Kirjoittanut: Nettipappi Marko
« : 01.11.2007 - klo:22:52 »Tervehdys MaryMagdalene!
Eikös tuo Jes. 65: 17-21 puhu rauhanvaltakunnasta eli ns. tuhatvuotisesta valtakunnasta?
Eihän taivaassa voi kuolla?
Olen kirjoittanut tällä palstallani ajatuksia tuhatvuotisesta valtakunnasta tässä linkissä: tuhatvuotinen valtakunta. Siellä olen yrittänyt mahdollisimman tahdikkaasti esitellä erilaisia tulkintoja aiheesta. Samalla olen kertonut, että en uskalla itse ottaa selvästi kantaa asian puolesta tai sitä vastaan. Tällä hetkellä olen erittäin varovaisesti sitä mieltä, että kyse olisi enemmänkin vertauskuvasta kuin kirjaimellisesta ajanjaksosta.
Mutta tämä ajatuksesi saa minut jälleen mietteliääksi asian suhteen. En ole aiemmin osannut ajatellakaan tältä kantilta. Jos olisin ehdottomasti sitä mieltä, että tuhatvuotinen valtakunta on kirjaimellinen ajanjakso, käyttäisin varmasti tätä keskustelussa olevaa raamatunkohtaa sen väitteen tukena. (Kuten myös muutamia profeettojen lausumia ajasta, jolloin miekat taotaan auroiksi jne.)
Koska minulla ei ole mitään ehdotonta kantaa asiaan, en voi suhtautua siihen kovin intohimoisesti. Jos yhtäkkiä huomaan, että elän tuhatvuotista valtakuntaa, ymmärrän, että tämä Jesajan kohta tarkoittikin sitä. Jos huomaan, että olenkin siirtynyt taivaaseen ilman mitään tuhatvuotista valtakuntaa, ymmärrän Jesajan puhuneen vertauskuvallisesti taivaasta.
Taivaassa ei todellakaan kuolla, joten jälkimmäisessä tapauksessa 100-vuotiaana kuoleminen on ollut vertauskuvaa täydellisestä onnesta, niin kuin edellä olen asiaa spekuloinut. Mutta vertauskuvallista tulkintaa on myös käytettävä silloinkin, jos ajatellaan tämän puhuvan kirjaimellisesti tuhatvuotisesta valtakunnasta. Tässä kohdassahan puhutaan Jumalan omasta kansasta ja Jerusalemista, joten jos ne eivät ole vertauskuvallisia sanoja, niin silloin juutalaisten lisäksi tuhatvuotisessa valtakunnassa ei ole ketään meistä kristityistä.