Kirjoittaja Aihe: sateenkaariperhe ja ripari?  (Luettu 5967 kertaa)

utelias

  • Vieras
Hei marko!

Mieltäni askarruttaa kysymys... tai ehkä jopa pari..

Nykyään on monenlaisia perheitä, joissa vanhemmat kuuluvat kirkkoon. On myös sateenkaariperheitä. Kirkon ja seurakunnan kanta homoseksuaaleista on kuitenkin todella selvä ja kieltävä. Kuinka käyttäydytään jos rippikouluun tuleva nuori tuleekin perheestä jossa vanhemmat ovat samaa sukupuolta? Otetaanko se leirillä huomioon vai saako nuori osakseen "käännytystä", puheita siitä kuinka hänen vanhempansa tekevät syntiä ja rikkovat jumalaa vastaan?
Kuitenkin hänelläkin olisi oikeus samanlaiseen, turvalliseen ja hyväksyvään ripariin kuin muillakin. Mutta pystytäänkö hänelle takaamaan sellainen? Kun kuitenkin papit ja kaikki näkevät hänen vanhempansa pahana ja syntisinä. Eivätkä tunnusta hänen vanhempiaan parina vaikka he olisivatkin rekisteröineet suhteensa. Saisiko molemmat vanhemmat tulla leirille käymään silloin kuin on vanhempien päivä?

En tiedä saiko tästä nyt pointtia selville, mutta haluaisin vain tietää onko lapsillani mahdollisuutta samanlaiseen ripariin kuin heidän ikätovereillaan?

Nettipappi Marko

  • Nettipappi
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 179
    • Profiili

Hei Utelias!

Upean suoran ja rohkean kysymyksen heitit. Yritän siihen jotain tiivistetysti vastailla. En välttämättä onnistu kerralla sanomaan asioita järkevästi, joten kysy tarkennuksia.

Vaikka rippikoulu koskettaa koko perhettä, on se kuitenkin ensisijaisesti rippikoululaista itseään varten. Kukaan ei voi valita vanhempiaan, eikä rippikoululaista ikinä syytetä siitä, mitä hänen vanhempansa tekevät. Onhan kirkon kanta myös avoliittoja kohtaan torjuva, mutta ei rippikouluissa oteta avoparien lapsiakaan erityispuhutteluun. Mitä väärää nuori on sellaisessa tilanteessa tehnyt? Ei mitään. (Kaikki rippikoulussa työtä tehneet tietävät, että rippikoululaisia saa kyllä torua muusta ihan tarpeeksi... :D)

Lapsillasi on mahdollisuudet täysin samanlaiseen rippikouluun kuin hänen ikätovereillaan. Ja jos leirillä järjestetään vierailupäivä, ei kutsussa eritellä, saavatko sinne tulla avioparit, avoparit tai suhteensa rekisteröineet. Rippikoulussa pyritään kohtelemaan kaikkia nuoria tasapuolisesti. Kaikkia "käännytettään" tasapuolisesti - eli kaikille opetetaan perustiedot kristinuskosta. Jokainen rippikoululainen saa sitten itse tehdä johtopäätöksensä opetetusta asiasta. Toki leirikohtaisesti leiriläisten omista kysymyksistä johtuen eri asiat saattavat painottua eri tavalla. Mutta jos tällä lapsesi rippileirillä homoseksuaalisuus nousisi erityisesti puheenaiheeksi, ei sitä missään tapauksessa käsiteltäisi ottamalla varoittavaksi esimerkiksi lapsen vanhemmat. Ei missään tapauksessa. (Tai jos näin kävisi, olisi se ylettömän typerää leirin vetäjien puolelta.)

Lapsesi saattaa olla kyllä siinä mielessä erityisessä asemassa, että hän voi tarvita erityisesti positiivista huomiota. Rekisteröidyssä parisuhteessa elävät vanhemmat eivät ole normaalitapaus. Keskimäärin lapsella ei ole "kahta äitiä" tai "kahta isää" kotona. (Toivottavasti en loukkaa kärjistyksilläni.) Rippikouluikäinen nuori on muutenkin erittäin herkässä kehitysvaiheessa. Paljon pienemmätkin asiat saattavat aiheuttaa hänelle ahdistusta. Tämä lähtökohta kannattaa huomioida siinä mielessä, että rippikoulussa voi tarvita erityistä tukea ja kannustusta, että hän kokee olevansa nuori, jota kohdellaan tasapuolisesti.

