Kirjoittaja Aihe: Rippisalaisuus ja vaitiolovelvollisuus  (Luettu 4850 kertaa)

epshe

  • Jäsen
  • **
  • Viestejä: 61
    • Profiili
Hmm, nyt on pakko kysyä :D

Kun papeilla on vaitiolovelvollisuus, niin mitä pappi tekee jos joku oikeasti tulisi kertomaan että on murhannut jonkun? ???


EDIT: Aihe jaettu "Pappi" otsikon alta. Marko
« Viimeksi muokattu: 08.10.2007 - klo:11:44 kirjoittanut Nettipappi Marko »

Nettipappi Marko

  • Nettipappi
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 179
    • Profiili

Moi Epshe!

Toivon, etten koskaan joudu tuollaiseen tilanteeseen. Ei olisi todellakaan helppo. Joten todennäköisesti ensimmäiseksi ahdistuisin suuresti. En kuitenkaan voisi rikkoa vaitiolovelvollisuuttani. Maksimirangaistus siitä olisi vuosi vankeutta. Vaitiolovelvollisuus on tosi vakava asia.

Jos kyseinen ihminen olisi synnin hädässä asiasta, niin keskustelisin ja rukoilisin hänen kanssaan. Mutta luulen, että myös kehottaisin häntä tunnustamaan rikoksensa. Raamattukin kehottaa siihen. Salattujen rikosten kanssa ei voi saada täydellistä omantunnon vapautta.

Mutta, mutta ... Kiristän itse silmukkaa kaulassani ja totean, että tuota esittämääsi tapausta pahempi tilannekin voisi sattua. Joku ihminen voisi tulla luokseni kertomaan, että hän aikoo murhata jonkun ihmisen. Jos tämä asia paljastuu sielunhoitokeskustelun aikana, olisin todella liemessä. En voisi kertoa sitä eteenpäin, mutta toisaalta viattoman kuolema olisi minun syyni, jos en tekisi kaikkeani estääkseni rikoksen.

Todennäköisesti ensimmäiseksi vaatisin tätä ihmistä luopumaan aikeestaan. Luultavasti myös sanoisin, että aion rikkoa vaitiolovelvollisuuteni, jos hän aikeensa toteuttaa. Kaiken varalta myös tekisin poliisille nimettömän ilmoituksen siitä, että tietty henkilö on uhattu murhata. En kertoisi, kuka olen ja keneltä tiedon olen saanut, mutta sanoisin, että olen pappi ja asia on kerrottu minulle sielunhoitotilanteessa.
« Viimeksi muokattu: 08.10.2007 - klo:11:45 kirjoittanut Nettipappi Marko »
Marko Sagulin

P.M

  • Jäsen
  • **
  • Viestejä: 61
  • Panu-Petteri
    • Profiili
tossa jossain vaiheessa puhuttiin pappien vaitiolovelvollisuudesta ja sanottiin että sen rikkomisesta voi saada parhaillaan vuoden vankeutta. siis asiaan, mitä jos papin oma läheinen ollaan tapettu ja murhaaja tulee kertomaan asiasta papille niin voiko pappi silloin mennä todistamaan kertomaan asiasta poliiseille tai voiko oikeudessa yleensä todistaa läheisen kuoleman. ???
P.M

Nettipappi Marko

  • Nettipappi
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 179
    • Profiili

Hei P.M!

Sielunhoitosalaisuus on aina koskematon. Kirkkolaki sanoo rippisalaisuudesta seuraavaa:

Rippisalaisuus

Yksityisessä ripissä tai muuten sielunhoidossa papille uskottua asiaa ei saa ilmaista, eikä myöskään sitä henkilöä, joka papille on uskoutunut.

Kun pappia kuulustellaan todistajana, hän ei saa ilmaista sitä, mitä yksityisessä ripissä tai sielunhoidossa on hänelle uskottu.

