Tervehdys kysyvä!
Elämme länsimaissa, joista tuskin löytyy ketään, joka vakavissaan puhuisi mitään hyvää ihmiskaupasta. Siinä mielessä en koe, että aihepiirissä olisi varsinaista eettistä ydinongelmaa. Ajattelen, että eettinen ongelma syntyy silloin, jos on näkemyksiä puolesta ja vastaan, eikä oikein osata sanoa, kumpi näkemys pitäisi olla vallalla.
Maailmalla ihmiskauppaa kuitenkin on paljon. Myös meillä Suomessa on ihmiskaupan uhreja. Yhdysvaltojen mustien ihmisten historia on edelleen joillain alueilla kipeä kysymys. Suurin eettinen ongelma lienee siinä, miten helppo ihmisten on löytää itsensä "voiman pimeältä puolelta", jos Star Wars -vertaus sallitaan. Hengellisesti asia vain on niin, että synti istuu ihmisissä tiukassa. Pahaa tekevät ihmiset - pohjimmiltaan jokainen - eivät kysele, haluavatko uhrit sen kohtalon, jonka saivat. Eivät järjestäytyneen rikollisuuden liigatkaan ole kiinnostuneita kaupattavien ihmisten mielipiteistä. Ihmiskauppiaat keskittyvät vain siihen, että saavat itselleen haluamiaan etuja. Jeesus taisi tämänkin ydinongelman kiteyttää todetessaan:
Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.
(Matt. 7:12)Ihmiskauppa ei ole nykyaikainen keksintö, joten siitä löytyy Raamatun ohjeita sekä Vanhan että Uuden testamentin puolelta.
Jos joku syyllistyy ihmisryöstöön, häntä rangaistakoon
kuolemalla katsomatta siihen, myykö hän ryöstetyn vai
löydetäänkö tämä hänen hallustaan. (2. Moos. 21:16)
Jos käy ilmi, että joku on ryöstänyt itselleen toisen
israelilaisen ja tarjonnut häntä ostettavaksi tai myynyt
hänet orjaksi, tekoon syyllistyneen on kuoltava.
Hävittäkää paha keskuudestanne. (5. Moos. 24:7)
Eihän lakia ole säädetty kunnon ihmisten takia, vaan
lain ja järjestyksen rikkojien, jumalattomien ja syntisten,
rienaajien ja pyhänhäpäisijöiden, isän- ja äidinmurhaajien,
tappajien, siveettömien, miesten kanssa makaavien miesten,
ihmisten sieppaajien, valehtelijoiden, valapattojen
ja ylipäänsä kaikkien sellaisten takia, jotka toimivat vastoin
tervettä oppia. (1. Tim. 1:9-10)Ihmiskauppaan liittyy hyvin kiinteästi orjuus tavalla tai toisella. Raamatun ehkä kuuluisin ihmiskaupan uhri on Joosef, jonka hänen veljensä möivät Egyptiin. Kyseisessä tapauksessa Joosefin orjuus kääntyi parhaalla mahdollisella tavalla siunaukseksi:
Joosef sanoi veljilleen: "Tulkaa tänne minun luokseni."
He astuivat lähemmäksi, ja hän sanoi: "Minä olen Joosef,
teidän veljenne, jonka te myitte Egyptiin. Mutta älkää olko
murheissanne älkääkä syyttäkö itseänne siitä, että olette
myyneet minut tänne, sillä Jumala lähetti minut teidän
edellänne pelastamaan ihmishenkiä." (1. Moos. 45:4-5)Vaikka orjuus oli osa sen ajan yhteiskuntaa, ei ihmiskauppa itsessään ollut silloinkaan oikein. Kaikkein vähiten Joosefin tilannetta voidaan pitää millään tavalla oikeutuksena ihmiskaupalle. En kirjoita orjuudesta silti sen enempää. Voit tutustua siihen aihepiiriin
tässä linkissä.
Tämän laajemmin en äkkiseltään osaa vastata. Tiivistetysti totean vain, että ihmiskaupan eettiset ongelmat ovat ihmisen pahuudessa eikä siinä, että ratkaisujen tekeminen ihmiskaupan hyvien ja huonojen puolien välillä olisi jotenkin vaikeaa.