Hei Nokiademus!
Laitan kysymäsi kohdan näkyville tähän heti vastauksen alkuun, jotta myös ne foorumin lukijat pääsevät kärryille, joille kohta ei ole ennestään tuttu:
Elisa lähti sieltä Beteliin. Kun hän nousi rinnettä, kaupungista tuli
pikkupoikia, jotka pitivät häntä pilkkanaan ja huusivat hänelle:
"Tule tänne, kaljupää! Tule tänne, kaljupää!" Hän kääntyi katsomaan
pilkkaajiaan ja kirosi heidät Herran nimeen. Heti tuli metsästä kaksi
karhua, ja ne raatelivat neljäkymmentäkaksi poikaa kuoliaaksi.
Elisa jatkoi matkaansa Karmelinvuorelle ja palasi sieltä Samariaan.
(2. Kun. 2:23-25)
Tämä ei ole helppo kohta. Itselleni se on tuttu jo Ikuisten kertomusten lukemisen ajoilta ala-asteen ensimmäisiltä luokilta. Silloin luin kaikkea iloisessa lapsenuskossa niin, että tässäkin kohdassa todennäköisesti vain mietin, että Jumalalla oli syynsä. Mutta kun kysyt, joudun itsekin pysähtymään ja pohtimaan, mikä kaiken takana oikein on. Varsinkin, kun nykyinen raamatunkäännös puhuu pikkupojista. Asetelma näyttää tosiaan hyvin mielivaltaiselta profeetan ja Jumalan toiminnalta.
Jotta osaan sanoa vähän muutakin kuin "Jumalalla on varmaan syynsä", kurkistin Jukka Norvannon selitysteosta aiheesta. Sielläkin todettiin näiden muutaman jakeen aiheuttavan keskiverto lukijalle paljon päänvaivaa. Mutta samalla kerrottiin myös pari huomionarvoista seikkaa.
Ensinnäkin on syytä kysellä, minkä ikäisiä nuo 42 poikaa lopulta olivat. Sekä nykyinen että edellinen kirkkoraamattu puhuvat pikkupojista ja pienistä poikasista. Raamattu Kansalle käännös on nostanut hieman ikärajaa, ja puhuu nuorista pojista. Eikä siinä mielessä ole tehty varmaan vääryyttä. Kyseistä alkukielen sanaa käytetään myös esimerkiksi seuraavassa kohdassa, jonka poimin vanhan käännöksen mukaan:
Silloin kuningas sanoi Jooabille: "Katso, tämän minä teen:
mene ja tuo takaisin nuorukainen Absalom". (2. Sam. 14:21)
Tässä kuningas Daavid puhuu pojastaan Absalomista, joka oli murhannut veljensä Abisain. Kyseistä murhaa Absalom oli ensin suunnitellut kaksi vuotta kostoksi siskonsa raiskaamisesta. Murhan jälkeen Absalom lähti kuningasta pakoon ja oli pakomatkallaan kolme vuotta. Pakomatkan jälkeen hän asettui asumaan omaan taloonsa. Emme tiedä, minkä ikäinen Absalom oli, mutta kahden vuoden suunnittelun jälkeen hän toteutti murha. Vielä kolmen vuoden pakomatkankin jälkeen häntä kutsuttiin tuolla samalla termillä, jolla kutsuttiin noita 42 profeetta Elisaa pilkannutta poikaa. Kyseiset pojat eivät välttämättä olleet mitään pikkupoikia vaan jopa täysi-ikäisiä ja elämästään vastuullisia nuorukaisia.
Toinen enemmän spekulointia vaativa asia on asetelma. Kun kyseinen kertomus kirjoitettiin ylös, silloiset lukijat saattoivat ymmärtää siitä jotain enemmän kuin nykyinen lukija. Ehkä siksi asiaa ei ole sen tarkemmin avattu. Joka tapauksessa tapahtumapaikka, Betel, oli epäjumalanpalvelukseen sortuneen Pohjois-Israelin keskeinen palveluspaikka. Siellä oli toinen kuningas Jerobeamin pystyttämistä kultaisista sonnipatsaista, joiden tarkoitus oli korvata Jumalan määräämä Jerusalemin temppelipalvelus. On arveltu, että kyseiset nuorukaiset ovat saattaneet olla epäjumalanpalvelukseen kouluttautuvaa joukkoa. Tällöin heidän tarkoituksensa on ollut nimenomaan uhmata Herran profeettaa ja osoittaa, että hänellä ei ole valtaa heidän epäjumalanpalvelusalueellaan.
Joka tapauksessa profeetta Elisalle kyseinen tilanne on ollut vahva osoitus siitä, että Jumala on hänet kutsunut tehtäväänsä taisteluun ympärillä rehottavaa epäjumalanpalvelusta vastaan. Elisa oli kuuluisan profeetta Elian oppilas. Elisa oli juuri äsken aloittanut oman profeetantehtävänsä, kun hän hetki aikaisemmin oli nähnyt, kuinka Elia otettiin taivaaseen. Elian ajan tapahtumista jotain kaikuja oli siinäkin, että Elisa jatkoi tämän karhu-episodin jälkeen matkaansa Karmelin vuorelle, jossa hänen oppi-isänsä oli käynyt merkittävän taistelun epäjumalia palvelevia Baalin ja Astarten profeettoja vastaan.
Tämän tarkemmin en osaa kysymykseesi vastata, mutta toivottavasti jotain apua näistä ajatuksista on.