Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Nettipappi Marko

Sivuja: [1] 2 3 ... 85
1
Kysy Nettipapilta / Vs: Mormonien kirja ja Joseph Smith
« : 09.03.2025 - klo:17:42 »
Hei Jaana!

Raamattu on monella tapaa hyvin inhimillinen kirja. Totta on jopa se, että joistain Raamatun kirjoista on kristinuskon alkuvuosina kovasti keskusteltu. Silti kristillisessä uskossa on aina ollut selvää, että Raamatun kirjoja ei ole valittu millään muulla perusteella kuin sillä, ovatko ne linjassa apostoleilta perityn sanoman kanssa. Mormonien kirja ei ole sen kanssa linjassa. Kristinuskon ja mormonien eroavuuksissa kyse ei siis pohjimmiltaan ole pyhien kirjoitusten rakenteista tai synnystä vaan niiden sisällöstä. Mormonit puhuvat hyvin mielellään termeillä, jotka ovat kristityille tuttuja. Mutta heidän käsityksensä Jeesuksesta ei ole kristinuskon mukainen. Ja sen vuoksi mormoneja ei edes luokitella kristilliseksi kirkoksi vaan kristillistaustaiseksi uskonnoksi.

Jos saat jostain käsiisi tuon edellä mainitsemani Matti Liljeqvistin kirjan, niin kannattaa tutustua siihen. Kirjassa on hyvin ytimekkäästi selitetty, mihin mormonit uskovat. Heidän jumalakuvansa on tyystin erilainen verrattuna siihen, mistä kristinusko puhuu. Vilkaise tämä linkki, jonka kirjoittelin nettipapin palstan alkuvuonna: Mormonikirkko.

2
Kysy Nettipapilta / Vs: Avoliitto, avioliitto ja uskoon tulo
« : 09.03.2025 - klo:17:27 »
Hei Uskova99!

Liitin kysymyksesi tähän olemassa olevaan viestiketjuun. Edellä olen vastaillut hyvin samankaltaisiin pohdintoihin. Jokainen elämäntilanne on aina yksilöllinen, eikä koskaan kahdelle ihmiselle voi antaa samaa neuvoa. Uskon, että edellisiin viesteihin perehtyminen antaa sinulle kuitenkin hyvää perspektiiviä.

Olette tilanteessa, jossa elätte täysin niin kuin aviopuolisot, mutta ette ole virallistaneet liittoanne. Minun olisi hyvin vaikea nähdä, mitä etua siitä on, että eroaisitte. Vaikka ette ole olleet virallisesti naimisissa, neljän vuoden avoliitto ei ole millään tavalla hyvä perustus jonkun toisen kanssa solmittavalle avioliitolle. Päinvastoin koen, että nyt olisi hyvä ottaa se askel, joka olisi ollut kristillisten arvojen mukaista jo aikaisemmin.

Jos kuitenkin teidän parisuhteessanne on asetelma, jossa olette varmoja siitä, että te ette ole toisillenne sopivia kumppaneita, niin en pysty kehottamaan teitä avioliittoon. Mutta käsittääkseni kyse ei vähimmässäkään määrin ole siitä. Ainoa epäilyksen siemen mielessäsi taitaa olla se, onko sinun soveliasta mennä naimisiin ei-uskovan tai "vähemmän uskovan" naisen kanssa. Mutta nyt se on mielestäni selkeästi parempi vaihtoehto kuin eroaminen ja menneen suhteen painolastin kuljettaminen seuraavaan mahdolliseen suhteeseen. Keskustelkaa avoimesti, ja jos se puolisollesi sopii niin suorastaan rukoilkaa yhdessä viisautta ottaa seuraava askel.

3
Kysy Nettipapilta / Vs: Valehtelinko
« : 09.03.2025 - klo:17:16 »
Hei Huono omatunto!

Koen, että sinulla on taipumus yliherkkään omatuntoon. Niinpä vastaan ytimekkäästi: Jos kuulija ei ymmärrä vitsiä, ei vitsin kertoja ole syyllistynyt syntiin.

Pahoittelen, jos tämä tuntuu sinusta liian kevyesti sanotulta, mutta mielestäni sinulla on tässä asiassa ainoastaan yksi mahdollinen itsetutkistelun paikka: Jos tämä tilanne toistuu usein, sinun on syytä harjoitella vitsinkertojan taitojasi. Nyt ei ole kyse hengellisen kasvun alueesta.

4
Hei Nipa!

Kysymäsi raamatunkohta on ollut minulle nuoruudessani yksi kipeimmistä. Minua ei koskaan kiusattu siksi, että olen kristitty, mutta osasin jo etukäteen hävetä uskovaisuuttani niin, että en ainakaan ottanut sitä missään yhteyksissä esille. Niinpä nämä sanat osuivat minuun tosi kipeästi. Ajattelin, että en kelpaa Jeesukselle ennen kuin pääsen siitä häpeän tunteestani eroon.

Tässä mielessä nämä sanat toimivat meille hyvänä mittarina ja synnin osoittajana. Jos kuvittelen olevani hyvä kristitty, niin tajuan syntisyyteni viimeistään siinä vaiheessa, kun alan penkoa sydämeni sopukoita, ja tajuan häpäväni Jeesusta joko joissain tilanteissa tai suorastaan koko ajan. Tällä tavoin luettuna nämä sanat puhuvat kaikille kristityille, jotka haluavat tutkia omaa sydäntään.

