Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Poika on JHVH

Sivuja: [1]
1
Kysy Nettipapilta / Vs: Itämaisten lajien harrastaminen
« : 23.06.2015 - klo:22:02 »
Kiitos nettipastorille jälleen vastauksesta, ja kaikista (mielestäni erittäin osuvista) kommenteista! Ajattelin tähän vielä ihan vain muutaman ajatuksen tuoda tästä aihepiiristä esille, ja siten vielä varmistaa, että arvioinko nettipastorin mielestä Watchman Neen opetuksia oikein, ja olemmeko ymmärtäneet asian samalla tavalla. Tämä viestini on siis samalla myös kysymys tästä äsken mainitusta.

Itsekin ajattelen, että on aivan selvä asia, että kaikki minkä Jumala on luonut, on itsessään hyvää. (Syntiinlankeemuksessa kaikki luotu toki turmeltui ja vääristyi, mutta se ei silti muuta sitä tosiasiaa, että Jumalan luomat asiat ovat itsessään hyviä, ja niihin kuuluvat myös ihmisen sielulliset ominaisuudet ja kyvyt. Juuri sielullisilla kyvyilläsi [psyyke, kognitiot] esim. soitat kitaraa, saatatpa myös ylistää soitollasi Jumalaa jne. [Vaikka kyllä tuohon kehoakin tarvitaan... :-) ] )

Tämä mainittu asia on loppujen lopuksi käsittääkseni melko yksinkertainen:
(koitan tiivistää numeroimalla)

1) "Ja Jumala katsoi kaikkea, mitä hän tehnyt oli, ja katso, se oli sangen hyvää." (tämä ei vaatine mitään selitystä)

2) "Ja Herra Jumala otti ihmisen ja pani hänet Eedenin paratiisiin viljelemään ja varjelemaan sitä." (eli "käytä hyvä ihminen kaikkia sinulle antamiani kykyjä, myös sielullisia / älyllisiä kykyjäsi, ja tunne-elämäsi on myös suurenmoinen lahja minulta")

3) Ja sitten tapahtui syntiinlankeemus, ja jonkin verran myöhemmin todetaan jopa näin: "Mutta kun Herra näki, että ihmisten pahuus oli suuri maan päällä ja että kaikki heidän sydämensä aivoitukset ja ajatukset olivat kaiken aikaa ainoastaan pahat..." (eli kokonaisvaltainen turmellus tapahtui ihmisessä)

4) Silti, Jumala haluaa myös nykyään, että me "varjelemme ja viljelemme" - emme ainoastaan ympäröivää luomakuntaa - vaan myös omia sielullisia kykyjämme, kuten myös esim. suojelemme ja kehitämme (edesautamme) kehoamme, eli yritämme vaalia ja edistää sen terveyttä jne. - eli "varjelua ja viljelyä" on tuokin toiminta (tekemättä tuostakaan asiasta kuitenkaan epäjumalaa itsellemme, joka vaara on aina olemassa).

Tietysti ihmisen ns. hengenelämä - jolla tarkoitan yhteyttä Jumalaan, ja joka perustuu sovintoon Jumalan kanssa (ensin pitää olla asiat ylöspäin kunnossa) - on ensiarvoisen tärkeää. Kuitenkin myös Jumalaan ihminen on yhteydessä kokonaisena ihmisenä, niin ruumiin, sielun kuin hengen tasolla, ja niiden kautta.


Luulen, että Watchman Neelle (ja monelle muullekin, kuten minullekin aiemmin) on tapahtunut tässä aihepiirissä väärinkäsitys sen vuoksi, että sekoitetaan asioita seuraavasti:

Raamattu käyttää välillä käsitettä "sielullinen" synonyymina käsitteelle "lihallinen", jolla viitataan ihmisen langenneeseen luontoon, eli ns. "vanhaan Aadamiin".
Tuossa paavalilaisessa terminologiassa "sielullinen" siis ymmärretään "hengellisen" vastakohdaksi, tai ainakin joksikin epäsuotavaksi asiaksi. (Ja näin mielestäni Paavalia tietenkin kuuluukin tulkita ja ymmärtää.)

Kuitenkin, Raamattu EI OPETA, että ihmisen sielu (nykypsykologi sanoisi "psyyke") olisi paha, vaikka toki sitäkin koskee (siihen jatkuvasti vaikuttaa) syntiturmelluksen tyly todellisuus - koko maailmahan on Raamatun mukaan "pahan vallassa".

