseen hyvin jyrkästi suhtautunut Paavali ei nähnyt ongelmaa matkustaa laivassa, jonka keulassa oli kreikkalaiseen mytologiaan ja uskontoon liittyvien puolijumalien kuvat. Olisi tosin ehkä ollut vaikea löytää tuohon aikaan laivaa, jossa ei olisi ollut mitään merenkäynnin suojelijajumaluuksiin liittyviä koristeluja. Mutta minusta kyse on tässä taas siitä, voiko kristitty asioida paikoissa tai käyttää palveluita (kuten tässä tapauksessa laivakyytiä), joihin liittyy jotakin omassa kristityn elämässä vältettävää tai kiellettyä. Ainakin ilmeisesti Paavalin mielestä voi.

6
Hei Marko,

voisitko vielä tarkentaa, mikä tai kuka Raamatun mukaan on esivalta? Edellinen kysyjä oletti, että esivaltaa voisivat käyttää yksityiset yritykset (joihin myös sosiaalisen median yritykset kuuluvat), joten esivalta-käsitteen sisältö ei liene kaikkien mielestä yksiselitteinen.

7
Selitys edelliseen. Olen kuunnellut monia luentosarjojasi ja pidän siitä tyylistä, että pohdit asiaa monesta eri näkökulmasta. Esimerkiksi Jaakobin elämää ruodit varsin monipuolisesti, myös motiiveja hänen tekojensa taustalla esimerkiksi tilanteessa, jossa hän teeskenteli Eesauta äitinsä yllyttämänä ja petti isänsä Iisakin. Samaten pohdit monipuolisesti, miksi Jaakob vältteli Beetelin menoa. Hämmästyinkin sitä, miten yksipuolisesti kuittasit Joosefin  teot sanomalla kutakuinkin, että no se nyt ehkä oli semmoista sinisilmäisyyttä vain, ja Joosef oli varmaan tosi oikeamielinen kaveri jo nuorena. Kuulosti omaan korvaani jopa lastenraamatuille tyypilliseltä siloittelulta. Kuitenkin Raamattu on täynnä nimenomaan ihmisiä, joiden monet teot ja asenteet ovat olleet kyseenalaisia (myös Joosefin oma perhe isineen ja äiteineen ja setineen ja täteineen) ja joiden elämää Jumala on johdattanut siitä huolimatta ja kääntänyt pahat teotkin lopulta parhain päin. En ole tarkoituksellisesti mustamaalaamassa Joosefia tai etsimässä hänestä vikoja, mutta minun on vaikea uskoa hänen myöskään olleen mikään kiltti kiiltokuva. Mielestäni Joosefkin ansaitsee yhtä monipuolisen analyysin kuin isänsä Jaakob, muut patriarkat ja suku ovat tähän asti sinulta saaneet.

8
Hei Marko,
Olen kuunnellut läpi Raamattuluentosarjaasi 1. Mooseksen kirjasta. Yleensä olen melko monesta asiasta samaa mieltä kanssasi, mutta viimeisimmän luennon kohdalla tekee mieli vähän kysyä näkökulmastasi. Kyse on siis luennosta 1. Moos. 37:1-36 Joosef ja hänen unensa Joosef myydään orjaksi Egyptiin.
https://www.youtube.com/watch?v=_ddSDUCT8q8

Luennossa oletat aika suoraviivaisesti, että Joosef olisi ollut jo lapsena ja nuorena oikeamielinen ja kaveri, joka lähinnä sinisilmäisyyttään joutui ongelmiin. Joosefista sanotaan muun muassa, että hänellä oli tapana kannella kahden isoveljensä tekemisistä isälleen, ja lisäksi hän kaksi eri kertaa kertoi unistaan, joissa hän itse oli noussut muita ihmisiä ylemmäs. Ensimmäisessä muiden viljalyhteet kumarsivat Joosefin lyhdettä, ja toisessa häntä kumarsivat jo aurinko, kuu ja tähdetkin. Oletat luennossa, että Joosef ihan vaan oikeamielisyydessään kertoi veljien pahoista puuhista isälle, ja että pelkkää sinisilmäisyyttään kertoi näistä unistaankin muille.