Jos kuitenkin tutkitaan tuota raamatunkohtaa kokonaisuutena, huomaamme, että Jeesuksen sanojen ensisijainen kärki on juuri se, mihin sinä kysymyksessäsi viittaat:

Jeesuksen seuraamisesta
Jeesus sanoi kaikille: "Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon joka päivä ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka sen minun tähteni kadottaa, on sen pelastava. Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta saattaa itsensä tuhoon ja turmioon? Joka häpeää minua ja minun sanojani, sitä on Ihmisen Poika häpeävä, kun hän tulee kunniassaan, Isänsä ja pyhien enkelien kirkkaudessa. (Luuk. 9:23-26)


Jeesus puhuu juutalaisille, jotka odottavat kovasti Messiasta. Juutalaisten messiasodotukseen liittyi kuitenkin vahvasti se perusoletus, että Daavidin Poika tulee olemaan Daavidin kaltainen soturikuningas, joka vapauttaa Israelin Rooman vallan alaisuudesta. Kansa odotti ylvästä Messiasta, joka nostaa seuraajansa kunniaan. Jeesus sanoi jotain täysin päinvastaista. Hän kertoi, että hänen taistelunsa tulee olemaan ihan jotain muuta kuin inhimillisen voiman osoitus. Jeesus tulee olemaan äärimmäisen heikko. Hänen taistelee antautumalla kuolemaan.

Niinpä hänen seuraajiensa kohtalokaan ei tule olemaan inhimillinen menestys, voima ja valta. Jeesus kutsuu seuraajiaan ristin tielle. Jotkut marttyyrikristityt ovat aivan konkreettisesti joutuneet kulkemaan saman heikkouden ja kuoleman tien. Mutta kaikille kristityille on vähintäänkin vertauskuvallisesti luvassa sama ristin kantaminen. Jeesuksen seuraaminen ei takaa maallista menestystä. Joskus Jeesuksen seurassa kulkeminen on päinvastoin luopumista menestyksestä.

Näiden Jeesuksen sanojen perimmäinen viesti on siis se, että ihminen, joka häpeää Jeesuksen valitsemaa reittiä ja valitsee itselleen mieluummin kunnian, on valinnut väärin.

5
Hei Iiris!

Lämmin osanottoni. Lapsesi kuolemasta on kulunut vasta vuosi, ja oletan, että se tuntuu sinulle siksi kuin eilispäivältä. Eikä elämä voikaan koskaan enää palautua niille uomille, joilla se oli ennen tuota tragediaa. Toivon, että suru voi olla joskus vielä siedettävä kannettavaksi. Haluan rohkaista sinua muutamilla Raamatun sanoilla erityisesti tuon kysymyksessäsi esittämän taivastoivon näkökulmasta:

Meidät on pelastettu, se on varma toivomme. Mutta toivo, jonka jo näkee täyttyneen, ei enää ole toivo. Kukapa toivoo sellaista, minkä jo näkee! Jos taas toivomme jotakin mitä emme näe, me myös odotamme sitä kärsivällisesti. (Room. 8:24-25)

Kaikki ne, jotka Isä minulle antaa, tulevat minun luokseni, ja sitä, joka luokseni tulee, minä en aja pois. Enhän minä ole tullut taivaasta tekemään oman tahtoni mukaan, vaan täyttämään lähettäjäni tahdon. Ja lähettäjäni tahto on, etten minä anna yhdenkään niistä, jotka hän on uskonut haltuuni, joutua hukkaan, vaan viimeisenä päivänä herätän heidät kaikki. (Joh. 6:37-39)

"Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse." (Mark. 10:14-15)


Minä toimitan työkseni hautaan siunaamisia ja puhun omaisille ylösnousemuksesta, ikuisesta elämästä ja jälleen näkemisestä. Kertaakaan en sano, että vainaja ei ole voinut taivaaseen päästä enkä kertaakaan lupaa, että hautaan siunattu ihminen on taivaan riemussa. Voin vain puhua siitä, mitä Raamattu lupaa.

Niinpä haluan hyvin toiveikkaasti esittää kysymyksen, että eikö kuvauksesi lapsestasi ole juuri sellainen, johon kaikki Jumalan lupaukset Jeesuksessa osuvat? Sinulla itselläsi on tietenkin valtava kipu ja tuska sydämessäsi. Silti näen suurena ilonaiheena sen, että lapsesi on itsekin sanonut nuo sanat ja sillä tavalla ilmaissut tavallistakin vahvemman lapsenuskon.

Kuoleman suurin vaikeus ei ole se, ettei meillä ole toivoa. Suurin vaikeus on epätietoisuus tuntemattoman edessä. Koska emme tiedä, mitä tarkasti ottaen kuoleman uneen nukkuneille on tapahtunut, olemme aralla mielin, vaikka kaikki mahdolliset Raamatun hyvät lupaukset heihin sopisivatkin. Toivon, että voit olla rohkealla mielellä. Kaiken sen perusteella, mitä kerroit, olisin ainakin itse toivoa täynnä.

6
Kysy Nettipapilta / Vs: Tukea vaikeeseen tilanteeseen
« : 09.03.2025 - klo:16:33 »
Hei Anonyymi!

Sinulla on menossa sellainen sisäinen myllerrys, että on vaikea edes kuvitella, mitä kaikkea käyt läpi. Minä olen tässä tilanteessa vain sivusta huutelijan roolissa, joten en kuvittele tarjoavani sinulle mitään patenttivastauksia, jotka varmasti auttaisivat sinua. Toivon toki voivani tuoda edes vähän selkeyttä ajatusprosesseihisi, mutta silti kaikkein paras keskustelukumppani sinulle on nyt tyttöystäväsi, jonka kanssa olette samassa veneessä. Mitä tahansa tulevaisuus tuokaan, olette joka tapauksessa nyt liittyneet toisiinne sellaisin sitein, että sillä on paljon merkitystä teidän molempien tulevaisuudelle.

