Vastaa

Nimi:
Sähköposti:
Aihe:
Otsikon ikoni:

Varmistus:
Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet
Kuuntele kirjaimet / Pyydä uusi kuva

Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet:
Mikä numero tulee seuraavaksi? 1, 2, 3 ... Kirjoita vastaus kirjaimilla.:
Mikä on nettipapin etunimi takaperin kirjoitettuna?:
Mikä on kristittyjen pyhä kirja?:

Oikotiet: paina alt+s lähettääksesi viestin, tai alt+p esikatsellaksesi


Yhteenveto

Kirjoittanut: Nettipappi Marko
« : 16.07.2007 - klo:22:04 »


Morjens vaan kaikki levyjemme ystävät!

Kiperiä kysymyksiä pistitte tulemaan. Katsotaan, mitä saan raavittua kokoon.

niin tapahtuuko aina Jumalan tahto? tai missä määrin Jumalan tahto tapahtuu? ainakin sitä pyydetään usein että tapahtukoon tahtosi. Ainakaan siinä ei tapahdu Jumalan tahto että kaikki pääsisi  taivaaseen...sillä Jumalahan haluaa että kaikki pelastuisi..mutta ne vain pelastuu jotka uskoo Häneen

Hyvää pohdintaa, Dude. Toisaalta Jumalan tahto tapahtuu maailmassa, koska hän kyllä pystyy vaikuttamaan kaikessa:

     Varpusia saa kolikolla kaksi, mutta yksikään niistä ei putoa maahan,
     ellei teidän Isänne sitä salli. Teidän jokainen hiuskarvannekin on laskettu.
     (Matt. 10:29-30)

     Jumalalle ei mikään ole mahdotonta. (Luuk. 1:37)

     Silloin Jeremialle tuli tämä Herran sana: "Sinä tiedät, että minä olen Herra,
     kaikkien luotujen Jumala. Onko minulle mikään mahdotonta?" (Jer. 32:26-27)


Mutta toisaalta... tästä päästään perinteiseen teodikean ongelmaan: Miten siis on mahdollista, että maailmassa on ikäviä asioita, jos kerran hyvä Jumala pystyy vaikuttamaan kaikessa? Eikö Jumala ole hyvä, vai eikö hän sittenkään pysty vaikuttamaan kaikkeen?

Suurin ongelma on synti. Jos ihminen eläisi paratiisissa, olisi kaikki hyvin ja varmasti Jumalan tahto tapahtuisi kaikessa ja kaikin puolin. Mutta pelkästään se, että synti on Jumalan tahdon rikkomista, osoittaa, että kaikessa ei tapahdu Jumalan tahto. Jumala ei tahdo, että ihmiset olisivat syntisiä. Jumalalle olisi kyllä mahdollista tehdä ihmisistä robotteja tai eläimiä tai kasveja, jotka eivät voi rikkoa Jumalaa vastaan. Mutta jos Jumala olisi robotteja halunnut, hän olisi varmasti luonut sellaisia. Pyrskin kysymys johdattaa meidät tässä ratkaisuun:

...ja kun rukoilemme "tapahtukoon sinun tahtosi..."  Tarkoitammeko/tulisíoko sen nörttipapin mielestä tarkoittaa että Jumalan tahto toteutuu meidän elämässämme vaiko esim. maailmanrauhan puolesta?

Luther on sanonut tähän osuvasti Vähässä Katekismuksessa:

"Tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa. Mitä se merkitsee? Vastaus: Jumalan hyvä, armollinen tahto tapahtuu kyllä ilman rukoustammekin, mutta me pyydämme tässä rukouksessa, että se tapahtuisi myös meidän keskuudessamme. Miten se tapahtuu? Vastaus: Jumala murskaa ja estää kaikki pahat suunnitelmat ja voimat, kuten Perkeleen sekä maailman ja oman itsekkään minämme tahdon, jotka eivät antaisi meidän pyhittää hänen nimeään eivätkä hänen valtakuntansa tulla luoksemme. Hän myös vahvistaa ja varjelee meitä pysymään lujina hänen sanassaan ja uskossa elämämme loppuun asti. Tämä on hänen armollinen, hyvä tahtonsa."

Mielestäni asian voisi ilmaista niin, että Jumalan tahto tapahtuu aivan varmasti kaikessa sellaisessa, mihin ihminen ei pysty vaikuttamaan. Mutta syntinen ihminen pystyy aiheuttamaan pahaa toisille ihmisille ja tekemään Jumalan tahdon vastaisia asioita. Ja tällöin ihminen ei noudata Jumalan tahtoa. Eli vielä toisin sanottuna: Jumala toteuttaa aina tahtonsa, mutta ihminen ei toteuta aina Jumalan tahtoa.

Onneksi Jumala ei ole jättänyt meitä loputtomasti kärsimään syntiemme seurauksista. Synti aiheuttaa pahaa sekä itselle että toisille. Kristityille on annettu uskomaton lupaus:

     Me tiedämme, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa
     ja jotka hän on suunnitelmansa mukaisesti kutsunut omikseen. (Room. 8:28)


Jumalan tahto tapahtuu aina. Ja toisaalta Jumalan tahto tapahtuu vielä useamminkin ... (Tämä on jo oudosti sanottu). Mutta sen lisäksi, että Jumala toteuttaa oman tahtonsa, hän voi käyttää jopa ihmisen pahoista teoista aiheutuvia ikävyyksiä niin, että ne koituvat uskovan ihmisen parhaaksi. Tämä ei tietenkään tarkoita, että ihmiselle itselleen on hyväksi tehdä syntiä. Päinvastoin! Mutta Jumalalle on mahdollista toimia niin, että elämän vastoinkäymisetkin kääntyvät parhain päin. Ihminen tarvitsee joskus ikäviäkin asioita, koska syntisyytensä vuoksi pelkkä ruusuilla tanssiminen ei aina kuljeta häntä oikeaan suuntaan. Siksi myös ikävät asiat ja onnettomuudetkin ovat Jumalan tahto:

     Jääkö lintu maassa kiinni, jos ei sille ole viritetty ansaa? Ponnahtaako pyydys
     maasta, jos ei saalis ole siihen käynyt? Törähtääkö merkkitorvi kaupungissa
     ihmisten säikähtämättä? Tapahtuuko kaupungissa onnettomuutta Herran sitä
     aiheuttamatta? (Aam. 3:5-6)


Toisaalta tämä on aika pelottavaa, niin kuin "muu Seuraislainen tuumii".