Jos joku yksityisessä ripissä tai sielunhoidossa ilmaisee yleisen lain mukaan ilmiannettavan rikoksen olevan hankkeissa, papin on kehotettava häntä ilmoittamaan asiasta viranomaisille tai sille, jota vaara uhkaa. Jollei hän suostu siihen, papin on kerrottava hyvissä ajoin ja varovasti asiasta viranomaisille, kuitenkin niin, ettei asianomainen suoraan tai välillisesti tule siitä ilmi.



Olin kysymyksesi suhteen yhteydessä Tuomiokapitulin lakimiesasessoriin Leevi Häikiöön. Hän otti esille seuraavat asiat:

1. Rippisalaisuus on aina koskematon. Sitä ei saa paljastaa.
2. Tapahtuneesta rikoksesta ei tarvitse koskaan ilmoittaa.
3. Pappi ei saa edes oikeudessa paljastaa rippisalaisuutta. Todistaa ei saa edes asianomaisen ihmisen omalla suostumuksella. Tästä on Tampereen käräjäoikeuden ratkaisu muutaman vuoden takaa.
4. Vaikein asia on suhtautuminen tulevaan rikokseen, joka paljastuu sielunhoitokeskustelussa. Mahdollisesta tulevasta rikoksesta ja sen ilmoittamisesta on seuraava rikoslain säädös:


Törkeän rikoksen ilmoittamatta jättäminen

Joka tietää joukkotuhonnan, joukkotuhonnan valmistelun, kemiallisen aseen kiellon rikkomisen, biologisen aseen kiellon rikkomisen, Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantamisen, maanpetoksen, törkeän maanpetoksen, vakoilun, törkeän vakoilun, valtiopetoksen, törkeän valtiopetoksen, raiskauksen, törkeän raiskauksen, törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön, murhan, tapon, surman, törkeän pahoinpitelyn, ryöstön, törkeän ryöstön, ihmiskaupan, törkeän ihmiskaupan, panttivangin ottamisen, törkeän tuhotyön, törkeän terveyden vaarantamisen, ydinräjähderikoksen, kaappauksen, 34 a luvun 1 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitetun terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen, törkeän ympäristön turmelemisen tai törkeän huumausainerikoksen olevan hankkeilla eikä ajoissa, kun rikos vielä olisi estettävissä, anna siitä tietoa viranomaiselle tai sille, jota vaara uhkaa, on tuomittava, jos rikos tai sen rangaistava yritys tapahtuu, törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. (9.7.2004/650)

Törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä ei kuitenkaan tuomita rangaistukseen sitä, jonka olisi rikoksen estämiseksi täytynyt antaa ilmi puolisonsa, sisaruksensa, sukulaisensa suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa taikka henkilö, joka asuu hänen kanssaan yhteistaloudessa tai on muuten näihin rinnastettavan henkilökohtaisen suhteen takia läheinen.



Kirkkolain 2§:n 3 momentti ja tämä rikoslain kohta aiheuttavat sielunhoitopapille ongelman. Rikoslain mukaan suunnitteilla oleva rikos pitää ilmoittaa, mutta kirkkolain mukaan tekijä ei saa paljastua edes välillisesti. Käytännössä mahdottomaan pattitilanteeseen joudutaan, jos esim. seksuaalista hyväksikäyttöä harjoittava tulisi puhumaan papille. Hänen jo tehtyjä rikoksiaan ei saa paljastaa, mutta vahvojen epäilyjen perusteella tulisi kuitenkin pystyä ilmoittamaan tulevasta rikoksesta niin, ettei tekijä paljastu edes välillisesti.

Maallikolle tai papille, joka on saanut tietonsa muuten kuin sielunhoitokeskustelussa, ei tätä vaikeutta lain puolesta tule. Heidän on velvollista antaa rikos ilmi ja he voivat todistaa myös oikeudessa.
Marko Sagulin