Ihan ensimmäiseksi haluan sanoa, että kyllä Jumala armahtaa. Koet tämän tekosi erityisen suurena ja raskaana siksi, että jos teille on lapsi tulossa, niin sillä on niin suuria käytännön vaikutuksia elämääsi. Mutta ihan samalla tavalla jokainen kristitty tarvitsee Jumalan armoa sellaisistakin synneistä, joilla ei ole omaan elämään mitään näkyvää merkitystä tai joita ei edes tajua tehneensä. Synnittömän Jumalan Pojan sovitustyö oli niin suuri ja raju, että se peittää raskaimmiltakin tuntuvat rikkomukset. Armo ei olisi armoa, jos se peittäisi vain sellaiset synnit, jotka itsekin kykenisimme peittämään. Armo on suurempi ja syvempi kuin ikinä pystyt käsittämään. Anteeksiannon saat uskoa kohdallesi iloon, rauhaan ja vapauteen asti.

Kipuilusi, epätietoisuutesi ja pelkosi eivät kerro siitä, että et olisi saanut anteeksi. Ilman muuta olet saanut ja saat. Mutta kipuilusi kyllä kertoo valtavan paljon siitä täysin uudesta elämäntilanteesta, jota sielusi silmin katselet. Sen keskellä haluan rohkaista sinua. Nuorilla ihmisillä on valtavan paljon asioita, joihin he luulevat olevansa valmiita, mutta eivät oikeasti ole. Ja päinvastoin varttuneemmillakin ihmisillä on asioita, joista he kuvittelevat, että pitäisi tapahtua vielä paljon, ennen kuin olisi valmis. Vanhemmuus on yksi tällaisia viimeksi mainittuja asioita. Ajatellaan, että ensin pitää olla ura, omakotitalo, vakaa talous, riittävästi elämänkokemusta yms. että on valmis vanhemmaksi. Mutta ei kukaan ole koskaan etukäteen valmis vanhemmaksi. Vanhemmaksi kasvetaan lapsen mukana. Se hetki, jossa sinä ajattelet olevasi valmis vanhemmaksi, ei kerro mitään todellisesta valmiudestasi. Se kertoo vain siitä, että itse ajattelet, että kaikkea muuta on tullut tehtyä tarpeeksi, jotta lapsi voisi olla siinä hetkessä sopiva asia.

Eräs tuttuni on useaan otteeseen riemuinnut siitä, että meni suunnilleen sinun ikäisenä naimisiin ja sai lapsensa nuorena. Kauhean kauaa ei kestä, kun lapset lentävät pesästä, ja hän on vielä siinäkin vaiheessa suhteellisen nuori. Välillä raskastakin lastenhoitoa sai tehdä hyvävoimaisena, mutta silti pian on paljon yhteistä aikaa vaimon kanssa, kunto on hyvä ja elämä hymyilee monella tapaa. Vanha sanonta kuuluu: "Kaikkea elämässään katuu, mutta ei nuorena naimisiin menemistä."

Nuo edellä kirjoittamani asiat kuulostavat varmasti sinun korvissasi aivan yltiöpositiivisilta. Mutta halusin ne kaikesta huolimatta kirjoittaa. Uskon, että nyt pyörität mielessäsi vain suurta joukkoa erilaisten negatiivisten näkökulmien kirjoa, ja halusin heittää joukkoon muutaman hyvin päinvastaisen näkökulman. Esimerkiksi haaveesi toimia pappina ei missään tapauksessa kaadu tähän tilanteeseen. Päinvastoin se voi olla parhaimmassa tapauksessa suureksi siunaukseksi. Roomalaiskirjeessä on eräs niin suuri lupaus, että sitä on vaikea kaikkein sekavimmissa elämäntilanteissa edes uskoa todeksi: Me tiedämme, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa ja jotka hän on suunnitelmansa mukaisesti kutsunut omikseen. (Room. 8:28)

Tämä elämäntilanne on Jumalaan luottaen mahdollista kääntyä mitä suurimmaksi siunaukseksi. Minun mielestäni myöskään inhimillisesti katsottuna ette ole missään katastrofissa. Koko maailman historiaa katsoen olette hyvin tavallisessa tilaneessa. Ja nykyistä suomalaista yhteiskuntaakin tarkkaillen olette vain uuden haasteen edessä ja mahdollisesti suuren elämänmuutoksen edessä. Vaikeinta siinä on se, että nyt elämä vie teitä eteenpäin kovempaa vauhtia kuin itse olitte suunnitelleet. Mutta niinhän elämällä (eli Jumalalla) on aika ajoin tapana tehdä. Uusiin tilanteisiin on välillä todella vaikea sopeutua, kun ei ole itse ohjaksissa. Mutta lopulta suunnitellun tai suunnittelemattoman muutoksen keskellä jää hyvin vähän muita kysymyksiä kuin se, kuinka osaisi toimia niin, että valintojen kanssa pystyy elämään mahdollisimman hyvällä omallatunnolla. Keskustelkaa tästä lähipiirinne kanssa ja rukoilkaa viisautta ja johdatusta.

7
Kysy Nettipapilta / Vs: Osasiko Jeesus kirjoittaa?
« : 09.03.2025 - klo:12:16 »
Hei Sampsa!

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä Jeesus osasi kirjoittaa. Ainakin hän osasi lukea: Jeesus tuli Nasaretiin, missä hän oli kasvanut, ja meni sapattina tapansa mukaan synagogaan. Hän nousi lukemaan. (Luuk. 4:16) Niinpä on hyvin loogista päätellä, että hän myös osasi kirjoittaa. Ainakin suomalaisen käännöksen mukaan tästäkin olisi viitteitä: Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. (Joh. 8:6)

