Kirjoittaja Aihe: Augsburgin tunnustus  (Luettu 4301 kertaa)

Moottorisaha

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 849
  • Olen apina
    • Profiili
Tässä kyseisestä tunnustuksesta erinäisiä minua mietityttäviä kohtia:

1. Kuitenkin on olemassa kolme persoonaa, joilla on sama olemus ja valta ja jotka ovat yhtä ikuisia, Isä, Poika ja Pyhä Henki.
- Sama valta?
Raamattu opettaa toisin

2. Jotta saisimme tämän uskon, on asetettu evankeliumin opettamisen ja sakramenttien jakamisen virka. Sanaa ja sakramentteja välineinä käyttäen lahjoitetaan Pyhä Henki, joka niissä, jotka kuulevat evankeliumin, vaikuttaa uskon missä ja milloin Jumala hyväksi näkee.
- Lahjoitamme? Ihminenkö lahjoittaa sen mitä vain jumala voi antaa?
- Tarviiko siis ihminen erinäisiä toisten menoja jotta voisi uskoa ja ilman niitä se ei ole oikeaa?

3. Edelleen seurakuntamme opettavat, että yksi, pyhä kirkko on pysyvä ikuisesti. Kirkko on pyhien yhteisö, jossa evankeliumi puhtaasti julistetaan ja sakramentit oikein toimitetaan. Kirkon todelliseen ykseyteen riittää yksimielisyys evankeliumin opista ja sakramenttien toimittamisesta. Sen sijaan ei ole välttämätöntä, että perityt inhimilliset traditiot, jumalanpalvelusmenot tahi seremoniat, jotka ovat ihmisten säätämiä, ovat kaikkialla samanlaiset.
- Vain kirkossa oikein? Siis muut väärässä jos eivät kuulu siihen syystä tai toisesta. Aikas kova väite heitetty. Etenkin kun jo 90-luvulla esim nyt taas tapetilla olevassa homouskysymyksessä tarvitaan ties mitä tutkimuksia kun ei olla varmoja jumalan mielipiteestä?

4. Vaikka kirkko varsinaisessa mielessä on pyhien ja tosiuskovien yhteisö, on kuitenkin jumalattomienkin toimittamien sakramenttien käyttämine sallittua, koska tässä elämässä myös teeskentelijöitä ja jumalattomia on sekoittunut tosiuskovien ja pyhien joukkoon.
- Jumala siis asettaa pikku apuvälineitä joilla toinen saadaan johonkin tilaan vaikka kumpikaan ei uskois koko hommaan?

5. Kasteesta seurakuntamme opettavat, että se on välttämätön pelastukseen ja että Jumalan armo annetaan kasteen välityksellä. Lapset tulee kastaa, jotta heidät kasteen kautta annettaisiin Jumalan huomaan ja näin otettaisiin Jumalan armoon.
- Joutuuko kastamaton lapsi tulijärveen/kodotukseen jos ei ole kastettu? Entäs jos kuuluu kirkkoon vanhemmat ja ei suostu tai ne jotka ei kuulu?
- Eikös tämä sulje monet Jumalan valtakunnan ulkopuolelle?

6. Tässä ovat esitettyinä meidän oppimme pääpiirteet. Siitä voidaan todeta, ettei siinä ole mitään, mikä on ristiriidassa Raamatun tai katolisen kirkon tai Roomankaan kirkon kanssa, sikäli kuin kirkon oppi on isien kirjoituksista meille tunnettua.
- Mikä pakko noin Katolisuutta hännystellä?

Eli tossa nyt jotain kohtia joita kyseisestä tunnustuksesta olen miettinyt lyhenneltynä. Laajalti voisin muutakin ottaa muista tunnustuksista ja teksteistä ja kirkkohistoriasta esiin koska sitä on mielenkiintoista tutkia.
 
Ette te hyvä lukija tätä oikeasti edes halua lukea. Luit kun tässä jotain luki. Olit utelias, mutta silti vain nähdäksesi mitä tässä lukee. Samalla tavoin kuin katsot Iltalehden tai Iltasanomien otsikon.

Nettipappi Marko

  • Nettipappi
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 179
    • Profiili

Tervehdys Moottorisaha!

Esitit monta hyvää kysymystä. Jotta viestini ei paisuisi valtavaksi, vastaan niihin aika tiiviisti. Esitä jatkokysymyksiä niistä osista, joihin haluat minulta lisää tarkennuksia.

1. Kuitenkin on olemassa kolme persoonaa, joilla on sama olemus ja valta ja jotka ovat yhtä ikuisia, Isä, Poika ja Pyhä Henki. - Sama valta? Raamattu opettaa toisin

Tässä kohdassa ei mielestäni ole tarkoitus kumota niitä Raamatun kohtia, joissa puhutaan Kolminaisuuden persoonien erilaisista tehtävistä. Raamatussa mm. Pojan sanotaan olevan kuuliainen Isälle, Isä on antanut tuomiovallan Pojalle, Isä ja Poika lähettävät Hengen jne. Tämä Augsburgin tunnustuksen kohta ymmärrykseni mukaan puhuu siitä, että kaikki Kolminaisuuden persoonat ovat tasa-arvoisesti yhtä jumaluutta. Rajaa vedetään siis siihen suuntaan, että jotkut harhaopit pitivät Jeesusta vain ihmisenä ja kielsivät hänen olevan myös Jumala.

