Kirjoittaja Aihe: SANA SANASTA -raamattuopetuskokonaisuus  (Luettu 351 kertaa)

Nettipappi Marko

 • Nettipappi
 • Ylläpitäjä
 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1 987
  • Profiili
  Mikä juttu on Sana Sanasta -opetuskokonaisuus?

  Raamattu on äärimmäisen kiehtova kirja, jonka äärellä herää usein sama kysymys kuin etiopialaisella hoviherralla: "Kuinka ymmärtäisin, kun kukaan ei minua neuvo." (Ap. t. 8:31) Sana Sanasta -opetuskokonaisuus on tarkoitettu kenen tahansa Raamatusta kiinnostuneen työkaluksi, jota voi käyttää vaikka kotisohvalla istuen.

  Sana Sanasta -kokonaisuus sisältää kolme osaa, jotka tukevat toinen toistaan:

  1. Raamattuluenot
  Sana Sanasta -raamattuluennot pidetään fyysisesti Kangasalan seurakunnan tiloissa, mutta ovat tallenteiden kautta seurattavissa missä tahansa. Luennoilla pöyhitään tekstejä varsin tarkasti ja yksityiskohtaisesti, mutta pääpaino on kokonaisvaltaisessa Raamatun ymmärtämisessä. Tämä tarkoittaa sitä, että käsittelyvuorossa olevien tekstien esiin nostamia teemoja tutkitaan laajemminkin koko Raamatun valossa.

  2. Avoin nettiraamattupiiri
  Sana Sanasta -raamattupiiri toimii Jitsi Meet -videoneuvottelualustalla, joten mukaan voi tulla maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Perinteisten raamattupiirien tavoin yhteinen kokoontuminen rakentuu alustuksen, keskustelun ja yhteisen rukouksen varaan.

  3. Raamattupiirimateriaali
  Pienryhmiä varten tuotetut raamattupiirivideot käsittelevät luentojen tekstejä arkisesti. Helppokäyttöiset videot on luotu raamattupiirien toiveita kuunnellen. Lyhyt johdatus aiheeseen saa jatkokseen keskustelukysymyksiä, jotka haastavat rukoukseen ja käytännölliseen oman elämän ja uskon pohtimiseen.

  4. Nettipapin palsta
  Tämä nettipapin kysymyspalsta tarjoaa mahdollisuuden esittää kysymyksiä raamattupiirien, raamattuluentojen ja kristillisen elämän äärellä heränneistä kysymyksistä. Motivaatio Raamatun tutkimiseen säilyy parhaiten, kun vaikeiden kohtien äärellä on mahdollisuus saada selventäviä vastauksia.


  Vielä vähän lisää Sana Sanasta -raamattupiirimateriaalien ideasta:

  Sana Sanasta -raamattupiirit pyrkivät vastaamaan haasteeseen, jonka seurakuntalaiset ovat minulle heittäneet. Raamattupiirit kaipaavat elämänmakuista ja rosoista sekä riittävän haastavaa apuvälinettä Raamattuun perehtymiseksi. Useat olemassa olevat materiaalit koetaan paremminkin aloittelevia raamatunlukijoita palveleviksi, jolloin johdantotekstit tai keskustelukysymykset eivät oikein kohtaa pitkään toisensa tunteneita raamattupiiriläisiä. Tämän vuoksi olen ryhtynyt tuottamaan raamattupiirien johdantovideoita seuraavilla periaatteilla:

  Helppous
  Kenenkään ei tarvitse tehdä mitään alkuvalmisteluja. Riittää, että jollakulla on puhelin (ja ehkä tarvittaessa lisäkaiutin), jolla voidaan kuunnella johdanto ja selailla videon alla olevasta tekstiosuudesta keskustelukysymyksiä.

  Selkeä näkökulma
  Saamani palautteen mukaan monet Raamattupiirit turhautuvat siihen, että aihepiiristä riippumatta keskustelut pyörivät vanhojen tuttujen aiheiden ympärillä. Pitkään yhdessä olleet piirit osaavat jo ennen keskusteluakin sanoa, mitä näkökulmia tai elämänsä asioita kukin piiriläinen aikoo nosta esille. Yritän omalta puoleltani rakentaa johdantomateriaalin siten, että se kuljettaa keskustelijat tiettyyn näkökulmaan riittävän syvälle, jotta keskustelu voisi joka kerta pyöriä uusien teemojen ympärillä.

  Rosoisuus ja elämänmakuisuus
  Kristityn elämän todellisuus on välillä tarpomista uskon ja epäilyksen, ilon ja murheen sekä luottamuksen ja pelon rajapinnalla. Toivon, että raamattupiirimateriaalini ei tekisi kristityn elämästä liian kiiltokuvamaista tai naiivia. Yritän laatia johdantotekstit ja keskustelukysymykset tavalla, jotka haastavat miettimään elämää aidosti.

  Vuorovaikutus
  Toinen raamattupiirien ja kotisolujen turhautumisen paikka on siinä, että keskustelut tuottavat hyviä jatkokysymyksiä, joihin kukaan ei oikein tiedä vastauksia. Raamattupiirimateriaalien rinnalla on samasta aihepiiristä pidetyt tunnin mittaiset luennot, joissa tekstiyhteyttä on käsitelty laajemmin. Lisäksi raamattupiireillä on mahdollisuus esittää kysymyksiä tällä nettipapin palstalla. Sana Sanasta -opetuskokonaisuuden on tarkoitus olla rinnalla kulkeva opiskelumahdollisuus niille, jotka haluavat syventyä sanaan perusteellisemmin.

  Sielu - henki - ruumis
  Luokittelen keskustelukysymykset kolmeen kategoriaan:
  1. Ymmärrys ja tiedollinen oppiminen
  2. Rukousaiheet
  3. Opitun laittaminen käytäntöön

  Toivon, että materiaalin käyttäjät antaisivat rohkeasti palautetta siitä, miten materiaalia kannattaisi kehittää, jotta se palvelisi parhaalla mahdollisella tavalla.[/list]
  « Viimeksi muokattu: 14.03.2021 - klo:17:06 kirjoittanut Nettipappi Marko »
  Marko Sagulin