Raamattu ei kuitenkaan ole luonteeltaan taivaasta pudonnut teos, jonka Jumala olisi omalla sormellaan kirjoittanut. Tällaiseksi voidaan sanoa ilmeisesti vain kymmentä käskyä: Taulut olivat Jumalan tekemät, ja niihin kaiverrettu kirjoitus oli Jumalan kirjoittama. (2. Moos. 32:16) Muu osa Raamatusta on yhtä aikaa Jumalallista ja inhimillistä. Kirjoittajien kielitaito ja inhimillisyys näkyvät teksteissä. Markus kirjoittaa hyvin alkeellista kreikkaa kun taas Luukas on hyvin taitava kirjoittaja. Silti ne inhimillisyydessäänkin ovat Jumalan Hengen inspiroimia testejä: Yksikään profeetallinen sana ei ole tullut julki ihmisten tahdosta, vaan ihmiset ovat puhuneet Pyhän Hengen johtamina sen, minkä ovat Jumalalta saaneet. (2. Piet. 1:21)

Jos Jeesus olisi kirjoittanut osan Raamatusta, syntyisi se ongelma, että ovatko mitkään muut osat Raamatusta minkään arvoisia. Jos yksi kirjoittaja on Jumala itse ja muut ovat ihmisiä, niin miksi niitä muita tekstejä voisi pitää Pyhinä kirjoituksina? Nyt jumalallinen alkuperä kuitenkin kätkeytyy teksteihin, vaikka niiden kirjoittajat itse olisivat kuinka tavallisia tai raadollisia ihmisiä: Näinhän myös rakas veljemme Paavali on hänelle annetun viisauden mukaisesti teille kirjoittanut. Samaa hän sanoo kaikissa kirjeissään, joissa puhuu näistä asioista. Niissä tosin on yhtä ja toista vaikeatajuista, mitä tietämättömät ja haihattelevat ihmiset omaksi tuhokseen vääristelevät niin kuin kaikkia muitakin pyhiä kirjoituksia. (2. Piet. 3:15-16)

Jumalan Sanan olemus on se, että se on Jumalan Pyhän Hengen inspiroimaa, mutta sitä julistavat vajavaiset ihmiset toisilleen. Mormonien kirja ja Koraani ovat pyhiä kirjoituksia, jotka yksi ainoa ihminen on välittänyt ja kertonut, että se on täysin koskematonta ja jumalallista alkuperää. Koraani esimerkiksi toistaa useaan otteeseen, että vain se arabiankielinen alkuteksti on aitoa ja oikeaa Koraania. Tämä aiheuttaa sen ongelman, että näitä tekstejä ei voi mitenkään tutkia historiallisesti. Raamattua voi. Sieltä löytyy paljon aikansa kuvaa ja joskus jopa jotain ristiriitaiseksi koettua. Raamatun hienous on tietyllä tavalla juuri tuossa inhimillisyydessä. Jumala kätkeytyy ja näyttää voimansa inhimilliseen kietoutuneena.

Tämä on kaikkineen Jumalan toimintamalli. Jeesus ei jäänyt maan päälle seikkailemaan, vaan hän halusi, että evankeliumia kertovat ihmiset. Jumala ei pudottanut Raamattua taivaasta. Eikä Jumala edes ole näyttäytynyt meille niin, että kiistattomin todistein voisimme ateistille esitellä Jumalan ja näyttää, että tuossa Hän on. Jostain syystä Jumala on tämän tavan nähnyt viisaimmaksi.

8
Luennot ja raamattupiirit / Luku 1 - Kolmiyhteinen Jumala
« : 16.12.2024 - klo:14:50 »
Luku 1 - Kolmiyhteinen Jumala
Ensimmäinen luku lähtee liikkeelle perusteista, mutta käsittelytapa kutittelee varmasti. Jatkossa pyrin saamaan teksteistä lyhyempiä, mutta tämä asia vaatii jonkin verran tekstiä.

9
Jumalansa näköinen seurakunta
ajattelun työkalu kristittynä kasvamiseen ja kristittyjen yhteyden rakentamiseen


Näin käytät pienryhmämateriaaleja:
  • Löydät pienryhmälle suunnatut materiaalit kunkin viestin lopusta PDF-muotoisina liitetiedostoina.
  • Yksi PDF-tiedosto on suunniteltu yhden kokoontumiskerran virikkeeksi.
  • Tekstiosuus on tarkoitettu yhdessä luettavaksi.
  • Tekstin lopussa on virikekysymyksiä yhdessä pohdittavaksi.
  • Materiaalia saa käyttää vapaasti joko printattuna tai näytöltä lukien.
  • Materiaalia ei saa jatkojalostaa tai julkaista.

Jumalansa näköinen seurakunta -pienryhmämateriaali on nyt ihmiskoevaiheessa. Toivon, että materiaalia kokeilevat pienryhmät antaisivat minulle palautetta siitä, kuinka niiden käyttäminen on koettu. Erityisen paljon pyydän palautetta keskustelukysymyksistä. Hyvin mielelläni kuulen ehdotuksia uusista kysymyksistä, jotka voisivat olla toimivia kunkin tekstin jatkoksi. Palautetta voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen marko.sagulin@evl.fi.

Huom! Uutta materiaalia tulee satunnaisesti. Toivon, että työaikani mahdollistaisi minulle uuden tekstin tuottamisen noin kerran kuukaudessa. Jos työ vuosien saatossa etenee toivomallani tavalla, rohkenen elätellä jopa unelmaa siitä, että lopulta koko materiaalinippu voisi olla viimeisteltävissä kirjaksi, joka toimii myös pienryhmien materiaalina. Tämän vuoksi kaikkia palaute on minulle erittäin arvokasta.

10
Hei Nipa!

Kysymyksesi on selkeä, ja yhtä yksinkertainen on myös vastaus: Kyllä!