Toinenkin tulkinta on mahdollinen. En tiedä, mikä sana alkukielessä on siinä, kun puhutaan kantelemisesta. Mutta jos siinä olisi ollut pelkkä sanoa tai kertoa, niin lauseessa olisi eri sävy. Kantelemista ei yleisesti ottaen pidetä positiivisena toimintana, vaan usein kantelemisesta puhutaan yhteydessä, jossa kertoja haluaa asioiden paljastamisella saada toiselle harmia. Unista Joosef on voinut kertoa lapsellisen avomielisesti, mutta sitä ei suoraan tekstissä sanota. Ei tosin myöskään puhuta Joosefin mahdollisesta oikeamielisyydestä missään vaiheessa hänen lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Paljon jää siis arvailtavaksi sen vähän varaan, mitä Joosefin kerrotaan tehneen ja puhuneen, ja miten Jaakobin kerrotaan häntä ja veljiä kohdelleen.

Itse pidän mahdollisena, että Joosef ei ollutkaan vain tai lainkaan sinisilmäinen, vaan hyödynsi asemaansa isänsä lempilapsena. Raamatun mukaan isä rakasti häntä pikkulapsesta saakka enemmän kuin muita poikiaan. Onko vaikea ajatella, että lellikin asema menee päähän pikkuveljelle, jolle isä vastoin tuon ajan tapojakin antaa ymmärtää tämän olevan arvokkaampi kuin isoveljensä, mukaan lukien esikoinen, jolla piti olla erityisasema? On mahdollista, että Joosef käytti asemaansa hyväkseen ja vielä pyrki lisäämään vettä myllyyn; kieli veljistään, jotta isä moittisi näitä ja Joosef saisi kiitosta kertomisestaan ja isä pitäisi hänestä vielä enemmän. Ehkä hän kertoi unistaan ärsyttääkseen isoveljiään, joiden jo joka tapauksessa tiesi karsastavan itseään? Tätä pidän mahdollisena siksikin, että nyt jopa Jaakob paheksui lempipoikansa unia. Millä tavalla Joosef unensa esitti perheelleen, kun isäkin ärsyyntyi niistä, leuhkiko jopa?

Sanotaan, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan, eli en pidä mahdottomana, että Joosef itse käytöksellään lisäsi veljien häntä kohtaan tuntemaa kaunaa. Tätä ei kerrota Raamatussa, mutta ei kerrota sitäkään, että Joosef olisi ollut lapsena oikeamielinen ja sinisilmäinen. Itse asiassa yleisen elämänkokemuksen perusteella moni lapsi on useissa kehitysvaiheissa ennemmin vastahankainen ja rasittava kuin ylenpalttisen kiltti, monet kiusaavat myös sisaruksiaan ihan tahallaan ja huolella, ja useimmat osaavat hyödyntää hyvin myös sen, jos vanhemmat antavat liikaa löysää. Toki Joosef oli myöhemmissä elämänvaiheissaan oikeamielinen, mutta onkin eri asia olla ärsyttävä pikkuveli kuin esimerkiksi orjana sekaantua isäntänsä vaimoon, mihin Joosef ei vaimon vikittelyistä huolimatta suostunut. Tosin tässä kuuluisassa Potifarin vaimon tapauksessa saattoi olla lisämotivaationa myös pelko paljastumisesta ja rangaistuksesta (orja olisi luultavasti sellaisesta toimittu kuolemaan) eikä pelkästä omastatunnosta.

Mutta kun monia Raamatun henkilöitä on Jumala kasvattanut kovillakin kohtaloilla, voiko jopa ajatella, että isän lellipoika Joosef tarvitsi pudotuksen nokkimisjärjestyksen alapäähän? Ehkä vähempi kuin orjuus ei riittänyt siihen, että hemmotellusta - ja mahdollisesti veljiään itseään alempina pitäneestä - teinipojasta kasvoi tolkullinen mies? Tai saattoiko olla, että taas sitä niitti mitä kylvi, jos Joosef mahdollisesti ei ollutkaan kiltti ja sinisilmäinen, vaan isoveljistään kannellut ja isänsä rakkaudella leuhkinut kiusankappale? Toisin sanoen, ehkä isoveljet hermostuivat jopa osittain aiheesta?

