Kirjoittanut: Nettipappi Marko
« : 31.10.2008 - klo:18:05 »Palaan vielä Moottorisahan esittämään kysymykseen. Puutarhurimme Liisa Niemelä näet laittoi minulle vielä tarkempaa tietoa, mitä olin tähän mennessä saanut kaivettua esille. Tässäpä tulee, olkaa hyvä:
Tärkein asia, jonka avulla omaiset voivat pitää haudan "omanaan" on se, että haudan haltijatiedot pidetään ajantasalla. (Haudan haltija = yhteyshenkilö seurakunnan ja suvun välillä.) Jos yhteyshenkilö ja hänen ajantasainen osoitteensa ovat tiedossa, voidaan häneen ottaa yhteyttä kaikenlaisissa hautaa koskevissa asioissa. Osoitetiedot eivät näet päivity hautaustoimen puolelle automaattisesti esimerkiksi väestörekisterin kautta.
Hauta ei automaattisesti siirry takaisin seurakunnan hallintaan, mutta mm. haudan hoitamattomuuden vuoksi saattaa näin käydä. Silloinkin kyseessä on pitkä prosessi. Ensinnäkin laitetaan kyltti sellaisille haudoille, joiden haltijaa ei tiedetä tai häntä ei tavoiteta vanhentuneiden yhteystietojen takia. Jos joku sukulaisista käy haudalla edes kerran vuodessa, niin asia tulee kyllä tietoon. Lisäksi haudasta on kuulutus paikallislehdessä. Vaikka hauta olisi hoitamatonkin, kuulutusta ei voida tehdä ennenkuin 10 vuotta viimeisimmästä hautauksesta on kulunut.
Omaiset voivat luovuttaa haudan takaisin seurakunnalle myös ennen koskemattomuusajan umpeutumista. He tekevät luovutuksesta aina kirjallisen dokumentin, joka käsitellään seurakunnan luottamuselimissä. Vasta sen tekemän päätöksen jälkeen on mahdollista haudata kyseiseen paikkaan uudelleen, mikäli koskemattomuusaika on kulunut umpeen. (Knoppitieto: Koskemattomuusaikia vaihtelee eri hautausmailla 20 ja 25 vuoden välillä. Vaihteluun vaikuttaa mm. maalaji.)
Muistomerkkejä ei heitetä "roskiin", vaan omaiset voivat niin halutessaan hakea luovuttamansa haudan muistomerkin pois. Samoin hoitamattomuuden vuoksi kuulutusten kautta seurakunnalle siirtyneiden hautojen tapauksissa omaisilla on oikeus puolen vuoden ajan hakea muistomerkki pois haudalta. Joitain vanhoja muistomerkkejä olemme säilyttäneet aikomuksenamme pystyttää niitä tarkoitukseen varattuun kohtaan Huutijärvelle. Osan muistomerkeistä käytämme viherrakentamisessa hyödyksi. Olemme tehneet mm. istutusaltaita Huutijärvelle. Vanhoja muistomerkkejä tiedän käytetyn joillakin hautausmailla esim. käytäviä perustettaessa. Todennäköisesti niitä myös jossain murskataan hyödynnettäväksi kiviainekseksi.
Linkkejä hautaamista koskevista laeista:
Hautaustoimilaki
Kirkkolaki
Kirkkojärjestys
Näiden lakien lisäksi hautausmaan käyttöä ja hautausta säätelevät jokaiselle hautausmaallemme erikseen tehdyt hautausmaan käyttösuunnitelmat sekä kaikille yhteiset hautausmaan ohjesäännöt ja ohjeistot. Nämä kaikki ovat tulossa uudistettaville kotisivuille.