Kaikkein suurin mahdollinen synti on Jeesuksen kieltäminen. "Synti on siinä, että ihmiset eivät usko minuun." (Joh. 16:9) Tämä on hyvin loogista. Koska Jeesukseen uskomalla ihminen saa kaikki synnit anteeksi, niin ainoa synti, jota ihminen ei saa anteeksi, on se, että hän ei usko Jeesukseen, kieltää hänet ja hylkää hänet.

Jos joku kieltää Mooseksen lain, hänet tuomitaan säälittä kuolemaan; siihen riittää kahden tai kolmen todistajan sana. Kuinka paljon ankaramman rangaistuksen ansaitseekaan mielestänne se, joka polkee jalkoihinsa Jumalan Pojan, pitää epäpyhänä liiton verta, jolla hänet itsensä on pyhitetty, ja häpäisee armon Henkeä! (Hepr. 10:28-29)

Herkällä omallatunnolla oleva ihminen joutuu tällaisten sanojen äärellä todella aralle paikalle. Jokainen näet tunnistaa elämästään hetkiä, jolloin on hävennyt Jeesusta tai suorastaan kieltänyt hänet. Onko sen jälkeen siis enää mitään toivoa? On. Sen vuoksi meillä on erityisen vahva kertomus Pietarista, joka todella näyttävästi kielsi Jeesuksen.

Pietari sai anteeksi, koska hän ei jäänyt "kieltämisen tilaansa". Pietari tajusi jo heti kieltämisen jälkeen syntinsä, ja itki niitä katkerasti. Se kuvaa hyvin sitä, miten Pietari näki syntinsä. Raamattu ei kerro meille, millä tavoin Pietari asiaa pohti ja mitä hän teki. Mutta kaikesta voimme päätellä, että hänelle kieltäminen ei ollut pysyvä ajattelumalli. Hän halusi kieltämisen jälkeenkin saada anteeksi ja pysyä uskossa Jeesukseen. Niinpä meillä on Johanneksen evankeliumissa hieno kertomus siitä, kuinka Jeesus käy tuon kieltämisen läpi Pietarin kanssa. Pietari kielsi kolme kertaa. Jeesus kysyi kolme kertaa, rakastaako Pietari edelleen häntä. Vaikka Pietari kielsi, Jeesus ei kieltänyt. Sitä on anteeksiantamus.

Jeesus ja Pietari
Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?"  "Rakastan, Herra", Pietari vastasi, "sinä tiedät, että olet minulle rakas." Jeesus sanoi: "Ruoki minun karitsoitani."
Sitten hän kysyi toistamiseen: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua?"  "Rakastan, Herra", Pietari vastasi, "sinä tiedät, että olet minulle rakas." Jeesus sanoi: "Kaitse minun lampaitani."
Vielä kolmannen kerran Jeesus kysyi: "Simon, Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?"  Pietari tuli surulliseksi siitä, että Jeesus kolmannen kerran kysyi häneltä: "Olenko minä sinulle rakas?" , ja hän vastasi: "Herra, sinä tiedät kaiken. Sinä tiedät, että olet minulle rakas." Jeesus sanoi: "Ruoki minun lampaitani.
Totisesti, totisesti: Kun olit nuori, sinä sidoit itse vyösi ja menit minne tahdoit. Mutta kun tulet vanhaksi, sinä ojennat kätesi ja sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo." Näin Jeesus ilmaisi, millaisella kuolemalla Pietari oli kirkastava Jumalaa. Sitten hän sanoi: "Seuraa minua." (Joh. 21:15-19)

11
Kysy Nettipapilta / Vs: Tatuoinnit
« : 14.11.2024 - klo:12:59 »
Tervehdys Petteri!

Liitin kysymyksesi olemassa olevan ketjun jatkoksi. Edelliselle kysyjälle olen näköjään vastannut jo kaiken, mitä Raamatun tekstien pohjalta osaan asiasta sanoa.

Sinulle henkilökohtaisesti sanon rohkaisun sanana, että olet valinnut mielestäni juuri parhaan mahdollisen tavan suhtautua tatuointeihisi. Jos olet ottanut ne rilluvuosiin ja new ageen liittyen, niin mitään sellaista merkitystä niillä ei enää ole. Jos ne toimivat sinulle nyt muistutuksena siitä, mistä olet vapautunut, eivätkä ne sinua vaivaa, niin silloin kenelläkään kristityllä ei ole lupa sinua niistä tuomita.

Valitettavasti siitä ei pääse mihinkään, että mitä enemmän ja näkyämpiä tatuointeja ihmisellä on, sitä helpommin hänestä muodostetaan ennakkokäsityksiä ja stereotypioita. Et kertonut viestissäsi, oletko saanut paheksuvia katseita tai moittivia sanoja seurakunnan tilaisuuksissa, mutta vähintäänkin oma-aloitteisesti olet pohtinut muiden suhtautumista. Kyllähän jokaisella ihmisellä on taipumus tehdä tuntemattomasta ihmisestä aina joku analyysi ja ennakkokäsitys pelkän ulkonäön perusteella. Samoin hyvin vahvasti tatuoitu ihminen herättää automaattisesti mielikuvia juuri tatuointiensa johdosta. Nämä ennakkoluulot eivät kuitenkaan ole sinun vastuullasi vaan niiden, joiden päässä ne heräävät.

12
Kysy Nettipapilta / Vs: Seksuaalinen halu
« : 12.11.2024 - klo:15:05 »
Hei Ville!

Hormooneilla on valtavan suuri merkitys ihmisen fysiikkaan ja psyykkeeseen. Ei siis mikään ihme, jos testosteronihoidot ovat korostaneet sinun kokemustasi miehisyydestä. Sukupuolivietin osalta korostunut miehisyyden tunne on varmasti niitä näkyvimpiä ja tuntuvimpia maskuliinisuuden muotoja. Mutta aivan varmasti se heijastuu myös ajatteluun, joskaan omalla biologian ja psykologian tuntemuksellani en uskalla ryhtyä luokittelemaan sitä, mihin suuntaan kohonnut testosteronitaso missäkin asiassa ajatuksia kuljettaa.