9
Kysy Nettipapilta / Vs: Onko koko Raamattu Jumalan sanaa?
« : 31.05.2023 - klo:13:29 »
Hei Marko,
edellinen kirjoittaja nosti esiin Mäkipellon Sensuroitu-kirjan, jota en ole itse lukenut, joten en ota kirjan sisältöön kantaa. Luin kuitenkin Sana-lehdestä Mäkipellon haastattelun, josta nostan esiin yhden lainauksen:

Teologian tohtori ja psykologian väitöskirjatutkija Mäkipelto kertoo, että esimerkiksi Vatikaani on digitoinut kaikki haltuunsa saamat käsikirjoitukset.
– Tietoa Raamatusta ei salailla, päinvastoin. On kuitenkin eri asia, onko sitä tuotu tarpeeksi tavallisten lukijoiden ulottuville.


https://sana.fi/somemyrskyn-keskelle-joutunut-tutkija-ville-makipelto-ei-ole-viikkoa-etten-pohtisi-raamatun-teksteja/

Tulkitsen tämän Vatikaanimaininnan siten, että sen lisäksi ettei tietoa salailla, Vatikaanilla myös on osapuilleen kaikki mahdolliset toisistaan poikkeavat tekstiversiot. Katolisella kirkolla jos millä olisi siten valtavasti syytä epäilyksiin ja epäuskoon, jos epäuskoon ja epäilyksiin johtaisi nimenomaan se, että toisistaan poikkeavia ja ristiriitaisia käsikirjoituksia ja tekstejä on olemassa. Kuitenkin juuri "Rooman kirkko" on ainakin ulkopuolelta katsottuna uskossaan hyvin vakaa.

Vai voisiko olla niin päin, että tieto ei lisääkään tuskaa, vaan kaikki nämä eriävätkin tekstit kertovat kristinuskon käytäntöjen ja ajattelutapojen kehittymisestä, suuntauksista ja toki myös harhaopeista, mutta omalla tavallaan kuitenkin vahvistavat sitä, miten tärkeästä asiasta uskossa on kyse?

Nämä monet erilaiset tekstit alkoivat kiinnostaa minua. Onko sinulla tietoa, voiko näitä Vatikaanin digitoimia tekstejä lukea tällainen maijameikäläinen Suomesta? Tai hyödynnetäänkö niitä esimerkiksi teologisessa tiedekunnassa opintojen ohessa? Ja ylipäätään, miten helppo on saada käsiinsä alkuperäisiä käsikirjoituksia tai niiden käännöksiä jos ei ihan suomeksi niin vaikka englanniksi?

10
Hei Marko,

minua ovat alkaneet vaivaamaan Jeesuksen sanat siitä, että joka auraan tarttuu ja katsoo taakseen ei ole hänen valtakuntaansa sovelias. Ymmärrän, että tällä kohdalla ja sitä edeltävissä jakeissa painotetaan, että ei voi olla vain puoliksi Jumalan valtakunnassa, vaan pitää olla kokosydämisesti. Eikä saa kaivata entistä elämäänsä, jolloin ei ollut vielä Jeesukseen uskova, tai verukkeilla lykätä seuraamaan lähtemistä (anna minun ensin haudata isäni jne). Ilmeisesti siis ajatus on, että ihminen, joka lykkää Jeesuksen seuraajaksi ryhtymistä joko muiden ihmisten tai oman epäröintinsä vuoksi, ei ole sovelias. Ehkä hän ei oikeasti edes halua seurata, jos keksii tekosyitä ja kaipaa menneisyyttään.

Tämä kolahtaa aika kovaa ainakin minuun. En ole mitään muuta koko uskontaipaleellani tehnyt kuin epäröinyt ja seissyt kahta puolin uskon ja epäuskon rajaa epäilyksineni ja pelkoineni. Olen ollut niin ahdistunut esimerkiksi monista lopun ajan pelotteluista ja uhkakuvista, että olen monta kertaa toivonut, etten olisi koskaan tullutkaan uskoon. En ole uskaltanut elää rohkeasti "tunnustaen väriä", ja esimerkiksi työpaikallani olen vähän niin kuin kaapissa uskoni kanssa (vastaan kyllä suoraan, jos joku vakaumuksestani kysyy, mutta en viitsi osallistua kahvipöytäkeskusteluun vaikkapa siitä, miten kauhean taantumuksellisia uskovat ovat milloin missäkin asiassa).

