Vastaa

Nimi:
Sähköposti:
Aihe:
Otsikon ikoni:

Varmistus:
Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet
Kuuntele kirjaimet / Pyydä uusi kuva

Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet:
Mikä numero tulee seuraavaksi? 1, 2, 3 ... Kirjoita vastaus kirjaimilla.:
Mikä on nettipapin etunimi takaperin kirjoitettuna?:
Mikä on kristittyjen pyhä kirja?:

Oikotiet: paina alt+s lähettääksesi viestin, tai alt+p esikatsellaksesi


Yhteenveto

Kirjoittanut: Nettipappi Marko
« : 29.05.2014 - klo:12:22 »

Nettipapin huomautus: Nimimerkki Retu laittoi kysymyksen. Viestissä oli jokin asetus, jonka vuoksi kysymysviesti odotti koko ajan jotain hyväksyntää, mistä johtuen viestiketju pisti silmään kirkkaan oranssina. En osannut poistaa moista asetusta, joten poistin alkuperäisen viestin. Sen sisältö on kuitenkin kokonaisuudessaan tässä:

Lainaus
Mitä RAAMATTU sanoo piratismista?


Hei Retu!

Painotat kohtalaisen selvästi, että haluat Raamatun näkökulman Piratismiin. :) Siihen on helppo vastata. Raamatun aikaan ei tunnettu tietokoneita eikä niiden avulla tehtävää rikollisuutta. Piratismia itsessään ei siis edes ollut olemassa. Raamattu ei sano siitä mitään.

Raamattu toki puhuu paljon siitä, miten pitää suhtautua toisen omaisuuteen. Tällä foorumilla on pohdintapalstan puolella ollut jo aiheesta keskustelua. Voit tutustua siihen tässä linkissä. Tuossa keskustelussa toistuu se, kuinka piratismin äärellä usein yritetään kikkailla sanoilla: "Koska alkuperäistä teosta ei varasteta, piratismi ei ole varastamista." Ajatellaan, että se ei ole keneltäkään pois, jos tehdään laiton kopio.

Itse olen hyvin jyrkästi eri mieltä. Piratismissa on kyse siitä, että jätetään maksamatta se, mikä lain mukaan pitää maksaa. Harva työmies kokee, että kaikki meni oikein, jos hänelle ei makseta palkkaa, joka on sovittu. Ei siinä paljon lohduta, jos työnantaja toteaa: "Tämä on sanojen syömistä, mutta ei varastamista. Sinulta ei ole otettu mitään pois."

Sanoilla pelaaminen ei muuta todellisuutta. Jos lainaan ystävältäni DVD-levyn, mutten palauta sitä hänen pyynnöistään huolimatta, olen varas. Voin toki sanoa: "Sinä annoit tämän minulle. En varastanut mitään. On ihan eri asia se, että en vain ole palauttanut sitä, mikä sinulle kuuluu."

Piratismissa on kyse siitä, että esimerkiksi musiikin tai tietokoneohjelmien tekijä on antanut työnsä tuloksen jaettavaksi eteenpäin tietyin rajoituksin. Silloin Raamattu on hyvin yksiselitteinen:

     Antakaa jokaiselle se, mikä hänelle kuuluu:
     kenelle vero, sille vero, kenelle tulli, sille tulli,
     kenelle pelko, sille pelko, kenelle kunnia,
     sille kunnia. (Room. 13:7)


Tekijänoikeuslait ovat esivallan säätämiä, eivätkä ne ole millään tapaa Jumalan tahdon vastaisia säädöksiä:

     Siksi on suostuttava esivallan alaisuuteen,
     ei vain rangaistuksen pelosta vaan myös
     omantunnon vaatimuksesta. (Room. 13:5)


Alla olevan raamatunkohdan siteeraaminen on aika teatraalista, mutta pohjimmiltaan se puhuu siitä, mistä piratismissa on kyse, vaikka moni menestynyt musiikintekijä ei ole riistetty työmies vaan jotain aivan päinvastaista. Perusajatus on silti sama:

     Te olette riistäneet palkan työmiehiltä,
     jotka ovat leikanneet teidän peltonne.
     Kuulkaa: se palkka huutaa, ja korjuuväen
     valitukset ovat tulleet Herran Sebaotin korviin.
     (Jaak. 5:4)