Toivon, että tämä vastaus hieman huojensi mieltäsi asian suhteen.
Marko Sagulin

utelias

  • Vieras
Kiitän vastauksestasi, huoli väheni huomattavasti.
Lukiessa pohdintapalstan tekstejä tuli sellainen olo että mitä jos lapsi saa leirin vetäjiltä/isosilta kuulla jotain negatiivista vanhemmistaan tai muusta siihen liittyvästä.
Lisäkysymyksenä ehkä esittäisin... Isoset ovat yleensä vain vähän riparilaista vanhempia, ja heillä on usein hyvinkin vahvoja mielipiteitä uskosta ja kaikesta siihen liittyvästä. Jos he ovat hyvin vahvasti homoseksuaaleja/homoseksuaalisuutta vastaan, niin heille saattaisi tulla tarve kertoa siitä riparilaiselle. Puututtaisiinko tälläiseen vetäjien taholta, jos se kantautuisi sinne asti? olisiko leirin palaverissa mahdollisuus muistuttaa isosia siitä ettei mahdollisia lipsautuksia tapahtuisi?

Tyhmiä kysymyksiä mutta sitä tulee mietittyä kaikenlaista...

Nettipappi Marko

  • Nettipappi
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 179
    • Profiili

Ei ollenkaan tyhmiä kysymyksiä, Utelias.

Tulin itse asiassa juuri isoskoulutuksesta. Yritämme 1,5 vuotta kestävässä koulutuksessa antaa isosille monenlaisia taitoja: leirin käytännön taitoja, ryhmän ohjaamisen taitoja, leiriläisen kohtaamisen taitoja ja kristinuskon taitoja. Missään tapauksessa emme pysty antamaan joka ainoaan yksityiskohtaan opetusta. Toivon, että koulutuksemme pystyisi olemaan perusteiltaan sellainen, että isosille tulisi perusvarma ja järkevä tapa toimia leirillä. Käytännössä nuorilla ihmisillä elämän kokemus tuo lisää varmuutta ja monesti vasta leiri (tai useampi leiri) näyttää, mitä isonen on käytännössä oppinut. Isoselle leirit ovat kaikkein suurimpia oppimisen paikkoja.

No joo. En siis ole jo valmiiksi puolustelemassa isosia. Luotan heihin, mutta kuten sanoit, nuorilla ihmisillä on vahvoja mielipiteitä. Niitä käsitellään - yhtä lailla kuin leiriläistenkin mielipiteitä - sitä mukaa, kun ne tulevat ilmi. Leirin johtajana itse puutun ehdottomasti siihen, jos jotakuta piikitellään tai kiusoitellaan esimerkiksi tässä mainitsemassasi tilanteessa. Mutta homoseksuaalisuus ei ole myöskään aihe, josta ei saisi puhua. Rippikoulu on paikka, jossa ihmisellä on oikeus kysellä ja oppia Raamatun ja kristinuskon näkemyksiä asioista.

En tiedä, millaisia tilanteita itse ajattelit, kun puhuit lipsahduksista. Minun mielestäni lipsahdus on se, jos lasta syyllistetään vanhempien suuntautumisesta. Mutta lipsahdus puolestaan ei ole se, jos isoselta kysytään Raamatun näkökulmaa homoseksuaalisuudesta ja tämä näyttää Raamatusta tällaisia kysyttyjä kohtia - tai jos aiheesta keskustellaan ja vaihdetaan mielipiteitä. Samalla tavoin toimivat varmasti useimmat vetäjät. Jos leirin vetäjä on sielunhoidollinen, niin rippikouluhan olisi kaikkein turvallisin paikka pohtia näitä kysymyksiä. Ennemmin tai myöhemmin lapsi kuitenkin törmää siihen, mitä Raamattu opettaa ja vielä varmemmin lapsi törmää siihen, miten eri ihmiset asiaan suhtautuvat. Rippikoulussa asiaa voidaan tutkia kaikkein turvallisimmin ilman että, ketään tarvitsee syyllistää vanhempiensa suuntautumisesta, mutta kuitenkin niin, että Raamattu saa olla Raamattu.
Marko Sagulin

utelias

  • Vieras
toki en ole tarkoittanut ettei asiasta saisi keskustella, kuten mainitsit jossain vaiheessa se ei varmasti ole pahaksi että lapsi pääsee puhumaan asiasta jos hänestä siltä tuntuu. Joten siksi en pidä pahana myöskään sitä että isoset auttavat puhumisessa ja avonaisissa kysymyksissä vastauksen antamista.
Kiitän vastauksistasi, ne ovat huojentaneet oloani huomattavati
 :)

Nettipappi Marko

  • Nettipappi
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 179
    • Profiili

Esitit todella hyviä kysymyksiä. Ja kiva kuulla, että pystyin edes hieman auttamaan. Toivon, että lapsellesi rippikoulu on erinomaisen miellyttävä kokemus ja että siitä koituu hyvää myös kotiväelle.
Marko Sagulin