Tällä hetkellä minulta puuttuu myös seurakuntayhteys, koska en jaksa ryhtyä sellaista etsimään. Uskon sitten keskenäni yksin kotona, kuuntelen raamattuluentoja ja luen kristillisiä kirjoja. Raamattua pitäisi lukea enemmän, mutta sekin tuntuu suoritukselta. Mieheni ei ole uskossa, mutta hän ei kiellä menemästä kirkkoon (tästä on puhuttu), itse vain äkkäilen enkä mene mihinkään. Saatan käyttää mieheni epäuskoa jopa tekosyynä sille, etten itsekään ole turhan aktiivinen. Ikään kuin varmistelen menemättömyydelläni, ettei varmasti tule sanomista liiallisesta uskovaisuudesta. Jopa raamattuluentojen kuuntelemista puhelimesta kuulokkeilla pyytelen anteeksi, vaikka mies pitää sitä pyytelyä ihan pöljänä, hänen mielestään saan toki kuunnella mitä haluan.

Olen siis koko ikäni ollut vastahakoinen kristitty, joka uskoo koska ei osaa olla uskomattakaan, mutta mistään Jumalan rakastamisesta ei ole kyllä tietoakaan. Ja nykyisessä elämänvaiheessani kirsikkana kakussa alkaa olla todellinen taakse päin katsominen; olen kohta 48-vuotias, ja parasta ennen -päiväys rupeaa ainakin omasta mielestäni olemaan takanani. Kelaan koko ajan, miten paljon parempaa elämä oli ennen ja kaipaan kauheasti huoletonta nuoruuttani. Kadun tekemisiäni ja tekemättä jättämisiäni ja mietin, miten olisi pitänyt ja ei olisi pitänyt tehdä. Olen niin takaperin, että jos olisin siellä auran varressa, en totisesti näkisi sen paremmin auraa kuin hevostakaan, vain sotkun, mitä olen jättänyt jälkeeni.

Minusta tuntuu ikävästi siltä, että en ole sovelias ja vain uskottelen olevani uskovainen. Tai vaikka uskonkin, niin jospa kuulunkin niihin, joille Jeesus sanoo, etten koskaan sinua tuntenutkaan vaikka huutelitkin Herra, Herra. Minusta tuntuu usein, että olen uskonut koko ikäni turhaan, sillä olen niin passiivinen uskossani ja menneisyyteen tuijottava. Onko tällaiseen tilanteeseen mitään neuvoja, vai onko minun parempi sanoa Jeesukselle, että anteeksi nyt mutta en pysty olemaan seuraajasi?

11
Hei Marko!

Kysymys koskee rahan lahjoittamista hyväntekeväisyyteen ja evankeliumin hyväksi ja sivuaa myös kymmenyksiä ja yksityishenkilöiden tukemista rahallisesti.

Otin ehkä reilu vuosi tai kaksi sitten tavakseni lahjoittaa tietyn summan kuukaudessa viidelle oman lähialueeni eri suuntien seurakunnalle. Lisäksi lahjoitan epäsäännöllisemmin useille hengellisille järjestöille ja myös maalliseen hyväntekeväisyyteen kuten SPR:lle jne sen mukaan, missä vaikuttaa tarvetta olevan. Olen viimeisen vuoden sisällä myös lainannut kohtalaisen suuria summia rahaa ystävälleni, joka on taloudellisessa ahdingossa. Käytännössä tästäkin tulee lahja, sillä en oleta hänen pystyvän maksamaan minulle koskaan takaisin.

En ole itse lahjoitusten vuoksi itse taloudellisesti ahdingossa, mutta esimerkiksi motiivini epäilyttävät itseäni ja on alkanut hieman ahdistaa. Olen nimittäin laskenut lahjoitussummani sen mukaan, mikä on osapuilleen kymmenykset nettotuloistani. Jotkut tiukat kymmenysten kannattajat laskevat bruttotuloista ennen veroja, mutta koska veroilla edistetään yhteistä hyvää, lasken vain siitä summasta mitä saan käteen. Olihan kymmenykset jo VT:ssa säädetty pappien ja heidän perheidensä elatukseksi, siis sen aikaista tulonsiirtoa ihmisiltä toisille ja palkanmaksua heidän tekemästään työstä. Mutta siitä nettopalkastani yritän maksaa vähintään kymmenykset, useimmiten menee reilusti ylikin, jotta varmasti ei vain jää alle.

