Hei P.M!
En tiedä vastausta kysymykseesi, mutta veikkaisin, että kyse on yksinkertaisesti kustannustehokkuudesta ja leivän säilyvyydestä. Öylätit säilyvät hyvin, joten ehtoollista aloittaessa ei tarvitse pelätä, onko vanha leipä homeessa ja onko tuoretta leipää muistettu ostaa.
Toki voidaan ajatella, että ehtoollisen suurta lahjaa olisi kiva korostaa leipomalla hienoja leipiä, mutta se ei kuitenkaan muuttaisi ehtoollisen merkitystä. Tämä on varmaan jo liioiteltu pelko, mutta pahimmillaan sellainen ele saattaisi aiheuttaa ikäviäkin puolia. Ehtoollisella ei ole tarkoitus vertailla sitä, miltä leipä tänään maistui ja oliko viini parempaa vuosikertaa kuin edellisellä ehtoollisella. Kun öylätti on aina samanlainen vedestä ja vehnästä tehty "lätkä", joka maistuu aina samalta, ja kun viininä käytetään yleensä aina samaa merkkiä (käsittääkseni useimmiten väkevä Malaga), ehtoollisvieras ei kiinnitä huomiotaan gourmet nautintoihin vaan ehkä vähän keskittyneemmin miettii ehtoollisen merkitystä.