Edellisessä kirjoituksessani, hyvä
Teofilos Aru, kerroin kaikesta siitä, mitä Raamatun kääntämisestä mieleeni nousi. Nyt menen ajatuksissa vielä kauemmas, Raamatun syntyyn.
Onko Raamattu Jumalan kirjoittama, vaiko ihmisten ja vain sisällöllisesti Jumalan johdatuksen kautta oikein?
Raamattu on sekä ihmisten että Jumalan kirjoittama. Ensinnäkin kaikki Raamatun tekstit ovat syntyneet ihmisen kädessä olleesta kynästä. Kyse ei ole samanlaisesta kirjasta kuin mormonien kirja, jonka Joseph Smith väitti saaneensa taivaasta lähetetyissä kultalaatoissa. Kymmenet ihmiset ovat kirjoittaneet Raamatun satojen vuosien kuluessa. Mutta toisaalta yhtä totta on se, että Jumala on vaikuttanut tähän prosessiin. Tätä Jumalan vaikutusta kutsutaan teologian kielessä inspiraatioksi. Vapaissa suunnissa käytetään sanaa "henkeyttäminen". Tämä asia mainitaan ainakin kahdessa Raamatun kohdassa:
Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi,
nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään.
(2. Tim. 3:16)
Yksikään profeetallinen sana ei ole tullut julki ihmisten tahdosta, vaan ihmiset ovat
puhuneet Pyhän Hengen johtamina sen, minkä ovat Jumalalta saaneet.
(2. Piet. 1:21)Kysymys Raamatun synnystä koskeekin sitä, missä määrin Jumalan Henki on vaikuttanut asiaan ja missä määrin ihminen. Vallalla on kaksi pääsuuntausta. Kärjistän hieman esimerkkejä, niin asia tulee selvemmin ilmi.
AsiainspiraatioAsiainspiraatiolla tarkoitetaan sitä, että Jumalan Henki on inspiroinut kirjoittajaa antamalla tälle asian, josta ihminen kirjoittaa. Jumalan Henki siis antaa idean, mutta tekstin ja sanamuodot määrää kirjoittaja.
SanainspiraatioSanainspiraatiolla tarkoitetaan sitä, että ihminen on ollut kynä, jota Jumala on käyttänyt. Jumalan Henki on siis määrännyt tarkasti kaikki sananmuodotkin, jotka Raamatussa ovat.
Mielestäni kumpikaan malli ei toimi aivan puhtaaksi viljeltynä. Näen, että Raamatun synty on näiden kahden yhdistelmää. Tässä muutamia perusteluja satunnaisessa järjestyksessä.
1. Raamatussa on selvästi inhimillisiä piirteitä. Eri kirjoittajat ovat jättäneet oman persoonallisen leimansa teksteihin. Tämä ei ole mahdollista, jos Jumala sanelee tekstin sanatarkasti. Olisi outoa, että Jumala "naamioisi" jumalallisen tekstin inhimilliseksi ja tahallaan vielä hämäisi ihmisiä sillä, että antaa jokaiselle kirjurille omanlaisen leiman.
Katsokaa, miten suurin kirjaimin minä nyt omakätisesti kirjoitan teille! (Gal. 6:11)
Sitten sanon vielä, en Herran sanana vaan omanani ... (1. Kor. 7:12a)Tämän vuoksi puhdas sanainspiraatio on ongelmallinen.
2. Kristinuskon ydin ei ole sanamuodoissa vaan historiallisessa todellisuudessa. Jumala on toiminut maailman historiassa valtavan suurten tekojen kautta. Raamattu on ikään kuin raportti tai uutinen niistä tapahtumista. Merkittävintä tällaisessa kerronnassa on se, mitä on tapahtunut, ei se, millä sanamuodolla se sanotaan.
Oli yhdeksäs vuosi, kymmenennen kuun kymmenes päivä, ja minulle tuli tämä
Herran sana: "Ihminen, kirjoita muistiin tämä päivämäärä, juuri tämä. Tänä
päivänä on Babylonian kuningas käynyt hyökkäykseen Jerusalemia vastaan.
(Hes. 24:1-2)
Ääni sanoi: "Kirjoita, mitä näet, ja lähetä kirja seitsemälle seurakunnalle... "
(Ilm. 1:11)Sanainspiraatio ei ole välttämätön edellytys sille, että Raamattu on Jumalan sanaa. Raamattu on Jumalan sanaa siksi, että se kertoo Jumalan suurista teoista.
3. Raamattu ei kuitenkaan ole pelkkien ideoiden ja tarinoiden kokoelma, jotka voitaisiin kertoa miten päin vain. Raamatussa on myös kohtia, joista käy ilmi, että Jumala on halunnut valita juuri tietyt sanamuodot joidenkin asioiden kertomiseen.
Ota kirjakäärö ja kirjoita siihen kaikki ne sanat, jotka minä olen puhunut sinulle
Israelista, Juudasta ja kaikista muista kansoista Josian ajoista lähtien tähän
päivään saakka. (Jer. 36:2)
Kun Mooses oli kirjoittanut kirjaan koko tämän lain viimeistä sanaa myöten...
(5. Moos. 31:24)Myös rabbien opetustyylistä tiedetään, että he opettivat asioita oppilailleen ulkolukuna. Tällöin opittiin aivan tietyt sanamuodot. Tällaisessa koulussa olivat siis Jeesuksen opetuslapsetkin. Jeesus ei opettanut pelkästään ideoita, joita voidaan toistella monella tavalla. Hänen sanansa olivat Jumalan sanaa:
"Henki yksin tekee eläväksi, lihasta ei ole mitään hyötyä. Ne sanat, jotka olen teille
puhunut, ovat henki ja elämä." ... Simon Pietari vastasi hänelle: "Herra, kenen luo
me menisimme? Sinulla on ikuisen elämän sanat." (Joh. 6:63, 68)Tämän vuoksi puhdas asiainspiraatio on ongelmallinen.
Paljon muitakin perusteluja voitaisiin esittää. Tässä päällimmäiset. Kumpikin ajattelutapa on oikein, mutta kumpaakaan ei voi pitää ainoana oikeana. Kirkossa käytetäänkin sanontaa, jonka mukaan Raamattu on sekä jumalallinen että inhimillinen kirja. Yhtä aikaa on voimassa se, että Raamattu on kokonaan ihmisten kirjoittama ja että Raamattu on kokonaan Jumalan sanaa.
Jumala ei ole varmastikaan sanellut joka ainoaa sanamuotoa. Jos niin olisi, suomenkielelle käännetty Raamattu ei olisi Jumalan sanaa, koska vain alkukieliset ovat Jumalan sanelemia. Mutta aivan varmasti Jumala on vaikuttanut siihen, että Raamattu on sellainen kuin on, ja että siellä on juuri niitä sanamuotoja kuin on. Hän on kiinnostunut paljon pienemmistäkin asioista, joten miksi hän ei olisi vaikuttanut siihen, millainen tulee siitä kirjakokoelmasta, jota Jeesuksen seuraajat lukevat Pyhänä kirjana.