Silti Jumala haluaa, että me syntiset ihmiset käyttäisimme parhaan kykymme ja ymmärryksemme mukaisesti (ja ahkerasti) kaikki niitä kykyjämme ja ominaisuuksiamme, jotka Hän on meihin luonut - sillä tavalla toteutamme ns. luomisen evankeliumia, ja tuomme Jumalalle kunniaa, niin, kuinkas muutenkaan? Häneltähän nuokin lahjat ovat peräisin!
Toki meidän pitää jatkuvasti VALVOA tuota "itsemme toteuttamista", sillä sielunvihollinen, oma lihamme ja maailma (eli muut syntiset) omilla puheillaan ja töillään jatkuvasti vääristävät ja turmelevat Jumalan upeita lahjoja, ja nämä voimat ("turmiovallat") johtavat meitä käyttämään noita lahjoja väärin, eli vastoin Jumalan tahtoa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että nuo lahjat ja kyvyt olisivat itsessään vääriä ja vältettäviä.

Lisäksi on huomattava, että sielunvihollinen - sen lisäksi että hän yrittää yllyttää ihmistä käyttämään kaikkia (myös sielullisia) kykyjään niin, että se edistääkin niitä väärämielisiä tavoitteita ja tarkoitusperiä, joita vihollisella itsellään on - kykenee (puhun edelleen vihollisesta) myös antamaan ihmiselle jopa yliluonnollisia sielullisia ja ruumiillisia kykyjä, nimittäin silloin kun ihminen on erityisen selkeästi joutunut ja / tai antautunut vihollisen vaikutuspiiriin, toisin sanoen "astunut hänen alueelleen". Mutta tämä onkin sitten ihan oma juttunsa.

On kuitenkin mielestäni väärä ajatus, etteikö ihminen saisi Jumalan kanssa sovinnossa eläessään yrittää kehittää itseään (tehdäkseen sitä kautta hyvää lähimmäisilleen ja myös itselleen) kaikella mahdollisella tavalla, ja niin paljon kuin vain ikinä haluaa ja jaksaa.


Varmasti Neellä on opetuksessaan paljon hyvää, mutta kritiikkini kärki oli siis ainoastaan siinä (ja toisaalta tämä asia on hyvin tärkeä, eikä "ihan harmiton pikkujuttu", taikka sivuseikka), että mitä pastori Nee opettaa ihmisen sielusta liittyen aikaan ennen lankeemusta, ja toisaalta sen jälkeen.

Tuosta äskeisestä aiheesta en siis ole samaa mieltä Neen kanssa, eikä myöskään luterilainen tunnustus ole.

Neehän muun muassa opettaa / väittää, että

1) "Jumala...ei koskaan työskentele ihmisen sielun voimalla, sillä se on Hänelle käyttökelvoton."

2) "Jumala asetti luomisessa Aadamiin valtavan voiman toteuttamaan Jumalan hänelle antamaa tehtävää, viljellä ja varjella maata ja tehdä se alamaiseksi itselleen." (tällä Nee tarkoittaa ihmisen sielunvoimaa), ja myös seuraava ajatus on Neeltä:

3) "Ylipäätään kaikki uskonnot yrittävät omilla tekniikoillaan vapauttaa voiman, jonka Aadam luomisen perusteella jätti sieluumme."

4) Ja näinkin Nee kysyy: "Mitä varten luulet Jeesuksen kehottavan seuraajiaan kadottamaan oman sielunelämänsä ja sen voiman?" (eli tuo kysymys sisältää siis väitteen siitä, että Jeesus olisi [mukamas] käskenyt seuraajiaan kadottamaan oman sielunelämänsä, ja sen voiman - jota Jeesus ei missään vaiheessa käskenyt)

Ensinnäkin, jos (ja kun!) Jumala ITSE on luonut niin ihmisen ruumiin, sielun ja hengen - ja tämä kaikki oli "sangen hyvää", eli virheetöntä, synnitöntä, pyhää, ja toisaalta Raamattu myös korostaa ihmisen ykseyttä, olemuksen kokonaisuutta, sillä nuo kaikki kolme vaikuttavat toisiinsa, eikä ihmistä voi siinä mielessä jakaa osiin - niin miksi sitten ihmisen sielu (joka on Jumalan luoma!) olisi jotenkin paha, sen pahempi kuin ruumis tai henki? Toki ihminen elää nykyään synnin vallassa - joka jatkuvasti saastuttaa ja turmelee koko ihmistä - mutta miksi juuri ihmisen sielu (ja sen voima, sen kyvyt) olisi jotenkin paha ja vältettävä asia? Toisaalta tähän pitää heti sanoa, että Nee puhuu mielestäni aika mystiseen ja epäselvään sävyyn "sielun voimasta" - eli hänen olisi kannattanut (...tai Koiviston?) tarkentaa, että mitä hän tuolla oikein tarkoittaa? Nimenomaan sielullisilla kyvyilläsi (tai "sielussasi olevalla voimalla", jos niin haluaa sanoa) sinä esimerkiksi sävellät uuden sävellyksen, tai vaikkapa kirjoitat sähköpostin, tai esim. päätät lukea Raamatun vuodessa läpi. Kuten tiedät, jos ei puhu ja selitä hyvin selkeästi, niin tällaisissa asioissa tapahtuu helposti väärinkäsityksiä.