Lainaus
2. ... Sanaa ja sakramentteja välineinä käyttäen lahjoitetaan Pyhä Henki, joka niissä, jotka kuulevat evankeliumin, vaikuttaa uskon missä ja milloin Jumala hyväksi näkee.
- Lahjoitamme? Ihminenkö lahjoittaa sen mitä vain jumala voi antaa?
- Tarviiko siis ihminen erinäisiä toisten menoja jotta voisi uskoa ja ilman niitä se ei ole oikeaa?

Tämä on meidän kahden välisissä keskusteluissa jatkuva kuuma peruna. Hih. En siitä huolimatta pureudu aiheeseen kovin syvälle, koska olen käsitellyt sitä kahden muun otsikon alla: Sakramentti ja Kaste.

Jeesus antoi evankeliumin levittämiseen yksinkertaisen käskyn: tehkää ihmisistä minun opetuslapsiani kastamalla ja opettamalla. Ihminen tarvitsee kastetta ollakseen Jeesuksen opetuslapsi. Sen sijaan on erittäin tärkeää huomata, että tässä Augsburgin tunnustuksen kohdassa ei sanota "lahjoitamme" vaan "lahjoitetaan". Lahjoittaja on Jumala, ei ihminen. Jumala käyttää ihmistä käsinään ja jalkoinaan. Uskokin syntyy Jumalan sanan kuulemisesta, mutta ilman ihmistä kukaan ei kuule evankeliumia tai lue kirjaksi kirjoitettua Raamattua, jonka jonkun on pitänyt kääntää ja kirjoittaa. Kaste on Jumalan teko, joten siksi sitä voidaan vaatia oikeaan uskoon kuuluvana. Jos tätä vastaan kritisoidaan, on yhtä perusteltua todeta, että ei evankeliumin kuulemista tarvita pelastumiseen, koska on ihmisiä, jotka eivät ole evankeliumia kuulleet.

Lainaus
3. ... Kirkko on pyhien yhteisö, jossa evankeliumi puhtaasti julistetaan ja sakramentit oikein toimitetaan. ... - Vain kirkossa oikein? Siis muut väärässä jos eivät kuulu siihen syystä tai toisesta. Aikas kova väite heitetty.

Väite on kova, mutta oikea. Tässä kirkolla ei tarkoiteta katolista kirkkoa, ortodoksista kirkkoa, luterilaista kirkkoa tai jotain muuta kirkkokuntaa. Augsburgin tunnustus määrittelee, että kirkko on se ryhmä, jossa Sana ja sakramentit ovat käytössä niin kuin Jeesus lähetyskäskyssään määräsi. Kirkon ulkopuolella ei ole pelastusta, mutta kirkon rajat eivät kulje kirkkokuntien rajojen mukaan. Todellisen kirkon rajat ovat vain Jumalan tiedossa.

Katolinen kirkko määritteli oikeaksi kirkoksi vain vanhan kirkon, eli ortodoksiseen ja katoliseen jakaantuneen kirkon. Augsburgin tunnustus väljentää tätä määrittelyä todella paljon.

Lainaus
4. Vaikka kirkko varsinaisessa mielessä on pyhien ja tosiuskovien yhteisö, on kuitenkin jumalattomienkin toimittamien sakramenttien käyttämine sallittua, koska tässä elämässä myös teeskentelijöitä ja jumalattomia on sekoittunut tosiuskovien ja pyhien joukkoon.
- Jumala siis asettaa pikku apuvälineitä joilla toinen saadaan johonkin tilaan vaikka kumpikaan ei uskois koko hommaan?

Kasteella ei pystytä pakottamaan ketään uskoon. Kasteessa tila muuttuu sillä tavoin, että Jumala omalta puoleltaan sitoutuu liittoon ihmisen kanssa. Ihmisen omasta sydämestä riippuu, haluaako hänkin sitoutua liittoon. Siksi tarvitaan opetuslapseksi tekemisen toinenkin puoli: opettaminen. Pienten lasten suhteen on perusteltua keskustella siitä, tekeekö Jumala vain liiton vai antaako hän samalla myös uskon sellaiselle lapselle, joka ei vielä ole oppinut edes kommunikoimaan ulkomaailman kanssa. Luterilaisessa tunnustuksessa halutaan uskoa, että Jumala lahjoittaisi myös uskon.

Jumala on aivan uskomaton siinä, että hän on antanut täydellisen evankeliumin syntisten ihmisten käsiin. Syntiset vievät evankeliumia syntisille. Tämä olisi täysin kestämätön yhtälö, jos sisältö ei olisi täydellinen. Sekä Jumalan Sana että Jumalan määräämä kaste ovat täydellisiä sisällöltään. Kaste ei ole mikään pikku apuväline vaan todellinen Jumalan toiminnan tilanne. Siksi se on pätevä, vaikka toimittaja olisi kelvoton. Se on myös pätevä, vaikka vastaanottaja olisi kelvoton. Olisihan täysin mahdotonta, että kaikki kasteen toimittajat olisivat joka kerta täysin oikealla sydämen asenteella mukana tilanteessa.

