Kirjoittanut: Nettipappi Marko
« : 26.04.2009 - klo:22:49 »Morjens, Speedstream!
ja miksiköhän nämä elukat ovat sitten saastaisia?
Tähän kysymykseen meillä ei ole tarkkaa vastausta. Erittäin monet saastaisuuteen liittyvät asiat voidaan nykytietämyksen valossa perustella hygieniasyillä. Äkkiseltään tulevat mieleeni seuraavat esimerkit:
1. Verensyöntikielto on erittäin ymmärrettävä, kun ajatellaan esimerkiksi käskyn antamisajankohtaa, jolloin Israelin kansa vaelsi autiomaassa.
2. Nykytietämyksen valossa esimerkiksi sianlihaa pidetään hieman vähemmän terveellisenä kuin naudanlihaa.
3. Kuolleeseen ihmiseen tai pikkueläimeen koskeminen aiheutti saastaisuuden, jonka jälkeen oli peseydyttävä.
4. Juuri vähän aikaa sitten julkaistun tutkimuksen mukaan ympärileikkaus näyttää vahvistavan immuniteettia sukupuolitauteja vastaan. Samoin saastaisuuteen liittyvä naisen kuukautistilan aikaa koskeva seksinharrastuskielto on hygienian valossa nykyään ymmärrettävä ohje.
Jumala ei jostain syystä nähnyt hyväksi selittää mikrobien ja bakteerien tasolla asioita, vaan hän antoi ohjeet, mitkä asiat olivat puhtaita ja mitkä saastaisia. Silti kaikkia ohjeita ei ainakaan nykytiedon valossa osata perustella pelkästään puhtaussäännöksillä. Osa saastaisuuteen liittyvistä ohjeista saattoi ohjata esimerkiksi oikeanlaiseen käyttäytymiseen ilman, että oli kyse mistään hygieniasta.
Keskiajalla juutalaisia syytettiin noituudesta, kun juutalaisyhteisöt saattoivat selvitä rutosta tai muista kulkutaudeista paljon ympäröiviä kyliä vähemmällä. Heidän puhtaussäädöksensä ilmeisesti olivat tässä vaikuttavana tekijänä. Silloin käskyjen merkityksiä ei osattu ehkä tieteellisesti perustella, mutta nyt useat niistä ovat erittäin ymmärrettäviä.
Silti varmasti koko meidän elinaikanamme ei voida löytää kaikille säännöille - esimerkiksi jänisten syöntikiellolle - mitään aukotonta ja tieteellisesti ilmiselvää perustetta. Tämä on puhtaasti omaa spekulaatiotani, mutta ajattelen, että on mahdollista, että jotkut säännöt olivat myös luomassa juutalaisen kansan identiteettiä. Juutalaiset säilyivät yhtenä kansana myös pakkosiirtolaisuuden ajan, kun he noudattivat saamiaan ohjeita, eivätkä sekoittuneet toisiin kansoihin. Tällä on hengellistä merkitystä siinä mielessä, että Jeesuksen syntyminen oli luvattu nimenomaan Abrahamista polveutuvaan kansaan. Ruokaan liittyvät säädökset kun Uudessa testamentissa kumottiin sen jälkeen, kun ennustukset Jeesuksesta olivat toteutuneet.