Voi myös kysyä, että miksi muka "Jumala ei koskaan työskentele ihmisen sielun voimalla", missä näin Raamatussa sanotaan? (Ja taas kysymme: Mitä ihmettä Nee oikein tarkoittaa tuolla "voimalla"?) Aivan varmasti Jumala käyttää KOKO IHMISTÄ, silloin kun ihminen elää Jumalan Hengen johdossa. Silloin myös ihmisen sielu pääsee kukoistukseensa! Miksi ihminen ei saisi "täysin rinnoin" kehittää ja käyttää omaa sieluaan (ja sen kykyjä), jonka (ja jotka) Jumala itse on hyvyydessään luonut? Ja tuolla "sielunvoimalla" ihminen NEEN ITSENSÄKIN MUKAAN synnittömänä ollessaan viljeli ja varjeli maata Eedenissä! Öh, en todellakaan pääse kärryille herra Neen ajatuksenjuoksusta - tai sitten vain olemme eri mieltä tästä asiasta.

Sen vielä haluan sanoa, että pidän myös sielunhoidollisesta (mielenterveydellisestä) näkökulmasta katsottuna todella huonona ja vakavana asiana, jos ihminen (aivan turhaan) alkaa demonisoimaan omaa psyykettään, ja sen kykyjä ja ominaisuuksia. Muun muassa tästä syystä sanoinkin, että en pidä tätä aihetta ihan "harmittomana pikkuasiana", vaan tällaisissa väitteissä kannattaa olla tarkkana.

Hyvää Johannes Kastaja -juhlan jälkeistä loppukesää kaikille lukijoille! 

2
Kysy Nettipapilta / Vs: Itämaisten lajien harrastaminen
« : 27.05.2015 - klo:18:43 »
Lämmin kiitos jälleen pitkästä vastauksesta! (Ja iloitsen siitä, että vastauksessa oli pituuden lisäksi myös paljon tämän aihepiirin aivan ytimeen menevää asiaa - sikäli kun minulla on tarpeeksi viisautta näitä asioita ymmärtää ja arvioida.)

Ymmärrän hyvin, että tällaisella palstalla kysymykset (ja niihin liittyvät taustaperustelut sekä kommentoinnit) on hyvä pitää mahdollisimman lyhyinä, ja pahoittelen etten varmasti onnistunut tuon asian kanssa edellisessä viestissäni mitenkään hyvin - nyt uskon onnistuvani paremmin. (Onneksi en kuitenkaan suunnittele mielessäni chi-voimaan liittyen mitään Sidotun ratkaisuvallan kaltaista paksuhkoa teologista teosta...)

Jälleen en voi sanoa muuta kuin että olen erittäin samaa mieltä nettipastorin kanssa - siis että näen asiat kristillisestä näkökulmasta katsottuna hyvin samalla tavalla - varsinkin nyt näin selityksiesi ja perustelujesi jälkeen. Tuohan on aivan totta mitä Watchman Neen ihmissielu-näkemyksestä kirjoitat! Nyt tunnen itseni aivan tyhmäksi kun en heti havainnut hänen ajattelunsa vääristyneisyyttä (siis tuossa nimenomaisessa asiassa). (Siis olettaen, että olemme kumpikin nyt ymmärtäneet hänen näkemyksiään Timo Koivoston kautta / referoimana oikein. Siitä on kovin kauan kun itse luin kirjan "Sielun piilevä voima" [90-luvulla], etten valitettavasti enää juurikaan muista kirjan pääväittämiä, mutta eihän meillä kai ole mitään erityisiä syitä olettaa, etteikö Koivisto olisi referoinut hänen ajatuksiaan oikein.) 
 