En myöskään pysty millään tavalla ottamaan kantaa siihen, mistä ajatuksesi naimisiin menosta ja perinteisestä perhemallista nousee. Suoranaisesti en ajattele, että testosteroni itsessään aiheuttaisi mitään hengellistä etsintää. Päinvastoin voisi jopa ajatella inhorealistisesti sitenkin, että testosteronia tihkuva miehisyys voisi haluta omistaa naisensa mahdollisimman tiukasti, jolloin ajatus avioliitosta nousee mieleen.

Siitä olen kuitenkin varma, että mitä tahansa meidän elämässämme tapahtuukaan, Jumala voi käyttää sitä ohjatakseen ihmistä tahtonsa mukaiseen suuntaan. En tiedä, miksi sinulla on herännyt ajatus puolisoosi sitoutumisesta avioliiton sitein ja miksi uskonasiat ovat alkaneet mietityttää. Mutta kannustan sinua jatkamaan tuohon suuntaan. Kristillistä ja Jumalan tahdon mukaista on mennä naimisiin. Ja elämässä kaikkein tärkeintä on elää oikeassa suhteessa Jumalaan. Olipa näiden pohdintojesi syy hormoonihoidoissa tai missä tahansa muussa, niin seuraukset ovat minun mielestäni juuri oikeat.

Toivotan teidän perheellenne siunausta ja lisääntyvää Jumalan tuntemista!

13
Kysy Nettipapilta / Vs: Milloin ihmiselle tulee sielu?
« : 12.11.2024 - klo:14:27 »
Tervehdys Heidi!

Liitin kysymyksesi olemassa olevan viestiketjun jatkoksi. Sinun kannattaa lukaista edellä kirjoittamani viestit, koska huomasin kirjoittaneeni jo sinne sellaisia ajatuksia, joita sinun kysymyksesi herätti. Saatan hieman toistaa itseäni, mutta yritän laittaa pääasiassa vain muutamia spekulointeja lisää.

Kysymyksesihän on lähtökohdissaan niin hankala, että siihen voi vastata vain spekuloimalla. Mitään varmoja faktoja meille ei ole tarjolla. On jo näet aivan riittävän vaikeaa pohtia sitä, mikä on elämän alkupiste. Lasketaanko ihmiselämä alkaneeksi siitä, kun munasolu hedelmöittyy, vai siitä, kun se kiinnittyy kohdun seinämään ja saa mahdollisuuden kasvamiseen. Vai lasketaanko ihmiselämän alkavan siitä, kun lapsen sydän lyö ensimmäisen kerran vai siitä, kun tämä syntyy maailmaan ja alkaa elää äitinsä kohdun ulkopuolella.

Tämän lisäksi täytyisi vielä onnistua selvittämään se, millä tavoin sielu ja elämä eroavat toisistaan. Voiko ihminen olla elossa ilman sielua? Tai voiko sielu olla olemassa irrallaan ruumiista? Entä liittyykö sielu jollain tavalla ihmisen itseymmärrykseen ja persoonaan? Täytyykö lapselle syntyä taju omasta olemassaolostaan ennen kuin voidaan sanoa, että hänellä on sielu? Vai onko ihmisellä sielu jo silloinkin, kun hän ei vielä itse edes tajua olevansa elossa?

Näistä vaikeista pohdinnoista helpompi on se, milloin ihmisen elämän ajatellaan alkavan. Perinteisesti kristillisessä uskossa on ajateltu, että Psalmin sanoin: "Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut." (Ps. 139:16) Eli ihmisen elämä on elämää jo ennen syntymistä, vaikka matemaattisen tarkasti Raamattu ei sanokaan, lapsen kehittymiseen johtavista tapahtumaketjun kohdista elämä lasketaan alkaneeksi. Tämä ei kuitenkaan ratkaise sinun esittämääsi kysymystä.

Luomiskertomus on jumalallisen viisas ja samalla kiusallisen niukkasanainen. Kysymykseesi emme saa tarkkaa vastausta siksi, että luomiskertomuksessa ihminen luotiin aikuiseksi. Niinpä emme voi luomiskertomuksen sanoista päätellä sitä, kuinka asiat olisivat menneet hedelmöittymisen, sikiövaiheen ja syntymän osalta. Luomiskertomus kertoo vain valmiin lopputuloksen:

Ja Herra Jumala muovasi maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän henkäyksen. Näin ihmisestä tuli elävä olento. (1. Moos. 2:7)
Silloin Herra Jumala teki maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieramiinsa elämän hengen, ja niin ihmisestä tuli elävä sielu. (1. Moos. 2:7 KR33)


Jälkimmäisenä on vanhan käännöksen mukainen versio, jossa Jumalan puhaltama elämän henki teki ihmisestä elävän sielun. Nykyinen kirkkoraamattu kääntää asian vähemmän sanatarkasti, mutta asiallisesti hyvin samaa tarkoittavana. Jumalan antama elämän henkäys tekee eläväksi.