Mutta näistä antamistani avustuksista on nyt tullut henkinen taakka muutamalla tavalla. Ensiksikin se, että olen ryhtynyt kyttäämään, että varmasti annan tarpeeksi, ettei Jumala pidä minua kitsaana, jos vaikka jääkin alle sen kymmeneksen, ja se minulla on varaa maksaa. Mutta äsken loppuvuodesta mietin, olisinko voinut tilapäisesti laskea lupaamaani summaa, kun sattui veroprosenttikin hyppäämään lisäprosentin puolelle ja yhtäkkiä sainkin joulun alla käteen monta sataa euroa vähemmän kuin yleensä. En uskaltanut vähentää lahjoitussummaa, koska minkä lupasin, sen lupasin. Mietin vuodenvaihteessa, kun automaattiset lahjoitusmaksut menivät katkolle, voisiko nyt rukata lahjoitussummia. En uskaltanut, vaan laitoin samat kuin ennenkin. Sitten ystäväni pyysi minulta rahaa lainaksi, enkä voinut olla antamatta, sillä olihan minulla siihen varaa. Tällä kertaa minua kyllä jo harmitti se pyyntö, vaikka aiemmin olen itse tarjoutunut maksamaan hänen laskujaan ja ehkä siten jopa kannustanut häntä turvautumaan apuuni. Mutta välillä mietin, pitäisikö vain antaa hänen pärjätä omillaan jatkossa, vaikka se tarkoittaisi, että hän ei saa vuokriaan ja muita pakollisia menojaan maksettua. Kauanko minun pitää jatkaa hänen taloutensa tekohengitystä?

Toivottavasti tästä ei nyt saa kuvaa, että olen hyväksikäytettävä hölmö, joka jakaa vaikka pussinsa tyhjäksi. Tämä ei kuitenkaan ole tilanne. Minulla on hyvä palkka ja tulen toimeen. Mutta on sitten se toinen puoli, että lahjoitan jopa vähän pelokkaasti ja siitäkin syystä, että en juuri tee mitään hengellistä työtä ja olen ajatellut, että tässä lahjoittamisessa sitten olen ahkera kun kerran koen anteliaisuuden minulle luontaiseksi. Pelokkaasti siis siksi, että kun olen lahjoittamaan ryhtynyt, pelkään lopettaa tai vähentää, koska Raamattukin kehottaa anteliaisuuteen. Pelkään ehkä jotenkin taikauskoisesti, että jos vähennän tai lopetan lahjoittamisen, Jumala rankaisee minua ja ottaa tarkoituksella pois jotakin, vaikka auto hajoaa tai taloon tulee iso remontti, mihin lahjoituksista säästyneet rahani sitten menevät. Ihan kuin maksaisin siitä, että minulle ei tule rahavaikeuksia (joissain suunnissa on opetustakin, että kun maksaa säännöllisesti kymmenykset ja on antelias, Jumala kyllä pitää ihmisen taloudesta ja toimeentulosta huolen).

Toinen puoli on sitten se, että en ole kertonut puolisolleni, miten paljon lahjoitan hyväntekeväisyyteen tai ylipäätään sitä, että olen lainannut ystävälleni. En tosin kysele itsekään häneltä, mihin hän ylimääräisen rahansa panee. Meillä on omien tiliemme lisäksi yhteinen pankkitili ja ruokatili, jonne laitamme kuukausittain kumpikin saman verran rahaa yhteisiä menoja ja kuluja varten, ja siltä osin taloutemme on kyllä tasapainossa. Mutta todennäköisesti mieheni olettaa, että minulla on rahaa myös säästössä jonkin verran. Ei kuitenkaan ole tällä hetkellä kuin vähän, sillä varsinkin lainat ystävälleni ovat haitanneet säästöyrityksiäni. Mutta nyt kun ajattelen säästämistä, minulle tulee huono omatunto; toisilla ihmisillä ei ole edes tarpeeseen, ja minä tuskailen sen kanssa, ettei säästötililleni kerry tarpeeksi nopeasti rahaa.

Joku tuskailee pihiyden kanssa, minä sen, että en osaa olla antamatta. Tasapaino on kadoksissa. Onko Raamatussa jotakin neuvoa tällaiseen raha-asiaan?


12
Moi Marko,

olen kanssasi hieman eri mieltä siitä, meneekö lapsiin tai ajatustoiminnaltaan keskimääräistä heikompiin aikuisiin vertailu ohi aiheen.