On aivan totta, että (Raamatun) Kristus on kaikkia epäjumalia ja langenneita enkeleitä valtavasti (itse asiassa äärettömästi) suurempi Persoona ja Voima, ja tuo antamasi kohta 2. Kun. 5:17-19a oli mielestäni hyvin radikaali ja pysäyttävä kohta. Siihen liiittyen kuitenkin yksi tärkeä kysymys: Mistä me voimme tietää, että puhuiko Elisa sanoessaan "Mene rauhassa" Jumalan Pyhän Hengen johdattamana (juuri sillä hetkellä), eli oliko myös Herran pyhä tahto (eikä ainoastaan sallimus), että Naamanille annetaan lupa kumartaa epäjumala Rimmonia? Mielestäni emme nimittäin voi lähteä siitä olettamuksesta, että kaikki Raamatun henkilöt - edes Raamatun maineikkaimmat profeetat ja apostolit - olisivat välttämättä (siis aivan joka hetki) toimineet, puhuneet ja opettaneet Herran tahdon mukaisesti. Jos nyt vain yhden esimerkin Raamatusta löytyvästä väärästä ("epäraamatullisesta", jos niin haluaa sanoa) puheesta / opetuksesta antaa, niin esimerkiksi seuraava on erittäin hyvä ja selkeä: Saarnaaja 3: 18-22. Niin, tuossa kohdassa kuningas Salomo ei opeta raamatullisesti, vaikka nuo jakeet ovat Raamattuun päässeetkin.  ;)  Vaan: Saarnaaja 12:7 - tuolla tavalla asia oikeasti on! (Asia siis kirkastui Salomolle myöhemmin.) Eli Raamatun kokonaisopetus pitää aina ottaa huomioon hengellistä arviointia tehdessä, muuten saatamme joutua harhaan. Mutta Raamatun tärkeimmät opetukset ovat 66:ssa pyhässä kirjoituksessa hyvin selkeästi löydettävissä (tätä haluan korostaa!) - kunhan vain pitää tietyt (Raamatusta itsestään kumpuavat) tulkinnalliset perussäännöt jatkuvasti mielessään.
 
Summa summarum:
Oikeastaan vain yksi kysymys jäi vaivaamaan mieltäni tähänastisen ajatustenvaihtomme jälkeen:

Vaikka tämä

Lainaus
Paavali pitää alkuvoimien alle alistumisena sitä, että jättää tekemättä jotain, koska ei luota Kristukseen.

asenne pitääkin erinomaisesti paikkaansa noissa asioissa jotka Paavali ottaa Kol. 2:8-23:ssa esille, niin eikö kuitenkin ole eri asia, jos kristitty ehdoin tahdoin altistaa itsensä pimeyden voimien vaikutuspiiriin, esimerkiksi käymällä henkiparantajalla (mitä esimerkiksi reiki-hoito on), taikka osallistumalla (edes leikillään) spiritistiseen istuntoon? Tähän ei riitä sanoa, että todellinen kristitty ei koskaan osallistuisi reiki-hoitoon taikka spiritistiseen istuntoon, sillä (johtuen mm. hyvän opetuksen puutteesta sekä huonosta Raamatun tuntemisesta) sellaistakin aina välillä tapahtuu, että jopa joku Hengestä uudestisyntynyt henkilö menee (aika usein uteliaisuuttaan) spiritistiseen istuntoon tai reiki-hoitoon, taikka johonkin muuhun kyseenalaiseen toimintaan mukaan. Osa tällaisista henkilöistä on sitten myöhemmin kertonut sellaisista yliluonnollisista ilmiöistä, jotka ovat selkeästi demonien aiheuttamia asioita. (Eikä pelkästään sielullista oirehdintaa, eli mielen järkkymistä - vaikka toki silläkin on yhteys hengelliseen todellisuuteen.) Esimerkiksi poltergeist-ilmiötä ei selitä se, että jonkun ihmisen psyyke on järkkynyt - vaikka se onkin järkkynyt - sillä tavarat eivät siirtyile pois paikoiltaan ilman luonnontieteen hyväksymää syytä vain sen takia, että jonkun ihmisen psyyke ei ole kunnossa. Nyt haluan voimakkaasti korostaa, että itsekin uskon, että ihmisen motiiveilla (esim. miksi mennä reiki-hoitoon) on varmasti suuri merkitys, mutta toisaalta en löydä Raamatusta sellaista lupausta, että Jumala varjelisi edes kristittyä ihmistä välttämättä silloin kun hän aivan tahallaan altistaa itsensä jollekin vaaralla, esim. jättämällä käyttämättä turvavyötä, tai menemällä reiki-hoitoon saadakseen siitä apua johonkin terveydelliseen vaivaansa. Tai osallistumalla vapaamuurarien istuntoihin, jossa ideologiassa (heidän itsensä mukaan) palvotaan Luciferia - jota he pitävät hyvänä olentona! (On muuten kauhistuttavaa, että arkkipiispa Kari Mäkinen ei ole suostunut myöntämään ev.lut.kirkon sisällä olevaa vakavaa vapaamuurari-ongelmaa, vaikka monet kirkon pastorit ja kanttorit ovat liikkeessä mukana.)