Entäpä jos pelottaa rukoilla, että Jumalan tahto tapahtuisi?...vaikka onkin uskossa. Kun Jumala näyttää tahtovan aina toista kuin. (Niin,no näinhän se siis useimmiten menee..mutta silti.) Voiko sitten ees olla uskossa, jos ei halua "etsiä" Jumalan tahtoa ja pelkää sen tapahtumista? :-[

Huoli pois, kyllä silloinkin uskossa voi olla. Mutta esittämäsi ajatus, joka myös minua kiusaa, paljastaa jotain inhottavaa. Käytännössä on todella vaikea luottaa siihen, että meillä on ihan oikeasti rakastava Jumala, joka haluaa parasta lapsilleen. Minä en esimerkiksi oikein uskalla rukoilla, että Jumala antaisi nöyryyttä minulle, ellen lisää rukoukseeni sanoja: "mutta älä anna sitä liian kovakouraisesti". Huomaan, että pohjimmiltani pelkään, että Jumala aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää omilla toimillaan. En luota, että hänellä on homma hanskassa ja että hän on hyvä. Mutta Raamattu sanoo toisin:

     Minä olen tosi viinipuu, ja Isäni on viinitarhuri. Hän leikkaa minusta pois jokaisen
     oksan, joka ei tuota hedelmää, mutta jokaisen hedelmää tuottavan oksan hän
     puhdistaa liioista versoista, jotta se tuottaisi hedelmää entistä enemmän.
     (Joh. 15:1-2)


Aivan varmasti jokaisen kristityn elämässä on asioita, jotka olisi parempi kitkeä pois. Väärien asioiden kitkeminen pois ei ole aina mukavaa. Mutta Raamattu vakuuttaa, että kun Jumala tekee sellaista, hän tekee sen ihmisen parhaaksi, ei Jumalan itsensä parhaaksi. Jos tähän pystyisi luottamaan, voisi "tapahtukoon sinun tahtosi" -rukouksen lausua todella halukkaasti ja turvallisin mielin. Mutta juuri sitä kannattaakin rukoilla, että osaisi luottaa paremmin. Ja Jumala kyllä auttaa siinäkin:

     Jumala saa teissä aikaan sen, että tahdotte tehdä ja myös teette
     niin kuin on hänen hyvä tarkoituksensa. (Fil. 2:13)


Eikös Jumalan tahto tule jo esille siinä, et evankeliumi kulkee eteenpäin.. ja esim siinä että Marko vastailee täälä??
vai odotammeko kenties suurempaa tahtoa.. kuin ihmettä??  ;)

Itse haluan uskoa, että se on Jumalan tahto, että minä vastailen täällä. Mutta siitä huolimatta minäkin pystyn vastaamaan väärin ja Jumalan tahdon vastaisesti. Toisaalta voidaan siis sanoa, että Jumalan tahto on toteutunut siinä, että on saatu luotua tällainen paikka, jossa voi ottaa selvää uskonasioista. Jumalan tahto toteutuu aina. Mutta toteuttaako Nettipappi Jumalan tahtoa? Siinä minulla on valvomisen ja kilvottelemisen paikka.
Kirjoittanut: KokoDino
« : 21.05.2007 - klo:04:13 »

Aika paha kysymys heitetty Markolle =)

Eikös Jumalan tahto tule jo esille siinä, et evankeliumi kulkee eteenpäin.. ja esim siinä että Marko vastailee täälä??
vai odotammeko kenties suurempaa tahtoa.. kuin ihmettä??  ;)
Kirjoittanut: muu Seurislainen
« : 06.05.2007 - klo:17:24 »

Entäpä jos pelottaa rukoilla, että Jumalan tahto tapahtuisi?...vaikka onkin uskossa. Kun Jumala näyttää tahtovan aina toista kuin. (Niin,no näinhän se siis useimmiten menee..mutta silti.) Voiko sitten ees olla uskossa, jos ei halua "etsiä" Jumalan tahtoa ja pelkää sen tapahtumista? :-[
Kirjoittanut: pyrski
« : 24.04.2007 - klo:18:18 »

...ja kun rukoilemme "tapahtukoon sinun tahtosi..."  Tarkoitammeko/tulisíoko sen nörttipapin mielestä tarkoittaa että Jumalan tahto toteutuu meidän elämässämme vaiko esim. maailmanrauhan puolesta?
Kirjoittanut: Dude
« : 09.04.2007 - klo:22:42 »

niin tapahtuuko aina Jumalan tahto? tai missä määrin Jumalan tahto tapahtuu? ainakin sitä pyydetään usein että tapahtukoon tahtosi

ainakin siinä ei tapahdu  Jumalan tahto että kaikki pääsisi  taivaaseen...sillä Jumalahan haluaa että kaikki pelastuisi..mutta ne vain pelastuu jotka uskoo Häneen