Joten lapsien käyttäminen esimerkkinä ei anna lopullista vastausta kysymykseen, pitääkö kristityn olla syvällisesti ajatteleva. Looginen johtopäätös lapsen ja aikuisen vertailusta näet olisi: "Tämä tarkoittaa siis, että kristityn pitää olla niin syvällisesti ajatteleva kuin vain oma kapasiteetti antaa myöten". Eikä se ole mielestäni oikea vastaus. Vaikka rimaa ei nostettaisi liian korkealle, silti kaiken keskipisteenä olisi syvällinen ajattelu.

Tällaista ainakaan minä en sanonut tai tarkoittanut. Yritin sanoa nimenomaan päinvastaista. Keskustelun aloittaja siis kysyi: Pitääkö kristityn mielestäsi olla syvällisesti ajatteleva? Onko se ehto kristittynä olemiselle? Minun käsitykseni on, että syvällisyyden tai jonkinlaisen "korkeatasoisen" ajattelun nimenomaan ei pidä olla eikä se ole ehto. Jos uskossa pystyy olemaan siis myös ihminen, olipa lapsi tai aikuinen, joka ei osaa (vielä, enää tai ei koskaan ole voinut) ajatella syvällisesti, se ei voi olla mikään uskon edellytys. Ainoa edellytyshän on tunnustaa, että Jeesus on Herra. Ihminen ei ole enemmän tai vähemmän uskossa tai enemmän tai vähemmän pelastunut sen mukaan, miten syvällisesti ja monitasoisesti hän tätä asiaa pystyy pohtimaan.

13
Hei Marko, saanko esittää tähän vielä yhden näkökulman? Jeesushan asetti uskon esikuvaksi lapset sanoen, että joka ei ota taivasten valtakuntaa vastaan kuin lapsi, se ei pääse sinne sisälle. Mutta jos meille annetaan esikuvaksi lapsi, niin lapsille tyypillistä on ottaa asiat annettuina, sellaisinaan, ja ajatella hyvin suoraviivaisesti. Heille asiat joko ovat tai eivät ole totta. Lapsikin voi uskoa Jumalaan ja Jeesukseen pohtimatta sen pitemmälle mitään kovin syvällisiä. Lapsillakin on toki jo muutaman vuoden iästä kyky ihmetellä elämän ilmiöitä ja kysyä niistä, mutta syvällinen ajattelu kehittyy vasta ikää myöten. Sitten vielä: jos kyky syvälliseen pohtimiseen olisi edellytys uskomiselle aikuisena, miten esimerkiksi vaikeasti kehitysvammainen voisi olla kristitty? Heissä on ihmisiä, joilla ei kerta kaikkiaan ole älyllisiä kykyjä mihinkään pohdintoihin. Sama koskee esimerkiksi sairauden tai onnettomuuden seurauksena vaikean aivovamman saaneita. Hyväkin ajattelukyky voidaan leikata meiltä pois. Ikääntyessä monelle tulee myös muistisairaus.

Ei kai voida ajatella myöskään, että ihminen ei voisi olla kristitty sen vuoksi, että hänen ikätasonsa, älyllinen kehityksensä tai muut ominaisuutensa kuten vammat tai sairaudet eivät mahdollista syvällisiä pohdintoja?

14
Kysy Nettipapilta / Vs: Kahdesti kastaminen
« : 13.10.2022 - klo:11:23 »
Hei Marko ja kiitoksia.
Vastauksestasi osui ja upposi monikin kohta, mutta yksi ajatus jäi vaivaamaan. Se on tämä:

Joten merkitystä on lopulta sillä, mitä sinä nykyisin uskot. Eli onko sinulla kristillinen kaste vai "haravajärjestelmä". Haravajärjestelmällä tarkoitan seuraavaa ajatuskulkua: "En voi tietää, mikä kaste on oikea, joten on hyvä, että olen saanut niitä monta, niin varmaan joku tärppää."

Aloitukseni lopuksi kirjoitin, että olen heittänyt hanskat tiskiin ja että Jumala saa nyt päättää, minkä kasteen kohdallani hyväksyy. Kyllähän tämä ajatustapa on vähän pään pensaaseen pistämistä, koska en edelleenkään ole täysin varma ajatuksistani. Selityksesi kristillisestä kasteesta on hyvin selkeä, ja minun on helppo olla kanssasi samaa mieltä. Mutta entä, jos sattuisinkin menemään jonkin vapaan suunnan nettisivuille lukemaan heidän kasteteologiaansa tai kysyisin heidän pastoriltaan? Saisin toisenlaisen, todennäköisesti myös hyvin perustellun teologisen selityksen sille, miksi juuri uskovien kaste on ainoa oikea. Ja taas minun olisi helppo olla samaa mieltä selittäjän kanssa.