Vielä nopea loppuhuomautus:
Enkä tietenkään (suinkaan!) tarkoittanut sitä, etteikö nettipastori suhtautuisi näihin asioihin vakavasti! On helppo huomata, että hän suhtautuu sekä vakavasti - että myös hyvin viisaasti asioita eri puolilta arvioiden. (Sanon tämän varmuuden vuoksi, ettei vain tapahtuisi mitään väärinkäsitystä.) Halusin ainoastaan vielä tuoda esille aihepiiristä sen puolen, että tiettyjen asioiden kanssa ei todellakaan ole leikkimistä (vakavasta asenteesta sitten puhumattakaan). Vaikka Jumala onkin luvannut varjella (varsinkin omiaan), niin meitä ei kuitenkaan kutsuta vääränlaiseen huolettomuuteen sellaisten asioiden äärellä, joilla on ainakin potentiaalinen kyky johtaa ihmistä kauemmas Jumalasta, vaan meitä kehotetaan valvomaan vaellustamme Pyhän Hengen antamalla viisaudella ja voimalla, sekä koettelemaan (arvioimaan) kaikki opetukset ja ilmiöt, ja lopulta pitämään (ainoastaan) "se, mikä hyvää on" (1. Tess. 5:21b). Mutta evankeliumin vapaudesta (ei lain alla olemisesta) käsin on kristityn aina toimittava, sekin on tosi tärkeä painotus, ja kiitos että toit sen hyvin esille. Kuitenkin nämäkin näkökohdat (otan vain kaksi esimerkkiä) on jatkuvasti pidettävä mielessä:

"...älkää vain salliko vapauden olla yllykkeeksi lihalle, vaan palvelkaa toisianne rakkaudessa." (Gal.5:13b)

"Ettekö tiedä, että kenen palvelijoiksi, ketä tottelemaan, te antaudutte, sen palvelijoita te olette, jota te tottelette, joko synnin palvelijoita, kuolemaksi, tahi kuuliaisuuden, vanhurskaudeksi?" (Room.6:16)


Siunattua kohta alkavaa kesää nettipastorille - ja kaikille lukijoille!  :)



3
Kysy Nettipapilta / Vs: Itämaisten lajien harrastaminen
« : 27.05.2015 - klo:03:36 »
PS

Niin, se kysymykseni ruachista ja neshamahista liittyi - ja tämä on vain sivuseikka tässä aloittamassani keskustelussa - ainoastaan yritykseeni saada selvyys siitä, että onko perusteltua kääntää kiinankielinen sana chi hepreankielisellä sanalla ruach (tai päinvastoin), sillä tällaista tietoa on internetissä paljon liikkeellä, mutta itse olisin hyvin varovainen pitämään noita sanoja "ilman muuta" synonyymeina. (Tietämättä kuitenkaan varmuudella miten asia on.) Mahtaako prof. Antti Laato osata vastata tähän? :-) (Jos hän sattuisi harrastamaan myös kiinan kielen opiskelua...?)

Jatkan edellistä viestiäni sen verran, että voin vielä kertoa tässä mitä edesmennyt evankelista Nee Shu-tsu eli Henry "Watchman" Nee opetti ihmisen sielullisista kyvyistä, sillä tuo asia liittyy suoraan Taijin (ja mm. joogan, transsendenttisen mietiskelyn, ja reikin) harjoittamiseen.

Timo Koivisto on iloksemme referoinut Watchman Neen opetuksia. Lainaan hänen hyvin tehtyä referaattiaan tähän.

EDIT: Lainaus muutettu linkiksi. Tästä linkistä löytyy kirjoitus, johon olen vastauksessani pari kertaa viitannut: Timo Koiviston nettipäiväkirja - sielun piilevä voima. Terveisin, Nettipappi.

4
Kysy Nettipapilta / Vs: Itämaisten lajien harrastaminen
« : 27.05.2015 - klo:02:47 »
Lämmin kiitos vastauksesta!
Nettipastori tekee todella arvokasta ja hienoa työtä kun jaksaa vuodesta toiseen pitää yllä luterilaista nettipastoripalvelua vastaten kaikille kysyjille (mielestäni aivan huomiota herättävän) kärsivällisesti, kokosydämisesti sekä lämminhenkisesti.
 