Lainaus
5. ... - Joutuuko kastamaton lapsi tulijärveen/kodotukseen jos ei ole kastettu? Entäs jos kuuluu kirkkoon vanhemmat ja ei suostu tai ne jotka ei kuulu?
- Eikös tämä sulje monet Jumalan valtakunnan ulkopuolelle?

Kysymys on aivan samanlainen kuin jos kysyttäisiin, joutuuko ihminen kadotukseen, jos hän ei usko. Jeesus antoi yksinkertaisen ohjeen: "Joka uskoo ja kastetaan, pelastuu" (Mark. 16:16). Lähetyskäskyssä annetut palaset vaaditaan. Siksi kaikkialla, missä evankeliumia julistetaan, pitää myös kasteen olla esillä. Kristillisessä julistuksessa on jotain todella pahasti pielessä, jos ihminen ottaa Sanan vastaan, mutta ei koe tarvetta olla kastettu.

On todella harmillista, jos vanhemmat vastustavat kastamista. Mutta sekin on verrattavissa siihen, jos vanhemmat eivät opeta lapselle, että Jeesukseen uskomalla pelastuu. Kummassakin tapauksessa lopputulos on yhtä surullinen.

Lainaus
6. Tässä ovat esitettyinä meidän oppimme pääpiirteet. Siitä voidaan todeta, ettei siinä ole mitään, mikä on ristiriidassa Raamatun tai katolisen kirkon tai Roomankaan kirkon kanssa, sikäli kuin kirkon oppi on isien kirjoituksista meille tunnettua.
- Mikä pakko noin Katolisuutta hännystellä?

Ei mikään. Augsburgin tunnustuksen suhde katoliseen kirkkoon on täysin samanlainen kuin ensimmäisten kristittyjen suhde juutalaisuuteen. Kristityt yrittivät osoittaa, että heidän uskonsa perustuu juuri sille, mitä koko Vanha testamentti oli ennustanut. Jeesus oli suoraa jatkumoa Jumalan suunnitelmassa. Pelastushistorian näkökulmastahan nykyinen juutalaisuus on sivuraide, ei kristinusko. Kristinusko jatkoi suoraan eteenpäin Jumalan luomisesta alkaneen suunnitelman mukaan.

Lutherin ja Melanchtonin ympärillä vaikuttavassa liikehdinnässä pyrittiin nimenomaan karsimaan katolilaisuuden väärinkäytöksiä ja menemään sitä tietä, jota Raamattu opettaa. Anekauppa, pyhimysten palvonta yms. asiat eivät kuuluneet Jumalan Sanan mukaiseen uskoon. Jotta Lutheria ja kumppaneita ei olisi pidetty lahkolaisina, Augsburgin tunnustuksessa halutaan selvästi osoittaa, että kyse ei ole kapinasta. Tunnustuksessa käydään kohta kohdalta läpi kristinuskon kysymyksiä ja sanotaan, missä ollaan täysin samaa mieltä ja mitä asioita halutaan kirkossa korjata.

Kyse ei siis ole hännystelystä. Luterilaista oppiahan ei tavallaan ole olemassakaan ilman katolista oppia. Jos haluaa tietää tarkasti, mitä on luterilaisuus, pitää ensin opiskella 1500-luvun katolilainen oppi ja sen jälkeen päivittää tiedot luterilaisilla tunnustuskirjoilla.
« Viimeksi muokattu: 12.09.2008 - klo:15:49 kirjoittanut Nettipappi Marko »
Marko Sagulin

Moottorisaha

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 849
  • Olen apina
    • Profiili
Tuota viimeksi mainittua olen tehnytkin.
Yleensä pyrin kun näitä kirjoitan saamaankin aikaan tämän kaltaista asiallista dialogia. Kiitos siitä, että s on kanssasi mahdollista.  En pyri hyökkäämään ja kaatamaan mitään itsetarkoituksellisesti.
Mutta tässä taas kun ehdin perehdyn tarkemmin tähänkin.
Ette te hyvä lukija tätä oikeasti edes halua lukea. Luit kun tässä jotain luki. Olit utelias, mutta silti vain nähdäksesi mitä tässä lukee. Samalla tavoin kuin katsot Iltalehden tai Iltasanomien otsikon.

Nettipappi Marko

  • Nettipappi
  • Ylläpitäjä
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 179
    • Profiili

Sinun kanssasi onkin ollut tosi hyvä keskustella näistä jutuista, tai siis melkein mistä vain. Olet todella analyyttinen ja sopivalla tavalla kriittinen. Joudunkin toisinaan hikoilemaan kysymystesi kanssa, että osaan vastata. Mutta se on vaan hyvä. Pitäähän sitä papinkin ammattitaitoa pistää koetteelle. Jatketaan samalla mallilla.
Marko Sagulin