Ongelmani onkin, että olen hyvin kovasti vaikutuksille ja hyville perusteluille altis. En uskalla luottaa omiin käsityksiini juurikaan, ja monissa asioissa myös pelästyn ensin ja ryhdyn pohtimaan vasta sitten, onko kuulemassani järkeä tai ovatko perustelut päteviä. Varsinkin mitä tulee minulle itselleni hyvin vieraisiin henkivaltajuttuihin, karismaattisiin Hengen ilmiöihin ja vastaaviin, olen täysin kertojan tai selittäjän armoilla, koska minulla ei ole mitään kokemusta näistä asioista, tiedän vain mitä olen niistä lukenut. Mutta näköjään myös näissä perinteisemmissä kiistakysymyksissä kuten kasteessa. Minut pystyy vakuuttamaan se, joka syvimmällä rintaäänellä vakuuttaa, että tämä on totuus ja oikea käsitys.

Valitettavasti Raamatussa ei suoraan sanota, että kristittyjen vanhempien tulee kastaa myös lapsensa heti vauvoina, eikä myöskään toisin päin, että kasteen kanssa pitää odottaa kunnes lapsi osaa itse tunnustaa uskovansa Jeesukseen. Sanottaisiinkin, niin asia olisi puupäisimmällekin selvä. Esimerkkinä pitämäsi ympärileikkaus juutalaisille poikalapsille sen sijaan on selkeästi ja yksinkertaisesti määrätty Mooseksen laissa. Toki siellä on kohtia, joissa kastettiin perhekuntia, ja itsekin kallistun sille kannalle, että myös pikkulapset kuuluivat joukkoon. Jo ihan siitäkin syystä, että tuohon aikaan isäntä määräsi mitä perhe teki, ja siksi myös aikuiset palvelijat ja orjatkin kastettiin todennäköisesti heidän uskonnäkemyksiään kovin tarkkaan edes tivaamatta. Taisi toteutua kirjaimellisesti Jeesuksen käsky kastakaa ja opettakaa, ja nimenomaan tässä järjestyksessä. Taidan olla loppujen lopuksi vanhojen kirkkojen kastekäsityksen kannalla, mutta nyt pitää sitten vain olla liian paljon lukematta vapaiden suuntien opetuksia.

15
Kysy Nettipapilta / Kahdesti kastaminen
« : 07.10.2022 - klo:11:34 »
Hei Marko,

kysymys kuuluu kastamista kahteen kertaan. Olen luterilaisesta perheestä, joten minut on kastettu vauvana. Tulin kuitenkin uskoon vähän yli parikymppisenä vapaaseurakunnassa, jossa käytäntö on uskovien kaste. Joten minut kastettiin toiseen kertaan aikuisena. Olen kuunnellut raamattutuntejasi, joissa toteat, että kaste on kertaluontoinen tapahtuma, eikä sitä tarvitse tai pidä uusia. Miten väärin olen siis tehnyt, kun olen kastattanut itseni uudelleen? Tuolloin nuorena kallistuin siihen vapaitten suuntien opetukseen, jonka mukaan kaste voidaan antaa vain uskoville, ja pikkulapsen kastetta ei voida hyväksyä, koska lapsi ei ymmärrä, mistä on kyse. Koinkin tuoreen uskovan omassatunnossani, että minun tulee mennä kasteelle. En kuitenkaan silloinkaan kritisoinut muiden lapsikasteita, vaan toivoin, että Jumala hyväksyy nekin yhtä lailla. Myöhemmin hämmennyin enkä tiennyt enää, mitä ajatella. Jos kysyy luterilaiselta, uudelleen kastaminen oli väärin tai ainakin turhaa. Jos kysyy vapaakirkolliselta, lapsikaste vastaa korkeintaan siunaamista ja kaste tarvitaan myöhemmin silti, kun henkilö oikeasti tulee uskoon. En osaa siis sanoa, kumpi kaste on oikea vai onko kumpikin, kun molemmat on Jeesuksen nimessä tehty. Olen heittänyt vähäsen hanskat tiskiin ja tyytynyt toteamaan, että Jumala katsokoon kohdallani oikeaksi kumman haluaa, siis lapsikasteen tai uskovien kasteen.

Sivuja: [1] 2 3