Palaan vielä hiukan puheeksi ottamaani aihepiiriin jos sopii.
Mielestäni nettipastori toi esille todella hyviä näkökulmia, ja melkein kaikkia niitä olenkin vuosien varrella tullut itsekin huomioineeksi ja ajatelleeksi. (Harrastan näet teologiaa, ja olen lisäksi luonteeltani hyvin pohdiskelevainen.)

Mitä Paavalin opetuksiin ruuan syömisestä ja kristityn vapaudesta tulee, niin ymmärrän aivan samalla tavalla nuo vapauteen, puhtauteen / epäpuhtauteen, sekä heikkouteen / vahvuuteen ym. liittyvät asiat. Ja itsekin olen harrastanut aikoinaan judoa (enkä pidä kumartamista dojolla ollenkaan huonona asiana, ELLEI siihen liitä ajatusta kyseisen budolajin perustajan [jonka kuva on usein dojon seinällä] kuolleen hengen kunnioittamisesta - tällaistakin ajattelua nimittäin jopa Suomessakin saattaa olla, ja Japanissa se on hyvin yleistä), ja tunnen myös japanilaista kulttuuria. Toit mielestäni hyvin terveellisiä (hengellisesti raitishenkisiä) näkökulmia noistakin asioista esille.

Olen kuitenkin huolestunut lankoni Tai Chi -harrastuksesta ja siihen liittyvästä elämäntavasta sekä ihmiskuvasta, sillä vaikka hän onkin uskovainen henkilö, niin olen huomannut hänen käsityksensä ihmisestä ja maailmankaikkeudesta muuttuneen (ainakin jossakin määrin) taolaisen maailmankuvan ja ihmiskuvan mukaiseksi sinä aikana kun hän on harjoittanut Tai Chi:tä.
Haasteena tässä on myös se, että vanhoillislestadiolaiset (joihin hän kuuluu) eivät yleensä saa omassa herätysliikkeessään opetusta tietyistä hyvin olennaisista henkimaailman asioista (kuten sielun / sielullisuuden, mystiikan, parapsykologian ja henkimaailman välinen suhde), ja siitä johtuen he ovat välillä erittäin huolettomia vakavien henkimaailman asioiden äärellä, ymmärtämättä lainkaan, että tiettyihin ajatusjärjestelmiin (kuten vaikkapa new age) saattaa liittyä okkultistista (tai jopa spiritististä) maailmankuvaa sekä myös käytäntöä - niin ikävää ja kauhistuttavaa kuin tätä onkin sanoa ääneen.

Vaikka joudun nyt kirjoittamaan paljon lyhyemmin kuin tämän laajan aihepiirin käsittely oikeasti vaatisi, niin tähän asti kirjoittamastani tekstistä tarkkaavainen lukija on jo todennäköisesti havainnut, että suhtaudun Tai Chi Qigongin (joka on eri asia kuin pelkkä Tai Chi, mutta Tai Chi:hin usein liittyy myös Qigong-ulottuvuus) harjoittamiseen olennaisesti eri tavalla kuin esimerkiksi judon harrastamiseen. Mistäkö tämä johtuu? Se johtuu siitä, että Tai Chi Qigongissa uskonnon merkitys korostuu aivan eri tavalla kun judossa - tosin kyse ei välttämättä ole taolaisuudesta, vaan myös esimerkiksi buddhalainen oppisuunta tunnetaan.

Seuraava kysymys olisi erittäin aiheellinen esittää kristitylle Tai Chi Qigongia harjoittavalle: Tiedätkö varmasti mitä voimaa (jota kutsutaan qi-voimaksi) harjoitat kun suoritat Tai Chi -liikkeitä? Kysymyksen perään voisi ystävällisesti todeta: "Tiesitkö, että samaa qi-voimaa (ki-voimaa) käytetään myös Reiki -hoitomenetelmässä? ("Rei" + "Ki") ". Kristityn Tai Chi -harrastajan on mielestäni myös syytä pohtia, että viekö yinin ja yangin tasapainoittamisen jatkuva harjoittaminen (joka kuuluu lajiin) häntä kohti Kristusta (esim. auttaako se tuntemaan oma syntisyys, vajavaisuus ja heikkous, sekä katsomaan Kristukseen kaikkien syntien sovittajana?) - vaiko Kristuksesta poispäin? Entä edesauttaako panteismin (jota Taiji edustaa) harjoittaminen kristillistä kasvua?

Koska en nyt valitettavasti ehdi kirjoittamaan tähän viestiin enää kovin suurta määrää tekstiä (voin jatkaa myöhemmin lisää), niin sopinee, että asian helpottamiseksi annan muutaman linkin, ja muutaman lainauksen antamieni linkkien sisällöstä.