Myöhemmin vedenpaisumuskertomuksen jälkimainingeissa sama asia sanotaan käänteisesti kuolemaan liittyen:
Mutta lihaa, jossa vielä on jäljellä sen elämänvoima, veri, te ette saa syödä. Ja jokaisen, joka vuodattaa teidän verenne, teidän elämänvoimanne, minä vaadin tilille. Minä vaadin tilille jokaisen eläimenkin. Vaadin tilille jokaisen ihmisen, joka vuodattaa lähimmäisensä veren. (1. Moos. 9:4-5)
Älkää vain syökö lihaa, jossa sen sielu, sen veri, vielä on. Mutta teidän oman verenne minä kostan; jokaiselle eläimelle minä sen kostan, ja myöskin ihmisille minä kostan ihmisen sielun, toiselle toisen sielun. (1. Moos. 9:4-5 KR33)


Näissä kohdissa elämänvoima liitetään kovin konkreettisesti vereen. Tosin oma raamatuntulkintani on sellainen, että en ajattele Raamatun tarkoittavan sielun sijoittumista fyysisesti vereen, koska sielua käytetään muissa yhteyksissä paljon enemmän ihmisen persoonaan ja henkisiin ominaisuuksiin liittyen, kuten esim. "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi." (5. Moos. 6:5)

Sen noista luomiskertomuksen ja vedenpaisumuskertomuksen jakeista kuitenkin voi päätellä, että sielu ja elämä liittyvät kovin kiinteästi toisiinsa. Ja ehkä siksi on turvallista ajatella monet mutkat suoriksi vetäen, että ihmisen sielu syntyy samalla kuin hänen elämänsäkin alkaa.

14
Kysy Nettipapilta / Vs: Seksuaalinen halu
« : 28.10.2024 - klo:18:19 »
Tervehdys Ville!

Tunteet itsessään eivät ole oikeita tai vääriä. Joskus tunteet voivat tuntua erittäin hyviltä ja oikeilta, ja joskus niistä tulee itselle syyllinen tai häpeällinen olo. Mutta siitä huolimatta tunne itsessään ei ole oikein tai väärin. Merkitystä on sillä, kuinka siihen tunteeseen suhtautuu, mitä tunnetta herättäneestä asiasta oikeasti ajattelee ja miten sen suhteen käytännössä elää.

Aivan erityisesti seksuaalisuuden alueella tunne-elämä näyttelee suurta roolia, kuten itse hyvin vahvasti asian sanoitit. Kerroit, että sinun tunne-elämässäsi seksi on jatkuvan kaipuun kohde, ja laukeaminen on suorastaan parasta, mitä miehenä olemisessa voi kokea. Olet raadollisen rehellinen tunteistasi. Harva uskaltaa sanoittaa mielensä liikkeitä niin vilpittömän kuuloisesti kuin sinä.

Varsinaiseen kysymykseesi on helppo vastata, että tunne seksuaalisesta halusta tai ylpeyden tunne omasta miehekkyydestä ei ole väärin. Ja yhtä aikaa ollaan lähellä sitä rajaa, että se tunne alkaa ohjata ajattelumaailmaa ja käyttäytymistä. Paavali kirjoittaa siitä, että ruumiilla on omat halunsa, mutta niille tunteille ei pidä antaa päätösvaltaa ja ylintä hallintavaltaa meihin:

Meidän on elettävä nuhteettomasti niin kuin päivällä eletään, ei remuten ja juopotellen, siveettömästi ja irstaillen, riidellen ja kiihkoillen. Pukekaa yllenne Herra Jeesus Kristus älkääkä hemmotelko ruumistanne, niin että annatte sen haluille vallan. (Room. 13:13-14)

Jotain samankaltaista hän taisi sanoa jopa maaherra Felixille, joka ei ollut kovin mielissään Paavalin opetuksesta:

Jonkin ajan kuluttua Felix tuli juutalaisen vaimonsa Drusillan kanssa vankilaan, lähetti hakemaan Paavalia ja kuunteli, mitä tämä kertoi uskosta Kristukseen Jeesukseen. Mutta kun Paavali puhui Jumalan tahdon mukaisesta elämästä, halujen hillitsemisestä ja tulevasta tuomiosta, Felix pelästyi ja sanoi: "Saat mennä. Kutsun sinut taas toiste, kun minulla on aikaa." (Ap. t. 24:24-25)

Tuntemuksesi siitä, että sinun on tarkoitus siittää paljon lapsia, on hyvin luonnollinen. Ylipäätään sukupuolinen vietti on se käyttövoima, joka saa ihmiset kiinnostumaan parisuhteesta. Mutta jos tällaisessakin tapauksessa antaa tunteiden ohjata toimintaa, ollaan hyvin vaikeassa ja rikkinäisessä tilanteessa. (Toki olettaen, että niitä lapsia siitetään niin paljon, ettei yksi vaimo siihen riitä.) Tunne saa aikaan liikettä, mutta sitä liikettä on ohjattava viisaudella ja harkinnalla oikeaan suuntaan. Seurakunnan kaitsijoille ja palvelijoille annetut ohjeet ovat yleispäteviä, ja sopivat kenen tahansa kristityn ohjeeksi: Seurakunnanpalvelijan on oltava yhden vaimon mies, ja hänen on pidettävä hyvää huolta lapsistaan ja perheväestään. (1. Tim. 3:12) Eli vaikka tunne haluaisi saattaa maailmaan mahdollisimman paljon lapsia, niin todellisuudessa elämä on elettävä niin, että voi lapsistaan pitää huolta.

Tämän tarkemmin en osaa viestisi perusteella aiheeseen pureutua. Rohkaisen sinua pohtimaan sitä, millaisia tunteita sinulla on, ja mitkä ovat ne arvot, joiden suuntaan haluat omaa elämääsi ajatuksissasi ja teoissasi kuljettaa. Näiden välillä voi löytyä ristiriitoja, joiden tunnistaminen on ensimmäinen askel.

15
Kysy Nettipapilta / Vs: Onko luonto pyhä?
« : 15.10.2024 - klo:14:31 »
Hei Markku!

Vastaus kysymykseesi riippuu suuresti siitä, mitä pyhyydellä tässä yhteydessä ajatellaan. Katselen asiaa kolmesta näkökulmasta.