Reikistä kannattaa lukea ainakin tämä Mitä on reiki? ja tämä Reikin historiaa.

Seuraava lainaus on täältä: Taolaisuus Suomessa
Lainaus
Taolaisuus Suomessa
Vaihtoehtolääkinnän hoitomuodot, kuten shiatsu-hieronta, akupunktio ja makrobioottinen ruokavalio sekä fengshui-sisustaminen ja kiinalainen aamuvoimistelu eli taiji perustuvat yinin ja yangin tasapainon vaalimiseen.

Suomen Taolainen Neijing-koulu

Seuraava lainaus täältä: Taolaisuus on syvällä kiinalaisten ajattelussa

Lainaus
Taolaisuus tähtää harmoniaan universumin kanssa, mikä saadaan aikaiseksi tasapainottamalla tehtyjä ja tekemättömiä asioita. Taolainen ajattelu painottuu luontoon ja luonnonkiertoon, ihmisyyden ja kosmoksen välisiin suhteisiin, terveyteen ja nöyryyteen. Filosofia puhuu paljon kuolemattomuuden tavoittelusta, mutta on tärkeä muistaa, että kuolemattomuudella tarkoitetaan enemmänkin pitkän elämän etsintää kuin kuolemattomuutta.

Tavoitteen saavuttamiseksi taolaisuus tarjoaa hyvinvointia ja rauhaa harjoittajilleen. Tämän vuoksi on tärkeää kiinnittää paljon huomiota vartaloon ja sen tuntemuksiin. Taolainen ajattelusuunta onkin osa perinteisiä kiinalaisia kamppailulajeja kuten taijia tai ruumiin oppiin perustuvaa qigongia. Lajeissa pyritään parantamaan kehon aistimuksia. Taolainen filosofia on vaikuttanut myös perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen, astrologiaan, fengshuihin ja jopa ruokaan.

Vaikka en olekaan kaikista yksityiskohdista samaa mieltä seuraavan kirjoittajan kanssa, niin seuraava kirjoitus on silti mielestäni erittäin tarpeellinen tuotos, ja siksi suosittelen jokaista kristittyä tutustumaan tämän kirjoituksen aihepiiriin edes jollakin tasolla, sillä me elämme nyt hengellisesti hyvin sekavaa ja eksyttävää aikaa, ja myös mm. Suomen suurimpaan luterilaiseen kirkkoon on salakavalasti soluttautunut idän uskontojen vaikutus, varsinkin ns. karismaattiseen liikkeeseen, ja sen kautta muuallekin: Erottautumisen aika - Kuinka mystiikka yhdistää kristittyjä maailman uskontoihin

Chi- / qi- / ki- voiman esittelyä Youtubessa: (ei kannata katsoa jos on kovin herkkä)
Myös esim. joogassa chi:n harjoittaminen on erittäin keskeisellä sijalla.
Jopa pienille lapsille syötetään chi-ajattelua: Chima-legot
 
No, tässä Can christians do tai chi? vielä yksi linkki, kyllähän linkkejä ja tietoa netistä Taijin suhteen riittäisi paljon enemmänkin, mutta jokaisen kannattaa itse Raamatun äärellä huolella ja rukoillen selvittää mistä todella on kysymys. (Ainakin jos asia jotenkin realisoituu omassa elämässä.)

Gal. 4:3
Samoin mekin; kun olimme alaikäisiä, olimme orjuutetut maailman alkeisvoimien alle.

Gal. 4:9
Nyt sitävastoin, kun olette tulleet tuntemaan Jumalan ja, mikä enemmän on, kun Jumala tuntee teidät, kuinka te jälleen käännytte noiden heikkojen ja köyhien alkeisvoimien puoleen, joiden orjiksi taas uudestaan tahdotte tulla?

Kol. 2:8
Katsokaa, ettei kukaan saa teitä saaliikseen järkeisopilla ja tyhjällä petoksella, pitäytyen ihmisten perinnäissääntöihin ja maailman alkeisvoimiin eikä Kristukseen.