1. Luomakunta ei ole ikuinen, syytön ja virheetön

Luomakunta ei pyhä siinä merkityksessä, että se olisi ikuinen ja virheetön. Luomakunta on turmeluksen alainen ja katoava. Synnin palkka oli kuolema, eikä syntiin langennut ihminen saa ikuista elämää, ellei häntä lunasteta vapaaksi. Samaa Paavali kirjoittaa koko luomakunnasta, joskaan näiden sanojen perusteella emme voi päätellä, että nykyinen luomakunta olisi edes lunastamisen jälkeen ikuinen, koska maailman lopussa on tarkoitus luoda uusi taivas ja uusi maa.

Koko luomakunta odottaa hartaasti Jumalan lasten ilmestymistä. Kaiken luodun on täytynyt taipua katoavaisuuden alaisuuteen, ei omasta tahdostaan, vaan hänen, joka sen on alistanut. Luomakunnalla on kuitenkin toivo, että myös se pääsee kerran pois katoavaisuuden orjuudesta, Jumalan lasten vapauteen ja kirkkauteen. Me tiedämme, että koko luomakunta yhä huokaa ja vaikeroi synnytystuskissa. (Room. 8:19-22)

Niin kuin itsekin kirjoitit, maa kirottiin ihmisen synnin tähden, jolloin siitä kerrotaan, että se elää jollain tavalla turmeltuneessa muodossa:

Olkoon maa sinun takiasi kirottu. Kovalla työllä sinun on hankittava siitä elantosi niin kauan kuin elät. Maa kasvaa sinulle orjantappuraa ja ohdaketta, mutta sen kasveista joudut ottamaan ravintosi. (1. Moos. 3:17-18)

Edelleen vedenpaisumuksen jälkeen kuvataan huonompaan suuntaan mennyt muutos luomakunnassa:

Kaikki villieläimet ja taivaan linnut, kaikki maan päällä liikkuvat eläimet ja meren kalat pelkäävät ja säikkyvät teitä; ne on annettu teidän valtaanne. Teidän ravintonanne olkoot kaikki olennot, jotka elävät ja liikkuvat. Ne kaikki minä annan nyt teille, niin kuin annoin teille vihreät kasvit. (1. Moos. 9:2-3)

Vanhan testamentin ennustuksissa myös kuvataan tulevaa onnen aikaa - joko Messiaaseen tai ylösnousemukseen viitaten - vertauskuvilla, jotka antavat ymmärtää, että nykyinen luomakunta sisältää paljon kuolemaa ja katoavaisuutta.

Silloin susi kulkee karitsan kanssa ja pantteri laskeutuu levolle vohlan viereen, vasikka ja leijonanpentu syövät yhdessä ja pikkupoika on niiden paimenena. Lehmä ja emokarhu käyvät yhdessä laitumella, yhdessä laskeutuvat levolle niiden vasikat ja pennut, ja leijona syö heinää kuin härkä. Ja imeväinen leikkii kyyn kolon äärellä, vastikään vieroitettu lapsi kurottaa kättään kohti myrkkykäärmeen luolaa. Kukaan ei tee pahaa, ei tuota turmiota minun pyhällä vuorellani, sillä maa on täynnä Herran tuntemusta niin kuin meri on vettä tulvillaan. (Jes. 11:6-9)

En siis voi sanoa, että luomakunta olisi pyhä siinä mielessä että se olisi virheetön.


2. Luomakunta ei ole Jumalalle erotettu

Luomakunta ei ole pyhä myöskään siinä merkityksessä, että se olisi kokonaisuudessaan Jumalalle erotettu. Se, mikä on erotettu Jumalalle, ei näet ole ihmisen käytössä. Luomiskertomuksessa kuitenkin annettiin luomakunta ihmisen käyttöön ja ihmisen vastuulle:

Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu." Jumala sanoi vielä: "Minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit, joita maan päällä on, ja kaikki puut, joissa on siementä kantavat hedelmät. Olkoot ne teidän ravintonanne. (1. Moos. 1:28-29)

Juutalaisten laissa oli erikseen määrykset siitä, kuinka Jumala oli Egyptin viimeisen vitsauksen myötä pelastanut israelilaisten esikoiset, eli pyhittänyt heidät itselleen. Kaikki uhrikelpoisten eläinten esikoiset täytyi antaa Jumalalle uhrina. Ihmisten ja uhriksi kelpaamattomien eläinten esikoiset sen sijaan piti lunastaa ihmisen käyttöön takaisin:

Luovuta Herralle kaikki esikoiset. Samaten on jokainen karjaasi syntyvä urospuolinen esikoinen oleva Herran omaisuutta. Jokaisen aasin ensimmäisen varsan voit lunastaa omaksesi uhraamalla karitsan, ja ellet halua sitä lunastaa, taita siltä niska. Sinun tulee myös lunastaa jokainen esikoispoika, joka sinulle syntyy. (2. Moos. 13:12-13)

Näiden käskyjen myötä näemme, että koko luomakunta ei siis ole Jumalalle erotettua ja pyhitettyä.


3. Luomakunta on arvokas

Luomakunta on kuitenkin löyhästi määritellen pyhä siinä merkityksessä, että se on Jumalan luoma ja arvokas. Siihen on suhtauduttava suurella kunnioituksella ja arvostuksella, niin kuin pyhiin asioihin. Jumalan ensimmäinen ihmiskunnalle antama tehtävä tuli meinittua jo tuolla aiempana, mutta tässä sama eri kohdan sanamuodoilla, jotka korostavat luomakunnasta huolehtimista:

Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä. (1. Moos. 2:15)

Tämä oli Jumalan ensimmäinen tehtävä ihmisille. Luomakuntaa on käsiteltävä kunnioituksella, niin kuin pyhiä asioita. Siinä mielessä luomakunta on pyhä, vaikka ei olekaan sitä pyhä-sanan varsinaisissa merkityksissä.

Sivuja: [1] 2 3 ... 85