Kol. 2:20
Jos te olette Kristuksen kanssa kuolleet pois maailman alkeisvoimista, miksi te, ikäänkuin eläisitte maailmassa, sallitte määrätä itsellenne säädöksiä:

2.Tess.2:
7 Sillä laittomuuden salaisuus on jo vaikuttamassa; jahka vain tulee tieltä poistetuksi se, joka nyt vielä pidättää,
8 niin silloin ilmestyy tuo laiton, jonka Herra Jeesus on surmaava suunsa henkäyksellä ja tuhoava tulemuksensa ilmestyksellä,
9 tuo, jonka tulemus tapahtuu saatanan vaikutuksesta valheen kaikella voimalla ja tunnusteoilla ja ihmeillä
10 ja kaikilla vääryyden viettelyksillä niille, jotka joutuvat kadotukseen, sentähden etteivät ottaneet vastaan rakkautta totuuteen, voidaksensa pelastua.
11 Ja sentähden Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen, niin että he uskovat valheen,
12 että kaikki ne tuomittaisiin, jotka eivät ole uskoneet totuutta, vaan mielistyneet vääryyteen.


Haluan vielä kerran kiittää ystävällisestä vastauksesta!

EDIT: Linkit ja lainaukset käsitelty helpommin luettavaan muotoon. Marko

5
Kysy Nettipapilta / Itämaisten lajien harrastaminen
« : 24.05.2015 - klo:17:16 »
Kysyisin nettipastorilta, että mitä hän ajattelee seuraavasta: Onko taijin harjoittaminen hengellisesti huono asia kristitylle, eli pitäisikö kristityn täysin välttää kyseisen lajin harrastamista? Olen jonkin verran yrittänyt tutkia tätä asiaa saamatta pohdintaani kuitenkaan täysin varmaa ja vakuuttavaa vastausta - ja siitä syystä tietenkin ajattelen, että kyseistä lajia en ainakaan itse voisi harjoittaa (koska ei ole hyvä tehdä sellaista, jonka hengellisestä puhtaudesta ei ole itse varma). Pohdintani lähti liikkeelle siitä kun lankoni alkoi hyvin innoissaan harrastamaan tai chi:tä, ja nykyään hän toimii jo lajin opettajana. Lähtökohtaisesti ajattelen niin, että tai chi on eräs tapa harjoittaa taolaisuutta (vaikka ei itse ajattelisi taolaisuutta siinä harjoittavansa), ja siitä syystä en pidä tuota lajia (ja siihen liittyvää elämäntapaa ja maailmankatsomusta) kristitylle hyvänä asiana.

Yksi asia, jota olen aihepiiriin liittyen hiukan myös pohtinut - ja joka voisi ehkäpä avata taijin olemusta lisää - on kysymys käsitteiden ki, chi, prana, ruach, mana, pneuma, spiritus, ruh, nĕshamah sekä väki merkityksestä, ja niiden välisestä yhteydestä. Kuten tätä aihetta tuntevat tietävät, niin tai chi:ssä pyritään kehittämään elämänenergiaa, jota kiinalaiset kutsuvat nimellä chi. (Kts. esim. http://fi.wikipedia.org/wiki/Qi). Eri kielissä samalle elämänenergialle on muun muassa seuraavia nimityksiä: Ki (Japani) / Chi (Qi) (Kiina) / Mana (Polynesia) / Prana (Intia) / Ruach (Heprea) / Väki (?) (Suomi) / ja mahdollisesti esim. myös käsite Nĕshamah (Heprea). (Suomen kielen sana väki on hyvin vanha, eikä sitä perusmuodossaan [tuossa merkityksessään] nykykielessä enää käytetä, mutta eräs henkilö radiossa väitti, että sillä olisi aikoinaan viitattu aivan samaan asiaan kuin chi ja mana jne. - en ole vielä ehtinyt tutkia onko tuo väite totta.) 1. Moos. 2:7:ssä ei ruach-sanaa kuitenkaan käytetä (vaan käsitettä nĕshamah), mutta seuraavissa VT:n kohdissa sitä käytetään: http://www.blueletterbible.org/lang/lexicon/lexicon.cfm?Strongs=H07307&t=KJV, eli käsite ruach on hyvin tärkeä VT:ssa.

Mielelläni myös kuulisin, mikä ero on tarkkaan ottaen käsitteillä ruach ja nĕshamah, ja olisi myös kiva kuulla mahdollisimman tarkka selvitys siitä, miten Pyhä Raamattu määrittelee toisaalta sielun, ja toisaalta hengen, ja mitä eroa se tekee näiden kahden välille. Kuten esim. Watchman Nee toteaa, niin eikö nettipastoristakin ole huono asia, jos kristitty pyrkii kasvattaa sielunsa / chi-energiansa voimaa? No, tässä tulee helposti liikaa kysymyksiä yhteen viestiin, joten lopetan kysymysten teon tähän. :-) Suuret kiitokset vastauksesta!


EDIT: Otsikko vaihdettu yleispätevämmäksi. Marko

Sivuja: [1]